InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA CIVILA Nr. 953

(Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 953 din data de 07.06.2012 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat


Dosar nr. 1295/201/2012                                                                                  -  divort cu copii -                                                                                                                                            R O M A N I A
JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ
SENTINTA CIVILA Nr. 953/07.06.2012
Sedinta publica de la 07.06.2012
PRESEDINTE COSMIN NICUSOR MARIN - judecator
Grefier : TAM

*
      
      Pe rol judecarea cauzei de Minori si familie privind pe reclamantul-parat PAI, domiciliat in Comuna CN, Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj, pe parata-reclamanta PG, domiciliata in Comuna CN, Str. Dudului nr. 9, Jud. Dolj, cu domiciliu ales in vederea comunicarii actelor de procedura la Cab. Av. BP din C, Str. A.I. Cuza nr. 5, Bl. Romarta Sc. A, Ap. 8, judetul Dolj, si autoritatea tutelara Primaria CN, Jud. Dolj, avand ca obiect divort cu copii.
      Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data 01.06.2012, fiind consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii, parte integranta a acestei sentinte, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a examina probele administrate in cauza, cat si pentru a delibera, a amanat pronuntarea rezultatului dezbaterilor la 07.06.2012.

JUDECATA

      Prin cererea inregistrata la Judecatoria Calafat la data de 19.03.2012 sub nr. 1295/201/2012 reclamantul-parat PAI a chemat in judecata pe parata-reclamanta PG, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna: in baza art. 373 pct.b din Noul Cod Civil, desfacerea casatoriei  inregistrata sub numarul 12/20.06.2002, conform certificatului de casatorie seria CB nr. 509522, eliberat de Primaria CN, judetul Dolj, din vina exclusiva a paratei; in baza art. 398 alin.1 din Noul Cod Civil , sa fie stabilita locuinta minorului PEC  nascut la data 04.06.2002, la reclamant; in baza art. 397 din Noul Cod Civil, exercitarea autoritatii parintesti sa se faca numai la reclamant; in baza art. 402 alin.1 / art. 533 alin.1 din Noul Cod Civil, parata sa fie obligata sa contribuie la cheltuielile de crestere, invatatura, educare a copilului prin plata unei pensii lunare; in baza art. 383 alin.3 din Noul Cod Civil, dupa desfacerea casatoriei parata sa-si reia numele purtat anterior, acela de Bojin.
      Reclamantul-parat PAI solicita ca parata-reclamanta sa fie obligata sa suporte cheltuielile de judecata pe care reclamantul-parat le va face cu acest proces.
      In motivarea in fapt a actiunii a aratat ca partile sunt casatorite din anul 2002 iar din casatorie a rezultat minorul PEC.
      In timpul casatoriei partile au locuit in comuna CN, judetul Dolj, in casa parintilor reclamantului - parat.
      Partile sunt despartite in fapt din luna august 2007.
      Intre parti au aparut neintelegeri, datorita paratei-reclamante care incepuse sa nu se mai ocupe de gospodarie, nu se mai ocupa de minor si plecat tot timpul la parintii sai, unde ramanea de dimineata pana seara.
      Acest comportament parata - reclamanta l-a adoptat pentru a-l determina pe reclamantul-parat sa o urmeze, sa-si stabileasca domiciliul in casa parintilor acesteia.
      Reclamantul-parat a refuzat acest lucru iar parata-reclamanta l-a lasat pe minor in grija acestuia si a plecat.
      De la despartirea in fapt, parata-reclamanta nu a mai venit in domiciliul comun, nu a mei venit sa vada pe minor decat de cateva ori in cei cinci ani de la despartire.
      De la data respectiva partile nu au mai reluat relatia de casatorie iar in prezent atat reclamantul-parat cat si parata-reclamanta au stabilit relatii de concubinaj cu alte persoane.
      Dupa despartire, minorul a ramas in grija reclamantului -parat , este atasat de acesta si are toate conditiile in domiciliul acestuia sa poata creste , sa poata invata alaturi de reclamantul-parat si de parintii acestuia, care il ajuta, alaturi de concubina acestuia cu care mai are o alta minora.
      Pentru aceste motive, reclamantul-parat solicita sa se constate ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate si casatoria nu mai poate continua.
      In drept invoca dispozitiile art. 373 pct. b, 383 alin. 3, 397, 398, 402 C.civ..
      A depus la dosar certificat de casatorie in original, certificat de nastere al minorului si CI reclamant-parat, in copie, taxa de timbru si timbru judiciar.
      In data de 06.04.2012 parata-reclamanta a formulat intampinare si cerere reconventionala, solicitand: 1. desfacerea casatoriei incheiate la data de 20.06.2002 in localitatea CN, jud. Dolj si inscrisa in Registrul de Stare Civila sub nr. 12, din culpa exclusiva a reclamantului,conform art. 373 lit.(b) din Codul Civil; 2. revenirea paratei la numele purtat anterior casatoriei, acela de BOJIN, potrivit art. 383 alin.(3) din Codul Civil; 3. incredintarea spre crestere si educare a minorului PEC , nascut la data de 04.06.2002 catre tatal reclamant si stabilirea domiciliului  minorului la acest parinte , conform art. 400 alin./1) din Codul Civil; 4. exercitarea autoritatii parintesti  de catre ambii parinti potrivit art. 397 teza I Codul Civil; 5. stabilirea dreptului de vizitare a minorului de catre parintele caruia nu i se va incredinta minorul dupa urmatorul program: prima si a treia saptamana din luna de vineri - ora 18,00 pana duminica la ora 16,00. sau a doua si a patra saptamana din luna de vineri -ora 18,00 pana duminica la ora 16,00; 2 saptamani in vacanta de iarna, o saptamana in vacanta de primavara si o luna in vacanta de vara; parata - reclamanta solicita ca si bunicii materni sa aiba dreptul de vizitarea minorului dupa programul solicitat; 6. stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului in cuantumul legal, pana la o patrime pentru un copil.
      Parata - reclamanta solicita cheltuieli de judecata.
      In fapt, a aratat ca a fost casatorita cu reclamantul din data de 20.06.2002, iar anterior inca din anul 2001 a trait cu acesta in concubinaj. Din casatorie a rezultat copilul minor PEC , nascut la data de 04.06.2002.
      In toata aceasta perioada si pana la despartirea in fapt, luna august 2007, parata a locuit impreuna cu reclamantul si copilul minor in Comuna CN, in imobilul detinut in proprietate de catre parintii reclamantului, unde partile s-au gospodarit impreuna.
      Parata-reclamanta a mentionat ca in luna august 2007 , atunci cand s-a hotarat sa-l paraseasca pe reclamantul -parat , a fost agresata fizic cu bestialitate de catre tatal reclamantului -parat, acest lucru intamplandu-se foarte des de la inceputul relatiei . Acest fapt se datora consumului excesiv de alcool al tatalui reclamantului.
      In toti acesti ani de casatorie parata-reclamanta a suportat sa fie agresata atat fizic cat si verbal de tatal reclamantului cat si de reclamant, acestia adresandu-i injurii , expresii jignitoare care nu pot fi reproduse.
      In repetate randuri, parata i-a spus reclamantului ce se intampla cu tatal acestuia, ca o agreseaza fizic, ii adreseaza expresii jignitoare, dar de fiecare data considera ca parata era vinovata.
      Aceasta a suportat toata aceasta umilinta datorita copilului, pentru a avea langa el ambii parinti si pentru a nu-i fi afectata dezvoltarea fizica si mentala.
      Parata tine sa precizeze faptul ca chiar in ziua despartirii in fapt , tatal reclamantului a strangulat-o cu un cearsaf, spunandu-i  ca o omoara, fara nici un motiv, tot pe fondul consumului excesiv de alcool.
      Acest comportament agresiv a fost adoptat in repetate randuri , parata  intentionand sa se desparta de reclamant chiar din anul 2005, intrucat nu mai suporta umilinta familiei sale.
      Sustinerile reclamantului sunt neadevarate "nu se mai ocupa de gospodarie sau ca nu ma ocupam de copil, fiind plecata mai tot timpul la parintii mei", intrucat invedereaza instantei faptul ca cele doua gospodarii sunt foarte apropiate pe care le despart 4-5 case. Este normal si firesc sa ceara ajutorul parintilor sai.
      Este de notorietate faptul ca reclamantul incearca sa-i impute acesteia anumite imprejurari decare aceasta nu are cunostinta, spre ex., precizeaza " intentiona sa ma determine sa ne mutam in domiciliul parintilor ei".
      Parata precizeaza ca niciodata nu a avut aceste discutii cu reclamantul si niciodata nu s-a pus problema mutarii partilor in alt domiciliu conjugal.
      Asa cum a aratat, partile sunt despartite in fapt inca din anul 2007, luna august si intrucat raporturile dintre soti sunt grav vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila, in baza probelor pe care le va administra solicita sa se dispuna desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului.
      Dupa despartirea in fapt parata a continuat legatura cu minorul, dar in repetate randuri a fost impiedicata de reclamant si familia acestuia. De fiecare data cand aceasta ii ducea dulciuri sau haine copilului, acestea erau aruncate de catre familia reclamantului.
      In drept, nu si-a intemeiat intampinarea si cererea reconventionala.
Instanta din oficiu a dispus audierea minorului in camera de consiliu, lucru care s-a intamplat in data de 04.05.2012, precum si efectuarea unei anchete sociale la domiciliile partilor, ancheta ce a fost depusa la dosar in data 04.05.2012.
      In data de 01.06.2012, reclamantul-parat a precizat oral in sedinta publica actiunea introductiva, luandu-i se interogatoriu, in sensul ca solicita desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, exercitarea autoritatii parintesti sa fie facuta de ambii parinti si este de acord ca parata-reclamanta sa aiba legaturi personale cu minorul in modalitatea indicata de aceasta in cererea reconventionala, iar parata-reclamanta a precizat oral in sedinta publica cererea reconventionala, luandu-i se interogatoriu, in sensul ca solicita desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.
      Din probele administrate in cauza instanta a retinut ca partile s-au casatorit in data de 20.06.2002, din casatorie rezultand minorul PEC, nascut la data de 04.06.2002, acesta locuind cu tatal sau in Comuna CN Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj, unde aceasta are domiciliul.
Avand in vedere cele expuse mai sus si dispozitiile art. 613 indice 1 CPC, instanta:
In baza art. 373 lit. a Cod Civil, va admite actiunea precizata si cererea reconventionala precizata si va declara desfacuta casatoria incheiata intre parti in data de 20.06.2002 si inregistrata sub nr. 12/2002 in Registrul de Stare Civila al Primariei Comunei CN, Judetul Dolj, prin acordul sotilor.
      In baza art. 397 Cod Civil va dispune ca autoritatea parinteasca cu privire la minorul PEC, nascut la data de 04.06.2002, sa revina in comun ambilor parinti.
      Avand in vedere faptul ca minorul PEC, nascut la data de 04.06.2002 locuieste in prezent cu tatal si la audierea din camera de consiliu si-a manifestat vointa de a locui cu tatal sau, in baza art. 400 Cod Civil va stabili locuinta minorului PEC, la tata, acesta urmand sa execute obligatia de intretinere a minorului in natura.
      In baza art. 529, 530 si 533 Cod Civil va obliga parata-reclamanta la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 132,5 lei lunar in favoarea minorului PEC, nascut la data de 04.06.2002, de la data introducerii actiunii - 19.03.2012 - si pana la majoratul minorului sau intervenirea altei cauze legale de incetare sau modificare a obligatiei.
      In baza art. 401 alin. 1 C. Civ. va incuviinta paratei-reclamante legaturi personale cu minorul, la domiciliul sau, dupa urmatorul program: in prima si a treia saptamana din luna de vineri de la ora 18 pana duminica la ora 16; doua saptamani in vacanta de iarna, o saptamana in vacanta de primavara si o luna in vacanta de vara.
      In baza art. 383 Cod Civil va dispune ca reclamanta sa-si reia numele purtat anterior casatoriei, acela de Bojin.
      In ceea ce priveste cererea paratei-reclamante de incuviintare de legaturi personale cu minorul dupa acelasi program de mai sus bunicilor materni, avand in vedere ca bunicii materni nu sunt parti in prezenta cauza, si faptul ca cererea este facuta in numele lor de parata-reclamanta, fara a avea mandat din partea acestora (cel putin asa rezulta din actele depuse la dosar ), instanta urmeaza sa respinga aceasta cerere.
      
      

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      
      Admite actiunea precizata formulata de reclamantul-parat PAI, domiciliat in Comuna CN, Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj, in contradictoriu cu parata-reclamanta PG, domiciliata in Comuna CN, Str. Dudului nr. 9, Jud. Dolj, cu domiciliu ales in vederea comunicarii actelor de procedura la Cab. Av. BP din C, Str. A.I. Cuza nr. 5, Bl. Romarta Sc. A, Ap. 8, judetul Dolj.
      Admite cererea reconventionala precizata formulata de parata-reclamanta PG, domiciliata in Comuna CN, Str. Dudului nr. 9, Jud. Dolj, cu domiciliu ales in vederea comunicarii actelor de procedura la Cab. Av. BP din C, Str. A.I. Cuza nr. 5, Bl. Romarta Sc. A, Ap. 8, judetul Dolj in contradictoriu cu reclamantul-parat PAI, domiciliat in Comuna CN, Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj.
      Declara desfacuta casatoria incheiata intre parti in data de 20.06.2002 si inregistrata sub nr. 12/2002 in Registrul de Stare Civila al Primariei CN, Judetul Dolj, prin acordul sotilor.
      Dispune ca autoritatea parinteasca cu privire la minorul PEC, nascut la data de 04.06.2002, sa revina in comun ambilor parinti.
      Stabileste locuinta minorului PEC, nascut la data de 04.06.2002, la tata, acesta urmand sa execute obligatia de intretinere a minorului in natura.
      Obliga parata-reclamanta la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 132,5 lei lunar in favoarea minorului PEC, nascut la data de 04.06.2002, de la data introducerii actiunii - 19.03.2012 - si pana la majoratul minorului sau intervenirea altei cauze legale de incetare sau modificare a obligatiei.
      Incuviinteaza paratei-reclamante legaturi personale cu minorul, la domiciliul sau, dupa urmatorul program: in prima si a treia saptamana din luna de vineri de la ora 18 pana duminica la ora 16; doua saptamani in vacanta de iarna, o saptamana in vacanta de primavara si o luna in vacanta de vara.
      Dispune ca parata-reclamanta sa-si reia numele purtat anterior casatoriei, acela de BOJIN.
      Respinge cererea paratei-reclamante de incuviintare de legaturi personale cu minorul dupa acelasi program de mai sus bunicilor materni.
      Irevocabila in ceea ce priveste divortul si cu apel in 30 zile de la comunicare in ceea ce priveste cererile accesorii divortului.
      Pronuntata in Sedinta Publica de la 07 iunie 2012.
      
      
               PRESEDINTE                                                                           GREFIER
    COSMIN NICUSOR MARIN                                                    TAM
CNM/TAM/4 ex./06.07.2012 5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010