InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA CIVILA Nr. 956

(Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 956 din data de 07.06.2012 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 1644/201/2012    divort cu copii
R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT
CALAFAT

SENTINTA CIVILA  Nr. 956/2012
Sedinta publica de la 07 Iunie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE Dorina Stoenescu
Grefier CB

*

      Pe rol , solutionarea actiunii civile formulata de reclamanta  PMD din CN, jud. Dolj , impotriva paratului PM din CN, jud. Dolj si a cererii reconventionale  formulata de parat.
      La apelul nominal facut in sedinta publica  au raspuns: a raspuns reclamanta, lipsa fiind paratul si autoritatea tutelara de pe langa Primaria CN.
  Procedura completa.
      S-a facut referatul  oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care apreciindu-se cauza in stare de judecata, s-a acordat cuvantul in fond.
      Reclamanta, avand cuvantul, a solicitat desfacerea casatoriei din vina paratului, sa se stabileasca locuinta minorilor la mama, iar paratul sa fie obligat la pensie de intretinere.
      S-a mai solicitat sa se incuviinteze ca reclamanta sa reia numele avut anterior casatoriei, iar paratul sa fie obligat la cheltuieli de judecata.

J U D E C A T A

  Reclamanta PMD a chemat in judecata pe paratul PM, solicitand ca prins sentinta ce se va pronunta sa se desfaca casatoria incheiata de parti la 30.08.1994 din vina paratului, reclamanta sa reia numele purtat anterior incheierii casatoriei, autoritatea parinteasca asupra celor doi minori rezultati din casatorie sa fie exercitata de ambii parinti, iar  locuinta minorilor sa se stabileasca la parat.
S-a mai solicitat sa i se acorde reclamantei dreptul de  a avea legaturi personale cu minorii, in fiecare saptamana, de sambata ora 10, pana duminica orele 17, cate doua saptamani in vacantele de primavara si iarna si o luna in vacanta de vara, la domiciliul reclamantei din CN si sa se stabileasca contributia reclamantei la cheltuielile de crestere, educare , invatatura si pregatire profesionala a minorilor. A mai solicitat obligarea paratului la cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii s-a sustinut ca partile s-au casatorit la 30.08.1994 , iar din casatorie s-au nascut la 7.09.1998 minora PBL , iar 16.05.2003 minorul PLI. In timpul casatoriei sotii au locuit in comuna CN, in casa parintilor paratului. Pe parcursul relatiei paratul cheltuia veniturile cu usurinta, s-a angajat in relatii extraconjugale, era violent fata de reclamanta . De aproximativ 7 ani reclamanta lucreaza in Italia, iar veniturile ei au fost cheltuite fara justificare de parat. In prezent paratul se afla si el in Italia si locuieste cu o alta femeie cu care a stabilit relatii de concubinaj si cu care a venit din Romania. Din martie 2012 reclamanta s-a intors in tara , insa nu a putut sa-i ia pe minori din locuinta parintilor paratului.
Minorii sunt atasati de bunicii paterni in domiciliul carora au trait de la nastere si pana in prezent.
     In drept s-au invocat prevederile art. 373 lit. b , 383 alin. 3, 397 , 400-4003 cod civil.
S-a depus la dosar certificatul de casatorie, copie de pe certificatele de nastere ale minorilor, copie de pe cartea de identitate a reclamantei, au fost ascultati minorii in camera de consiliu, iar in dovedirea motivelor temeinice de divort s-au audiat martorii DM si SL.
S-a efectuat in cauza ancheta sociala.
La 30.05.2012 paratul a formulat cerere reconventionala in care a solicitat ca autoritatea parinteasca sa se exercite de ambii parinti, locuinta minorilor sa se stabileasca la tatal parat , iar reclamanta sa fie obligata la pensie de intretinere.
In motivarea cererii s-a sustinut ca minorii sunt atasati de tata si de bunicii paterni, ca paratul are conditii materiale bune pentru cresterea si educarea minorilor.
In drept s-au invocat dispozitiile art. 397, 400 si 402 cod civil.
Din probele administrate in cauza, instanta a retinut ca partile s-au casatorit la 30.08.1994, casatoria fiind trecuta in registrul staruii civile de la Primaria CN, la nr. 14.
Din casatorie s-au nascut la 7.09.1998 minora PBL si la 16.05.2003 minorul PLI.
In martie 2012 sotii s-au despartit in fapt, intrucat paratul intretinea relatii extraconjugale, iar in ultimul timp relatie de concubinaj cu o femeie cu care in prezent se afla in Italia la munca..
Pe parcursul casatoriei paratul avea un comportament violent  fata de reclamanta. 
Martorul DM a sustinut ca paratul a instiintat-o pe reclamanta telefonic ca s-a insurat cu o alta femeie si ca poate sa  introduca actiunea de divort.
Potrivit art. 373 lit. b cod civil divortul poate ave a loc atunci cand din cauza unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt  grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Intrucat paratul a stabilit relatii cu o alta femeie cu care in prezent locuieste si munceste, instanta apreciaza ca relatiile dintre soti sunt vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila din vina paratului.
In acord cu prevederile art. 383 cod civil, se va dispune ca reclamanta sa reia numele pe care l-a purtat anterior incheierii casatoriei si anume D.
Minorii rezultati din casatorie au locuit de la nastere si pana in prezent in domiciliul bunicilor paterni unde si sotii au avut domiciliul comun.
In perioada in care reclamanta a fost plecata la munca in strainatate, minorii au fost ingrijiti  de parat si bunicii paterni de care sunt puternic atasati si in domiciliul carora au conditii materiale bune pentru crestere.
Din ancheta sociala efectuata de colectivul de sprijin al autoritatii tutelare rezulta ca bunicii paterni sunt pensionari , paratul realizeaza venituri din munca depusa in Italia , iar familia are in proprietate 6,28 ha teren , pasari si animale. Imobilul in care locuiesc minorii este compus din 7 camere bucatarie si baie, dotate corespunzator.
Fiind ascultati in camera de consiliu, minorii au sustinut ca locuiesc impreuna cu tatal lor in domiciliul bunicilor paterni unde au conditii materiale bune si si-au exprimat dorinta sa li se stabileasca locuinta la tata.
Fata de starea de fapt retinuta, instanta apreciaza ca este in interesul minorilor sa aiba stabilita locuinta la tata unde s-au nascut si crescut pana in prezent si unde sustin ca dispun de conditii materiale bune, iar in conformitate cu art. 397 cod civil se va dispune ca autoritatea parinteasca asupra lor sa fie exercitata in comun de ambii parinti.
Potrivit art. 402 cod civil, instanta de tutela, prin hotararea de divort stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare , invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Avand in vedere si prevederile art. 530 cod civil, retinand ca reclamanta realizeaza venituri sporadic, din activitati desfasurate in afara granitelor tarii, instanta luand in calcul venitul minim pe economia nationala , o va obliga la pensie de intretinere pentru fiecare dintre minori, incepand cu data introducerii cererii reconventionale.
Intrucat intre parti nu exista intelegere cu privire la modalitatea de desfasurare a dreptului de a avea legaturi personale cu minorii, instanta, in acord cu prevederile art. 401 cod civil, va incuviinta ca reclamanta sa aiba legaturi personale cu cei 2 minori, dupa un program stabilit de instanta si anume: in prima si a treia saptamana a fiecarei luni de sambata orele 10, pana duminica orele 17, o saptamana la inceputul vacantelor de iarna si primavara si o luna la inceputul vacantei de vara.
Retinand culpa procesuala exclusiva a paratului in destramarea relatiilor de familie, instanta il va obliga la cheltuieli de judecata, reprezentand taxa de timbru, asa cum prevedere art. 274 cod pr.civila.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Admite in parte actiunea civila formulata de reclamanta  PMD din CN, jud. Dolj , impotriva paratului PM din CN, jud. Dolj
      Admite cererea reconventionala formulata de parat.
      In baza art. 373 lit. b Cod civ., dispune desfacerea casatoriei din vina paratului.
      In baza art. 383 c.civ., dispune ca reclamanta sa reia numele purtat anterior incheierii casatoriei - D.
      In baza art. 397 cod civ., dispune ca autoritatea parinteasca asupra minorilor PBL, nascuta la 7.09.1998 si PLI, nascut la 16.05.2003 sa se exercite in comun de ambii parinti.
      In baza art. 400 alin. 1 c.civ., stabileste locuinta celor doi minori la tata.
      In baza art. 402 c.civ., rap.la art. 530 c.civ., obliga pe reclamanta la cheltuieli pentru educare, invatatura si pregatire profesionala pentru minori sub forma unei pensii de intretinere  in cuantum de 100 lei lunar pentru minora PBL si 70 lei lunar, pentru minorul PLI, incepand cu data introducerii cererii reconventionale - 30.05.2012 si pana la majorat sau la intervenirea unei cauze legale de modificare sau incetare a obligatiei de intretinere.
      In baza art. 401 c.civ., incuviinteaza ca reclamanta sa aiba legaturi personale cu minorii dupa urmatorul program : in prima si a treia saptamana a fiecarei luni de sambata orele 10 pana duminica orele 17, o saptamana la inceputul vacantelor de iarna si primavara si o luna la inceputul vacantei de vara.
      Obliga pe parat la  39 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta.
      Sentinta cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica de la 07 Iunie 2012

PRESEDINTE,
        Dorina Stoenescu Grefier,
                CB

Red DS 5 ex.
M.Z.. 25 Iunie 2012

3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010