InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

Dreptul familiei. Stabilire paternitate. Incuviintarea ca minora sa poarte numele tatalui.

(Sentinta civila nr. 1943 din data de 03.06.2011 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu Paternitate. Stabilire. Tagada | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi

      Dreptul familiei. Stabilire paternitate. Incuviintarea ca minora sa poarte numele tatalui.
      
      Asupra actiunii civile de fata;
      Prin cererea introdusa la aceasta instanta la data de 10.03.2011 si inregistrata sub nr. XXX/202/2011, reclamanta M.M. l-a chemat in judecata pe paratul  B.H., solicitand instantei ca  prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se stabileasca ca paratul este tatal minorei I.A., nascuta la data de 11.11.2010, sa se incuviinteze ca aceasta sa poarte numele paratului, acela de B.,  obligarea  paratului la plata unei pensii de intretinere pentru minora  stabilita in raport de nevoile si varsta acesteia si calculata  de la data introducerii prezentei actiuni si pana la majoratul copilului, in functie de veniturile realizate de parat  si tinand cont ca acesta mai are in intretinere un copil minor, precum si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate cu acest proces.
      In motivarea actiunii reclamanta arata ca este mama minorei I.A., nascuta la data de 11 noiembrie 2010; ca aceasta minora este rezultatul relatiilor intime intretinute cu paratul in perioada martie 2009- august 2010 ; ca incepand din luna a VII-a de sarcina paratul a incetat relatiile intime cu ea, dar a contribuit la cumpararea patutului pentru copil si a cunoscut faptul ca minora s-a nascut, trimitand pachet cu imbracaminte pentru copil in spital. Reclamanta a mai aratat ca s-a interesat si ulterior despre dezvoltarea fetitei, ca a contribuit  sporadic cu diferite sume de bani, la cresterea minorei si ca atunci cand i-a solicitat paratului sa o recunoasca pe minora, acesta a oscilat, fapt pentru care a promovat prezenta actiune.
      In drept, reclamanta si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art.59-61, art. 63 , art. 42 ,art.86 raportat la art. 94 si 107 Codul familiei.
      In sustinerea actiunii reclamanta a inteles sa se foloseasca de proba cu interogatoriul paratului, expertize medico-legale , martori si inscrisuri, sens in care a depus in copie certificata pentru conformitate: certificatul de nastere al minorei si C.I. .
      La data de 01.04.2011 paratul a depus la dosar o cerere prin care a solicitat acordarea unui nou termen de judecata.
      In sedinta publica de judecata din 18.04.2011, paratul a depus la dosar adeverinta de salarizare (fila 20 din dosar), 4 fluturasi privind salariul, originalul declaratiei autentificate si copiile certificatelor de nastere.
      In aceeasi sedinta publica de judecata reclamanta a depus la dosar adeverinta de salarizare .
      In sedinta publica de judecata din data de 18.04.2011 reclamanta a invederat ca renunta la capatul de cerere privind stabilirea paternitatii minorei, intrucat paratul nu numai ca a recunoscut prin declaratie autentica ca este tatal minorei, dar s-a si preocupat si a scos certificatul de nastere al acestui copil.
In temeiul art. 246 C. proc. civila instanta a luat act de renuntarea reclamantei la capatul de cerere privind stabilirea paternitatii minorei.
      La data de 02.05.2011, l-a dosar s-a depus adeverinta cu veniturile nete realizate de parat si defalcate pe fiecare ultimele sase luni (fila 29 din dosar) iar la data de 20.05.2011 raspunde solicitarii instantei si depune o noua adeverinta (fila 35 din dosar).
Analizand actele si lucrarile dosarului in raport de intregul material probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt: prin  actiunea introdusa la aceasta instanta, reclamanta M.M., ca reprezentant legal al fiicei sale, a solicitat instantei chemarea in judecata a paratului B. H., pentru a se constata ca acesta este tatal fiicei sale I.A., nascuta la data de 11.11.2010; sa se incuviinteze ca minora sa poarte numele tatalui, acela de B., sa se oblige paratul la plata pensiei de intretinere, tinandu-se cont de veniturile nete realizate de parat , precum si de faptul ca mai are un copil minor in intretinere.   
S-a mai retinut ca reclamanta a solicitat si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
Din certificatul de nastere ( fila 8 din dosar) instanta a retinut ca fata de minora I.A. a fost stabilita numai filiatia fata de mama sa.
      Din declaratia autentificata ( fila 21 din dosar), instanta a retinut ca paratul B.H. a recunoscut-o ca fiind copilul sau, pe minora I. A., nascuta din convietuirea sa cu reclamanta.
      Urmare acestei recunoasteri si stabiliri de filiatie, paratul s-a implicat si  la data de 13.04.2011 a scos certificatul de nastere al minorei, care la rubrica tata il are trecut pe parat ( fila 23 din dosar ), certificat de nastere pe care instanta l-a predat in original reclamantei in sedinta publica de judecata din 09.05.2011 ( fila 32 din dosar).
      Din copia certificatului de nastere ( fila 22 din dosar ) instanta a retinut ca paratul mai are un copil, respectiv pe minorul B.S.G., nascut la data de 12.04.2003 .
      Din inscrisurile depuse la dosar ( filele 24 si 25 din dosar), instanta a retinut ca reclamanta se afla in concediu pentru ingrijirea copilului, contractul de  munca fiind suspendat conform art. 51 lit.a din Legea 53/2003, iar din adeverinta aflata la fila 35 din dosar, instanta a retinut veniturile nete lunare realizate de parat pe ultimele sase luni, anterioare introducerii actiunii de catre reclamanta.
      S-a mai retinut ca urmare a faptului ca paratul a recunoscut ca este tatal minorei I.A., considerent pentru care s-a emis un nou certificat de nastere, reclamanta a renuntat la capatul de cerere privind stabilirea paternitatii.
       Desi paratul  nu a fost de acord ca minora sa-i poarte numele, instanta in temeiul disp. art. 64 alin.2 C.Fam., ( Legea 4/1953 ) a admis cererea reclamantei M.M. si a incuviintat ca minora sa poarte numele paratului si anume acela de B..
      Pentru a se pronunta in acest mod, instanta a avut in vedere pe de o parte disp. art. 63 C.Fam., potrivit caruia copilul din afara casatoriei (cum este prezenta speta) a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin  hotarare judecatoreasca are fata de parintele si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si  situatia legala a unui copil din casatorie, deci, minora I. A. are aceleasi drepturi  si obligatii ca si copilul rezultat din casatoria paratului cu mama fiului, S.G., nascut la data de 12.04.2003, deoarece paratul  nu a facut dovada unei vatamari aduse  persoanei sale , iar simplele sustineri ale avocatului, cum ca este casatorit si mai are un copil, nu conduc la dovada vatamarii unui interes, intrucat, in momentul in care a intrat intr-o relatie  extraconjugala  trebuia sa se gandeasca si la urmarile ce au avut loc si intrucat partile nu s-au inteles asupra purtarii numelui paratului de catre copilul I.A., in temeiul disp.art. 64 alin.2 C.Fam.,  potrivit caruia "in cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior  si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma ", instanta a apreciat oportuna si legala cererea reclamantei  facuta  in numele minorei, de  a purta numele paratului, cu atat mai mult cu cat acest copil mai are un frate si trebuie sa se bucure alaturi de el de aceleasi drepturi.
      In baza art. 246 C.proc.civila  instanta a luat act de renuntarea reclamantei la capatul de cerere privind stabilirea paternitatii minori, intrucat acest capat de cerere a ramas fara obiect ca urmare a recunoasterii filiatiei fata de tata facuta de  acesta conform art. 63 C. fam. .
      Intrucat s-a stabilit filiatia si fata de tata, iar parinti sunt datori cu obligatia de intretinere fata de copiii lor aflati in nevoie si cum I.A. are numai 6 luni si deci, se afla in nevoie, in temeiul art. 86 si 94 rap.la art. 107 alin.1 si 3  C.Fam., urmeaza a obliga paratul la plata unei pensii de intretinere in cuantum lunar de 200 lei, incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul acesteia.
      Pentru a se pronunta in acest mod, la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere, instanta a avut in vedere adeverinta din care a rezultat veniturile nete realizate pe ultimele sase luni anterioare introducerii  actiunii, venituri nete din care s-au scazut cele doua prime, din lunile decembrie  2010 si ianuarie 2011 (de cate 700 lei) intrucat nu au caracter permanent, precum si faptul ca mai are in intretinere un copil minor.
      In baza disp. art. 274 C. proc. civila instanta urmeaza a obliga paratul catre reclamanta la plata sumei de 518,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
      Pentru a se pronunta in acest mod  instanta a avut in vedere pe de o parte faptul ca paratul a recunoscut copilul, conform declaratiei autentificate, la o luna dupa introducerea actiunii de catre reclamanta, iar pe de alta parte, faptul ca paratul nu a fost de acord cu capatul de cerere privind incuviintarea purtarii numelui de catre fiica sa, I.A. .    

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE       Admite actiunea formulata de reclamanta M.M., asa cum a fost restransa, impotriva paratului  B. H. .
      Ia act ca reclamanta a renuntat la capatul de cerere privind stabilirea paternitatii minorei I.A. .
      Luand act de recunoasterea paratului, recunoastere facuta si autentificata, incuviinteaza minorei sa poarte numele tatalui sau si anume, acela de B.
      Prezentele modificari vor fi facute in actul de nastere  al minorei.  
      Obliga paratul catre reclamanta si in favoarea minorei I. A. la plata unei pensii de intretinere, in cuantum lunar de cate 200 lei, incepand cu data introducerii actiunii si pana la  majoratul minorei.
      Obliga paratul catre reclamanta la plata sumei de 518,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecata .
      Cu apel in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Paternitate. Stabilire. Tagada

Contestare paternitate - Sentinta civila nr. 461 din data de 30.06.2009
Contestarea recunoasterii de paternitate. Imprescriptibilitatea actiuni. Incalcarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii . Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 12.09.2011
Actiune in stabilirea paternitatii. Lipsa de deligenta a uneia dintre parti - Decizie nr. 124 din data de 17.10.2006
ACTIUNE IN STABILIREA PATERNITATII. INTRODUCERE SI RENUNTARE. PRINCIPIUL INTERESULUI SUPERIOR AL COPILULUI. - Decizie nr. 158 din data de 24.04.2007
Paternitate - Sentinta civila nr. 248 din data de 12.01.2010
Stabilire Paternitate - Sentinta civila nr. 17045 din data de 06.05.2010
Tagada de paternitate;exceptia lipsei de interes - Sentinta civila nr. 402 din data de 20.01.2009
Actiune in tagada paternitatii. Exceptia lipsei de interes in promovarea cererii este intemeiata atata vreme cat, la rubrica „ numele tatalui” in actul de nastere al minorului, este mentionat tatal biologic (si nu reclamantul, sotul mamei la data inr... - Sentinta civila nr. 402/ 20.01.2009 din data de 21.09.2009
- Sentinta civila nr. 4877 din data de 28.05.2007
Tagada paternitate - Sentinta civila nr. 3366 din data de 17.06.2010
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 3626 din data de 17.11.2009
Paternitate - Sentinta civila nr. 638 din data de 23.02.2011
Solicitarea sa se dispuna inregistrarea tardiva a minorei si sa se constate ca paratul este tatal minorei - Sentinta penala nr. 77 din data de 06.04.2009
- Sentinta civila nr. 241 din data de 05.02.2009
Stabilire paternitate si tagada paternitate - Sentinta civila nr. 303 din data de 24.04.2013
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 146 din data de 04.04.2012
Exceptie de necompetenta teritoriala - Sentinta civila nr. 262 din data de 07.11.2007
Tagada paternitate. Prescrip?ie. Efectele deciziei Cur?ii Constitu?ionale nr.1033/2010. Inaplicabilitatea art.8 C.E.D.O. - Decizie nr. 1431 din data de 01.11.2011
Stabilire paternitate - Decizie nr. 1693 din data de 22.09.2006
Stabilire domiciliu minor - Hotarare nr. 2920 din data de 11.05.2015