InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

Drept civil. Revendicare.

(Sentinta civila nr. 1244 din data de 12.04.2010 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi) | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi

SENTINTA CIVILA NR. 1244/12.04.2010

DREPT CIVIL .  REVENDICARE
                                    

      Deliberand asupra actiunii civile de fata instanta retine urmatoarele:
    Prin cererea introdusa la aceasta instanta la data de  _____ si inregistrata sub nr. ______, reclamantii C.V. si C. M., domiciliati in Calarasi   i-au chemat in judecata pe paratii A. I. si A. G., domiciliati in Calarasi, solicitand ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se dispuna obligarea acestora la  lasarea in deplina proprietate si posesie imobilul situat in Calarasi , format din suprafata de 209 mp teren intravilan si constructie, casa de locuit in suprafata de 57,27 mp, avand nr. cadastral definitiv ___ si fiind inscris in carte funciara electronica nr.____ a localitatii Calarasi.   Totodata, solicita obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
     In motivarea cererii,  reclamantii arata ca sunt proprietarii imobilului mai sus descris conform actului de vanzare cumparare autentificat sub nr. ____ de B.N.P. T. D. C. .
     Reclamantii mai arata ca imobilul revendicat est posedat de parati din data de 29.06.2005 cand acestia au incheiat cu numita M. M. un antecontract de vanzare cumparare si despre a carui existenta au aflat dupa perfectarea actelor legale de vanzare cumparare.
     Mai arata reclamantii ca, desi le-au cerut paratilor in repetate randuri sa le lase in deplina proprietate si posesie imobilul, acestia au refuzat intrucat se considera proprietarii de drept ai imobilului.
     In dovedirea cererii reclamantii au inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, sens in care au depus la dosar copiile contractului de vanzare cumparare nr. _______  emis de B.N.P. T. D. C., a incheierii si a extrasului de carte funciara pentru informare privind intabularea dreptului de proprietate , decizia de impunere emisa de Primaria municipiului Calarasi si a C.I. .
     In drept, reclamantii au invocat prevederile art.480, 483 C civil si a art. 274 C.p.c. .
     La data de 23.03.2010 reclamantii au depus cerere pentru ajutor public judiciar deoarece nu realizeaza venituri si au atasat acte de stare civila, decizia de impunere si adeverinta emisa de Primaria municipiului Calarasi din care rezulta ca  nu detin terenuri agricole.
     La data de 24.03.2010 paratii au depus note scrise si un set de inscrisuri (file 31 - 42 din dosar).   
       In sedinta de judecata din data de 29.03.2010 paratii au precizat ca dupa incheierea antecontractului de vanzare cumparare din anul 2005 nu au mai mers la notar, nici ei si nici vanzatoarea M. M., pentru perfectarea actelor de vanzare cumparare si intrucat aceasta a vandut reclamantilor imobilul in cauza, la data de 14.12.2009 au formulat plangere penala, sens in care depun adeverinta nr. ____ emisa de Politia municipiului Calarasi din care rezulta ca au formulat plangere impotriva numitei M. M. pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si fals in declaratii si ca in prezent aceasta plangere formeaza obiectul dosarului nr._____ ce se afla la Parchetul de pe langa Judecatoria Calarasi. Mai precizeaza ca dupa data de 29.09.2005 nu au formulat actiune pentru constatarea vanzarii cumpararii imobilului de la numita M. M..   
    Aparatorul reclamantilor a precizat ca acestia nu au avut cunostinta de aceasta situatie, intrucat reclamantii si numita M. M. au perfectat actele de vanzare cumparare la notar.    
    Instanta, fata de faptul ca la Parchetul de pe langa Judecatoria Calarasi se afla dosarul nr. P/43/2009 ca urmare a plangerii formulata de parati impotriva numitei M. M. pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si fals in declaratii, a dispus efectuarea unei adrese catre Parchetul de pe langa Judecatoria Calarasi pentru a comunica daca impotriva numitei M. M. s-a inceput urmarirea penala si data la care s-au inceput cercetarile.
    Totodata, instanta a pus in vedere reclamantilor sa depuna declaratiile pe propria raspundere in sustinerea cererii pentru ajutor public judiciar.
    La cererea instantei, in baza art. 3 indice 2 din Legea nr. 147/1997 R, asa cum a fost modificata si completata prin Legea nr. 276/07.07.2009, la data de 07.04.2010  O.C.P.I. Calarasi comunica extrasul de carte funciara pentru informare al imobilul ce face obiectul cauzei.
     In sedinta de judecata din data de 12.04.2010, in completarea inscrisurilor solicitate de catre instanta in sustinerea cererii de scutire de la plata taxei de timbru, reclamantii au depus adeverintele de venit emise de A.N.A.F. Calarasi si declaratiile olografe.  
     In aceeasi sedinta de judecata, paratii au precizat ca nu au mers la notar pentru perfectarea actelor de proprietate deoarece numita M. M. trebuia sa procedeze la efectuarea cartii funciare a imobilului, ca nu i-au adresat acesteia nici o adresa si nici vreo notificare in acest sens si nici nu au promovat actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate. Pentru faptul ca numita M. M. a vandut imobilul fara drept reclamantilor, desi stia ca locuiesc si au investit in acest imobil, au formulat plangere penala impotriva acesteia.
     Aparatorul reclamantilor a precizat ca solutionarea cauzei nu atarna de cercetarile penale incepute in baza plangerii paratilor, cu atat mai mult cu cat reclamantii au facut dovada proprietatii asupra bunului revendicat si asupra caruia paratii exercita posesia fara drept.
    Prin incheierea camerei de Consiliu din 12.04.2010, reclamantii au fost scutiti de  plata taxei de timbru, intrucat acestia  nu realizeaza venituri si se incadreaza in dispozitiile art. 8 al. 2 din OUG 51/2008.
    Analizand  actele si lucrarile dosarului, in raport de intreg materialul probator  administrat, instanta retine  urmatoarea situatie de  fapt:
     In baza chitantei de mana, incheiata intre paratul A. I.  si vanzatoarea M. M, la data de 19.04.2005, aceasta a primit de la parat, suma de 80.000.000 lei ROL pentru cumpararea imobilului situat in Calarasi .
    La data de 29.06.2005, vanzatoarea M. M. si parata A. G. casatorita cu paratul A. I., se  prezinta la BNP P. D. si incheie  antecontractul  de vanzare-cumparare  autentificat cu numarul  ____, prin care  promitenta-vanzatoare se obliga sa vanda paratei A. G.  imobilul situat in Calarasi .
    Din acest inscris,  s-a retinut ca pretul vanzarii imobilului a fost de 160.000.000 lei ROL, bani din care parata a achitat  promitentei vanzatoare suma de  142.000.000 lei ROL, ocazie cu care a si intrat in posesia  imobilului la data  de 01.07.2005.
    La acest antecontract de vanzare-cumparare, instanta a mai retinut ca, promitenta  vanzatoare, se  obliga  sa nu instraineze  in niciun fel imobilul ce face obiectul acestui inscris, ca termenul pentru perfectarea actului de vanzare-cumparare  este la 29.09.2005 si ca ambele parti, stiu ca acest antecontract de vanzare-cumparare nu tine loc de act  de vanzare-cumparare si nu transfera dreptul de  proprietate.
    Din contractul de vanzare-cumparare , incheiat intre aceeasi vanzatoare, M. M. si reclamantii  C. V.  si C. M., autentificat la BNP T. D.C. cu nr. ___, instanta a  retinut, ca prim a vandut  reclamantilor acelasi imobil, situat in Calarasi,  la pretul de 15.000 lei RON, ca vanzatoarea a declarat ca acest  imobil nu a fost instrainat,_, si nici promis  spre instrainare  prin antecontract, sau sub orice  alta forma si ca, asa cum rezulta din certificatul de atestare fiscala nr. 13.320/02.12.2009 eliberat de Primaria Mun. Calarasi, impozitele si taxele  sunt achitate la zi de vanzator.
    Din extrasul de  Carte Funciara pentru informare, transmis  instantei la data de 07.04.2010, s-a retinut ca imobilul  situat in Calarasi, a fost intabulat pe numele  reclamantilor C. V. si M. .
    Din pozitia paratilor avuta in fata instantei  s-a retinut ca acestia locuiesc in imobilul ce face  obiectul prezentului  dosar, ca au facut  imbunatatiri la acest  imobil si ca nu au notificat-o pe  vanzatoarea M. M. sa se  prezinte la notariat pentru a perfecta actul de vanzare -cumparare, dar ca i-au  formulat  plangere penala  pentru fals in declaratii si inselaciune.
     In raport de situatia de fapt  retinuta, instanta  constata ca singurii care au un drept de  proprietate  asupra imobilului situat in Calarasi, sunt reclamantii C.  V. si C. M., ca paratii A. I. si  A. G. nu au un drept de  proprietate asupra acestui imobil, pe care-l poseda in baza  antecontractului de vanzare-cumparare  si ca acest act  juridic  are ca efect  doar  nasterea obligatiei promitentului vanzator de a vinde imobilul  in cauza, fara a  transfera  proprietatea de la promitentul-vanzator, la promitentul-cumparator.
    Avand in vedere disp. art. 480  C.civ. potrivit  carora " proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura  si dispune de lucru in mod  exclusiv  si absolut", tinand  cont de faptul ca revendicarea este actiunea prin care proprietarul neposesor solicita  restituirea bunului sau de la posesorul neproprietar si are ca obiect solutionarea conflictului intre  parti, ce se poarta asupra dreptului de proprietate si ca atare, este la indemana  celui care  are calitatea de proprietar  exclusiv al lucrului  revendicat si cum in cauza reclamantii au facut dovada  pretentiilor lor, instanta apreciind  intemeiata si dovedita actiunea reclamantilor, urmeaza a o admite si a obliga paratii sa lase reclamantilor in deplina proprietate si posesie imobilul situat in Calarasi , format din suprafata de 209 mp teren intravilan si constructie, casa de locuit in suprafata de 57,27 mp, imobil intabulat pe numele reclamantilor prin incheierea nr. ____ a O.C.P.I. Calarasi.
     In baza art. 18 din OUG 51/2008, urmeaza a obliga paratii, la plata c./val. taxei de timbru in cuantum de 2.146 lei si timbru judiciar de 4,7 lei, pentru care reclamantii au beneficiat de acordarea ajutorului public.
    Dupa ramanerea irevocabila a hotararii, aceasta se va comunica Primariei municipiului Calarasi - Serviciul de taxe si impozite, in vederea executarii obligatiei privind plata taxei de timbru si a timbru judiciar.
    Prezenta hotarare, urmeaza a constitui titlu executoriu conf. art. 21 din OUG 51/2008 .
    Urmeaza a se lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata constand in plata onorariului de avocat.
      

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi)

Revendicare imobiliara - Decizie nr. 583 din data de 13.09.2017
Calificare actiune. Actiune in constatare sau actiune in realizare. Admisibilitatea actiunii in constatare in situatia in care partile au posibilitatea de a formula actiune realizarea dreptului - Sentinta civila nr. 272 din data de 16.03.2016
Revendicare imobiliara. Folosirea unui teren agricol fara titlu. Despagubiri - Sentinta civila nr. 296 din data de 08.04.2015
Revendicare unui imobil trecut in proprietatea statului. Actiune in revendicare inadmisibila - Decizie nr. 497 din data de 17.05.2012
Actiune in revendicare. Obligatia proprietarului de a permite traversarea terenului pentru cauza de utilitate publica. - Decizie nr. 466 din data de 14.05.2012
Revendicare imobiliara. Folosirea unui imobil fara titlu - Decizie nr. 539 din data de 14.11.2011
Restituire imobil preluat abuziv de catre stat - Decizie nr. 384 din data de 01.09.2011
Cerere de restituire a imobilelor trecute in proprietatea statului prin expropriere. - Decizie nr. 386 din data de 02.09.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 335 din data de 29.03.2011
Revendicare - Decizie nr. 6798 din data de 28.01.2011
Revendicare - Decizie nr. 4979 din data de 10.02.2011
Revendicare imobil in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 401 din data de 28.10.2010
Revendicare - Decizie nr. 220 din data de 25.03.2010
Revendicare.Nulitatea absoluta a actelor juridice si operatiunilor de cf. - Decizie nr. 67 din data de 04.03.2010
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1311 din data de 19.10.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 115 din data de 17.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Legalitatea dispozitiei de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, ca urmare a nedeclararii corecte a numarului membrilor de familie, veniturilor ori bunurilor detinute. - Decizie nr. 103/F din data de 16.01.2014