InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Chisineu Cris

Ordonanta de plata

(Hotarare nr. 204 din data de 02.04.2015 pronuntata de Judecatoria Chisineu Cris)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Chisineu Cris | Jurisprudenta Judecatoria Chisineu Cris

ROMANIA
JUDECATORIA CHISINEU CRIS                                   operator nr. 3210/2501
DOSAR NR.---/210/----

ORDONANTA CIVILA   Nr.204
Sedinta publica din --/--/----
Presedinte: ---------
    Grefier: ----------------

S-a luat in examinare cererea de emitere a ordonantei de plata formulata de creditoarea TC , prin reprezentant legal ing.LM , in contradictoriu cu debitorul GI , in calitate de titular al GI  PFA.
La apelul nominal se prezinta reprezentantul creditoarei, av.MP din Baroul Arad, cu delegatie la dosar, absent fiind debitorul.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Cererea a fost legal timbrata cu suma de 200 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru, in conformitate cu dispozitiile art.6 alin. 2 din OUG nr.80/2013 (conform chitantei depusa la fila 6 dosar).
 S-a expus referatul cauzei, dupa care, instanta in baza art.131 C.p.c., verificandu-si din oficiu competenta constata ca este competenta general, material si teritorial sa solutioneze cauza, conform art.94 alin.1 lit.j, art.1015 si art.107 alin.1 C.p.c.
Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau exceptii de invocat, constata incheiata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul asupra fondului cauzei.
Reprezentantul creditoarei solicita admiterea cererii astfel cum a fost formulata si dovedita conform inscrisurilor existente la dosar, creanta fiind certa, lichida si exigibila; cu cheltuieli de judecata constand in taxa de timbru si onorariu avocatial, depunand dovada achitarii acestuia.
Instanta in baza art.394 C.p.c, considerandu-se lamurita, inchide dezbaterile si ramane in pronuntare.
I N S T A N T A

Deliberand asupra cauzei civile de fata constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la Judecatoria Chisineu Cris in data de --.--.----, creditoarea TC , prin reprezentant legal ing.LM , a solicitat emiterea ordonantei de plata, prin care debitorul GI , in calitate de titular al GI  PFA, sa fie obligat in termen de 10 zile de la data comunicarii ordonantei de plata, la plata sumei de 10.701,73 lei (RON) reprezentand contravaloare pret neachitat (inclusiv TVA); 20.718,54 lei reprezentand penalitati aferente sumelor ramase de achitat,  pentru intervalul 31.10.2013 - 26.02.2015 si respectiv a penalitatilor de 0,4 % din valoarea neachitata/zi de intarziere in continuare, incepand cu data de 27.02.2015 si pana la data achitarii efective a creantei; cu obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivare, s-a aratat ca, intre parti s-a incheiat contractul de vanzare cumparare nr.--/--.--.-----, prin care debitorul a achizitionat diverse produse pentru realizarea si intretinerea culturilor agricole, produse mentionate in Anexa 1 la contractul de vanzare cumparare. Produsele respective au fost livrate catre debitor periodic,  in functie de solicitarile acestuia si de lucrarile pe care acesta le avea de efectuat, sau de tratamentele ce urmau sa fie aplicate asupra culturilor agricole. Practic, marfurile au fost livrate si receptionate de catre debitor. Cu ocazia predarii marfii, se emitea si factura fiscala, care era comunicata debitorului. Toate aceste facturi au fost acceptate la plata de catre debitor prin semnatura si stampila, insusite de catre debitor.
Au fost emise urmatoarele facturi fiscale: factura fiscala seria --- nr.            -----------/--.--.----, pentru suma de 4.976,00 lei, factura fiscala seria --- nr.                   -----------/--.--.----, pentru suma de 1.751,10 lei, factura fiscala seria --- nr.                   -----------/--.--.----, pentru suma de 595,01 lei; factura fiscala seria --- nr.                     -----------/--.--.----, pentru suma de 2.251,20 lei; factura fiscala seria --- nr.                  -----------/--.--.----, pentru suma de 6.128,33 lei.
Din toate aceste sume, nu s-a platit decat suma de 5.000 lei, la data de --.--.----, conform chitantei nr.--------/--.--.----.
Prin urmare, debitorul nu si-a indeplinit obligatia corelativa de plata a pretului, conform contractului.
Creditoarea apreciaza ca detine impotriva debitoarei o creanta certa, lichida si exigibila, fiind intrunite conditiile de admisibilitate ale cererii.
In drept, invoca  dispozitiile art.1013-1022 C.p.c, art.1270, art.1488, art. 1489, art.1523, art.1531, art.1535 C.p.c., iar in probatiune a depus contractul de vanzare cumparare nr.--/--.--.---- cu Anexa I, factura fiscala seria --- nr.
-----------/--.--.----, pentru suma de 4.976,00 lei, factura fiscala seria --- nr.                   -----------/--.--.----, pentru suma de 1.751,10 lei, factura fiscala seria --- nr.                   -----------/--.--.----, pentru suma de 595,01 lei; factura fiscala seria --- nr.                     -----------/--.--.----, pentru suma de 2.251,20 lei; factura fiscala seria --- nr.                  -----------/--.--.----, pentru suma de 6.128,33 lei, somatie, confirmare de primire (filele 8-16).
Debitoarea desi legal citata nu a depus intampinare si nu s-a prezentat n fata instantei pentru a-si exprima punctul de vedere.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca intre partile prezentului litigiu s-au stabilit raporturi contractuale comerciale in baza Contractului de vanzare-cumparare nr.--/--.--.---- , iar in cadrul acestor raporturi creditoarea a emis facturile fiscale aflate la dosar in copie(f 10 si urm), acceptate la plata de debitoare insa au ramas neachitate.
    Potrivit art.1013 al.1 C.proc.civ. prevederile privind ordonanta de plata se aplica creantelor certe lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil constatat printr-un inscris ori determinat printr-un statut, regulament sau alt inscris insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
   Conform art.662 al.2 C.proc.civ. creanta este certa cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi actul juridic ce constituie cauza dreptului de creanta dedus judecatii. Avand in vedere ca intre parti s-a incheiat Contractul de vanzare-cumparare nr.--/--.--.----( f 8), asumat prin semnatura si stampila de ambele parti, in temeiul caruia s-au emis facturile depuse la dosar, instanta constata ca existenta creantei rezulta in mod neindoielnic din actele juridice incheiate de parti, creanta fiind astfel certa.
    Potrivit al.3 al aceluiasi articol creanta este una lichida daca obiectul ei este determinat sau determinabil in baza elementelor cuprinse in titlu. Instanta constata ca creanta creditoarei este una lichida, avand ca obiect o suma de bani, 10701,73lei reprezentand contravaloare  facturi emise si neachitate.
     In ce priveste exigibilitatea creantei, potrivit art.662 al. 4 creanta este exigibila daca a ajuns la termen sau debitorul a fost decazut din beneficiul termenului, iar instanta constata ca pentru toate facturile in cauza a expirat termenul de plata, prin urmare creanta este exigibila cu privire la suma ce reprezinta contravaloarea facturilor depuse la dosar.
     De asemenea, instanta constata ca partile au stabilit prin art.5.1 din Contractul de vanzare-cumparare nr.--/--.--.---- cuantumul dobanzii penalizatoare aplicabile intre parti in cazul neplatii facturilor la scadenta, acesta fiind de 0,4 %/zi de intarziere, iar dobanzile pentru intervalul --.--.--- ---.--.---- au fost cuantificate de creditoare la 20718,54lei.
    Avand in vedere ca din probele administrate rezulta ca pretentiile creditoarei sunt intemeiate, tinand cont si de dispozitiile art.1018 al.3 C.p.c., instanta in temeiul art.1021 al.1 C.proc.civ. va admite cererea va obliga debitoarea la plata sumei de 10701,73lei, cu privire la care creditoarea are o creanta certa, lichida si exigibila si a dobanzii penalizatoare in cuantumul stabilit de parti pana la data platii efective.
    In temeiul art.1021 al.3 C.proc.civ. instanta va stabili un termen de plata de 10 zile de la comunicarea ordonantei, tinand cont de cuantumul debitului, scadenta obligatiei de plata, dar si de recunoasterea debitoarei.
    In temeiul art.453 C.p.c. va obliga debitoarea la plata catre creditoare a cheltuielilor de judecata in cuantum de 900lei constand in taxa judiciara de timbru si onorariu avocat conform facturii fiscale si chitantei aflate la dosar(f 21).

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite cererea formulata de creditoarea TC J --/---/---- si CUI RO --------, cu sediul in  ----------------- in contradictoriu cu debitoarea PFA GI , CUI ---------------/--.--.----, ORC --/---/--.--.-- cu sediul in com -------, avand ca obiect ordonanta de plata.
Obliga debitoarea la plata catre creditoare, in termen de 10 de zile de la comunicarea prezentei ordonantei de plata, a sumei de 10701,73lei reprezentand debit restant, a sumei de 20718,54 lei reprezentand penalitati de intarziere pentru perioada 31.10.2013-26.02.2015 si la plata penalitatilor in cuantum de 0,4%/pe zi de intarziere in continuare pana la data platii efective.
Obliga debitoarea la plata catre creditoare a cheltuielilor de judecata in cuantum de 900lei.
Executorie.
Cu drept de cerere in anulare pentru debitoare in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, --.--.----.

               Presedinte                                                              Grefier
             --------------------                                               -----------------------

I.R/M.N.
4 ex.se com.2/
--/--/----:

petenta/creditoare  - SC TC  - -----
intimatul/debitor    - GI , in calitate de titular al GI  PFA - --------

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016