InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Falticeni

Divort

(Sentinta civila nr. 2751 din data de 13.12.2011 pronuntata de Judecatoria Falticeni)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Falticeni | Jurisprudenta Judecatoria Falticeni


Pe rol judecarea cererii de divort formulata de reclamanta D.M. in contradictoriu cu paratul D.C.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta paratul si martorii C.E. si D.G., minora D.L. lipsa fiind reclamanta reprezentata de avocat Z.Gh. si reprezentantii celor doua autoritati tutelare.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Se constata depuse la dosar prin serviciul registratura  relatiile de venituri comunicate pentru parat.
           Potrivit disp.art. 183,192 Cpciv au fost audiati martorii prezenti depozitiile lor fiind consemnate in procese verbale atasate la dosar.
             Potrivit disp.art. 264 Ccivil rap. la art. 144 1  Cpciv  minorul a fost audiat in camera de consiliu cu privire la optiunea sa de a fi incredintat spre crestere si educare unuia dintre parinti , sustineri consemnate in proces verbal atasat la dosar.
Aparatorul reclamantei cat si paratul arata ca nu mai au alte cereri de formulat.
Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata probatoriul epuizat, procesul in stare de judecata si acorda cuvantul la dezbateri pe fond.
Avocat Z.Gh. pentru reclamanta solicita admiterea actiunii in sensul desfacerii casatoriei din culpa comuna potrivit art. 373 lit. b Ccivil, aceasta sa revina la numele purtat anterior casatoriei, acela de C., sa-i fie incredintata spre crestere si educare minora L.D. stabilind domiciliul minorei la locuinta paratei .
         Totodata solicita obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei calculata functie de veniturile realizate de acesta, fara cheltuieli de judecata-
Paratul  arata ca nu este de acord cu desfacerea casatoriei insa sa-i fie incredintata lui spre crestere si educare minora L.D.
Dupa deliberare,

                                                          I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata constata:
Prin cererea adresata acestei instante si inregistrata sub nr. 2763/227/2011 reclamanta D.M. a chemat in judecata pe paratul D.C. solicitand ca pe baza probatoriului administrat in cauza sa se declare desfacuta casatoria incheiata intre parti la data de 4 iulie 1992 in fata ofiterului de stare civila de pe langa Consiliul Local al com.C.L., sa revina la numele purtat anterior casatoriei acela de "C.", sa-i fie incredintata spre crestere si educare minora rezultata din casatoria lor L.D. nascuta la 16 martie 1996, sa se stabileasca in sarcina paratului o pensie de intretinere la nivelul veniturilor pe care le realizeaza acesta fiind muncitor electrician la CRRN S.M., cu cheltuieli de judecata.
In fapt, reclamanta arata ca s-au casatorit la data de 4 iulie 1992 1992 in fata ofiterului de stare civila de pe langa Consiliul Local al com.C.L., iar din casatzoria lor au rezultat doi copii, din care unul este major.
Relatiile dintre ei s-au deteriorat in ultimii ani datorita starii de gelozie a paratului, pe fondul consumului de alcool si in mod special al violentei.Este de o violenta iesita din comun, o maltrateaza intr-un hal fara de hal, fiind tot timpul cu fata tumefiata, cu escoriatii cu vanatai pe tot corpul.A sesizat de nenumarate ori organele de politie care au inregistrat toate plangerile sale.
Din luna februarie 2011 sunt despartiti in fapt ea locuind la adresa care este resedinta sa.
Relatiile dintre ei sunt grav si iremediabil vatamate astfel incat casatoria lor nu mai poate continua.Fata de motivele invocate solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata.
In drept reclamanta a invocat disp.art. 37, 38, 40, 94 din Codul familiei.
In dovedire a depus la dosar procura judiciara autentificata sub nr. 1078/29.08.2011 de BNP R.A.I. ,prin care imputerniceste pe avocat Z.Gh. sa-i reprezinte interesele in prezenta cauza, si in copie certificatul de casatorie, certificatul de nastere al minorei, actul de identitate al acesteia.
Ulterior reclamanta prin mandatarul sau depune precizari la actiune solicitand ca divortul sa se pronunte in temeiul art. 373 lit. b Cod civil, sa revina la numele purtat anterior casatoriei acela de "C."potrivit art.383 C Civil, minora D.L.D. nascuta la data de 16 martie 1996 sa-i fie incredintata ei spre crestere si educare conf. art. 398 alin.1 Cod civil, sa se stabileasca in sarcina sotului parat o pensie de intretinere la nivelul veniturilor pe care le realizeaza astfel cum prevad disp.art. 402 Cod civil .
In temeiul art. 400 Cod civil sa se ia act ca locuinta comuna este la domiciliul sau la parintii ei din sat S.M. com.C.L. jud.S.
Paratul legal citat nu a depus la dosar intampinare insa verbal a aratat ca nu este de acord cu cererea de divort formulata de reclamanta si nu a solicitat probe in dovedirea  acestui punct de vedere.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata..
Din ansamblul probelor administrate in cauza rezulta ca partile s-au casatorit la data de 04.07.1992 in localitatea C.L., jud. S. iar in prezent partile sunt separate in fapt ca urmare a parasirii de catre reclamanta a domiciliului conjugal
Imposibilitatea continuarii relatiilor de casatorie dintre parti a fost dovedita si prin declaratia martorilor D.G. (fila 34) si C.E. (fila 35) care au mentionat ca paratul este cel vinovat de destramarea relatiilor de casatorie printr-un comportament agresiv fizic si verbal si datorita consumului de bauturi alcoolice.
De asemenea, ambii martori au relatat incetarea efectiva a convietuirii dintre soti si deteriorarea relatiilor de casatorie a caror reluare nu mai este posibila in conditiile in care partile nu se mai inteleg.
Desi paratul s-a opus la desfacerea casatoriei, totusi, in cursul cercetarii judecatoresti nu a solicitat administrarea de probe care sa dovedeasca nelegalitatea si netemeinicia sustinerilor reclamantei.
Potrivit art. 373 alin. 1 lit. b si c Cod Civil casatoria nu poate fi desfacuta prin divort atunci cand datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila, respectiv cand sotii sunt separati in fapt cel putin doi ani.
Din situatia de fapt, asa cum a fost retinuta, rezulta existenta unor astfel de motive temeinice, care fac imposibila continuarea casniciei dintre parti, separatia in fapt pentru  plecarea reclamantei in strainatate la munca.
Din declaratiile acelorasi martori audiati in cursul cercetarii judecatoresti a reiesit ca reclamanta se ocupa de cresterea si educarea minorei si trimite periodic bani si alte bunuri din Italia, iar minora D.L.D. locuieste in prezent cu sora sa majora in locuinta mentionata din F.
In baza art. 383 lit. c Cod Civil reclamanta va purta numele avut anterior casatoriei acela de "C.".
Avand in vedere concluziile raportului de ancheta sociala si declaratiile minorei audiata in camera de consiliu, instanta va incuviinta exercitarea autoritatii parintesti doar de catre reclamanta in baza art. 398 Cod Civil cu pastrarea dreptului paratului de a veghea asupra modului de crestere si educare al acesteia.
La stabilirea obligatiei de intretinere a paratului instanta va avea in vedere venitul minim pe economie si raportat la o patrime din venitul net mediu al paratului conform art. 529 si urmatoarele Cod Civil si relatiilor depuse de catre angajatorul acestuia.
Pentru aceste motive,
            In numele Legii,

                                                                   H O T A R A S T E:

           Admite actiunea de divort formulata de reclamanta D.L.D. in contradictoriu cu paratul D.C.
In  baza art. 373 lit.b coroborat cu art.379 alin.1 din Codul Civil declara desfacuta casatoria incheiata intre parti la data de 04.07.1992 in Com. C.L. jud. S. si inregistrata sub nr. 38 din culpa paratului.
In  baza art. 383 lit.c din Codul Civil viitor sotia  va purta numele avut anterior casatoriei , respectiv "C."
In  baza art. 397 coroborat cu art. 398 alin.1 din Codul Civil, autoritatea parinteasca  asupra minorei D.L.D. nascuta la data de 16.03.1996 revine reclamantei.
In  baza art. 400 alin.1 din Codul Civil stabileste domiciliul minorei la locuinta paratei.
 In  baza art. 402 alin.1 coroborat cu art. 499 alin.1 din Codul Civil obliga paratul sa contribuie la intretinerea minorei cu suma de 207 lei lunar incepand cu data introducerii cererii si pana la majorat.
Ia act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu apel in 30 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 13.12.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014