InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Gura Hont

Legaturi personale cu minorul

(Sentinta civila nr. - din data de 11.02.2013 pronuntata de Judecatoria Gura Hont)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Gura Hont | Jurisprudenta Judecatoria Gura Hont

Legaturi personale cu minorul                 La stabilirea programului concret de exercitare a dreptului partilor de a avea legaturi personale cu minorul, instanta  tine seama de  interesul superior al minorului, prevazut de art. 15 din Legea nr. 272/2004. Aprecierea interesului minorului se face raportat la o serie de elemente precum : varsta minorului, structura sa psihologica, starea de sanatate, nevoile sale, atitudinea parintilor fata de minor si situatia materiala a acestora. Prin cererea de chemare in judecata, inregistrata la aceasta instanta sub nr. (_), la data de 11.02.2013 ,reclamanta -parata  V. O. V., in nume propriu si in reprezentarea minorului V. T. N., l-a chemat in judecata pe paratul reclamant V. T. N. solicitand instantei, in contradictoriu cu  Autoritatea Tutelara de pe langa Primaria H. si Autoritatea Tutelara de pe langa Primaria H.,  ca  prin hotararea ce o va pronunta, sa  dispuna un drept de vizita al minorului V. P. N., in favoarea reclamantei-parate ,dupa urmatorul program:in prima si a treia saptamana a lunii, de vinerea, de la ora 16.00 ,pana duminica ,la ora 16,00,la domiciliul reclamantei - parate, in perioada de vara, din 15 iulie pana la 31 august ,la domiciliul sau  si la fiecare doi ani, minorul sa-si petreaca in intregime sarbatorile de Pasti si de Craciun la domiciliul sau, din joia precedenta sarbatorii ,pana miercurea ce urmeaza.
In motivarea cererii, legal timbrate cu taxa judiciara de timbru de 8 lei, conform chitantei f. 8  si timbru judiciar de 0,15 lei ,reclamanta-parata arata ca 
solicita stabilirea dreptului de vizita dupa programul solicitat pentru a putea mentine o relatie personala si normala cu fiul sau, pentru a evita o eventuala instrainare de ea ,in conditiile in care prin sentinta de divort s-a dispus exercitarea in comun a autoritatii parintesti.
Relatia sa personala cu minorul este garantata si de disp. Codului civil ,fiind de natura a asigura dezvoltarea normala a personalitatii copilului , cu atat mai mult cu cat acesta are o varsta frageda ,la care resimte cu acuitate lipsa ambilor parinti.
In drept,reclamanta parata a invocat dispozitiile art. 396-398 Cod civil.
In dovedirea cererii, reclamanta parata a solicitat probele cu inscrisuri si ancheta psiho-sociala, dovezi incuviintate de instanta.
Paratul-reclamant a formulat cerere reconventionala prin care a solicitat ca prin sentinta ce se va  pronunta sa  dispuna un drept de vizita al minorului V. G. V., in favoarea paratului - reclamant ,dupa urmatorul program:in prima si a treia saptamana a lunii, de vinerea, de la ora 16.00 ,pana duminica ,la ora 16,00 , o saptamana in vacanta de Pasti si de Craciun si o luna in vacanta de vara.
In motivarea cererii legal timbrate, cu taxa judiciara de timbru de 12 lei si timbru judiciar de 0,5 lei, paratul reclamant arata ca a fost casatorit cu parata pana in data de 13.11.2012, cand prin Sentinta civila nr. 1016/13.11.2012 a Judecatoriei Gurahont a fost desfacuta casatoria dintre ei.
Din casatorie au rezultat doi copii minori , astfel ca prin aceeasi sentinta ,minorul V. P.N., nascut la data de 26.07.2006 a fost incredintat paratului reclamant iar minorul V. G. V. a fost incredintat reclamantei parate.
Intrucat parintele caruia nu i s-a incredintat minorul are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, solicita admiterea actiunii .
In drept, paratul-reclamant a invocat disp. art. 401 Cod civil
In dovedirea cererii paratul reclamant a solicitat probele cu inscrisuri si ancheta psiho-sociala , probe incuviintate de instanta.
Reclamanta parata a formulat intampinare la cererea reconventionala aratand ca se opune acestei cereri ,minorul V. G. V avand o varsta care nu permite deplasarea sa la domiciliul tatalui timp de trei zile. Este de acord ca tatal sa isi exercite acest drept de vizita la domiciliul reclamantei - parate in zilele de sambata de la ora 16 la ora 18.
La dosar a fost acvirat Dosarul  763/238/2012 al Judecatoriei Gurahont.
Instanta a admis in totalitate cererea principala si in parte cererea reconventionala pentru urmatoarele motive :
Partile au fost casatorite in perioada  2006-2012, conform inscrisului f. 14-17. Din casatoria  lor  au  rezultat minorii :V. P. N. , nascut la data de 26.07.2006 si  V. G. V, nascut la data de nascut  la data de 22 iulie 2011 .
Prin Sentinta civila nr. 1016/13.11.2012 a Judecatoriei Gurahont , pronuntata in Dosar 763/238/2012 ,instanta a dispus  desfacerea casatoriei incheiate intre ei, la data de 01 iulie 2006, in comuna H., judetul Arad ,ca exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor V. G. V, nascut  la data de 22 iulie 2011 si V. P. N., nascut la data de 26 iulie 2006, sa se faca in comun, de catre ambii parinti si a stabilit locuinta minorului V. G. V la domiciliul mamei, iar a minorului V. P. N., la domiciliul  tatalui.
Cu privire la modul de stabilire a legaturilor personale cu minorul V. G. V, nascut  la data de 22 iulie 2011, instanta constata urmatoarele:
Potrivit art. 496 alin. 5 Cod civil "parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, la locuinta acestuia".
Parintele caruia nu i s-a incredintat copilul nu este exclus de la exercitarea drepturilor parintesti, concluzia aceasta fiind in acord cu principiul prevazut de art. 487 Codul civil si anume ca ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copii lor minori, precum si cu principiul inscris in art. 507 Cod civil.
Dreptul parintilor de avea legaturi persoane cu copii, este atat de firesc, incat, chiar in cazul decaderii din drepturile parintesti, el poate fi pastrat prin incuviintarea instantei,daca aceasta este in interesul superior al copilului, conform art. 512 Cod civil.
Partilor nu l se poate contesta dreptul de a avea legaturi cu copilul  minor incredintat celuilalt parinte, precum si de a veghea la cresterea, invatatura si pregatirea sa profesionala.
                La stabilirea programului concret de exercitare a dreptului partilor de a avea legaturi personale cu minorul, instanta va tine seama de  interesul superior al minorului, prevazut de art. 15 din Legea nr. 272/2004.
Aprecierea interesului minorului se face raportat la o serie de elemente precum : varsta minorului, structura sa psihologica, starea de sanatate, nevoile sale, atitudinea parintilor fata de minor si situatia materiala a acestora.
Din anchetele sociale efectuate in cauza  si din recunoasterea partilor a rezultat ca minorul V. P. N., in varsta de 7 ani locuieste la tatal sau  si ca minorul V. G. V ,in varsta de 1 an si 8 luni  locuieste cu mama sa.
Reclamanta parata locuia in gospodaria bunicului ,impreuna cu parintii si cu fratele sau .Desi nu avea loc de munca, potrivit raportului de ancheta psiho-sociala  aceasta este ajutata de ceilalti membrii ai familiei , asigurandu-le minorilor conditii materiale si morale corespunzatoare pentru o dezvoltare psihica si fizica adecvata a minorilor.
Minorul V. P. N.  locuia  cu tatal sau, era elev la clasa pregatitoare de la Scoala Gimnaziala Halmagel, fiind un copil dezvoltat corespunzator varstei sale , fara probleme de sanatate , avand un comportament adecvat varstei sale si avand o situatie scolara foarte buna , fapt ce a reiesit din raportul de ancheta psiho-sociala .Acesta locuia cu tatal si bunicul sau, cu bunicii paratului -reclamant  ,cu unchiul si fratele paratului. Relatiile dintre membrii familiei erau armonioase , minorului asigurandu-i-se conditii morale si materiale corespunzatoare pentru dezvoltarea sa psihica si fizica.
Fata de situatia de fapt aratata si vazand dispozitiile art. 496 alin. 5 Cod civil, art. 15 din Legea nr. 272/2004 si Legea nr. 18/1990 privind ratificarea conventiei cu privire la drepturile copilului, instanta a admis in totalitate actiunea principala si in parte cererea reconventionala.
A incuviintat ca reclamanta parata sa aiba legaturi personale cu minorul V. P. N., nascut la data de 26.07.2006, dupa urmatorul program:in fiecare sambata saptamana a lunii, de vinerea, de la ora 16.00 ,pana duminica ,la ora 16,00,la domiciliul reclamanei-parate, in perioada de vara, din 15 iulie pana la 31 august ,la domiciliul sau  si la fiecare doi ani, minorul sa-si petreaca in intregime sarbatorile de Pasti si de Craciun la domiciliul sau, din joia precedenta sarbatorii ,pana miercurea ce urmeaza.
Avand in vedere varsta minorul Vasii Gabriel- Valentin, nascut  la data de 22 iulie 2011 , faptul ca de la nastere acesta a locuit neintrerupt cu mama sa, a incuviintat ca paratul - reclamantul sa aiba legaturi personale cu acesta , in fiecare sambata de la ora 16,00 la ora 18,00 la domiciliul reclamantei - parate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010