InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Exercitare drepturi parintesti, cerere reconventionala

(Hotarare nr. 764 din data de 19.05.2011 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                        Operator 2826
DOSAR NR.

                                       SENTINTA CIVILA NR. 764/2011
                                     Sedinta publica din 19 mai 2011
                                               Presedinte:
                                               Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind pe reclamanta B.M.F. impotriva paratului P.F.N., si cererea reconventionala formulata de reclamantul reconventional -paratul principal P.F.N. impotriva paratei reconventionale -reclamanta principala B.M.F. si cererea de interventie formulata de intervenientii in interes propriu B.I. si  B. M., B. I.-I. si B.V., pentru exercitare drepturi parintesti
La apelul nominal se prezinta  reprezentanta reclamantei principale avocat N.N. in substituire avocat N. L. si reprezentanta paratului principal avocat Z.F. lipsa fiind partile si autoritatea tutelara a Primariei comunei Tirnova.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care reprezentanta reclamantei principale avocat N.N. in substituire avocat N.L. si reprezentanta paratului principal avocat Z.F. arata ca nu mai au alte probe de administrat situatie in care instanta a declarat incheiata faza probatorie si a acordat cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.
Reprezentanta reclamantei principale avocat N.N. in substituire avocat N.L. solicita admiterea actiunii principale asa cum a fost formulata, admiterea cererii reconventionale si obligarea reclamantei la plata unei pensii de intretinere pentru minora raportat la venitul minim pe economie, admiterea  cererii de interventie in interes propriu astfel cum a fost formulata, fara cheltuieli de judecata.
Reprezentanta paratului principal avocat Z.F. solicita admiterea in parte a actiunii principale, nu se opune incredintarii minorei la tata, solicita admiterea cererii reconventionale in ceea ce priveste reglementarea dreptului de vizitare, respectiv ca reclamanta sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal .., de doua ori pe luna, respectiv in prima si a treia sambata a fiecarei luni, de la ora 14,00 la ora 18,00, a fi obligata reclamanta principala la plata unei pensii de intretinere la venitul minim pe economie de la data introducerii actiunii, admiterea in parte a cererii de interventie in interes propriu, solicita respingerea capatului 3 din cererea principala, respectiv suplinirea acordului tatalui pentru iesirea cu minora din tara, cu cheltuieli de judecata, depune concluzii scrise si chitante onorariu avocat.
                  
                                                    J U D E C A T A

Asupra actiunii civile inregistrata la aceasta instanta la data de ..2011, constata ca reclamanta principala-parata reconventionala B.M.F. a solicitat in contradictoriu cu paratul principal-reclamant reconventional P.F.N. ca prin sentinta judecatoreasca sa se dispuna incredintarea catre parat a minorei P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003 spre crestere si educare; stabilirea unui program de vizitare a minorei dupa cum urmeaza: doua week-enduri pe luna de vineri ora 16,00 pana duminica ora 18,00; o luna pe perioada vacantei de vara a elevilor; 1 saptamana pe perioada vacantei de iarna; si 3 zile pe perioada vacantei de primavara a elevilor; suplinirea acordului tatalui ca in vacantele mentionate, sa poata iesi cu copilul din tara.
Prin intampinarea si cererea reconventionala depusa la filele 16-17 dosar, paratul principal, a aratat ca este de acord cu incredintarea catre sine spre crestere si educare a minorei P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003, este de acord cu stabilirea unui program de vizita a minorei si solicita respingerea capatului 3 din cererea principala.
Prin intampinarea la cererea reconventionala depusa la fila 23-24 dosar reclamanta principala a aratat ca este de acord cu admiterea cererii reconventionale.
Prin raspunsul la intampinare depus la fila 23 -24 dosar, reclamanta principala a solicitat respingerea capatului nr.3 al cererii de chemare  in judecata.
Prin cererea de interventie in interes propriu, depusa la fila 32-33 dosar, intervenientii in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V. au solicitat stabilirea unui program de vizitare a minorei P.C.F., respectiv a fi obligat paratul principal sa le permita o vizita doua week-enduri pe luna, de vineri ora 16,00 pana duminica ora 18,00, aratand ca sunt bunicii materni si unchii de sora ai reclamantei principale.
In  sedinta publica din  19 mai 2011, reprezentanta paratului principal arata ca este de acord cu admiterea in parte a cererii reconventionale si de interventie in interes propriu in ceea ce priveste reglementarea dreptului de vizitare, respectiv ca reclamanta sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal din .., de doua ori pe luna, respectiv in prima si a treia sambata a fiecarei luni, de la ora 14,00 la ora 18,00, iar intervenientiil in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V.  sa aiba legaturi parintesti firesti cu minora P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003 in sensul ca sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal.., o data pe luna, respectiv in prima sambata a fiecarei luni, de la ora 15,00 la ora 18,00
In drept au fost invocate disp.art.42 din codul familiei,art.43 alin.3 din codul familiei.
Pentru solutionarea cauzei au fost depuse la dosar urmatoarele: imputernicire avocatiala fila 3, ancheta sociala fila 12, delegatie de substituire fila 14, imputernicire avocatiala fila 15, intampinare si cerere reconventionala fila 16-17, adeverinta medicala fila 18, declaratie fila 19,  inscris intitulat apreciere fila 20, intampinare la cererea reconventionala si raspuns la intampinare fila 23 -24, cerere de probatiune si note de sedinta fila 27-28, imputernicire de substituire fila 29, cerere de interventie in interes propriu fila 32-33, chitanta taxa de timbru fila 34, adeverinta fila 35, concluzii parat  fila 37-38, chitanta avans onorariu avocat si diferenta onorariu avocat filele 39-40.
Din coroborarea acestor probatiuni instanta retine in fapt urmatoarele :
Din relatia de concubinaj a partilor a rezultat minora P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003.
Prin sentinta civila nr.436/09.03.2006 a Judecatoriei Ineu s-a stabilit domiciliul minorei la paratul principal-reclamant reconventional P.F.N. Ambii parinti solicita prin prezenta actiune mentinerea incredintarii minorei la paratul principal-reclamant reconventional.
Reclamanta principala locuieste in Spania de cativa ani de zile si nu a manifestat interes sa isi viziteze minora atunci cand venea in tara, tatal minorei s-a preocupat de cresterea si ingrijirea minorei, fapt ce a determinat o legatura afectiva puternica a minorei fata de tata si mai putin de mama pe care nu a vazut-o in ultimii ani.
Potrivit art. 43 C.fam. ambii parinti au dreptul de a avea legaturi personale cu copilul lor minor, de a veghea la cresterea, educarea si pregatirea profesionala a acestuia si raportat la situatia faptica a partilor, la  domiciliul lor, la varsta minorului la legaturile afective fata de tata si vazand si disp.legale mai sus aratate, instanta urmeaza a admite in parte actiunea principala a reclamantei principale B.M.-F. impotriva paratului principal P.F.N.
Urmeaza a admite cererea reconventionala formulata de reclamantul reconventional-parat principal P.F.N. impotriva paratei reconventionale- reclamanta principala B.M.F.
Urmeaza a admite in parte cererea de interventie in interes propriu a intervenientilor in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V. 
Urmeaza a mentine dispozitia de incredintare paratului principal spre crestere si educare a minorei P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003,dispusa prin sentinta civila nr.436/9 martie 2006 pronuntata in dosarul nr.755/2006 a Judecatoriei Ineu, urmeaza sa oblige reclamanta principala la plata unei pensii de intretinere in suma de 160 lei lunar, incepand cu data de 03.02.2011 si pana la majoratul minorei, raportat la venitul minim pe economie, intrucat nu se cunosc veniturile realizate de reclamanta in Spania.
Urmeaza a obliga pe paratul principal-reclamant reconventional P.F.N. sa-i permita reclamantei principale-parata reconventionale B.M.F. sa aiba legaturi parintesti firesti cu minora P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003 in sensul ca reclamanta principala - pirita reconventionala sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal din.., de doua ori pe luna, respectiv in prima si a treia sambata a fiecarei luni, de la ora 14,00 la ora 18,00 .
Urmeaza a obliga pe paratul principal-reclamant reconventional P.F.N. sa le  permita intervenientilor in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V.  vizitarea minorei P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003 in sensul ca intervenientii in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V.  sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal din.., o data pe luna, respectiv in prima sambata a fiecarei luni, de la ora 15,00 la ora 18,00, apreciindu-se ca acest mod de exercitare a dreptului de vizita al reclamantei principale si a intervenientilor in interes propriu corespunde dreptului lor de a avea legaturi personale cu minora si nu influenteaza negativ programul de lucru si odihna al minorei, precum si starea afectiva a minorei prin deplasarea de la domiciliul tatalui unde a fost  crescuta in ultimii ani, la domiciliul unor persoane cu care pana in prezent nu a avut nici o legatura.
Urmeaza a respinge capatul 3 de cerere din actiunea principala privind suplinirea acordului tatalui- pirit pentru iesirea minorei din tara, intrucat acordul tatalui la iesirea din tara  urmeaza sa fie dat in virtutea unor legi speciale care privesc frontiera.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata si in drept disp.art.274 c.pr.civila, urmeaza a obliga reclamanta principala la plata sumei de 1700 lei cheltuieli de judecata catre paratul principal, reprezentand onorariu avocat.
Pentru aceste motive in numele legii,                                                 H O T A R A S T E

Admite in parte actiunea principala a reclamantei  principale B.M.F. impotriva paratului pirincipal P.F.N.
Admite cererea reconventionala formulata de reclamantul reconventional-parat principal P.F.N. impotriva piritei reconventionale- reclamanta principala B.M.F.
Admite in parte cererea de interventie in interes propriu a intervenientilor in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V. 
Mentine dispozitia de incredintare paratului principal spre crestere si educare a minorei P.M.F. nascuta la data de 30.05.2003, dispusa prin sentinta civila nr.436/9 martie 2006 pronuntata in dosarul nr../2006 a Judecatoriei Ineu, cu obligarea reclamantei principale la plata unei pensii de intretinere in suma de 160 lei lunar, incepand cu data de 03.02.2011 si pana la majoratul minorei.
-Obliga pe paratul principal-reclamant reconventional P.F.N. sa-i permita reclamantei principale- piritei reconventionale B.M.F. sa aiba legaturi parintesti firesti cu minora P.C.F nascuta la data de 30.05.2003 in sensul ca reclamanta principala - pirita reconventionala sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal din.., de doua ori pe luna, respectiv in prima si a treia sambata a fiecarei luni, de la ora 14,00 la ora 18,00.
Obliga pe paratul principal-reclamant reconventional P.F.N. sa le  permita intervenientilor in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V.  vizitarea minorei P.C.F. nascuta la data de 30.05.2003 in sensul ca intervenientii in interes propriu B.I., B.M., B.I.-I. si B.V.  sa o viziteze pe minora la domiciliul paratului principal din.., o data pe luna, respectiv in prima sambata a fiecarei luni, de la ora 15,00 la ora 18,00.
Respinge capatul 3 de cerere din actiunea principala privind suplinirea acordului tatalui- parat pentru iesirea minorei din tara.
Obliga reclamanta principala la plata sumei de 1700 lei cheltuieli de judecata catre paratul principal.
Cu drept de  apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din  19 mai 2011.
                                 Presedinte                                           Grefier
                             

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010