InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Pretentii

(Sentinta civila nr. 1964/2012 din data de 06.09.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUD.ARAD                           OPERATOR 2826
DOSAR NR_

SENTINTA CIVILA NR.1964/2012
Sedinta publica din data de 06 septembrie 2012
                                                Presedinte :
                                                Grefier       :

S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de reclamanta K. C. impotriva paratei Asociatia C. F. U. B. pentru pretentii
La apelul nominal  nu se prezinta nimeni
Procedura de citare legal indeplinita.
Dezbaterile  pe fondul cauzei s-au facut in sedinta publica din 30.08.2012, cand au fost consemnate in incheierea de sedinta si s-a amanat pronuntarea cauzei pentru ca partile sa depuna la dosar concluzii scrise.
Instanta constata ca s-a depus la dosar prin serviciul registratura al instantei adresa APIA  nr.3202/13.02.2009 si de la serviciul  arhiva al instantei s-a depus tabel cu membrii composesori.

J U D E C A T A

Constata ca prin actiunea civila, inregistrata la aceasta instanta la data de 27.04.2012, timbrata legal cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar, reclamanta K. C. domiciliata in _a solicitat in contradictoriu cu paratul C. F. U. B.  cu sediul in _ ca prin sentinta judecatoreasca sa se dispuna obligarea paratului C. F. U. B. la plata sumei de 9800 lei reprezentand drepturile ce i se cuvin pentru anul 2010 si de asemenea obligarea paratului sa  inscrie reclamanta pe tabelul actual cu membrii composesori.
In fapt a aratat ca in anul 2011 a formulat cerere catre Adunarea generala a _ B. pentru a-i acorda drepturile cuvenite pe anii 2009 si 2010 dar pana la aceasta data nu i s-a comunicat nici un raspuns la cerere. A aratat ca din Decizia  civila nr. _/R din 28.01.2011 a Tribunalului Arad rezulta ca reclamantul este membru composesor cu drepturi depline si nu exista nici o hotarare a Adunarii generale a  asociatiei prin care sa fi fost exclusa.
In drept a invocat prevederile art.1357 si urm. Noul Cod Civil.
Paratul, legal citat, a fost reprezentat in instanta de presedintele Z. T. si a aratat ca se opune admiterii actiunii .
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: copie cerere de inscriere in asociatie f.3, confirmare de primire f.4, decizia  civila nr. _/R/28.01.2011 pronuntata de Tribunalul Arad in dosar nr. _f.5-7, sentinta civila nr. _/2001 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr. _f.8, act de constituire f.9-10, adresa BNP _ si tabelul cu membrii composesori din 2001 f.11-18, statul asociatie f.19-26, cerere ajutor public judiciar si acte aferente f.27-40, 47-49, imputernicire avocatiala f.59, chitanta onorariu avocat f.60, intampinare f.61, sentinta civila nr. 1391/2010 pronuntata de  Judecatoria Ineu in dosar nr. _f.62-64, tabel cu membrii composesori f.69-75, adresa APIA nr. _/13.02.2009 f.78-82  si  tabelul cu membrii composesori.
Din coroborarea actelor si lucrarilor dosarului instanta retinute urmatoarele:
Prin sentinta civila nr_./22.11.2001 pronuntata de Judecatoria Ineu, in dosarul nr_. al Judecatoriei Ineu, definitiva si irevocabila, instanta a autorizat functionarea Asociatie U. C. F. U. din comuna B., ca persoana juridica cu sediul in_, cu durata de functionare nelimitata, scopul si obiectul de activitate prevazute in Actul de constituire si Statutul Asociatiei care fac parte integranta din aceasta hotarare, si s-a dispus inscrierea in Registrul de persoane juridice de la Judecatoria Ineu si inscrierea la Administratia Financiara Arad.
In tabelul nominal cu membrii composesori (11-18), care face parte integranta din Statutul mentionat, si in consecinta, face parte integranta si din sentinta civila nr_./22.11.2001 pronuntata de Judecatoria Ineu, este mentionat si numele reclamantului  (fila 16).
Potrivit art.8 din Statutul Asociatiei U. C. F. U. din comuna B., autentificat sub nr_. din data de 20.11.2001 de BNP_, "membrii ai Composesoratului sunt fostii membri ai Composesoratului fostilor urbarialisti si mostenitorii acestora, proprietari de terenuri cu vegetatie forestiera si pasuni, situate in raza de activitate a Composesoratului, care si-au manifestat vointa de a le exploata in aceasta forma, fiind cuprinsi in tabelul anexa ce face parte integranta din acest act". 
Conform art.9 din Statutul paratei, Asoc. U. C. F. U. din comuna B., calitatea de membru composesor se dobandeste in doua modalitati: prin subscrierea la actul constitutiv, iar dupa constituire, prin cererea de inscriere care se aproba de catre Adunarea Generala. In temeiul art.11 alin.1 teza I din Statut calitatea de membru composesor, inceteaza prin retragere, excludere, deces sau instrainare totala a fondului sau, iar potrivit alineatului 2 din acelasi articol incetarea calitatii de membru composesor prin retragere sau excludere se dispune de catre Adunarea Generala.  
Potrivit art.8 alin.1 si 2 din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii:
  "(1) Asociatia devine persoana juridica din momentul inscrierii ei in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
     (2) In termen de 3 zile de la depunerea cererii de inscriere si a documentelor prevazute la art. 7 alin. (2) judecatorul desemnat de presedintele instantei verifica legalitatea acestora si dispune, prin incheiere, inscrierea asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor".
Totodata, in temeiul art.33 alin.1 si 2 din O.G. nr.26/2000:
     "(1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociatiei se face prin inscrierea modificarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul asociatia, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 8 - 12.
     (2) Cererea de inscriere a modificarii va fi insotita de hotararea adunarii generale, iar in cazul modificarii sediului, de hotararea consiliului director".
Avand in vedere aspectele mentionate, instanta constata ca parata Asociatia U.C. F. U. din comuna B. este inscrisa in Registrul de persoane juridice de la Judecatoria Ineu, in temeiul sentintei civile nr_./22.11.2001 pronuntata de Judecatoria Ineu. Totodata, instanta constata ca nu exista o hotarare a Adunarii Generale a asociatiei, prin care Statutul asociatiei sa fie modificat astfel incat calitatea reclamantei de membru composesor sa fi incetat prin retragere sau excludere, iar parata nu a depus probe din care sa rezulte incidenta vreunui alt caz prevazut in art.11 alin.2 din Statut, care ar face sa inceteze aceasta calitate. Astfel, instanta retine ca reclamantul este membru composesor al acestei asociatii urmand a obliga parata sa  inscrie reclamantul in tabelul actual cu membrii composesori.
Conform art.4 alin.2 din O.U.G. nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura: "Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este institutia responsabila pentru implementarea schemelor de plati directe pentru agricultura, avand ca sursa de finantare Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA), Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR), precum si fonduri din bugetul national". In temeiul art.6 alin.1 din O.U.G. nr.125/2006 "Beneficiarii platilor directe in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari sau altele asemenea", iar potrivit art.8 alin.3 din acelasi act normativ "Beneficiarii platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal sunt prevazuti la art. 6 alin. (1)".
Potrivit art.10 alin.1 lit.c din Statutul Asoc. U. C. F. U. din comuna B.:
"Membrii composesori au urmatoarele drepturi: (_)
c) sa primeasca partea ce li se cuvine din dividendele realizate de catre composesorat".
Prin adresa nr_./13.02.2009, APIA- Centrul Judetean Arad  a comunicat paratei conditiile de eligibilitate  stabilite prin OUG nr.125/2006 si Ordinul nr.246/2008 din punct de vedere al documentelor doveditoare care trebuie anexate cererii de plata. Printre acestea se numara si un tabel nominal cu membrii composesori si acceptul fiecaruia pentru a solicita sprijinul pe  suprafata de teren utilizata, asumarea responsabilitatilor asupra cerintelor care conditioneaza platile cat si asupra distribuirii platilor catre membrii sai. Membrii coposesori l-au imputernicit pe presedintele Asoc. U. C. F. U. din comuna B. sa depuna la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Centrul Judetean Arad, in numele composesoratului, cererea unica de plata pe suprafata in campania 2010, intocmindu-se in acest sens tabelul aflat la filele 79-81. Instanta constata ca numele reclamantei nu se regaseste in aceasta lista nominala cu membrii composesori .
Fata de cele de mai sus  instanta urmeaza sa respinga cererea reclamantei   privind obligarea paratei A. C. F. U. Ineu la plata sumei de 9800 lei reprezentand  drepturi  pe anul 2010, avand in vedere ca  reclamantul urmeaza a fi inscris in tabelul cu membrii composesori si nu i se pot acorda retroactiv unele drepturi atata timp cat reclamanta la acea data nu era cuprinsa in tabelul cu membrii composesori si nu a  indeplinit conditiile impuse de APIA pentru a primi  plata pe suprafata aferenta campaniei 2010.
In baza prevederilor OUG nr.51/2008, reclamantul a formulat cerere de acordare ajutor public judiciar, cerere care prin incheierea  din 11.07.2012 a fost respinsa,  in baza prev art.4 din OUG nr.51/2008.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata, in drept dispozitiile art.274, cod procedura civila, instanta urmeaza a  obliga parata la 684 lei cheltuieli de judecata partiale avand in vedere admiterea in parte a actiunii, catre reclamant, justificate prin taxa judiciara de timbru si onorariu avocat.
Pentru aceste motive instanta, in numele legii,
                                            
H O T A R A S T E

Admite in parte actiunea civila formulata de reclamanta K. C. domiciliata in _a solicitat in contradictoriu cu paratul C. F. U. B.  cu sediul in_, pentru pretentii si in consecinta:
      -obliga parata sa  inscrie reclamantul in tabelul actual cu membrii composesori.
-respinge capatul de cerere privind obligarea paratei la plata catre reclamant a sumei de 9800 lei cu titlu de pretentii.
  Obliga parata la 684 lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
  Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
  Pronuntata in sedinta publica din 6 septembrie 2012.

                  Presedinte,                                                             Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016