InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Succesiune si iesire din indiviziune

(Sentinta civila nr. 2783 din data de 20.12.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                           OPERATOR 2826
DOSAR NR. SENTINTA  CIVILA NR.2783/2012
Sedinta publica din 20 decembrie 2012
Presedinte :
Grefier: S-a luat in pronuntare cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul B. G. impotriva paratilor B. G. M., M. A. si D. M., pentru succesiune si iesire din indiviziune si cererea reconventionala formulata de reclamantii reconventionali B.G. M., M. A. si D. M. pentru succesiune si iesire din indiviziune.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in data de 13 decembrie 2012 cand s-a amanat pronuntarea hotararii pentru data de 20 decembrie 2012.
J U D E C A T A,

Asupra actiunii civile, inregistrata la aceasta instanta la data de 07 mai 2012, timbrata legal, reclamantul B. G. domiciliat in _ a solicitat in contradictoriu cu paratii B.G.M. domiciliat in _, M.A. domiciliata in _ si D. M. domiciliat in _, ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca defuncta B. M. a decedat la data de 24 martie 2012, cu ultimul domiciliu in Pancota avand ca masa succesorala cota de 1/2 parte din imobilul constructie, identificat in C.F nr. _ Pancota(provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, avandu-i ca mostenitori pe reclamant, in calitate de sot supravietuitor in cota de 1/4 parte din masa succesorala, si paratii 1-3 in calitate de fii in cota de 3/4 parte din masa succesorala, si a se dispune predarea mostenirii in cotele aratate.
A mai solicitat a se constata ca asupra imobilului din C.F nr. _ Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_.si _), nr. cad. C1 top. _, sunt coproprietari partile in cota de 5/8 parte reclamantul si paratii 1-3 in cota de 3/8 parte (1/8 parte fiecare), si a se dispune iesirea din indiviziune prin atribuirea acestuia catre reclamant cu plata sultei catre parati, cu cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt ca imobilul din C.F nr_. Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_.si _), nr. cad. C1 top. _, a fost dobandit, in timpul casatoriei de catre reclamant impreuna cu defuncta B.M. in anul 1997.Defuncta B. M. a decedat in data de 24.03.2006 avand ultimul domiciliu in Pancota. Din casatoria acestora a rezultat un fiu, paratul de ordinul 1, B. G. M.. Dintr-o casatorie anterioara defuncta Bejenaru Maria a mai avut 2 fii pe paratii de ordin 2 si 3, M.A. si D.M..
Dupa decesul acesteia, copii din prima casatorie ai acesteia nu mai locuiau in casa respectiva, singurii care au continuat sa foloseasca averea au fost reclamantul si paratul Bejenaru G. M., care insa dupa cateva luni a plecat si el din casa, astfel ca reclamantul a acceptat tacit mostenirea acesteia.
Avand in vedere aceste aspecte rezulta ca in masa succesorala a defunctei B. M. intra doar cota de 1/2 parte din imobil, deoarece cealalta cota de 1/2 parte este proprietatea reclamantului, intrucat imobilul a fost coproprietatea reclamantului si a defunctei B. M., fiind achizitionat in timpul casatoriei.
Din masa succesorala ( 1/2  parte din imobil) reclamantul in calitate de sot supravietuitor are dreptul la 1/4 parte.( art. 1 lit.a din L 319/1944) . Acestei cote de 1/4 din masa succesorala se adauga cota de 1/2 parte din imobil, care este proprietatea reclamantului exclusiva, asa cum a aratat mai sus, rezultand un drept al reclamantului asupra intregului imobil de 5/8 parte.
Restul de 3/4 din masa succesorala (compusa din 1/2 parte din imobil) se cuvine celor trei fii ai defunctei, impartindu-se intre acestia in cote parti egale. Astfel rezulta ca raportat la intregul imobil fiecare din paratii de ordinul 1-3 au 1/8 parte.
In drept a invocat disp. art. 669 C.civ. de la 1864,  art. 1 lit.a din L 319/1944.
Paratii B. G. M., M. A. si D. M., prin intampinarea de la filele 18-19 dosar, nu s-au opus admiterii actiunii reclamantului, sunt de acord cu cererile privind constatarea calitatii de mostenitor a paratilor, nu se opun cererii pentru iesirea din indiviziune cu privire la imobilul din litigiu dar nu sunt de acord cu modalitatea ceruta de reclamant pentru iesirea din indiviziune.
Prin cererea reconventionala depusa la fila 18-19 dosar, reclamantii reconventionali solicita ca modalitatea iesirii din indiviziune, sa nu se faca conform cererii reclamantului, respectiv prin atribuirea in natura a imobilului  catre acesta, cu obligarea acestuia de a platii sulta catre parati, intrucat imobilul se afla in folosinta exclusiva a reclamantului principal, imobilul a fost construit de catre bunicii materni ai reclamantilor reconventionali iar imbunatatirile si anexele au fost construite de mama acestora impreuna cu tatal paratului principal B. G. M..
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar : chitanta taxa de timbru fila 4,imputernicire avocatiala fila 5, extras de Cf nr_. Pancota fila 6-8, copii acte de stare civila filele 9, sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale fila 10, certificat de deces fila 11, imputernicire avocatiala fila 17, intampinare parati  si actiune reconventionala fila 18-19, certificat de atestare fiscala fila 23, incheiere BNP _ fila 24, certificat fila 25, adresa lista experti fila 29,obiective raport de expertiza fila 32, adresa expert fila 33, chitanta onorariu expert fila 35, decont onorariu fila 37, raport de expertiza fila 38-53, proces verbal fila 54, extras de Cf nr_ Pancota  fila 55-57, certificat de atestare fiscala fila 58, planse fotografice fila 59-61, raspuns la obiectiuni fila 65, obiectiuni la  raport fila 66, chitanta onorariu expert fila 67, declaratii martori A. E. E. fila 69, Dudas Ruben fila 70, M. S. -F. fila 74, B. M. fila 75, raspuns la obiectiuni fila 79-80, cerere amanare fila 81, concluzii scrise reclamant fila 84-85, concluzii scrise  parati filele 86-87.
Din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Masa succesorala a defunctei B.M. decedata la data de 24 martie 2012, cu ultimul domiciliu in Pancota se compune din cota de 1/2 parte din imobilul constructie, identificat in C.F nr. _ Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, respectiv casa din Pancota,str_. nr_., la care vocatie succesorala au reclamantul, in calitate de sot supravietuitor in cota de 1/4 parte din masa succesorala, si paratii B. G.M., M. A. si D. M. in calitate de fii in cota de 3/4 parte din masa succesorala;
Asupra imobilului din C.F nr_. Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, respectiv casa din Pancota,str. .paratii de B. G.M., M. A. si D.M. in cota de 3/8 parte, respectiv 1/8 parti fiecare.
In cauza s-a dispus si s-a efectuat un raport de expertiza tehnica judiciara pentru stabilirea valorii imobilului, depus la filele 38-53 dosar, de catre expert B. I., care a stabilit valoarea de circulatie a imobilului, constructii si teren la suma de 120.881 lei, din care valoarea de circulatie a terenului este de 29.059 lei astfel ca valoarea constructiei este de 91.822 lei.
Imobilul din C.F nr. _ Pancota(provenit din conversia pe hartie a CF nr.. si .), nr. cad. C1 top. _, a fost dobandit, in timpul casatoriei de catre reclamantul principal impreuna cu defuncta B. M.in anul 1997. Defuncta B.M. a decedat in data de 24.03.2006 avand ultimul domiciliu in Pancota, iar din casatoria acestora a rezultat un fiu, paratul B. G. M.. Dintr-o casatorie anterioara defuncta Bejenaru Maria a mai avut doi fii, pe paratii M.A. si D.M..
Dupa decesul defunctei B. M., copii din prima casatorie, paratii M. A.si D.M. nu mai locuiau in imobil, singurii care au continuat sa foloseasca imobilul au fost reclamantul si paratul B. G.M..
Avand in vedere aceste aspecte masa succesorala a defunctei B. M. se compune din cota de 1/2 parte din imobil, deoarece cealalta cota de 1/2 parte este proprietatea reclamantului, fiind dobandit in timpul casatoriei, rezultand un drept al reclamantului asupra intregului imobil in cota de 5/8 parti, iar paratilor o cota de 1/8 parti fiecare.
Avand in vedere disp.art.art.669 din codul civil de la 1864, instanta urmeaza sa admita actiunea principala si sa respinga cererea reconventionala.
Urmeaza sa constate ca masa succesorala a defunctei B. M. decedata la data de 24 martie 2012, cu ultimul domiciliu in Pancota se compune din cota de 1/2 parte din imobilul constructie, identificat in C.F nr. _ Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, respectiv casa din Pancota,str_. nr_..
Urmeaza sa constate ca vocatie succesorala au reclamantul, in calitate de sot supravietuitor in cota de 1/4 parte din masa succesorala, si paratii B.G.M., M.A. .si D. M. in calitate de fii in cota de 3/4 parte din masa succesorala;
Urmeaza sa constate ca asupra imobilului din C.F nr. _ Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, respectiv casa din Pancota, str. _nr_.sunt coproprietare partile in cota de 5/8 parte reclamantul si paratii B.G.M., M. A. si D.M. in cota de 3/8 parte, respectiv 1/8 parte fiecare.
Urmeaza sa constate ca valoarea de circulatie a imobilului, constructii si teren este in suma de 120.881 lei, din care valoarea de circulatie a terenului este de 29.059 lei astfel ca valoarea constructiei este de 91.822 lei.
Vazand in drept disp. art. 673 si urmatoarele cod pr.civila, avand in vedere cotele de proprietate, intelegerea partilor asupra atribuirii imobilului instanta urmeaza sa dispuna iesirea din indiviziune asupra imobilului si sa atribuie imobilul reclamantului, cu obligarea la plata sultei catre parati, respectiv cate 11.478 lei pentru fiecare parat.
In baza dispozitiilor Legii nr. 7/1996 urmeaza a se dispune intabularea in CF, conform hotararii la ramanerea definitiva si dupa achitarea sultei.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata si in drept disp.art.276 Cod procedura  civila, urmeaza a obliga paratii in solidar la plata sumei de 1616 lei cheltuieli de judecata catre reclamant reprezentand jumatate din taxa judiciara de timbru achitata.
Pentru aceste motive,in numele legii,

H O T A R A S T E

Admite actiunea formulata de reclamantul B. G.domiciliat in _ impotriva paratilor B. G. M.domiciliat in _, M. A.domiciliata in _ si D. M. domiciliat in _, pentru stabilire masa succesorala si iesire din indiviziune.
Respinge cererea reconventionala formulata de reclamantii reconventionali B.G. M., M. A. si D. M., pentru stabilire masa succesorala si iesire din indiviziune.
Constata ca masa succesorala a defunctei B. M. decedata la data de 24 martie 2012, cu ultimul domiciliu in Pancota se compune din cota de 1/2 parte din imobilul constructie, identificat in C.F nr. _ Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, respectiv casa din Pancota, str_. nr_..
Constata ca vocatie succesorala au reclamantul in calitate de sot supravietuitor in cota de 1/4 parte din masa succesorala, si paratii B. G. M., M. A. si D.M. in calitate de fii in cota de 3/4 parte din masa succesorala;
Constata ca asupra imobilului din C.F nr. _ Pancota (provenit din conversia pe hartie a CF nr_. si _), nr. cad. C1 top. _, respectiv casa din Pancota, str. C_ nr_. sunt coproprietare partile in cota de 5/8 parti reclamantul si paratii B.G.M., M.A. si D. M. in cota de 3/8 parti, respectiv 1/8 parti fiecare.
Constate ca valoarea de circulatie a imobilului, constructii si teren este in suma de 120.881 lei, din care valoarea de circulatie a terenului este de 29.059 lei astfel ca valoarea constructiei este de 91.822 lei.
Dispune iesirea din indiviziune si atribuie imobilul reclamantului, cu obligarea la plata sultei catre parati, respectiv cate 11.478 lei pentru fiecare parat.
Autorizeaza intabularea in CF, conform prezentei, dupa ramanerea definitiva si achitarea sultei.
Obliga paratii principali, in solidar la plata sumei de 1616 lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 20 decembrie 2012.                 Presedinte                                                      Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010