InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Stabilire masa succesorala

(Sentinta civila nr. 1169 din data de 31.05.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                OPERATOR 2826
DOSAR NR. SENTINTA CIVILA NR.1169/2012
Sedinta publica din 31 mai 2012
Presedinte :
     Grefier :

S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de reclamanta B. A., impotriva paratilor C. I., P. E., T. F., M. T., M. A.-G., C. S., C. N.-N., L. F. si C. I., pentru stabilire masa succesorala, radiere interdictie de instrainare si grevare, radiere uzufruct viager, si cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientii C. I. si A. P., pentru rezolutiune contract de intretinere, stabilire masa succesorala.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in data de 24 mai 2012 cand s-a amanat pronuntarea hotararii in cauza pentru data de 31 mai 2012. J U D E C A T A

Constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 26 iulie 2012, reclamanta B. A. domiciliata in ... a solicitat in contradictoriu cu paratii C. I.domiciliat in ..., P. E. domiciliata in ..., T. F. domiciliata in ..., M. T. domiciliat in ..., M. A.-G. domiciliat in ..., C. S. domiciliata in ..., C. N.-N. domiciliat in ..., L. F. domiciliata in ... si C. I. domiciliat in ..., ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca masa succesorala a defunctei  C. M. nascuta Crisan, decedata la data de 6 iunie 2011 cu ultimul domiciliu ..., fara testament, se compune din cota de 1/1 parti din imobilul inscris in Cf nr....H., provenita din conversia de pe hartie a CF nr.... Botfei, cu nr.top. ... compus din casa nr.91 si teren in suprafata de 1079 mp., la care vocatie succesorala o are reclamanta si paratii de ordin 1,2,3 in calitate de frati, precum si paratii 4,5,7,8 si 9 in calitate de nepoti de sora si parata 6 in calitate de sotie a  fratelui defunctei iar singura acceptanta a mostenirii este reclamanta.
A solicitat sa se dispuna atribuirea intregii mase succesorale catre reclamanta si a se autoriza intabularea in cf dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
A mai solicitat  sa se dispuna radierea interdictiei de instrainare si grevare de sub B 2 si radierea uzufructului viager- de sub C 1, notate in favoarea lui C. S., decedata la data de 20 martie 1997, conform actului nr.5084 din 18.07.2011 eliberat de Primaria comunei H..
A motivat in fapt ca masa succesorala a defunctei C. M. decedata la data de 06 iunie 2011 se compune din cota de 1/1 parti din imobilul aratat in petitul actiunii  la care vocatie succesorala o are reclamanta si paratii 1,2,3 in calitate de frati, parata 6 in calitate de sotie a fratelui defunctei si paratii 4,5,7,8 si 9 in calitate de nepoti de sora si frate, iar singura acceptanta a mostenirii este reclamanta.
 In drept s-au invocat disp.art.651 si urmatoarele cod civil,art.700 cod civil.
Prin cererea de interventie in interes propriu, depusa la filele  39-40 dosar, intervenientii in interes propriu C. I. si A. P. au solicitat admiterea in principiu a cererii, rezilierea contractului de intretinere nr..../1997, sa se constate calitatea de unici mostenitori acceptanti ai celor doi intervenienti, in calitate de fii ai defunctei C. S..
Au mai solicitat sa se dispuna radierea dreptului de proprietate al numitei C. M. din CF ... B., al dreptului de uzufruct viager al defunctei C. S. si intabularea dreptului de proprietate al intervenientilor cu titlu de mostenire in cote de 1/2 .
In sedinta publica din 24 mai 2012 reprezentanta intervenientilor avocat ... isi precizeaza cererea de interventie in sensul ca  solicita admiterea acesteia doar pentru intervenientul C. I. care a facut dovada acceptarii mostenirii.
Prin intampinarea la cererea de interventie in interes propriu, fila 61-62 dosar, reclamanta a solicitat respingerea cererii de interventie in interes propriu, respingerea cererii de rezolutiune a contractului de intretinere nr..../1997, actiunea fiind prescrisa si nefondata, respingerea constatarii calitatii de mostenitor dupa C. S., intrucat intervenientii nu au acceptat nici expres si nici tacit mostenirea, si respingerea cererii de radiere a dreptului de proprietate intabulat pe C. M. in CF... H..
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: imputernicire avocatiala fila 3, extras de CF nr.... H. fila 4-7, copii acte de stare civila filele 8-15, certificat de atestare fiscala fila 16, adeverinta nr.... fila 17, anexa 24 fila 18-19, extras de Cf nr.... H. fila 31-34, copii acte de stare civila filele 35-37 cerere amanare reclamanta fila 38, cerere de interventie in interes propriu fila 39-40, copii acte de stare civila filele 41—43, extras de CF nr.... H. fila 44-47, imputernicire avocatiala fila 59, intampinare reclamanta fila 61-62, raspuns la intampinare fila 67, chitanta taxa de timbru fila 73, certificat de atestare fiscala fila 74, anexa 1 fila 75, declaratia martorului C. M. fila 76, P.  F. fila 77, C. M. fila 78, interogatorul intervenientului in interes propriu C. I. fila 90, declaratia martorului B. A. fila 91, B. I. fila 92, N. F. fila 93, copie contract de intretinere fila 99, cerere de amanare fila 108, imputernicire avocatiala fila 110, declaratie martor  F. S. fila 115, cerere de ajutor public judiciar fila 117, adeverinta de venit fila 118-120, cerere ajutor public judiciar fila 122, declaratie extrajudiciare a intervenientului C. I. fila 123, copii  buletin de identitate intervenient C. I. fila 125, cerere ajutor public judiciar fila 126, copii carti de identitate fila 128-129, copii chitante filele 138-139, facturi enel fila 140-144, certificat fiscal fila 145, anexa 1 fila 144, incheiere civila camera de consiliu din 23 mai 2012 fila 151-152, chitanta onorariu avocat fila 154, concluzii scrise intervenientii in interes propriu fila 156-158.
Din coroborarea probelor instanta retine in fapt urmatoarele:
Proprietara tabulara asupra imobilului din  CF ... H. a fost C.S. care a avut 4 copii, pe intervenientii C. I. si A. P., pe C.  E. decedata si pe C. M.  decedat care a fost casatorit cu C. M., cei doi neavand copii.
Fosta proprietara C. S. a incheiat contract de intretinere cu C. M., contract autentificat sub nr.../20.02.1997 de BNP .... Dupa incheierea acestui contract C. S. a fost intretinuta de C. M. si inmormantata de aceasta dupa decesul acesteia la data de 12.03.1997. Dupa decesul acesteia, C. M. a locuit in continuare in imobil.
In ceea ce priveste rezolutiunea contractului de intretinere nr..../1997, acesta a fost incheiat in virtutea legaturilor de familie, intrucat fiul defunctei C. S., C. M. a fost sotul numitei C. M. si practic dupa decesul lui C.M., C. S. s-a dat in intretinerea norei sale C. M..
Din probele testimoniale administrate in cauza instanta retine ca relatiile dintre C. M. si C. S. au fost bune  pana la decesul  lui C. M., s-au vizitat, dar in ultima perioada de viata C. S. a locuit cu fiul ei C. I. care a si inmormantat-o. Dupa moartea acesteia, relatiile au continuat sa fie bune intre C. I. si C. M., aceasta ajutandu-o in gospodarie si au lucrat  terenul agricol impreuna. De asemenea dupa decesul  defunctei C. S., C. M. impreuna cu concubinul sau, au intretinut imobilul, au facut lucrari de reparatii, au construit si au facut un gard. Tot din declaratiile martorilor audiati  reiese ca intervenientul A. P. nu a participat la inmormantarea mamei sale, si nu a folosit imobilul niciodata dupa decesul lui C. S..
Defuncta C. S. in timpul vietii nu s-a plans niciodata ca nu este intretinuta de C. M., nu i-a reprosat niciodata nimic in virtutea obligatiilor asumate prin contractul de intretinere.
Intervenientii  sustin ca nu au stiut de acest contract de intretinere decat in data de 22 iunie 2011, cu toate ca acest contract a fost un act public si intabulat in cartea funciara inca din 1997.
Obligatia de intretinere asumata a fost integral executata de C. M. care a locuit in imobilul transmis din anul 1997, pana la decesul acesteia in 2011, daca nu ar fi fost executata obligatia de intretinere nu ar fi fost nici o ratiune ca intervenientii in interes propriu sa permita numitei C. M. sa locuiasca in imobil 14 ani fara nici un titlu.
Actiunea in rezolutiunea contractului de intretinere are caracter patrimonial si se prescrie in termenul general de prescriptie de 3 ani potrivit art.3 din Decretul 167/1958, astfel ca de la incheierea contractului de intretinere au trecut 14 ani.
Instanta urmeaza sa admita exceptia prescrierii dreptului la actiune in ce priveste rezolutiunea contractului de intretinere si ca urmare va respinge cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientul C. I., urmeaza sa ia act de  renuntarea la judecata privind cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientul A. P..
Fata de aceasta stare de fapt si vazand si disp. art.650 si art.700 cod civil, urmeaza sa admita actiunea principala  si pe cale de consecinta, urmeaza a constata ca masa succesorala a defunctei  C. M. nascuta Crisan, decedata la data de 6 iunie 2011 cu ultimul domiciliu in ..., fara testament, se compune din cota de 1/1 parti din imobilul inscris in Cf nr.... H., provenita din conversia de pe hartie a CF nr.... B., cu nr.top. ... compus din casa nr.91 si teren in suprafata de 1079 mp., la care vocatie succesorala o are reclamanta si paratii de ordin 1,2,3 in calitate de frati, precum si paratii 4,5,7,8 si 9 in calitate de nepoti de sora si parata 6 in calitate de sotie a  fratelui defunctei.
Urmeaza a constata ca singura acceptanta a mostenirii este reclamanta.
Urmeaza a dispune atribuirea intregii mase succesorale catre reclamanta;
Urmeaza a dispune radierea interdictiei de instrainare si grevare de sub B 2 si radierea uzufructului viager- de sub C 1, notate in favoarea lui C. S., decedata la data de 20 martie 1997, conform actului nr.... din 18.07.2011 eliberat  de Primaria comunei H..
                 Se va lua act ca intervenientii  in interes propriu C. I. si A.P.  au beneficiat de ajutor public judiciar prin incheierea pronuntata in Camera de consiliu din data de 23 mai 2012 de Judecatoria Ineu, potrivit prevederilor OUG nr.51/2008, prin scutirea de la plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar  in suma 989 lei si 5 lei timbru judiciar , iar conform  art.18, art.19 si art.22 din OUG nr.51/2008 ,,Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin incuviintarea ajutorului public judiciar vor fi puse in sarcina celeilalte parti, daca aceasta a cazut in pretentiile sale. Partea cazuta in pretentii va fi obligata la plata catre stat a acestor sume, motiv pentru care se va da in debit intervenientii  in interes propriu C. I. la Primaria H.  si A.P. la Primaria S..
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata si in drept disp.art.274 c.pr.civila., urmeaza a obliga intervenientii  in interes propriu C. I. si A. P., in solidar la plata sumei de 1230 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta justificate prin onorariu avocat si taxa judiciara de timbru.
Pentru aceste motive in numele legii,

H O T A R A S T E Admite actiunea principala formulata de reclamanta B. A.domiciliata in ... impotriva paratilor C. I. domiciliat in  ..., P. E. domiciliata in ..., T. F. domiciliata in ...,  M. T. domiciliat in ..., M. A.-G. domiciliat ..., C. S. domiciliata in ..., C. N.-N. domiciliat in ..., L. F. domiciliata in ... si C. I. domiciliat in ... si in consecinta:
- Constata ca masa succesorala a defunctei C. M. nascuta Crisan, decedata la data de 6 iunie 2011 cu ultimul domiciliu in B., fara testament, se compune din cota de 1/1 parti din imobilul inscris in Cf nr.... H., provenita din conversia de pe hartie a CF nr.... Botfei, cu nr.top. ... compus din casa nr.... si teren in suprafata de 1079 mp., la care vocatie succesorala o are reclamanta si paratii de ordin 1,2,3 in calitate de frati, precum si paratii 4,5,7,8 si 9 in calitate de nepoti de sora si parata 6 in calitate de sotie a fratelui defunctei.
-Constata ca singura acceptanta a mostenirii este reclamanta.
-Dispune atribuirea intregii mase succesorale catre reclamanta;
-Dispune radierea interdictiei de instrainare si grevare de sub B 2 si radierea uzufructului viager- de sub C 1, notate in favoarea lui C. S., decedata la data de 20 martie 1997, conform actului nr.... din 18.07.2011 eliberat  de Primaria comunei H..
Admite exceptia prescrierii dreptului la actiune in ce priveste rezolutiunea contractului de intretinere autentificat sub nr..../1997 de BNP  ....
Respinge cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientul C. I. cu domiciliul procesual ales ....
Ia act de renuntarea la judecata privind cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientul A. P. cu domiciliul procesual ales in ....
-Dispune ca suma de 989 lei si 5 lei timbru judiciar, pentru care intervenientii  in interes propriu C. I. si A.P. au beneficiat de ajutor public judiciar potrivit prevederilor OUG nr.51/2008, prin scutirea de la plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar prin incheierea pronuntata la data de 23 mai 2012 de Judecatoria Ineu, sa fie recuperata prin darea in debit a intervenientului in interes propriu C. I. la Primaria H. si A. P. la Primaria S..
Obliga intervenientii in interes propriu C. I. si A. P., in solidar, la plata sumei de 1230 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 31 mai 2012.
Presedinte                                                                 Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010