InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Pretentii, obligatie de a face

(Sentinta civila nr. 2581 din data de 04.12.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                          Operator 2826
DOSAR NR.
              

SENTINTA CIVILA NR.2581/2012
Sedinta publica din 04 decembrie 2012
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in vederea cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul C. I. impotriva paratei Asociatia ..., pentru pretentii, obligatie de a face.
La apelul nominal se prezinta reprezentantul reclamantului av...., lipsa fiind partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
                S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca prin incheierea de sedinta din 20 noiembrie 2012 a fost admisa in parte cererea reclamantului pentru acordarea ajutorului public judiciar si s-a dispus scutirea reclamantului pentru suma de 200 lei, din totalul sumei de 680 lei taxa judiciara de timbru datorata, ramanand de plata suma de 480 lei reprezentand diferenta taxa judiciara de timbru, achitata prin chitanta  seria AR nr.... din 4.12.2012   si imputernicire avocatiala pentru reprezentare reclamant.
Avocat ... a depune la dosar sentinta civila nr..../2011 a Judecatoriei legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila prin respingerea recursului conform Deciziei civile nr..../R/2011 si copia unei chitante privind cuantumul dividentelor achitate unei persoane fizice ca si membru composesor  pe anul 2010, iar fata de inscrisurile depuse la dosar arata ca nu mai  are alte cereri de formulat.
Constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat, instanta declara incheiata faza probatori si acorda cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.
Reprezentantul reclamantului, avocat ... solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata, constand in plata taxei judiciare de timbru si onorariu de avocat.

J U D E C A T A

Asupra actiunii civile, inregistrata la aceasta instanta la data de 24 octombrie 2012, timbrata legal, reclamantul C. I., domiciliat in ..., a solicitat in contradictoriu cu parata Asociatia ..., cu sediul in ..., ca prin sentinta ce se  va pronunta sa fie  obligata parata la plata sumei de 9800 lei,  reprezentand drepturile ce i se cuvin pentru anul 2010, respectiv sa fie obligat ca de urgenta sa dispuna inscrierea  pe actualul tabel cu membrii composesori ca mostenitor dupa antecesorul sau  C. A..
A solicitat cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt, prin aceea ca, antecesorul sau C. A. a fost membru composesor al Asociatiei ..., care s-a infiintat in anul 2001, fiind inscris  pe tabelul ce a stat la baza infiintarii asociatiei.
A sustinut ca antecesorul sau C. A. a decedat la data de 29.10.2007, iar el este singurul mostenitor acceptant  si respectiv ca in cursul anului 2011 a formulat cererea catre Adunarea Generala a ... pentru a-i acorda drepturile ce i se cuvin pentru anul 2010, dar nu i s-a comunicat raspunsul nici pana in prezent.
Reclamantul fata de imprejurarea ca nu i s-a acordat drepturile in cursul anului 2011, a fost nevoit sa revina cu cererea catre parata, intrucat antecesorul sau C. A. a fost inscris pe tabelul nominal, a actului constitutiv si al statutului, care au stat la baza infiintarii asociatiei, fiind membru fondator al acesteia, si ca este mostenitorul membrului composesor cu drepturi depline si nu exista nici o hotarare a adunarii generale a asociatiei prin care sa fi fost exclus.
Astfel, vazand ca a fost prejudiciat intr-un drept legal dobandit, prin neplata drepturilor banesti, ce-i revin pe anul 2010 si prin refuzul presedintelui Asociatiei de a-i achita suma cuvenita, a fost nevoit sa  formuleze prezenta actiune.
In drept si-a intemeiat cererea potrivit prev. art.1357 s.u. cod civil.
Parata Asociatia ..., prin intampinarea depusa la fila 53 dosar a solicitat respingerea actiunii reclamantului ca inadmisibila, intrucat prin reglementarile legale in ce priveste acordarea de subventii de catre APIA se refera doar la terenurile  aflate in folosinta efectiva (exploatarea) de catre persoane fizice sau juridice, iar reclamantul nu a fost in folosinta vreunei cote  devalmase nefiind inca membru al persoanei juridice, nu este indreptatit la acordarea vreunei subventii.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: chitanta de plata a taxei judiciare de timbru fila 63, anexa 24 cu mostenitorii defunctului C. A. fila 3,  certificat de deces al def.C. A. fila 4, sentinta civila pronuntata in dosar nr..../2001 fila 5,  adresa BNP ... din Ineu fila 6, act de constituire  filele 7-8, tabel nominal cu locuitorii comunei B. filele 9-15, statutul asociatiei filele 16-23, certificat de mostenitor nr..../17.09. 2004 fila 24, carte identitate reclamant fila 25, mandat postal-fila 26, cerere privind acordarea ajutorului public judiciar si inscrisurile atasate in acest sens filele 28-49, imputernicire avocatiala pentru reprezentare parata fila 52, intampinare parata fila 53, incheierea data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica din 20.11.2012 filele 55-57, extras portal fila 58, imputernicire avocatiala pentru reprezentare reclamant fila 61, chitanta onorariu avocat reclamant fila 62, sentinta civila nr. .../2011 al Judecatoriei Ineu filele 64-66, cererea reclamantului formulata catre parata fila 67 si chitanta nr.../24.08.2010 fila 68  dosar.
Examinand cererea reclamantului, fata de considerentele de fapt si temeiul de drept, a dispozitiilor legale aplicabile, precum si din coroborarea probelor de la dosar, instanta retine in fapt urmatoarele:
Potrivit certificatului de mostenitor nr. .../17.09. 2004,depus in copie la fila 24 dosar,  rezulta ca numitul C. A. impreuna cu reclamantul C. I. sunt mostenitori in calitate de sot supravietuitor, respectiv fiu al defunctei  C. E., decedata la data de 1.03.2003, in cota de cate 2/8 parti fiecare din imobilul inscris in CF ... B. cu nr.top. ... si respectiv in cota de cate 2/6 parti fiecare din imobilul inscris in CF ... B. cu nr.top. ....
Din inscrisul de sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale, emis de Primaria comunei B., coroborat cu certificatul de deces, depuse la filele 3-4 dosar, rezulta ca numitul C. A. a decedat la data de  29 decembrie 1923,  avand ca mostenitor pe reclamantul C.I., in calitate de fiu, C. E. in calitate de sotie  si T. E., nascuta C.(fiica), iar potrivit certificatului de mostenitor cu partaj nr..../2004 emis de B.N.P. ... din Ineu, rezulta ca doar C. I. este  singurul  mostenitor acceptant al succesiunii.
 Antecesorul reclamantului C. A., figureaza inscris Tabloul proprietarilor Asociatiei de pasune din comuna B., din anul 1927 la nr. curent ..., numar de casa ....
In ce priveste sustinerile invocate prin intampinare de parata, este de retinut ca la art.8 din Statutul paratei, se arata ca: ,,membrii ai Composesoratului sunt fostii membrii ai Composesoratului Fostilor Urbarialisti si mostenitorii acestora, proprietari de terenuri cu vegetatie forestiera si pasuni, situate in raza de activitate a Composesoratului, care si-au manifestat vointa de a exploata in aceasta forma, fiind cuprinsi in tabelul anexa".
 In prezenta cauza, reclamantul a solicitat a fi obligata parata, la inscrierea sa pe lista actuala a membrilor composesori, in calitatea de mostenitor dupa defunctul C. A., acesta fiind fiul autorului ce figureaza inscris Tabloul proprietarilor Asociatiei de pasune din comuna B. la numarul curent 10, asa cum rezulta din inscrisul depus la fila 13 dosar si din inscrisurile depuse in sustinerea actiunii s-a constatat calitatea sa de membru composesor in calitate de fiu al lui C. A., de la pozitia 10, inscris depus la fila 13 dosar, care figureaza ca membru in tabelul membrilor composesori.
In statutul paratei se prevede la art.9 ca este posibila dobandirea calitatii de membru prin subscriere la actul constitutiv, iar dupa constituire prin cerere de inscriere care se aproba de catre Adunarea Generala, iar reclamantul a adresat paratei o asemenea cerere care a ramas fara rezultat,  dat fiind si faptul ca numai aceea dintre fostii composesori ori mostenitorii acestuia care au inteles sa constituie o noua forma asociativa sunt in prezent membri in composesorat si ca singura forma in care se poate dobandi calitatea de membri asociat pentru cei care nu sunt membri fondatori este aprobarea cererii lor de catre Adunarea Generala vointa care nu poate fi cenzurata de catre instanta.
Petentul a depus cerere la Adunarea generala, dar aceasta nu i-a comunicat raspunsul, motiv pentru care a  fost nevoit a depune cerere la instanta de judecata.
Prin urmare, in raport de cele expuse, vazand in drept dispozitiile art. 111 cod procedura civila, precum si prevederile OG nr.26/2000 cu modificarile ulterioare, prevederilor art.28 din Legea nr.1/2000 cu modificarile ulterioare, actiunea apare ca intemeiata, urmeaza a fi admisa, in sensul pretins, reclamantul dovedind ca este singurul mostenitor acceptant al antecesorului sau C. A., care are calitatea de membru fondator.
Prin incheierea civila pronuntata la data de 20 noiembrie 2012, a fost admisa in parte cererea reclamantului, privind acordarea ajutorului public judiciar si s-a dispus  scutirea reclamantului pentru suma de 200 lei, din totalul sumei de  680 lei taxa judiciara de timbru datorata, iar diferenta taxei judiciare de timbru in suma de 480 lei s-a achitat prin chitanta seria AR nr.... din 4.12.2012, precum si 1 leu timbru judiciar mobil.
Parata cazand in pretentiuni, urmeaza a fi obligata sa plateasca reclamantului suma de 1180 lei cheltuieli de judecata catre reclamant, justificate prin 700 lei onorariu de avocat si 480 lei taxa judiciara de timbru.(f 62-63 dosar).
Pentru aceste motive, in numele legii,

                                    H O T A R A S T E,

Admite actiunea formulata de reclamantul C. I., domiciliat in ..., identificat prin CNP.... impotriva paratei Asociatia ..., cu sediul in ..., pentru actiune in constatare, obligatie de a face, si in consecinta:
- constata ca reclamantul are calitatea de membru composesor in Asociatia ... din comuna B., mostenitor in calitate de fiu si ca unic acceptant al defunctului C.A., decedat la data de 27.10.2007.
-obliga parata sa inscrie reclamantul, pe lista actuala a membrilor composesori, ca mostenitor legal, in calitate de fiu al autorului C. A., decedat la data de 27.10.2007, fost cu ultimul domiciliu in ..., privind drepturile inscrise in Tabelul membrilor composesori din anul 1927, pozitia 10.
-obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 9.800 lei, reprezentand drepturile banesti, ce-i revin pe anul 2010.
Obliga parata la plata sumei de suma de 1180 lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
Cu drept recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 04 decembrie 2012.  

                Presedinte                                                                   Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016