InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Motru

Revendicare imobiliara

(Hotarare nr. 1274 din data de 25.06.2013 pronuntata de Judecatoria Motru)

Domeniu Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi) | Dosare Judecatoria Motru | Jurisprudenta Judecatoria Motru


R O M A N I A
                                         
JUDECATORIA MOTRU             Revendicare imobiliara
  
Acordul partilor in baza caruia convin ca un teren sa fie inscris in registrul agricol al uneia dintre parti.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru la data de 11.03.2013, sub nr. _./263/2013, reclamantul M.C. a chemat in judecata pe parata M. Ghe. M., solicitand instantei, ca prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna obligarea acesteia sa-i elibereze terenul in suprafata de 25 ari, situat in punctul "D." in com. V., satul C., cu vecinii: est - M. I.C. I., vest - M. P. Ghe., nord M. M., sud - P. G..
In caz contrar, reclamantul a solicitat ca terenul de mai sus sa fie trecut in registrul agricol la pozitia de rol a paratei.
De asemenea, reclamantul a solicitat obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea in fapt a cererii, reclamantul a aratat ca este mostenitorul acestei suprafete de teren care este trecut in Registrul Agricol al Primariei V. si plateste impozit pentru acesta, insa parata il foloseste si refuza sa-i plateasca impozitele pe anii din urma si nu vrea sa elibereze nici terenul.
A mai aratat reclamantul ca a mers la Primaria V. unde a solicitat sa fie scos de la registrul agricol cu aceasta suprafata de teren si sa fie introdusa parata, dar a fost refuzat si indrumat catre instanta pentru a i se da o hotarare in acest sens.
Cererea reclamantului nu a fost motivata in drept.
In sustinerea cererii formulate, reclamantul a depus la dosarul cauzei inscrisuri (filele 4, 12-15).
Parata a formulat intampinare prin care a solicitat  instantei, ca prin hotararea ce se va pronunta, sa poata trece terenul  mentionat de reclamant in actiune la pozitia acesteia in registrul agricol, precizand ca a platit impozitul aferent acestuia pe ultimii 7 ani.
In sustinerea intampinarii formulate, parata a depus la dosarul cauzei inscrisuri (filele 26-27).
Din oficiu, instanta a procedat la luarea unui interogatoriu reclamantului.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin cererea sa, reclamantul M. C. a formulat doua capete de cerere, unul principal, avand ca obiect obligarea paratei sa-i elibereze terenul in suprafata de 25 ari, situat in punctul "D." in com. V., satul C., cu vecinii: est - M. I.C. I., vest - M. P. Ghe., nord M. M., sud - P. Ghe., si un altul subsidiar, avand ca obiect inscrierea terenului in registrul agricol la pozitia de rol a paratei.
Cu privire la primul capat de cerere avand ca obiect revendicare, instanta constata ca actiunea in revendicare reprezinta potrivit art. 563 alin. 1 Noul Cod Civil, acea actiune prin care proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o alta persoana care il detine fara drept.
Potrivit art. 919 alin.1 Noul Cod Civil, pana la proba contrara, acela care stapaneste bunul este prezumat posesor, iar potrivit alin. 3 al aceluiasi articol pana la proba contrara, posesorul este considerat proprietar, cu exceptia imobilelor inscrise in cartea funciara.
Din economia textelor legale enuntate mai sus rezulta ca cel care cel care pretinde ca este proprietar ( reclamantul ) trebuie sa faca dovada dreptului sau de proprietate.
Au valoare probatorie in cadrul actiunii in revendicare imobiliare faptul juridic al dobandirii dreptului de proprietate printr-unul din modurile originare de dobandire a proprietatii ( uzucapiune, accesiunea imobiliara ) , care creeaza o prezumtie absoluta de proprietate, precum si titlurile intelegand prin acestea actul juridic, actul jurisdictional sau chiar actul administrativ translativ, constitutiv ori chiar declarativ de proprietate, care genereaza o prezumtie relativa de proprietate in favoarea persoanei care-l invoca.
Intrucat niciuna din partile din prezenta cauza nu a produs un titlu de proprietate asupra terenului din litigiu si nu a invocat uzucapiune sau un alt mor originar de dobandire a proprietatii, actiune in revendicare imobiliara formulata de reclamant va fi respinsa, intrucat in favoarea posesorului actual, parata M. Ghe. M. opereaza prezumtia de proprietate, iar in ipoteze identice, mai buna este situatia celui care poseda.
Cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, avand ca obiect obligarea paratei la inscrierea terenului in suprafata de 25 ari, situat in punctul "D." in com. Vagiulesti, satul Covrigi, cu vecinii: est - M. I.C. I., vest - M. P. Ghe., nord M. M., sud - P. Ghe., il va considera ca fiind intemeiat, cu  precizarea de la bun inceput a faptul ca prezenta hotarare nu va constitui titlu de proprietate si nici o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.
            In masura in care obiectul cererii in justitie este precizat, in sensul ca rezulta din motivele de fapt invocate in sustinerea ei, instanta are in vedere obligatia de a judeca pricina in cadrul legal corespunzator pretentiilor formulate.
 Reclamantul a solicitat obligarea paratei sa-si inscrie terenul de mai sus in registrul agricol la pozitia sa de rol, cu motivarea ca  terenul in cauza  este trecut in Registrul Agricol al Primariei V. si plateste impozit pentru acesta, insa parata il foloseste si refuza sa-i plateasca impozitele pe anii din urma si nu vrea sa elibereze nici terenul.
In interogatoriul dat in fata instantei, reclamantul a declarat ca terenul in suprafata de 25 de ari  inscris in Registrul Agricol pe numele sau si pentru care a platit impozit apartine paratei care il poseda si il foloseste, motiv pentru care a solicitat ca terenul in cauza sa fie trecut in registrul agricol la pozitia de rol a paratei.
Parata, cu ocazia luarii interogatoriului, a declarat ca este de acord ca terenul in suprafata de 25 de ari situat in punctul toponimic "In D.", sa fie trecut in registrul agricol pe numele sau intrucat acest teren a fost cumparat de sotul sau conform chitantei depusa la dosarul cauzei. A precizat ca a achitat reclamantului banii pe care acesta i-a platit cu titlu de impozit aferent terenului in cauza.
In virtutea principiului disponibilitatii, instanta va tine cont de vointa partilor si va lua act de intelegerea acestora, urmand a constata intemeiat cel de-al doilea capat de cerere.
            Potrivit art. 1 din OG nr. 28/2008, ordonanta privind registrul agricol, in scopul asigurarii unei evidente unitare cu privire la categoriile de folosinta a terenurilor, a mijloacelor de productie agricola si a efectivelor de animale care contribuie la dezvoltarea agriculturii si buna utilizare a resurselor locale, autoritatile administratiei publice locale ale comunelor, oraselor si municipiilor organizeaza intocmirea si tinerea la zi a registrului agricol, pe suport hartie si in format electronic, conform formularelor registrului agricol aprobate prin hotarare a Guvernului, pe unitati administrativ-teritoriale si pe localitati componente ale acestora.
             Potrivit  art. 3 alin. 1 lit. b din acelasi act normativ, registrul agricol constituie documentul oficial de evidenta primara unitara, in care se inscriu date cu privire la gospodariile populatiei si la societatile/asociatiile agricole, precum si la orice alte persoane fizice si/sau juridice care au teren in proprietate/folosinta si/sau animale, si anume:  terenurile pe care le detin in proprietate sau folosinta, pe categorii de folosinta, suprafete cultivate cu principalele culturi si numarul de pomi, pe specii. Pentru terenurile inscrise in cartea funciara se va mentiona numarul cadastral sau topografic si numarul de carte funciara, dupa caz;
           Potrivit art. 6 alin. 6 lit.a, registrul agricol constituie sursa de date pentru infaptuirea pe plan local a unor politici in domeniile: fiscal, agrar, al protectiei sociale, edilitar-urbanistic, sanitar, scolar si altele asemenea.
           Astfel, instanta constata ca, conform dispozitiilor legale, rolul registrului agricol este acela de a tine evidenta populatiei.
           Instanta, in baza actelor dosarului constata ca posesorul terenului in suprafata de 25 ari, situat in punctul "D." in com. V., satul Covrigi, cu vecinii: est - M. I.C. I., vest - M. P. Ghe., nord M.M., sud - P. Ghe., este parata, iar potrivit art. 3 alin. 1 lit. b OG nr. 28/2008, in registrul agricol se inscriu nu numai terenurile detinute in proprietate ci si cele detinute in folosinta.
          Avand in vedere ca reclamantul nu mai doreste sa figureze cu terenul in cauza pentru a fi scutit la plata impozitului si ca parata doreste sa fie inscrisa in registrul agricol cu respectivul teren, instanta, neconstatand nici un impediment legal in a se efectua inscrierea paratei in registrul agricol cu terenul in cauza, va lua act de acordul partilor in baza caruia s-au inteles ca terenul arabil in suprafata de 0,25 ha situat in punctul toponimic "In d." de pe raza com. V. inscris la pozitia nr. 40, fila 313 din Registrul Agricol al com. V., deschisa pe numele M. I. C., sa fie trecut la pozitia de rol deschisa pe numele paratei M. Ghe. M. in Registrul Agricol al com. V. si va obliga parata sa-si inscrie terenul sus mentionat in Registrul Agricol al com. V. la pozitia sa de rol.
          Autoritatile administrative vor fi tinute sa se conformeze in totalitate prezentei hotarari, intrucat asa cum a statuat Curtea Europeana a Drepturior Omului, in cauza Pantea contra Romaniei ca, potrivit jurisprudentei sale constante, executarea unei sentinte sau hotarari a unei instante de judecata trebuie privita ca facand parte integranta din "proces", in sensul art. 6 din Conventie. Dreptul de acces la instanta ar fi iluzoriu daca ordinea juridica interna a unui stat contractant ar permite ca o hotarare judecatoreasca definitiva si obligatorie sa ramana inoperanta in detrimentul uneia dintre parti
          Cu privire la cheltuielile de judecata solicitate de reclamant, avand in vedere acordul paratei care a declarat in fata instantei ca este de acord sa plateasca sume de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, in baza 453 C.pr.civ., instanta va obliga parata la plata cheltuielilor de judecata solicitate de reclamant, in cuantum de 200 lei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi)

Revendicare imobiliara - Decizie nr. 583 din data de 13.09.2017
Calificare actiune. Actiune in constatare sau actiune in realizare. Admisibilitatea actiunii in constatare in situatia in care partile au posibilitatea de a formula actiune realizarea dreptului - Sentinta civila nr. 272 din data de 16.03.2016
Revendicare imobiliara. Folosirea unui teren agricol fara titlu. Despagubiri - Sentinta civila nr. 296 din data de 08.04.2015
Revendicare unui imobil trecut in proprietatea statului. Actiune in revendicare inadmisibila - Decizie nr. 497 din data de 17.05.2012
Actiune in revendicare. Obligatia proprietarului de a permite traversarea terenului pentru cauza de utilitate publica. - Decizie nr. 466 din data de 14.05.2012
Revendicare imobiliara. Folosirea unui imobil fara titlu - Decizie nr. 539 din data de 14.11.2011
Restituire imobil preluat abuziv de catre stat - Decizie nr. 384 din data de 01.09.2011
Cerere de restituire a imobilelor trecute in proprietatea statului prin expropriere. - Decizie nr. 386 din data de 02.09.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 335 din data de 29.03.2011
Revendicare - Decizie nr. 6798 din data de 28.01.2011
Revendicare - Decizie nr. 4979 din data de 10.02.2011
Revendicare imobil in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 401 din data de 28.10.2010
Revendicare - Decizie nr. 220 din data de 25.03.2010
Revendicare.Nulitatea absoluta a actelor juridice si operatiunilor de cf. - Decizie nr. 67 din data de 04.03.2010
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1311 din data de 19.10.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 115 din data de 17.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Legalitatea dispozitiei de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, ca urmare a nedeclararii corecte a numarului membrilor de familie, veniturilor ori bunurilor detinute. - Decizie nr. 103/F din data de 16.01.2014