InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Revendicare

(Sentinta civila nr. 3002 din data de 15.10.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi) | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA  ONESTI  JUDETUL BACAU

Dosar nr.1828/270/2009
Din   07.04.2009                                                                                revendicare 

Sentinta civila nr. 3002
Sedinta publica din  15.10.2009
Desfasurata la sediul instantei
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN  :
Presedinte -  Ion Anghel
Grefier - Daniela Ghita

           Pe rol fiind judecarea cauzei civile pentru revendicare imobiliara, formulata de reclamanta S.C. " _______"  SRL _____., impotriva paratilor  ______.., _______.. .
           La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat c.j. ___________ pentru reclamanta si avocat _________ pentru parati.
Procedura de citare nelegal indeplinita .
          S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta dupa care, c.j. ___________.. pentru reclamanta, depune la dosar copie legalizata dupa Decizia nr. 993/11.12.2007 a Curtii de Apel______, inmaneaza un exemplar si aparatorului paratilor.
Avocat _______., pentru parati, arata ca nu are cereri de formulat, dar are o exceptie de invocat, aceea a inadmisibilitatii actiunii.
Instanta pune in discutia partilor exceptia de inadmisibilitatea a actiunii.
Aparatorul paratilor, arata ca cererea de chemare in judecata se fundamenteaza pe decizia civila nr. 874/26 iulie 2005, fara ca paratii sa fie citati, aceasta decizie nefiindu-le opozabila, astfel actiunea in revendicare nu poate fi primita, fiind incalcate art. 21 alin. 3 si art. 24 din Constitutia Romaniei si art. 6 din Conventia pentru drepturile omului. Mai precizeaza ca reclamanta nu poate fi proprietara, existand exceptia lipsei calitatii procesuale active a acesteia, depune concluzii scrise.
Consilier juridic________., pentru reclamanta, arata ca decizia 874/26 iulie 2005 a facut sa formuleze actiunea, procedura falimentului a fost in 2001, reclamanta cumparand apartamentul la _______. Mai precizeaza ca instanta nu a dispus citarea in cauza a cumparatorilor, decizia anuland licitatia. Tinand cont de faptul ca instanta a stabilit ca nula licitatia, apartamentul nu poate fi vandut. Solicita respingerea exceptiei.
Instanta acorda cuvantul pe fond.
Aparatorul reclamantei solicita admiterea actiunii, paratii sa-i lase in proprietate apartamentul cumparat de reclamanta in 1991, a fost o vanzare nelegala - prin Decizie reclamanta avand drept de proprietate mai bine concretizat decat paratii.
Aparatorul paratilor arata ca a fost incalcat art. 6 din Conventia pentru drepturile omului si cauza este asemanatoare cu aceea a lui _______ contra Romaniei, hotararea nu este opozabila paratilor, acest act nu exista pentru parati, dreptul dobandit in mod legal nu poate fi luat in mod fraudulos. Solicita respingerea actiunii in revendicare.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.

                                          I N S T A N T A :

     Deliberand
     Asupra cauzei civile de fata;
     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei_____.. la data de _______. sub nr. nr. ______.. _______..  cu sediul in______., str. ______ nr. __., judetul_____ lichidator judiciar al S.C. ________SRL - societate in faliment, a solicitat in contradictoriu cu paratii______. si ______. domiciliati in _____.., Calea ______, nr__..
     , bl. _., sc. _, et. _., ap. _.., judetul ____ sa fie obligati paratii sa lase in deplina proprietate si linistita posesie bunul imobil "apartament situat in _____, strada _____., bl. _., sc. _, ap. _, __, compus din _ camere si dependinte, cu suprafata utila de _____. mp, avand nr. cadastral ______, inscris in cartea funciara a localitatii ____..la nr. ____..".
     Potrivit art. 77 din Legea nr. 85/2006 cererea este scutita de plata taxei de timbru, iar in motivarea acesteia se arata ca, prin incheiere din data de _____.. pronuntata de Tribunalul ____.. in dosarul nr. _____. a fost deschisa procedura falimentului impotriva SC _______ SRL _____.., fiind desemnat lichidator judiciar dl_______... Prin incheierea din data de _______., avand in vedere dispozitiile Deciziei nr. 431/2006 prin care s-a admis cererea de inlocuire a lichidatorului judiciar, judecatorul sindic a dispus inlocuirea cu _________. Fostul lichidator a instrainat paratilor apartamentul situat in ____.., str. Oituz, bl. _.., sc. _., ap. _.., apartament ce a apartinut societatii in faliment SC ______.. SRL____...
     Reclamanta sustine ca titlul de proprietate al paratilor nu poate produce efecte fata de ea, deoarece instanta de judecata a constatat ca la incheierea contractului de vanzare cumparare au fost incalcate dispozitiile  legal imperative, atat cu privire la organizarea si desfasurarea licitatiei publice din _______.., cat si cu privire la conditiile care trebuiau indeplinite la data incheierii contractului de vanzare cumparare nr. ______.
     In drept sunt invocate dispozitiile art. 25 lit. b din Legea nr. 85/2006, art. 480, art. 483 si urmatoarele din Codul civil.
     In dovedirea actiunii reclamanta a solicitat ca probe inscrisuri, anexand incheierea din ______.., incheierea din _____, contractul de vanzare-cumparare, sentinta civila nr. _____.. a Tribunalului ______, Decizia civila nr. 874/2005 a Curtii de Apel ______ si sentinta civila nr. _______ a Tribunalului _____...
     Paratii nu au depus intampinare.
     Instanta a incuviintat proba cu inscrisuri.
     Din analiza probatoriului administrat in cauza, instanta retine in fapt urmatoarele :
     Revendicarea este actiunea reala prin care proprietarul care nu are posesia bunului, cere, in temeiul dreptului sau de proprietate, restituirea acestuia de la persoana ce il detine fara drept(" actiunea prin care proprietarul neposesor reclama bunul de la posesorul neproprietar").
     Actiunea in revendicare poate fi exercitata de catre titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat.
     In cadrul actiunii in revendicare reclamanta are obligatia sa dovedeasca existenta dreptului sau de proprietate pe care il pretinde. In lipsa acestei dovezi, paratul nu poate fi obligat sa-si dovedeasca el titlul sau de proprietate, deoarece legea ocroteste posesia, independent de vreo dovada a dreptului ce pretinde a se manifesta prin ea.
     Paratul posesor are o situatie pur pasiva, de asteptare, in favoarea lui opereaza o prezumtie de proprietate dedusa din simplu fapt al posesiei.
     Pentru dovedirea dreptului sau de proprietate asupra bunului, reclamantul trebuie sa faca dovada unui mod originar de dobandire  a dreptului sau,cum ar fi : uzucapiunea, accesiunea etc. In situatia in care reclamantul nu poate face dovada dreptului de proprietate asupra bunului prin unul din modurile originare de dobandire a dreptului de proprietate, el poate invoca titlul in temeiul caruia a dobandit dreptul de proprietate asupra bunurilor ce  revendica.
     Societatea in faliment SC ______.. SRL a dobandit in proprietate apartamentul situat in Onesti, str. _____.., bl. _., sc. .., ap. _ prin vanzare-cumparare de la SC _______ SRL (contract de vanzare cumparare autentificat sub nr. _____ - filele ___..dosar).
     In baza contractului de vanzare - cumparare SC ______.. SRL si-a transcris dreptul de proprietate asupra apartamentului si a dreptului de folosinta asupra terenului in Registrul de publicitate Imobiliara sub nr. ______.. la Notariatul de Stat ___...
     Ca urmare a deschiderii procedurii falimentului impotriva SC _______. SRL, lichidatorul judiciar_________ a scos la vanzare prin licitatie publica apartamentul sus mentionat aflat in patrimoniul falitei. La data de _______ lichidatorul judiciar intocmeste procesul verbal de licitatie potrivit caruia imobilul este adjudecat in favoarea paratilor _______. si _____..cu un pret total de ______. lei.
     La data de _______.este incheiat contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. _______.. de notarul public _______. cumparatorii au achitat vanzatorului suma de ______.. lei, diferenta de pret fiind achitata vanzatorului de _______ - Sucursala _______. In favoarea bancii a instituit ipoteca de rang I asupra imobilului vandut.
     Impotriva vanzarii efectuate de lichidatorul judiciar a fost formulata contestatie de catre administratorii statutari ai societatii falite, contestatie ce a fost respinsa ca nefondata de catre judecatorul sindic prin sentinta civila nr. _________..
     Impotriva sentintei mentionate s-a declarat recurs de catre contestatori, iar Curtea de Apel ______. prin Decizia civila nr. 874/26.07.2005 pronuntata in dosarul nr. ______ a admis recursul formulat de recurentii ________ si _______, a modificat in tot sentinta civila nr. _______. a Tribunalului _____.. si a dispus anularea licitatiei din _________. organizata de lichidatorul judiciar si a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. _______.. de notarul public __________..
     Lichidatorul judiciar a solicitat judecatorului sindic sa dispuna prin hotarare restabilirea anterioara incheierii procesului verbal de licitatie din data de ________.. si a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. _______.., in sensul obligarii cumparatorilor-parati _______.si ________la restituirea catre debitoarea falita a bunului imobil in cauza si restituirea catre acestia a pretului achitat.
     Prin sentinta civila nr. _______. judecatorul sindic a admis actiunea formulata de lichidatorul judiciar insa Curtea de Apel _____ prin Decizia nr. _____.. a admis recursul paratilor _______ si ________.. si a modificat in tot sentinta recurata in sensul ca respinge actiunea ca nefondata.
     Pentru a hotari asa, Curtea de apel _____. a retinut ca "decizia civila nr. ______ pronuntata in dosarul ______. nu le este opozabila paratilor atata timp cat nu au figurat ca parti in dosar, desi procesul verbal de licitatie si contractul de vanzare cumparare - incheiate au fost anulate pentru incalcarea grava a dispozitiilor legale in materie de catre lichidatorul judiciar (ulterior inlocuit) in favoarea recurentilor".
Cand partile din proces nu invoca alte probe in afara de titluri, castig de cauza are partea al carei titlu este mai vechi. Instanta apreciaza ca reclamanta nu mai are un titlu de proprietate devreme ce contractul paratilor este in vigoare si acestia sunt cumparatori de buna credinta.
     Inainte de dezbaterea de fond a cauzei, paratii au invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii.
     Inadmisibilitatile constituie mijloace de aparare specifice, caracterizate prin trasaturi ce la apropie si, in acelasi timp le deosebesc atat de apararile de fond cat si de exceptiile de procedura; prin intermediul lor, paratul, fara a contesta direct dreptul invocat de adversarul sau, se opune actiunii acestuia declarand-o inacceptabila, sustinand ca instanta nu poate examina cererea ce i s-a supus.
Notiunea de inadmisibilitate vizeaza nu exceptia, ci efectul spre care tinde aceasta, o anumita modalitate de respingere a cererii. Se poate observa ca respingerea cererii ca inadmisibila este in legatura numai cu exceptiile peremptorii, insa nu toate exceptiile peremptorii duc la inadmisibilitate. De altfel, sunt si alte exceptii peremptorii care au ca trasatura comuna o anumita modalitate de impiedicare a judecatii in fond.
     Fata de cele expuse, va fi respinsa exceptia invocata si in temeiul art. 480 Cod civil va fi respinsa actiunea reclamantei.
     
     Pentru aceste motive
     In numele Legii,
     H O T A R A S T E:

          Respinge exceptia inadmisibilitatii invocata de paratii _______ si _______...
Respinge actiunea in revendicare formulata de ________ cu sediul in ____.., str. ______ nr. _., judetul ___ lichidator judiciar al SC _______ SRL - societate in faliment in contradictoriu cu paratii _______si ______.. domiciliati in _____, Calea _____.., nr. _, bl. _., sc. .., et. .. ap. _.., judetul __..
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.                                
   Pronuntata in sedinta publica, azi 15.10.2009.
      
      PRESEDINTE,                                               GREFIER,
      
      
      
      
        
        
        

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi)

Revendicare imobiliara - Decizie nr. 583 din data de 13.09.2017
Calificare actiune. Actiune in constatare sau actiune in realizare. Admisibilitatea actiunii in constatare in situatia in care partile au posibilitatea de a formula actiune realizarea dreptului - Sentinta civila nr. 272 din data de 16.03.2016
Revendicare imobiliara. Folosirea unui teren agricol fara titlu. Despagubiri - Sentinta civila nr. 296 din data de 08.04.2015
Revendicare unui imobil trecut in proprietatea statului. Actiune in revendicare inadmisibila - Decizie nr. 497 din data de 17.05.2012
Actiune in revendicare. Obligatia proprietarului de a permite traversarea terenului pentru cauza de utilitate publica. - Decizie nr. 466 din data de 14.05.2012
Revendicare imobiliara. Folosirea unui imobil fara titlu - Decizie nr. 539 din data de 14.11.2011
Restituire imobil preluat abuziv de catre stat - Decizie nr. 384 din data de 01.09.2011
Cerere de restituire a imobilelor trecute in proprietatea statului prin expropriere. - Decizie nr. 386 din data de 02.09.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 335 din data de 29.03.2011
Revendicare - Decizie nr. 6798 din data de 28.01.2011
Revendicare - Decizie nr. 4979 din data de 10.02.2011
Revendicare imobil in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 401 din data de 28.10.2010
Revendicare - Decizie nr. 220 din data de 25.03.2010
Revendicare.Nulitatea absoluta a actelor juridice si operatiunilor de cf. - Decizie nr. 67 din data de 04.03.2010
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1311 din data de 19.10.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 115 din data de 17.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Legalitatea dispozitiei de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, ca urmare a nedeclararii corecte a numarului membrilor de familie, veniturilor ori bunurilor detinute. - Decizie nr. 103/F din data de 16.01.2014