InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Revendicare

(Sentinta civila nr. 3993 din data de 10.12.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi) | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

        
        
        R O M A N I A
        JUDECATORIA  ONESTI - JUDETUL BACAU
        
DOSAR NR. 642/270/2009                                                   - revendicare -
Inreg. 02.02.2009

Sentinta civila nr. 3993
Sedinta publica din data de 10.12.2009
Completul de judecata format din:
Presedinte -  Ion Anghel
Grefier - Daniela Ghita

     Pe rol fiind judecarea cauzei civile avand ca obiect revendicare formulata de reclamantii ______., _______,______.,  impotriva paratei S.C. _______.. - societate in comandita.
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta avocat __________.. pentru reclamanti si consilier juridic _________. pentru parata, lipsind partile.
     Procedura indeplinita .
     S-a expus referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care; la interpelarea instantei aparatorul reclamantilor arata ca nu are obiectiuni la raportul de expertiza.
     Aparatorul paratei ridica obiectiuni cu privire la raportul de expertiza: expertul nu a precizat sistemul de proiectie folosit, documentele se afla la reclamanti, nu s-a studiat uzul localitatii, cei __. mp apar in 3 loturi, nu precizeaza la care lot lipseste aceasta suprafata sau la care este in plus, nu indica care este proprietatea si cine este posesorul.
     Aparatorul reclamantilor precizeaza ca, expertul a avut in vedere titlul de proprietate al paratei, din titlul reclamantilor lipseste suprafata de __ mp, fata de cat are petitul parata (aceasta are cu _.. mp mai mult).
     In replica, aparatorul paratei, arata ca lipseste o pagina din contractul de vanzare-cumparare, unde se specifica : din suprafata totala de __. mp este doar suprafata de __.. mp. Nu are cereri noi de formulat.
     Aparatorul reclamantilor precizeaza ca terenul a fost vandut, parata avand petitul +cei _.. mp care au apartinut defunctului_____. Nu are cereri noi de formulat.
     Instanta respinge obiectiunile cu privire la raportul de expertiza si nemaifiind cereri noi de formulat, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond si pe exceptii.
     Aparatorul reclamantilor solicita sa fie obligata parata sa lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de _.. mp teren intravilan reclamantilor, suprafata totala fiind de__. mp. Arata ca in __.., defunctul a instrainat numitului _______.  suprafata de _.. mp din cei __ pe care ii avea in titlu, deoarece diferenta de __.. mp se afla in folosinta nelegitima a megiesului _________. Expertul confirma ca defunctul a avut __ mp, a vandut ____ si diferenta de ____.. mp se afla la megiesa (care are astfel ___.. mp in plus). Solicita admiterea actiunii, obligarea paratei sa lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de __ mp teren intravilan reclamantilor, cu cheltuieli de judecata.
     Aparatorul paratei solicita respingerea actiunii, precizand ca reclamantii nu au facut dovada ca sunt proprietarii acestei suprafete, au fost cumparate toate parcelele, acestea au fost inscrise, diferenta de __ mp este evaluata la _____ euro, iar prin actiune reclamantii o evalueaza la ____. lei, fiind mult subevaluat acest teren. Solicita respingerea cererii pentru insuficienta timbrare. Solicita termen pentru ca expertul sa spuna cat este valoarea terenului pe piata.
     In replica, aparatorul reclamantilor solicita a se dispune prin hotarare sa se achite diferenta taxei de timbru.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     
        I N S T A N T A
     Deliberand
     Asupra cauzei civile de fata;
Prin cererea inregistrata sub nr. ______. la data de _______.. reclamantii_______.,_____.. si _______.., cu domiciliul procesual ales in_____., str. _______., bl. _.., ap. __, jud. _____.. au chemat in judecata pe parata Sc. _________.. - societate in comandita, actualmente SC _________ _______ cu sediul in comuna __________., satul ______, jud. _____ solicitand a fi obligata parata sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de __ mp teren intravilan, situat in ____., str. ______, nr. _., T. _.., P. _____ jud. _____, suprafata ramasa in patrimoniul defunctului ______., autorul nostru, dupa instrainarea a __ mp din proprietatea sa de _____ mp, cu cheltuieli de judecata.
Cererea a fost timbrata cu __ lei taxa de timbru si _.. lei timbru judiciar, iar in motivarea acesteia se arata ca anterior vanzarii catre_______., autorul reclamantilor nu a promovat o actiune in revendicare pentru intregirea posesiei proprietatii sale, fapt ce a determinat crearea situatiei litigioase care face obiectul pretentiei deduse judecatii.
In dovedirea actiunii reclamantii solicita ca probe inscrisuri, interogatoriu, expertiza tehnica, martori, anexand in copie acte de stare civila, contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. ______, contractul de vanzare cumparare nr. _______., documentatia cadastrala nr. _____.. si contractul de vanzare cumparare nr. __________...
In drept, se invoca prevederile art. 480 si urmatoarele din Cod civil si ale art. 274 Cod procedura civila.
Parata a depus intampinare solicitand respingerea actiunii ca neintemeiata, invocand totodata exceptiile: nulitatea cererii pentru insuficienta timbrare, exceptia lipsei calitatii procesuale active, exceptia prematuritatii si exceptia prescriptiei achizitive.
In cazul admiterii actiunii principale, parata a solicitat admiterea cererii de chemare in garantie a numitilor _______, _______, _______, ______., ______.., ______. si SC ________..SRL.
In drept, parata invoca prevederile art. 115 si urmatoarele Cod procedura civila, art. 2 alin. 1 lit. b, art. 60-63 Cod procedura civil si art. 645, 1846 si urmatoarele, art. 1895 si urmatoarele Cod civil, art. 1337 si 1341 Cod civil.
In dovedirea intampinarii, parata solicita orice probe care se vor dovedi necesare, utile si pertinente solutionarii cauzei.
Prin incheierea din _______. instanta a dispus disjungerea cererii de chemare in judecata formulata de parata.
     Instanta a incuviintat proba cu inscrisuri si expertiza topo-cadastru.
     Din probatoriu administrat in cauza, instanta retine in fapt urmatoarele:
     In conformitate cu dispozitiile art. 137 Cod procedura civila instanta va da mai intai rezolvare, exceptiilor formulate:
     1.Parata a invocat exceptia de nulitate a cererii pentru insuficienta timbrare conform Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. S-a invocat aceasta deoarece valoarea terenului de _____ lei este foarte mica in comparatie cu valoarea reala a terenului. Parata  pretinde ca a cumparat teren in zona cu ___ euro/mp.
     Instanta apreciaza ca neintemeiata exceptia invocata. Reclamantii au timbrat actiunea la valoarea terenului pretuit de ei. In prezent piata imobiliara a scazut foarte mult, iar terenurile nu se mai cumpara cu preturile din ___ cand a cumparat parata.
     In consecinta, exceptia de mai sus va fi respinsa.
     2.Exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor in raport cu dispozitiile art. 480 si urmatoarele din Codul civil.
     Parata a invocat aceasta exceptie deoarece reclamantii nu au facut dovada titlului de proprietate asupra terenului si nu au facut dovada calitatii de singuri mostenitori.
     Reclamantii invoca drept titlu de proprietate contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr______. din _____.. prin care autorul lor a dobandit in proprietate suprafata de __. mp.
     Este adevarat ca reclamantii nu au depus un certificat din care sa rezulte care sunt toti mostenitorii defunctului.
CEDO a statuat ca regula acordului tuturor proprietarilor la introducerea unei actiuni in revendicare este o constructie a jurisprudentei, ce nu decurge dintr-o prevedere procesuala specifica, ci este inspirata din particularitatile acestei actiuni.
Orice dispozitie a Conventiei sau a protocoalelor acesteia trebuie sa fie interpretata in sensul garantarii drepturilor concrete si efective, iar nu teoretice si iluzorii. Aplicarea cu strictete a regulii unanimitatii impune reclamantilor, a caror actiune in revendicare a fost respinsa pe motivul lipsei acordului tuturor coproprietarilor, o obligatie disproportionata care i-a privat de price posibilitate clara si concreta de a solicita instantelor sa se pronunte asupra cererilor lor de restituire a terenurilor in litigiu, afectand, de asemenea, insasi substanta dreptului lor de a avea acces la o instanta, astfel cum este garantat de articolul 6 § 1 din Conventie.
     3. Exceptia prematuritatii actiunii.
     Prin contractul de vanzare incheiat intre parata si numitii _______. si ______.. s-a convenit ca, daca acesti vanzatori demonstreaza in termen de maxim 1 an de zile de la incheierea contractului ca terenul este in suprafata reala de ____ mp si nu ___ mp, cumparatorul se obliga sa achite vanzatorilor suma suplimentara de ____. euro in echivalentul BNR la data platii.
     Termenul stabilit cu vanzatorii de mai sus nu are nicio legatura cu reclamantii din prezenta cauza.
     Pentru acest motiv urmeaza ca instanta sa respinga si aceasta exceptie.
     4.Exceptia prescriptiei achizitive.
     Parata invoca prevederile art. 1895 Cod civil sustinand ca prin jonctiunea posesiilor s-a implinit termenul de prescriptie de la 10 la 20 ani.
     Terenul defunctului ________ nu s-a invecinat niciodata cu terenul numitei _____. (actuala ____..) ___. In consecinta aceasta nu a ocupat din terenul defunctului.
     Considerand ca nu sunt indeplinite conditiile pentru prescriptia achizitiva, urmeaza ca instanta sa respinga si aceasta exceptie.
     Revendicarea este actiunea reala prin care proprietarul care nu are posesia bunului, cere, in temeiul dreptului sau de proprietate, restituirea acestuia de la persoana ce il detine fara drept(" actiunea prin care proprietarul neposesor reclama bunul de la posesorul neproprietar").
     Actiunea in revendicare poate fi exercitata de catre titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat.
     In cadrul actiunii in revendicare reclamantul are obligatia sa dovedeasca existenta dreptului sau de proprietate pe care il pretinde. In lipsa acestei dovezi, paratul nu poate fi obligat sa-si dovedeasca el titlul sau de proprietate, deoarece legea ocroteste posesia, independent de vreo dovada a dreptului ce pretinde a se manifesta prin ea.
     Pentru dovedirea dreptului sau de proprietate asupra bunului, reclamantul trebuie sa faca dovada unui mod originar de dobandire  a dreptului sau,cum ar fi : uzucapiunea, accesiunea etc. In situatia in care reclamantul nu poate face dovada dreptului de proprietate asupra bunului prin unul din modurile originare de dobandire a dreptului de proprietate, el poate invoca titlul in temeiul caruia a dobandit dreptul de proprietate asupra bunurilor ce  revendica.
     Reclamantii _____.., ______ si _______ sunt mostenitorii defunctului _____..in calitate de descendenti (fii si fiica).
     Defunctul________ a dobandit in timpul vietii sale suprafata de _______. mp teren arabil situat in intravilanul municipiului _______, str. _____., in T. _.., P. ____, invecinat cu la nord cu ________.., la est _____.., la sud _____.. si la vest _________.. (contract de vanzare cumparare autentificat sub nr. _________, fila __ dosar).
     Prin actul autentic de vanzare-cumparare nr. _______.defunctul a instrainat numitului _______. suprafata de __ mp (filele _-_. dosar).
     Reclamantii sustin ca diferenta de __ mp se afla in folosinta nelegitima a megiesului _______, asa cum rezulta din masuratorile cadastrale ale suprafetei de teren vandute de aceasta unde a fost identificata suprafata de ______.. mp teren in plus fata de ceea ce avea pe titlul sau de proprietate.
     Sustinerea reclamantilor nu poate fi primita. La data cand defunctul _________ cumpara cei __ mp teren, niciunul dintre vecinii sai nu era ______... Nici cand defunctul a instrainat terenul numitului __________ nu exista aceasta vecina. Din contractul de vanzare nu rezulta ca suprafata totala de_____. mp se invecineaza cu: la nord ________, la sud ______., la est _______.. iar la vest cu strada _____. (fila _.. dosar).
     Este adevarat ca din documentatia cadastrala cu nr. provizoriu _____., rezulta ca numita _____ avea in plus ______ mp fata de actele sale de proprietate, contract de vanzare cumparare nr. ______.. si contract de vanzare cumparare nr. ____.. din ______. (filele _.-_. dosar).
     Chiar daca exista aceasta suprafata in plus, reclamantii nu pot pretinde ca si amplasamentul diferentei de __ mp din terenul defunctului _______ s-ar afla la acest vecin. Amplasamentul diferentei de _.. mp  ar trebui sa fie la unul din vecinii initiali ai terenului: _______., ________. sau ______...
     La fila _.. dosar exista declaratia autentica a numitului ________.. care in calitate de mandatar pentru _______. a declarat ca este de acord cu suprafata rezultata in urma masuratorilor cadastrale respectiv suprafata de _. mp teren arabil (suprafata din act de __ mp teren arabil), situata in intravilan _____, str. _____.., tarla _.., parcela _______.., jud. ,_____... Declaratia s-a dat cu ocazia inscrierii proprietatii la biroul de carte funciara.
     De aici rezulta ca defunctul __________.. a achiesat la suprafata de teren gasita in urma masuratorilor si a procedat la inscrierea proprietatii la Biroul de Carte Funciara ______.
     Acesta a inteles sa renunte la diferenta de __.. mp pe care ii putea revendica de la vecinii sai.
     Instanta constata ca la decesul lui ________.nu a mai ramas drept mostenire diferenta de __ mp.
     Reclamantii nu pot revendica un bun care nu se mai afla in patrimoniul defunctului.
     Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 480 Cod civil, instanta va respinge actiunea reclamantilor.

        Pentru aceste motive
        In numele Legii
        H O T A R A S T E:
       
       Respinge actiunea formulata de reclamantii ______., ______.. si________ cu domiciliul procesual ales in _______.., str. ______.., bl. _., ap. _., jud. ____.impotriva paratei SC_________.. SRL (fosta SC _________. - societate in comandita) cu sediul in com. ________, satul _____, jud. ________..
       Respinge exceptiile invocate de parata privind nulitatea cererii pentru insuficienta timbrare, lipsa calitatii procesuale active a reclamantilor, prematuritatea actiunii si prescriptia achizitiva.
       Dispune plata catre expertul Tranc Vasile a onorariului de 700 lei.
       Cu apel in 15 zile de la comunicare.
       
     Presedinte,                                                                      Grefier,
  
Red. I. A. 17.12.2009
Tehnored. D.G. 17.12.2009
Ex. 13
Com. 17.12.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi)

Revendicare imobiliara - Decizie nr. 583 din data de 13.09.2017
Calificare actiune. Actiune in constatare sau actiune in realizare. Admisibilitatea actiunii in constatare in situatia in care partile au posibilitatea de a formula actiune realizarea dreptului - Sentinta civila nr. 272 din data de 16.03.2016
Revendicare imobiliara. Folosirea unui teren agricol fara titlu. Despagubiri - Sentinta civila nr. 296 din data de 08.04.2015
Revendicare unui imobil trecut in proprietatea statului. Actiune in revendicare inadmisibila - Decizie nr. 497 din data de 17.05.2012
Actiune in revendicare. Obligatia proprietarului de a permite traversarea terenului pentru cauza de utilitate publica. - Decizie nr. 466 din data de 14.05.2012
Revendicare imobiliara. Folosirea unui imobil fara titlu - Decizie nr. 539 din data de 14.11.2011
Restituire imobil preluat abuziv de catre stat - Decizie nr. 384 din data de 01.09.2011
Cerere de restituire a imobilelor trecute in proprietatea statului prin expropriere. - Decizie nr. 386 din data de 02.09.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 335 din data de 29.03.2011
Revendicare - Decizie nr. 6798 din data de 28.01.2011
Revendicare - Decizie nr. 4979 din data de 10.02.2011
Revendicare imobil in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 401 din data de 28.10.2010
Revendicare - Decizie nr. 220 din data de 25.03.2010
Revendicare.Nulitatea absoluta a actelor juridice si operatiunilor de cf. - Decizie nr. 67 din data de 04.03.2010
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1311 din data de 19.10.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 115 din data de 17.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Legalitatea dispozitiei de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, ca urmare a nedeclararii corecte a numarului membrilor de familie, veniturilor ori bunurilor detinute. - Decizie nr. 103/F din data de 16.01.2014