InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

diviort

(Sentinta civila nr. 6 din data de 04.04.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr.
Sedinta publica de la _
Completul compus din:
PRESEDINTE:
GREFIER: Pe rol fiind judecarea cauzei de Minori si Familie privind pe reclamantul P.I. si pe parata P.V., avand ca obiect divort.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantul asistat de av. R.I. in baza delegatiei de la dosar si martora P.M., lipsa fiind parata.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Avocata reclamantului depune la dosar interogatoriul pentru parata si solicita a se face aplicarea art. 225 c.p.c.
Sub prestare de juramant in forma prevazuta de art. 193 al. 1 Cod procedura civila, se audiaza martorul P.M., consemnarea facandu-se conform art. 198 Cod procedura civila, potrivit caruia martorul semneaza declaratia data, dupa ce a luat in prealabil cunostinta de continutul acesteia.
Avocata reclamantului arata faptul ca nu mai are de propus alte probe in cauza si solicita cuvantul in fond.
In baza art. 167 Cod procedura civila, instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciindu-le pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de propus, in baza art. 150 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul in fond.
Avocata reclamantului solicita admiterea cererii formulate si precizate, desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratei, parata sa-si reia numele avut anterior casatoriei, acela de "Fora", sa i se incredinteze reclamantului spre crestere si educare minorul I.S., cu obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere in cuantumul legal, fara cheltuieli de judecata.

JUDECATORIA
DELIBERAND

Constata ca, prin cererea inregistrata sub dosar nr. 16782 din 13.10.2009, legal timbrata, reclamantul P.I. a chemat in judecata pe parata P.V., solicitand instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa dispuna desfacerea casatoriei partilor, din culpa comuna; revenirea paratei la numele avut anterior casatoriei, acela de "F."; incredintarea minorului P.I.S. spre crestere si educare la reclamant si obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului, in conformitate cu dispozitiile legale; cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii s-a aratat ca, practic, de la momentul incheierii casatoriei, partile si-au dat seama ca intre ele exista o evidenta nepotrivire de caracter generata, in principal, de bigotismul paratei care, de-a lungul casniciei partilor, l-a purtat pe reclamant necontenit pe la biserici si manastiri, unde ii facea acestuia fel de fel de descantece. S-a aratat ca, in special in ultimii ani, este aproape imposibil ca partile sa aiba relatii intime, datorita paratei care invoca neincetat scuze din ce in ce mai banale. S-a aratat ca, de cativa ani, parata isi petrece majoritatea timpului in satul Topa de Cris, unde isi ingrijeste mama bolnava si vine destul de rar in Oradea iar, in tot acest rastimp, reclamantul este cel care se ocupa de ingrijirea si educarea fiului minor al partilor. S-a aratat ca astfel reclamantul este obligat sa se ocupe de toate treburile gospodariei, gateste, face curat, aprovizioneaza etc., si se ingrijeste de educarea fiului partilor. S-a aratat in continuare ca, desi reclamantul a incercat de nenumarate ori sa isi inteleaga sotia si sa se supuna tuturor pretentiilor sale, considera in prezent ca totul este in zadar, relatiile dintre parti fiind grav si iremediabil destramate, motiv pentru care reclamantul a apreciat ca se impune desfacerea casatoriei partilor.
In drept s-au invocat dispozitiile art. 37 alin. 2, art. 38, art. 40, art. 42, art. 43, art. 86, art. 94 si art. 107 din Codul familiei.
La data de 16.11.2010, prin registratura instantei, reclamantul si-a precizat actiunea, in sensul ca solicita desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratei.
Parata, desi a fost legal citata, nu s-a prezentat in instanta si nici nu a depus intampinare la dosar.
Analizand actele si lucrarile, dosarului instanta retine urmatoarele:
In fapt, reclamantul P.I. s-a casatorit cu parata P.V. la data de 03 octombrie 1994 in Oradea, jud. Bihor. Din casatoria partilor a rezultat minorul P.I.S., nascut la data de 20 mai 1995 in Oradea, jud. Bihor.
In cauza au fost audiati martorii P.F. (fila 27) si P.M.E. (fila 37).
Din declaratiile martorilor sus mentionati rezulta ca relatiile dintre parti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila din culpa paratei. Astfel, parata a fost cea care a parasit domiciliul conjugal si s-a mutat la tara, la mama acesteia, in Topa de Cris, cu circa 2 ani in urma, mutarea datorandu-se insa si problemelor de sanatate ale mamei paratei, acestea impunand o ingrijire permanenta. De atunci partile sunt separate in fapt si nu mai convietuiesc impreuna.
Prin urmare, fata de starea de fapt mai sus retinuta, in baza art. 38 alin. 1 din Codul familiei raportat la art. 617 alin. 1 din Codul de Procedura Civila, instanta va desface casatoria partilor, din culpa exclusiva a paratei..
In baza art. 40 alin. 3 din Codul Familiei, parata va reveni la numele avut anterior casatoriei , acela de "F.".
In ce priveste incredintarea minorului, instanta are in vedere declaratiile martorilor incuviintati in cauza, din care rezulta ca minorule este bine ingrijit la tata, urmand de altfel cursurile scolii in Oradea, localitate in care locuieste tatal, minorul exprimandu-si de altfel personal, in camera de consiliu din 19.03.2010 (fila 15), optiunea de a ramane cu tatal. Prin ancheta sociala efectuata in cauza de catre Autoritatea Tutelara Oradea (fila 10), s-a propus incredintarea minorului la tata, retinandu-se ca aceasta este si dorinta copilului.
Fata de cele de mai sus, instanta, in baza art. 42 alin. 1 din Codul familiei, il va incredinta reclamantului pe minor spre crestere si educare, apreciind ca acesta poate asigura conditii pentru cresterea si dezvoltarea minorului.
Asa cum rezulta din ancheta sociala efectuata in cauza, ambele parti realizeaza venituri, fiind pensionari de boala. Prin urmare, in baza art. 42 alin. 3 Codul familiei raportat la art. 94 alin. 3 din Codul Familiei, instanta o va obliga pe parata sa plateasca in favoarea minorului o pensie lunara de intretinere in cota de 1 parti din veniturile lunare nete realizate de parata, incepand cu data pronuntarii prezentei hotararii - 4 aprilie 2011- si pana la majoratul minorului sau noi dispozitii. Instanta o va obliga pe parata la plata pensiei de intretinere pe seama minorului incepand cu data pronuntarii prezentei hotarari, si nu de la data introducerii actiunii de divort, deoarece, din declaratiile martorilor si din cele aratate de minor, acesta merge in fiecare week-end la tara la mama lui, acolo fiind evident in intretinerea exclusiva a mamei, compensandu-se astfel, cel putin pana in prezent, intretinerea prestata de cei doi soti.
La dezbaterea cauzei pe fond, la termenul din 4 aprilie 2011, reclamantul a aratat ca nu mai solicita cheltuieli de judecata. De altfel, reclamantul nu a justificat prin chitante doveditoare, efectuarea altor cheltuieli de judecata in prezenta cauza, in afara achitarii taxelor de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite actiunea de divort precizata formulata de reclamantul P.I., domiciliat in ----, in contradictoriu cu parata P.V., avand acelasi domiciliu, cu resedinta in ---- si, in consecinta:
Desface casatoria partilor incheiata la data de 03.10.1994 in Oradea, jud. Bihor, din culpa exclusiva a paratei.
Dispune ca parata sa-si reia numele avut anterior casatoriei, acela de "F.".
Incredinteaza reclamantului spre crestere si educare pe minorul P.I.S. nascut la data de 24.05.1995 si obliga parata sa plateasca, pe seama minorului, o pensie lunara de intretinere in cota de 1 parti din veniturile nete realizate de parata, incepand cu data pronuntarii prezentei hotarari - 4 aprilie 2011 - si pana la majoratul minorului sau noi dispozitii ale instantei.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 4 aprilie 2011.

PRESEDINTE GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014