InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

inselaciune

(Sentinta penala nr. 10507 din data de 03.06.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Inselaciune | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Operator date cu caracter personal 3161
R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA PENALA
Dosar nr. 10507/271/2011

SENTINTA PENALA NR.  812/2011
Sedinta  publica din data de 03 iunie 2011
Completul compus din:
Presedinte: T N C
Grefier: P L Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea este reprezentat de procuror D R.
Pe rol judecarea propunerii formulata de Comisia de propuneri din Penitenciarul Oradea, pentru liberarea conditionata a condamnatului C V C.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta condamnatul din detentia Penitenciarului Oradea, asistat de avocat din oficiu T A, conform delegatiei nr.  3601/02.06.2011  depusa la dosar.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Instanta acorda cuvantul cu privire la propunerea formulata de Comisia de propuneri din Penitenciarul Oradea, pentru liberarea conditionata a condamnatului.
Procurorul, fata de situatia condamnatului caruia i s-a aplicat pedeapsa de 10 ani inchisoare, fiind amanat anterior 12 luni datorita unor sanctiuni disciplinare si fata de situatia prezenta a acestuia, si anume ca s-a reintegrat, a participat la activitati educative, a desfasurat programe de munca si fata de recomandarile Comisiei de propuneri din Penitenciarul Oradea din care rezulta ca sunt indeplinite conditiile liberarii conditionate, solicita admiterea propunerii comisiei  in temeiul 59 C. pen. si art. 450 C.pr.pen. si avand in vedere Decizia in interesul legii nr. 67/2007. solicita ramanerea cheltuielilor judiciare in sarcina statului, cf. art. 192 al. 3 C.pr.pen. 
Avocatul condamnatului solicita admiterea cererii fiind indeplinite conditiile legale, intrucat condamnatul a executat fractia pentru a deveni propozabil si a dat dovezi de indreptare.
Condamnatul, avand cuvantul, arata ca a fost amanat pentru sanctiuni disciplinare si arata ca a savarsit infractiunea de viol in timpul executarii pedepsei.  Arata ca regreta fapta si toate greselile facute in timpul executarii pedepsei.

JUDECATORIA
DELIBERAND

Constata ca prin cererea inregistrata la Judecatoria Oradea sub nr. dosar 10507/271/2011 la data de 02.06.2011 Comisia de propuneri de pe langa Penitenciarul Oradea a solicitat liberarea conditionata a condamnatului C V C. 
In motivarea cererii Comisia a invederat faptul ca acesta a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta de lege si ca a avut in detentie un comportament corespunzator. 
Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin sentinta penala nr. 21/2004 a Tribunalului Salaj, condamnatul C V C a fost condamnat la o pedeapsa de 10 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de omor, prev. de art. 174 C. pen.
In fapt s-a retinut ca in noaptea de 27/28.11.2003 inculpatul a patruns fara drept in curtea si locuinta partii vatamate, a intretinut raporturi sexuale prin constrangere cu acesta si i-a aplicat mai multe lovituri de cutit in zona gatului si toracelui care au dus la decesul victimei.
Din procesul verbal nr. 21 din 02.06.2011 al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate si propuneri pentru liberare  conditionata de pe langa Penitenciarul Oradea, rezulta ca detinutul a inceput executarea pedepsei la data de 29.11.2003, pedeapsa urmand sa expire la data de 28.11.2013.
Pedeapsa de executat este de 3653 de zile, din care pentru a deveni propozabil pentru liberare petentul trebuie sa execute fractia de 2/3 respectiv de 2435 de zile. Petentul a executat un nr. de 2743 zile si ca urmare a muncii prestate a beneficiat de 59 zile castig, avand astfel la data analizei un nr. de 2802 zile castigate si executate. 
A mai fost discutat o data, la data de 03.06.2010 si amanat pana dupa data de 02.06.2011, pentru comportament necorespunzator, fiind sanctionat disciplinar de 9 ori, sanctiuni care nu au fost ridicate in totalitate. De asemenea a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, intrucat in timpul executarii prezentei pedepse, aplicata pentru infractiunea de viol si omor, a savarsit infractiunea de viol, impotriva unui alt detinut, cazat in aceeasi camera de detinere. Termenul de amanare a fost mentinut prin SP nr. 1181/24.09.2010 a Judecatoriei Oradea.   
Din caracterizarea facuta de aceeasi comisie rezulta ca pe timpul executarii pedepsei condamnatul a manifestat un comportament corespunzator in relatia cu personalul penitenciarului si comportament bun cu celelalte persoane privative de libertate. A participat la concursul sportiv de baschet in perioada 08.09.2010-08.10.2010, la concurs de forta, unde a obtinut locul III in perioada 20.01.2010-31.01.2010, la programul educational Un nou inceput, derulat in colaborare cu reprezentantii fundatiei Stanca Veacurilor in perioada 01.10.2010-31.12.2010, unde a obtinut calificativul bine, iar in data de 23.03.2011 a participat la prelegerea Lupta impotriva tuberculozei, sustinuta de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Bihor. A participat la activitati de consiliere specifica pentru identificare resurse sub forma unor articole de imbracaminte de sezon. A participat la activitati si programe terapeutice si anume Rezolvarea problemelor mele (octombrie 2009- rezultate pozitive), Echilibrare personala (01.09.2010-12.12.2010) unde a dovedit interes si implicare si Programul de asistenta psihosociala pentru persoanele cu antecedente in toxicomanie (22.09.2010-25.02.2011 - rezultate foarte bune). A fost recompensat de 11 ori, ultimele 3 recompense primite datorita participarii la activitati socio-educative. A fost sanctionat disciplinar de 9 ori. A desfasurat activitati productive numai in interiorul locului de detentie. Pe perioada amanarii a muncit doar in lunile ianuarie-februarie 2011, perioada in care beneficiarul a asigurat front de lucru,  manifestand interes fata de munca.    
A executat pedeapsa in regim inchis.
Liberarea conditionata reglementata in principal de art. 59 C.pen. este o institutie complementara regimului de executare a pedepsei si, totodata, reprezinta un mijloc de individualizare administrativa a acestuia.
Doctrina a subliniat ca liberarea conditionata constituie un mijloc de stimulare  a condamnatilor ca, in timpul executarii pedepsei, sa dea dovada de staruinta in munca si de disciplina, ceea ce contribuie la indreptarea lor.
Imprejurarea ca liberarea conditionata a unui condamnat depinde de indeplinirea unor conditii, acordarea in mod judicios a liberarii  sporeste eficienta stimulatorie a institutiei si constituie un continuu indemn pentru condamnati, atat in ceea ce priveste felul comportarii lor la locul de detinere, cat si staruinta in efectuarea muncii pe care o presteaza.
Pe de alta parte, liberarea conditionata nu este un drept absolut al condamnatilor ci un beneficiu reglementat de catre legiuitor, care pentru a putea fi acordat trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale: executarea unei fractii din pedeapsa, staruinta in munca si disciplina, sa dea dovezi temeinice de indreptare, antecedentele penale ale condamnatului.
In ceea ce priveste executarea fractiei de pedeapsa obligatorie, se constata ca aceasta este indeplinita petentul petentul avand un numar de 2802 zile castigate si executate din fractia de 2435 de zile.
Conditia de a fi staruitor in munca trebuie sa reiasa din rezultatele obtinute (indeplinirea sau depasirea normei de munca, produsele sunt de calitate, face economii de materii prime si materiale, are inovatii). In prezenta cauza se constata ca petentul a manifestat interes fata de munca in special in lunile ianuarie - februarie 2011, adica in perioada amanarii imediat anterioara rediscutarii in comisia de liberari conditionate. Ori este evident ca la instituirea acestei conditii legiutorul a avut in vedere un interes fata de munca constant care chiar daca nu se mentine pe toata durata executarii pedepsei, dar cel putin sa persiste un timp mai indelungat, in special in cazul condamnarilor mari cum este si cea din prezenta cauza.
Conditia privind dovezile temeinice de indreptare trebuie sa rezulte din participarea condamnatului la  munci gospodaresti neremunerate, activitati cultural educative sau primirea de recompense si desigur lipsa sanctiunilor disciplinare.
In cauza petentul a fost recompensat de 11 ori, dar totodata i s-au aplicat si 9 sanctiuni disciplinare dintre care nu au fost toate ridicate si nu in ultimul rand in timp ce executa o pedeapsa pentru savarsirea unei infractiuni de omor si viol a mai fost trimis in judecata pentru o noua infractiune de viol, savarsita asupra unui detinut. De asemenea aceasta infractiune a fost savarsita spre sfarsitul perioadei de executare a pedepsei, cand se presupune ca procesul de reeducare si reintegrare este aproape finalizat.
Trebuie avut in vedere faptul ca legiutorul a stabilit ca un criteriu pentru acordarea liberarii conditionate si antecedentele penale ale condamnatilor, adica fapte pentru care deja acestia au fost pedepsiti si au si executat aceste pedepse. Situatia din prezenta cauza, respectiv comiterea unei infractiuni chiar in timpul executarii pedepsei nici nu a fost avuta in vedere de legiutor drept criteriu pentru acordarea liberarii conditionate desi este evident mai grava din punctul de vedere al unui comportament necorespunzator decat existenta unui antecedent penal. Totodata prin retinerea acestei imprejurari nu este incalcata nici prezumtia de nevinovatie deoarece art. 59 C. pen. se refera la dovezi temeinicie de indreptare, notiune care este incompatibila cu trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de viol.
La acordarea liberarii conditionate se urmareste si verificarea pericolului concret pe care-l reprezinta condamnatul la data cererii de liberare, in functie de toate conditiile prevazute la art. 59 C. pen. Toate aceste conditii trebuie sa fie indeplinite si totodata se are in vedere ca realizarea lor in ansamblu atesta ca cel condamnat s-a indreptat, astfel ca prin acordarea liberarii conditionate se va contribui la intarirea eficientei pedepsei si a efectului preventiv al acesteia.
Liberarea conditionata este un mijloc de individualizare administrativa a executarii pedepsei, fiind un instrument juridic prin care pedeapsa este adaptata nevoilor de aparare sociala, in raport de gravitatea abstracta sau concreta a infractiunii cat si de periculozitatea infractorului, pentru a asigura indeplinirea functiilor si scopurilor acesteia.
Ori nu se poate retine faptul ca in  ceea ce il priveste pe C V C functia si scopul pedepsei au fost atinse atata timp cat condamnatul a fost trimis in judecata pentru comiterea unei infractiuni de viol in timpul executarii pedepsei, pe care chiar el a declarat ca a savarsit-o. De asemenea trebuie avut in vedere ca petentul a fost sanctionat disciplinar de 9 ori.
Pentru aceste motive se apreciaza ca petentul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, iar a considera altfel ar insemna ca orice persoana condamnata la 10 ani de inchisoare pentru o infractiune foarte grava, care comite din nou aceeasi infractiune in timpul executarii pedepsei si este amanat un an, poate beneficia de liberare conditionata daca in perioada de amanare, participa la activitati educative, lucreaza si nu mai savarseste  abateri disciplinare.
Totodata, desi gravitatea infractiunii savarsite, nu constituie o conditie pentru acordarea liberarii conditionate, ea trebuie avuta totusi in vedere prin prisma realizarii  functiilor de constrangere si exemplaritate a pedepsei. In acest context se impune a fi mentionat faptul ca petentul  se afla in executarea unei pedepse de 10 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de  omor. In fapt s-a retinut ca in noaptea de 27/28.11.2003 inculpatul a patruns fara drept in curtea si locuinta partii vatamate, a intretinut raporturi sexuale prin constrangere cu acesta si i-a aplicat mai multe lovituri de cutit in zona gatului si toracelui care au dus la decesul victimei.
Pentru toate aceste considerente in baza art. 450 al. 2 C.pr.pen. si art. 59 al. 1 C.pen, urmeaza a fi respinsa propunerea Comisiei pentru punerea in libertate conditionata a condamnatului C V C, , in prezent detinut in Penitenciarul Oradea, de sub efectul pedepsei de 10 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 21/2004 a Tribunalului Salaj.
In baza art. 450 al. 2 C.pr.pen., se va fixa termen de rediscutare, dupa data de 03.06.2012, data dupa care cererea sau propunerea poate fi reinnoita. 
In baza art. 192 al. 2 C. pr. pen., va obliga condamnatul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
In conformitate cu art. 189 al. 2 C.pr.pen., va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Bihor a sumei de 100 lei cu titlu onorariu aparator din oficiu T A, conform delegatiei nr.  3601/02.06.2011 depusa la dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 450 al. 2 C.pr.pen. si art. 59 al. 1 C.pen, respinge propunerea Comisiei pentru punerea in libertate conditionata a condamnatului C V C, in prezent detinut in Penitenciarul Oradea, de sub efectul pedepsei de 10 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 21/2004 a Tribunalului Salaj.
In baza art. 450 al. 2 C.pr.pen., instanta fixeaza termen de rediscutare, dupa data de 03.06.2012, data dupa care cererea sau propunerea poate fi reinnoita. 
In baza art. 192 al. 2 C. pr. pen., obliga condamnatul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
In conformitate cu art. 189 al. 2 C.pr.pen., dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Bihor a sumei de 100 lei cu titlu onorariu aparator din oficiu Toiescu Anca, conform delegatiei nr.  3601/02.06.2011 depusa la dosar.
Cu recurs la Tribunalul Bihor in termen de 3 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 03.06.2011.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Inselaciune

Inselaciune - Decizie nr. 243 din data de 10.11.2016
Inselaciune - Sentinta penala nr. 244 din data de 29.06.2017
Inselaciune - Decizie nr. DP106/A/2008 din data de 31.03.2009
Inselaciune - Decizie nr. DP31/A/2008 din data de 31.03.2009
Lg 39/2003 privind combaterea criminalitatii organizate - Sentinta penala nr. SP77/2008 din data de 31.03.2009
Plangere c/a actelor procurorului art 278 Cpp. Lipsa pericolului social - Decizie nr. DP154/R/2008 din data de 31.03.2009
Plangere c/a actelor procurorului 278 Cpp.Insulta.Calomia - Decizie nr. DP70/R/2008 din data de 31.03.2009
IN?ELACIUNE - Sentinta penala nr. 177 din data de 10.12.2014
In?elaciune in conven?ii. Gre?ita achitare a inculpatului de catre instan?a de fond. Rejudecare ?i condamnare in apel - Decizie nr. 3 din data de 31.12.2013
Inselaciunea in conventii .Gresita achitare pronuntata de instanta de fond. Condamnarea in recurs a inculpatului. - Decizie nr. 109 din data de 27.04.2011
Nelegalitatea :restituirii cauzei la procuror in vederea refacerii urmaririi penale.Casarea in recurs a sentintei penale .Continuarea judecatii de catre instanta de fond - Decizie nr. 119 din data de 12.04.2010
Contestatie la executare.Incidente la executare .Declinare competenta de solutionare.Emiterea unui nou mandat de executare - Decizie nr. 47 din data de 01.03.2010
Inselaciune . Reindividualizare in calea de atac .Modalitati de executare a pedepsei .Aplicare art 86 Cod penal - Decizie nr. 4 din data de 18.01.2010
Casarea totala a hotararii primei instante pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 paragraful 1 din CEDO. Lipsa unei cercetari judecatoresti efective la instanta de fond. Aplicarea cazului de casare cu retinere prevazut de ar - Decizie nr. 884/R din data de 28.10.2013
In temeiul art. 332 alin. 2 Cod procedura penala, in cauza s-a dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, in vederea refacerii urmaririi penale, deoarece instanta nu poate identifica in actul de sesizare toate actele materiale a - Decizie nr. 154/R din data de 20.02.2013
Inselaciune rejudecare 5221 Cod procedura penala - Sentinta penala nr. 138/S din data de 24.05.2013
Inselaciune, prev. de art. 215 alin. 1, 2 si 3 Cod Penal si fals in declaratii, prev. de art.292 Cod Penal - Sentinta penala nr. 36/S din data de 08.03.2012
Infractiunea de inselaciune, prevazuta de art. 215 alin 1,3,4,5, Cod penal cu aplicarea art. 41 alin 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 28/S din data de 07.02.2012
Infractiunea de „inselaciune”, prevazuta de art. 215 alin. 1, 3, 4, 5 cu aplicarea art 41 alin 1 Cod penal. - Sentinta penala nr. 262/S din data de 30.09.2011
Infractiunea de inselaciune - art. 215 al. 1, 3, 5 Cod penal - Sentinta penala nr. 335/S din data de 06.12.2011