InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

suspendare executare silita

(Sentinta civila nr. 25 din data de 27.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Executarea silita; Suspendare a executarii | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

suspendare executare silita
R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA
Dosar nr. __     INCHEIEREA CIVILA Nr. ___

Sedinta publica din data de ___
 
Completul constituit din:

PRESEDINTE: ____.
                                        GREFIER:       __

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petenta __., cu sediul in localitatea __.., in contradictoriu cu intimata __., jud. Bihor, avand ca obiect suspendare executare silita.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta in reprezentarea petentei, av. __, in baza imputernicirii avocatiale depusa la dosar, lipsa fiind intimata.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Se constata ca prin Serviciul Registratura s-au depus la dosar:
- la data de __., dovada consemnarii cautiunii din partea petentei, un exemplar in original si copie in doua exemplare;
- la data de __.., intampinare, avand atasate un set de inscrisuri, din partea intimatei, in doua exemplare.
Instanta constata ca este competenta din punct de vedere general, material si teritorial sa solutioneze cauza in temeiul prevederilor art. 373 alin. (2) C.proc.civ. coroborat cu art. 401 alin. (1) C.proc.civ..
Se comunica cu reprezentantul petentei un exemplar al intampinarii si inscrisurilor anexate.
La solicitarea instantei, reprezentantul petentei arata ca este in imposibilitatea de a depune la dosar extras C.F. actualizat cu privire la imobil, intrucat acesta nu se afla in proprietatea societatii pe care o reprezinta.
Reprezentantul petentei invedereaza instantei faptul ca suma de bani a  fost indisponibilizata, fiind operate deja popriri pe conturile bancare al petentei.
Reprezentantul petentei arata ca nu mai are alte cereri de formulat sau probe de propus si solicita cuvantul pe fond.
In temeiul prevederilor art. 167 alin. (1) C.proc.civ. instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar de catre parti, considerand-o legala, verosimila, pertinenta si concludenta solutionarii cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de propus, in baza art. 150 C.proc.civ. instanta constata cauza lamurita, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul petentei solicita admiterea cererii de chemare in judecata astfel cum a fost formulata, pe cale de consecinta suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila a contestatiei la executare.
Reprezentantul petentei arata ca se impune suspendarea distribuirii sumei de bani avand in vedere situatia existenta si probele de la dosarul cauzei. Mai arata ca suma de bani poprita a mai facut obiectul unei suspendari de executare, precum si ca terenul nu este folosit de catre petenta intrucat sunt in derulare lucrari de investitii publice privind amenajari stradale, asadar din punct de vedere tehnic este o zona afectata.
Fara cheltuieli de judecata. JUDECATORIA, Deliberand asupra actiunii civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei __ la data de __, sub nr. de dosar __., petenta __. a solicitat instantei, in contradictoriu cu intimata __.., suspendarea executarii silite in dosarul executional nr. __., fara cheltuieli de judecata.
In motivare, petenta a aratat ca a introdus contestatie la executare silita, existand totodata si urgenta in dispunerea acestei masuri, justificata de prejudicierea grava si iminenta a drepturilor si intereselor legitime ale persoanei, prin punerea in executare a actului administrativ impotriva patrimoniului petentei, avand in vedere si faptul ca prin aceasta executare se reiau creante deja constatate ca nedatorate, instituindu-se totodata popriri pe conturile bancare ale societatii.
Petenta mai arata ca intre parti a existat o situatie litigioasa nascuta din pretinsa utilizare a terenului nr. top. _inscris in CF __.. si a obligatiilor bugetare nascute din aceasta situatie. Petenta precizeaza ca acest teren se afla in prelungirea proprietatii sale, cu nr. cadastral _.., iar in natura reprezinta un teren viran situat de-a lungul .., teren care nu a fost folosit vreodata de catre contestatoare sau de antecesoarele sale. In urma mai multor litigii, arata petenta, prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, s-au anulat mai multe titluri executorii emise de _ cu titlu de taxa utilizare teren, fiind rectificata si situatia de CF, in care se inscrisese din eroare un drept de administrare al societatii.
Astfel, arata petenta, prin Sentinta _.. a fost anulat titlul executoriu nr. _. emis la _., reprezentand sume de virat la buget, in temeiul actelor anulate prin Sentinta _.., rectificandu-se si situatia tabulara.
Mai mult, arata petenta, dupa solutionarea irevocabila a acestor chestiuni, intimata a emis la data de __ o adresa catre petenta, prin care a instiintat-o ca pe terenul respectiv se deruleaza lucrari de investitii publice privind amenajari stradale.
Cu toate acestea, arata petenta, la data de _. a primit o comunicare de executare silita pentru suma de 11444,29 lei si 8455,41 lei penalitati pentru debite restante la __.
Fata de cele de mai sus, petenta a solicitat admiterea cererii de suspendare a executarii silite.
In drept petenta nu a motivat cererea.
In probatiune, petenta a depus la dosar urmatoarele inscrisuri: acte infiintare poprire (_.1), hotarari judecatoresti (_), adresa nr. 62163/16.12.2011 a Administratiei Imobiliare _), extrase CF (..), dovada formulare contestatie in anulare (filele _..).

Cererea de suspendare a executarii silite este legal timbrata, conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. e din Legea nr. 146/1997 si art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.

Prin intampinarea formulata (.), intimata __., a solicitat respingerea cererii de suspendare a executarii silite ca fiind netemeinica si nelegala, fara cheltuieli de judecata.
Intimata a precizat ca procedura executarii silite a fost pornita in mod temeinic si legal, deoarece intimata nu si-a achitat debitul cu care figureaza in evidentele contabile ale intimatei, debit care reprezinta contravaloarea folosintei terenului in suprafata de 1759 mp, situat in __..
Intimata a precizat ca contestatoarea foloseste terenul situat la adresa mentionata, proprietatea Municipiului _., in baza Declaratiei de Impunere nr. _., iar prin titlul executoriu inregistrat sub nr. .. s-a stabilit in sarcina acesteia obligatia de plata a sumei de 20107,31 lei, reprezentand contravaloarea folosintei terenului obiect al declaratiei de impunere.
Intimata mai arata ca impotriva actelor de executare emise in acel dosar contestatoarea a formulat cerere de suspendare si contestatie la executare. Desi cererea de suspendare a executarii silite a fost admisa, in privinta contestatiei la executare s-a constatat perimarea acesteia.
In aceste conditii, apreciaza intimata, reluarea executarii silite a fost corect efectuata.
In continuare intimata prezinta pe scurt situatia de fapt care a generat procedura executarii silite demarata impotriva petentei.
Pentru aceste considerente, intimata a solicitat respingerea cererii de suspendare a executarii silite ca nefondata.
In drept intimata a invocat dispozitiile art. 115 C.proc.civ., ale art. 136 si urmatoarele din O.G. nr. 92/2003.
Intimata a depus in probatiune dosarul executional nr. ___.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Potrivit art. 172 alin. (1) Cod procedura fiscala republicat, persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.
Alin. (2) al aceluiasi text de lege prevede: dispozitiile privind suspendarea provizorie a executarii silite prin ordonanta presedintiala prevazute de art. 403 alin. (4) din Codul de procedura civila nu sunt aplicabile.
Totodata, instanta va avea in vedere si prevederile art. 2 alin. (3) Cod procedura fiscala, care prevad ca in situatia in care prezentul cod nu dispune, se aplica prevederile Codului de procedura civila.
Avand in vedere faptul ca prin dispozitiile art. 172 alin. (2) C.proc.fiscala sunt  declarate ca fiind inaplicabile contestatiei la executare intemeiata pe dispozitiile Codului de Procedura Fiscala doar prevederile art. 403 alin. (4) C.proc.civ., privind cererea de suspendare provizorie a executarii silite, instanta va solutiona prezenta cerere de suspendare a executarii silite initiata in dosarul executional nr. 61672/2013 al Administratiei Imobiliare __, conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala, precum si conform prevederilor art. 403 alin. (1)-(3) C.proc.civ..
In fapt, impotriva petentei a fost continuata executarea silita in dosarul executional nr. _.. al Consiliului Local al Municipiului __, in temeiul titlului executoriu nr. ___..
Astfel, instanta retine ca initial, prin somatia nr. _. emisa de intimata, petenta a fost instiintata cu privire la existenta unui debit in valoare de 20108,30 lei, debit constand in creante ale bugetului local al municipiului _.
In urma initierii executarii silite cu privire la debitul indicat, in anul _., petenta a formulat contestatie la executare silita si cerere de suspendare a executarii.
Cererea de suspendare a executarii silite a fost admisa in mod irevocabil, in cadrul dosarului civil nr. __. al Judecatoriei __. iar in privinta contestatiei la executare silita, inregistrata sub nr. de dosar __., s-a constatat perimarea acesteia.
Prin adresa de infiintare a popririi nr. _. emisa de intimata (fila _.., aceasta a solicitat Bancii _ infiintarea popririi asupra conturilor debitoarei deschise la aceasta institutie bancara, pana la concurenta sumei de 20108,30 lei, cu consecinta varsarii lor in conturile institutiei intimate.

Pe fondul cauzei, potrivit art. 403 alin. 1 C.proc.civ., "pana la solutionarea contestatiei la executare [_], instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta [_]".
Din analiza acestui text de lege, rezulta ca, pentru admisibilitatea unei asemenea cereri, este obligatoriu sa fie indeplinite doua conditii cu caracter procedural, si anume: conditia existentei unei contestatii la executare in curs de solutionare pe rolul instantei si cea privind plata unei cautiuni.
Prima conditie pentru admisibilitatea unei cereri de suspendare a executarii silite, respectiv existenta unei contestatii la executare pe rolul instantei, este indeplinita. Astfel, pe rolul instantei a fost inregistrata contestatia la executare in dosarul nr. __.
Cu privire la a doua conditie, respectiv plata unei cautiuni, instanta constata ca s-a facut de catre petenta dovada indeplinirii obligatiei achitarii acesteia in cuantumul stabilit, respectiv in suma de 2010,83 lei, conform recipisei de consemnare a cautiunii nr. _. din data de __.
Referitor la temeinicia cererii de suspendare a executarii silite, fata de motivele invocate de petenta, instanta apreciaza, cercetand aparenta dreptului, ca exista motive temeinice pentru a dispune suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare.
Solutionand prezenta cerere de suspendare executare silita, instanta nu este indrituita decat la a analiza sumar fondul cauzei, o analiza completa fiind posibila doar la momentul solutionarii contestatiei la executare.
Astfel, se invoca de petenta faptul ca prin Sentinta Civila nr. __ a fost anulat titlul executoriu nr. _. emis la _., reprezentand sume de virat la buget, in temeiul actelor anulate prin Sentinta _ rectificandu-se si situatia tabulara.
Instanta retine ca prin Sentinta Comerciala nr. _, s-a admis actiunea formulata de reclamanta S.C. _.. S.R.L., in contradictoriu cu paratii S.C. .., Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara .., Municipiul _. prin Primar si Administratia Imobiliara _.., constatandu-se nulitatea absoluta partiala a contractelor de vanzare-cumparare autentificate sub nr. _.. si nr. _.. de catre B.N.P. __., in ceea ce priveste transmiterea catre cumparatoare a dreptului de administrare operativa asupra terenului aflat in prelungirea nr. cadastral _ __., nr. top. _.. Prin aceeasi hotarare s-a anulat Incheierea data de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara __ in dosarul nr. __.. si s-a dispus radierea din CF _., nr. top. _., a dreptului de administrare inscris in favoarea reclamantei.
Instanta mai retine ca aceasta hotarare judecatoreasca a ramas definitiva si irevocabila prin neapelare, conform mentiunii din cuprinsul acesteia.
Totodata, instanta constata ca intimata, prin intampinarea formulata, a confirmat faptul ca petenta nu mai detine dreptul de administrare asupra terenului in litigiu, ca urmare a pronuntarii Sentintei Comerciale nr. _., singura aparare formulata de intimata fiind in sensul ca petenta in continuare foloseste acel teren, motiv pentru care este obligata sa achite o contravaloare pentru aceasta folosinta.
Instanta retine astfel ca desi intimata recunoaste faptul ca petenta nu mai este titulara vreunui drept de proprietate/administrare operativa asupra terenului in litigiu, totusi, in temeiul titlului executoriu nr. __, emis de intimata, s-a procedat la continuarea executarii silite fata de aceasta, prin poprire.
In acelasi timp, instanta constata ca desi intimata sustine ca petenta foloseste in continuare terenul in litigiu, la data de __ intimata a emis adresa inregistrata sub nr. _. catre petenta (fila ...), prin care ii aducea la cunostinta petentei faptul ca pe terenul inscris in CF .. urmeaza sa se demareze lucrari de investitii pentru amenajarea unor strazi din Municipiul __.
In aceste conditii, cercetand aparenta dreptului, instanta apreciaza ca in urma constatarii nulitatii absolute partiale a contractelor de vanzare-cumparare autentificate sub nr. __ de catre B.N.P. __., in ceea ce priveste transmiterea catre petenta a dreptului de administrare operativa asupra terenului aflat in prelungirea nr. cadastral _., nr. top. _.., coroborat cu aspectele rezultate din intampinare, conform carora petenta nu mai detine dreptul de administrare asupra terenului in litigiu, exista motive intemeiate pentru suspendarea executarii silite initiata in dosarul executional nr. _ din data de .. al Consiliului Local __. - Administratia Imobiliara _..
Pe de alta parte, instanta va considera ca masura suspendarii executarii silite nu prejudiciaza drepturile intimatei, deoarece suspendarea executarii opereaza doar pana la solutionarea contestatiei la executare, iar pe de alta parte nici nu exista riscul unei stari de insolvabilitate a petentei care sa impiedice o eventuala recuperare a sumelor pretins datorate de aceasta.
Avand in vedere aceste argumente, instanta considera ca in cauza exista motive intemeiate pentru a se dispune suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare.
Fata de aceste considerente de fapt si de drept, in temeiul prevederilor art. 403 alin (1) din Codul de Procedura Civila coroborat cu prevederile art. 148 alin. (2) C.proc.fiscala, instanta urmeaza a admite cererea formulata de petenta si, pe cale de consecinta, va dispune suspendarea executarii silite initiata de intimata pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare care face obiectul dosarului  civil nr. _. aflat pe rolul Judecatoriei __.
Instanta va lua act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
 


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite cererea de suspendare a executarii silite formulata de petenta _..., cu sediul in localitatea __, in contradictoriu cu intimata __.
Dispune suspendarea executarii silite  in dosarul executional nr. ___  intocmit de _.., pana la solutionarea definitiva si irevocabila a contestatiei la executare ce face obiectul dosarului nr. _...
Ia act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica azi, _.
     PRESEDINTE,                                                        GREFIER,   
       __.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita; Suspendare a executarii

Suspendare provizorie executare silita - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Suspendarea executarii - Decizie nr. 4/A din data de 31.01.2017
Suspendarea executarii silite - Decizie nr. 77/R din data de 26.02.2013
Suspendarea executarii silite - Decizie nr. 31/R din data de 29.01.2013
Suspendarea executarii silite - Sentinta civila nr. 850 din data de 20.11.2013
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 688/26.01.2015 din data de 26.01.2015
anulare act - Sentinta civila nr. 283/2015 din data de 14.01.2015
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 11878/2014 din data de 02.12.2014
lovirea sau alte violente - Sentinta civila nr. 184/2015 din data de 16.02.2015
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 11877/2014 din data de 02.12.2014
anulare act - Sentinta civila nr. 11582/2014 din data de 21.11.2014
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 11262/2014 din data de 13.10.2014
conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenta alcoolului - Sentinta penala nr. 84/2015 din data de 21.01.2015
nerespectarea hotararilor judecatoresti - Sentinta penala nr. 1238/2014 din data de 27.10.2014
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 10964/2014 din data de 06.11.2014
conducere pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere si conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la - Sentinta penala nr. 5823/2013 din data de 12.06.2013
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 11155/2014 din data de 12.11.2014
declararea judecatoreasca a mortii - Sentinta civila nr. 10980/2014 din data de 06.10.2014
furt calificat - Sentinta penala nr. 50/2015 din data de 16.01.2015
cerere de valoare redusa - Sentinta civila nr. 12299/2014 din data de 11.12.2014