InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

cerere de valoare redusa

(Sentinta civila nr. 12299/2014 din data de 11.12.2014 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea


SENTINTA CIVILA Nr. 12299/2014
Camera de consiliu de la 11 Decembrie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE _
Grefier ___..

Pe rol judecarea cauzei Litigii cu profesionistii privind pe reclamant __..si pe parat __., avand ca obiect cerere de valoare redusa.
La apelul nominal facut in cauza nu se prezinta nimeni.
Procedura legal indeplinita prin necitarea partilor.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care:
In baza 131 Cod procedura civila, instanta procedeaza la verificarea competentei si in baza art. 1027 coroborat cu art. 94 pct. 1 lit. j si art. 130 alin 3  Cod procedura civila, constata ca este competenta general, material si teritorial a solutiona prezenta cauza.
In baza art. 255 Cod procedura civila, instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, considerandu-le concludente si utile solutionarii cauzei, constata ca nu mai sunt alte exceptii, cereri de formulat sau probe de administrat, considerand cauza lamurita declara inchisa cercetarea procesului si procedeaza la judecarea cauzei pe fond.
     

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea de valoare redusa inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de 19.11.2014, sub nr. 23795/271/2014, legal timbrata cu suma de 70 lei taxa judiciara de timbru, reclamanta S.C. ___.A., in contradictoriu cu parata SC __  SRL a solicitat instantei obligarea acesteia la plata sumei de 466,55 lei  reprezentand contravaloarea serviciilor prestate pe perioada  mai 2014 -octombrie 2014 plus penalitati de intarziere in cuantum de 0,2% pe zi de intarziere calculate de la scadenta fiecarei facturi si pana la data platii efective a debitului si  suma de 365 lei reprezentand contravaloarea   discountului acordat  si  suma de 243,65 lei reprezentand contravaloarea abonamentelor aferente perioadei cuprinse intre data rezilierii contractului si data expirarii perioadei contractuale, cu   cheltuieli de judecata .
In motivarea cererii, se arata ca intre parti a intervenit contractul de furnizare servicii nr. 9____.12095, prin care reclamanta s-a obligat sa furnizeze paratei serviciile specificate in contracte, parata obligandu-se la exploatarea acestora si la plata tarifelor convenite de comun acord. A mai sustinut ca art. 3, pct. 3.4, 3.5 si 3.6 din contractul de furnizare servicii prevede obligatia paratei de a achita abonamentul lunar, pana la sfarsitul lunii respective, iar in cazul neefectuarii platii la termen, ___ poate percepe o penalitate de 0,2% pe zi de intarziere pana la data achitarii integrale a sumei restante. A mai aratat ca parata  datoreaza reclamantei si contravaloarea 365 lei reprezentand contravaloarea   discountului acordat la achizitionarea telefonului  mobil marca Samsung S5610,  precum  si suma de 243,65 lei  reprezentand contravaloarea  abonamentelor aferente  perioadei cuprinse intre data incetarii contractului si data expirarii duratei contractuale .
  In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 1025 si urm. Cod procedura civila, art. 969 si urm. Cod civil, art. 1270 Noul Cod civil. 
In probatiune, reclamanta a depus la dosar, in copie, contracte, facturi fiscale, si a precizat ca nu solicita o dezbatere orala.
La data 26.11.2014, i s-a comunicat paratei la sediul acesteia care rezulta din evidentele Registrului Comertului, singurul  opozabil tertilor in cf. cu art 229  alin2 cod civil , o copie a cererii introductive insotita de  inscrisurile depuse de reclamanta, dar acestia din urma nu au depus formularul de  raspuns si nici nu au depus raspunsul lor, neprecizandu-si astfel pozitia procesuala.
Instanta a incuviintat pentru reclamanta proba cu inscrisurile depuse la dosarul cauzei.
Analizand actele si lucrarile cauzei, instanta constata urmatoarele:
   Potrivit art. 1025 alin 1 din Noul Cod de procedura civila, procedura cu privire la cererile de valoare redusa se aplica atunci cand valoarea cererii nu depaseste suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei si nu face parte dintre cererile exceptate procedurii potrivit alin 2 si 3 ale art. 1025 din Noul Cod de procedura civila, astfel ca instanta constata ca prezenta cerere poate fi solutionata potrivit prevederilor Titlului X care reglementeaza procedura cu privire la cererile de valoare redusa.
Pe fondul cauzei, instanta va retine faptul ca intre parti au intervenit contractele de furnizare servicii nr. _. prin care reclamanta s-a obligat sa furnizeze paratei serviciile specificate in contract, parata obligandu-se la exploatarea acestora si la plata tarifelor convenite de comun acord.
Potrivit art. 3, pct. 3.4, 3.5 si 3.6 din contractul de furnizare servicii prevede obligatia paratilor de a achita abonamentul lunar, pana la sfarsitul lunii respective, iar in cazul neefectuarii platii la termen, ___. poate percepe o penalitate de 0,2% pe zi de intarziere pana la data achitarii integrale a sumei restante.
Pe de alta parte, paratii datoreaza reclamantei si contravaloarea echipamentelor care au fost predate de reclamanta in custodie si care nu au fost recuperate de reclamanta, conform prevederilor procesului-verbal de predare-primire echipamente incheiat  la data de 12.04.2013   (fila 13 dosar), in suma totala de 40 Euro.
Articolul 1270 cod civil consacra principiul fortei obligatorii a contractelor, in temeiul caruia partile unui contract sunt tinute sa-si execute intocmai obligatiile asumate prin incheierea contractului.
      Instanta constata ca paratii si-au  asumat obligatia de plata atat cu privire la debit, cat si cu privire la penalitatile de intarziere si la contravaloarea echipamentului care i-a fost predat in custodie, prin semnarea contractului de furnizare servicii depuse in probatiune de catre reclamanta si care respecta prevederile art. 272, art. 273 si art. 274 din Noul Cod de procedura civila.
Instanta retine ca reclamanta detine o creanta certa, respectiv existenta sa este neindoielnica, rezultand din inscrisurile depuse la dosar de creditoare - respectiv contractele si facturile fiscale emise de creditoare, este lichida - catimea ei fiind precis determinata prin facturile fiscale depuse la dosar si exigibila -fiind ajunsa la scadenta, astfel ca se poate solicita executarea, la nevoie, chiar silit. Creanta este dovedita prin inscrisuri, respectiv prin contractele incheiate intre parti, semnate de ambele parti, precum si facturile fiscale emise de creditoare, acte care au putere doveditoare conform art. 273 din Noul Cod de procedura civila.
De asemenea, obligatia de plata consta intr-o suma de bani, iar temeiul acestei creante il reprezinta un contract incheiat intre parti.
Coroborand probele administrate in cauza, respectiv contractul pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice si facturile fiscale emise de reclamanta, instanta apreciaza ca fiind dovedita obligatia de plata a paratei fata de reclamanta pentru suma de 466,55 lei  reprezentand contravaloarea serviciilor prestate pe perioada  mai 2014 -octombrie 2014 .
  In privinta capatului de cerere accesoriu privind plata penalitatilor se retine ca creditorul  are  dreptul  in temeiul art. 1530 cod civil  la  repararea  prejudiciului  suferit  ca  urmare  a   neexecutarii la  scadenta   de catre  debitor  a obligatiei  sale  iar partile  au stipulat  la  art.3  din  contract  clauza  penala  convenind  astfel  asupra  cuantumului despagubirilor  datorate  de debitor  dupa  ce  s-a produs incalcare  obligatiei asumate, astfel ca  instanta  urmeaza a admite si  capatul  de cerere  privind obligarea la plata penalitatilor de intarziere calculate  de la data scadentei facturilor in  procent de 0,2% pe zi intarziere  la suma reprezentand debit restant  pana la plata efectiva.
 Cu privire la cererea  reclamantei de obligare a paratei la plata sumei de 365 lei, instanta retine ca  acesta  suma reprezinta diferenta  dintre pretul promotional achitat de catre parata la achizitionarea telefonului mobil mobil marca Samsung S5610 si pretul  din lista .
   Se retin  prevederile  contractuale, art. 5.5 cf. carora  incetarea contractului din orice motiv, mai devreme de  expirarea  Noi  Durate Initiale  va obliga Beneficiarul  sa achite, cu titlu de justa despagubire  diferenta  de pret  dintre contravaloarea  aparatului telefonic contractat  la pret subventionat si contravaloarea pretului de lista  al acestuia.
 Se  retine faptul ca   a incetat contractul  incheiat intre parti  anterior expirarii duratei iar parata, la data incheierii actelor aditionale, a  achitat suma de 5 lei   reprezentand pret al telefonului  achizitionat in timp  ce pretul cf.  listei de preturi era de 370 lei.
 Fata de considerentele mai sus  expuse, instanta  apreciaza ca intemeiata cererea reclamantei urmand  a obliga parata la plata sumei de  365 lei reprezentand  diferenta pret .
In privinta cererii de  obligare a paratei  la plata sumei de suma de 243,65 lei reprezentand contravaloarea abonamentelor aferente perioadei cuprinse intre data rezilierii contractului si data expirarii perioadei contractuale instanta retine faptul ca   despagubirile  reprezinta echivalentul prejudiciului  suferit  de creditor  pentru neexecutarea partiala  de catre debitor (parata) a obligatiei sale.  Intrucat in prezenta cauza  reclamanta nu a  dovedit, in cf. cu prevederile art. 1530 cod civil   si art. 1532 cod civil  existenta unui prejudiciu cert decurgand  din faptul ca  reclamanta a procedat la rezilierea  unilaterala  a contractului de furnizare servicii, acest capat  de cerere urmeaza a fi respins  ca neintemeiat.
  In temeiul art. 453 din Noul Cod de procedura civila, instanta va obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 70 lei cheltuieli de judecata reprezentand  taxa judiciara de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte  cererea formulata de reclamanta  SC ___, cu sediul in .,  in contradictoriu cu parata SC __., avand  _.., cu sediul  in   __.. si, in consecinta:  
Obliga paratasa plateasca reclamantei suma de 466,55 lei  reprezentand contravaloarea serviciilor prestate pe perioada  mai 2014 -octombrie 2014 plus penalitati de intarziere in cuantum de 0,2% pe zi de intarziere calculate de la scadenta fiecarei facturi si pana la data platii efective a debitului si  suma de 365 lei reprezentand contravaloarea   discountului acordat  si 70 lei reprezentand  cheltuieli de judecata.
 Respinge celelalte pretentii.
Executorie. Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare . Cererea de apel  se depune la Judecatoria Oradea.
Data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica, azi, 11 decembrie  2014.

PRESEDINTE               GREFIER
___

 
 
Red____..

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011