InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Patarlagele

Admisibilitatea cererii de ordonanta presedintiala.Conditii

(Sentinta civila nr. 1010 din data de 31.01.2012 pronuntata de Judecatoria Patarlagele)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Patarlagele | Jurisprudenta Judecatoria Patarlagele



      Reclamanta A.R. a chemat in judecata pe paratul A.I.  solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta , pe cale de ordonanta presedintiala, fara citarea paratului, incredintarea  provizorie a minorului A.S.A. nascut la data de 12 iulie 2003 pana la solutionarea dosarului de  divort inregistrat sub nr.x/2011 .
      In fapt, reclamanta a solicitat in cadrul dosarului x/2011 , ca si capat de cerere  accesoriu incredintarea minorului S.A. aflat la o varsta frageda ce a rezultat din relatia de casatorie derulata cu paratul.
      De la momentul promovarii actiunii de divort ,datorita relatiilor tensionate  dintre
reclamanta, parat si parintii acestuia  cu care partile locuiau impreuna  in orasul Patarlagele, reclamanta si-a mutat domiciliul in orasul Nehoiu,inchiriind un apartament, mutandu-se impreuna cu minorul fata  de care  este intr-o relatie  deosebit de puternic afectuoasa, iar acesta la randul sau fiind atasat de mama sa. De altfel, paratul  a fost o perioada mai mare de timp plecat de langa minor, iar bunicii paterni fiind preocupati de intretinerea relatiilor dintre soti , decat de o mediere si restabilirea unui climat propice  dezvoltarii minorului.
      S-a mai aratat ca  din acest motiv reclamanta a fost nevoita sa se mute din domiciliu pentru a reface minorului un climat stabil si normal pentru dezvoltarea sa armonioasa, in aceste conditii subzistand urgenta in a solicita  incredintarea in mod provizoriu a minorului pentru o buna desfasurare a vietii sociale.
      In drept, au fost invocate dispozitiile art.581 si  urm.din codul de procedura civila coroborat  cu art.613 alin.2 cod procedura civila.
      In dovedirea actiunii au fost depuse la dosarul cauzei,in copie ,urmatoarele inscrisuri: certificatul de   nastere ale minorului,cererea de chemare in judecata ce formeaza  obiectul dosarului x/2011 si declaratia semnata de numitul Galan Emil din care rezulta  ca reclamanta  locuieste cu chirie in apartamentul mostenit de acesta si cartea de identitate a reclamantului.
      Procedura s-a desfasurat fara citarea partilor.
      Analizand  actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
      Din relatia de casatorie  a partilor a rezultat minorul S.A. nascut la data de 12.07.2003 .
      Datorita  neintelegerilor dintre soti reclamanta  a fost nevoita sa se mute din domiciliul comun in prezent stabilindu-se in orasul Nehoiu unde locuieste cu chirie.
       Reclamanta a promovat actiune de divort ce formeaza obiectul dosarului x/2011 solicitand ca minorul sa-i fie incredintat spre crestere si educare,minorul fiind atasat de mama si beneficiind de un climat stabil si normal pentru dezvoltarea sa.
      In raport cu cele retinute instanta apreciaza ca actiunea  promovata de reclamanta este intemeiata  apreciindu-se ca sunt indeplinite conditiile de  admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala prev. de art.581 c.p.civila.
      Astfel prima conditie care justifica folosirea ordonantei presedintiale este  urgenta , ceea ce inseamna ca pentru incuviintarea unei ordonante este necesar ca instanta sa constate  una dintre cele trei situatii aratate de art.581 cod procedura civila si anume  masura solicitata sa fie necesara "pentru pastrarea unui drept care  s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente  si care nu s-ar putea repara , precum
si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi  cu prilejul unei executari ".
      In speta, este dovedita urgenta in promovarea actiunii in conditiile in care asa cum s-a retinut ,partile sunt despartite in fapt,reclamanta locuind impreuna cu minorul  intr-un apartament  din orasul Nehoiu, pe care l-a inchiriat ,iar pana la solutionarea actiunii de divort minorul  trebuie sa se afle in grija unui parinte.
      A doua conditie de admisibilitate a ordonantei presedintiale o reprezinta cerinta ca masura luata de instanta sa aiba caracter vremelnic. Astfel ,pe aceasta cale , nu se pot lua masuri definitive care sa rezolve in fond  litigiul dintre parti , deoarece ordonanta  presedintiala nu are ca scop stabilirea definitiva a drepturilor partilor. In conditiile in care s-a promovat actiune de divort in cadrul careia reclamanta solicita si incredintarea minorului , instanta apreciaza ca si aceasta conditie este  dovedita.
      In ceea ce priveste cea de a treia conditie  de admisibilitate a ordonantei presedintiale  si anume neprejudecarea fondului , aceasta decurge din conditia  vremelniciei masurii dispuse, precum si din prevederea legala potrivit careia ordonanta va putea fi data  chiar si atunci cand exista judecata asupra fondului. Datorita faptului ca  ordonanta presupune urgenta si luarea unor masuri vremelnice, instanta nu poate prejudeca  fondul dreptului dar, pentru ca hotararea pe care o da  sa nu fie una arbitrara , este datoare sa cerceteze aparenta dreptului, sa "pipaie"fondul. Si cu privire la aceasta
conditie , se apreciaza ca este indeplinita avand in vedere si dispoz.art.613 alin.2 cod procedura civila. 
      Fata de cele expuse instanta apreciaza ca  sunt indeplinite conditiile  prev. de art.581 c.p.civila astfel ca urmeaza sa admita cererea si sa incredinteze provizoriu reclamantei pe minorul  S.A. pana la solutionarea dosarului de divort.  
      In temeiul art.274 c.p.civila  urmeaza sa ia act ca nu se solicita plata cheltuielilor de judecata.
      
      
      MMG
3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010