InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pitesti

somatie de plata

(Sentinta civila nr. - din data de 11.10.2011 pronuntata de Judecatoria Pitesti)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Pitesti | Jurisprudenta Judecatoria Pitesti

R O M A N I A

JUDECATORIA PITESTI
SECTIA CIVILA

Sentinta comerciala Nr.
Sedinta publica de la 11 Octombrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE A P
Grefier E C
     
Pe rol judecarea cauzei comerciale privind pe creditor SC C. R. C.SRL si pe debitoarea SC L. B.G. SRL, avand ca obiect somatie de plata.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: pentru creditor cj Nicolae Sora, iar pentru debitor av. Radu Alexandru.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Reprezentantul creditoarei depune la dosar imputernicire de reprezentare juridica, contractul de prestari servicii incheiat intre parti si certificat de garantie a lucrarii.
Aparatorul debitoarei solicita acordarea unui termen pentru a lua cunostinta de inscrisurile depuse de creditoare la acest termen de judecata.
Instanta lasa cauza la a doua strigare, pentru a da posibilitatea aparatorului debitoarei sa ia cunostinta de inscrisurile depuse de creditoare la acest termen de judecata.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: pentru creditor cj Nicolae Sora, iar pentru debitor av. Radu Alexandru.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Instanta constata ca nu sunt alte cereri sau exceptii prealabile si acorda cuvantul pentru propunerea de probe.
Reprezentantul creditoarei solicita incuviintarea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
Aparatorul debitoarei solicita incuviintarea aceleiasi probe in aparare.
Instanta apreciaza ca proba solicitata de parti, respectiv proba cu inscrisuri este  concludenta, pertinenta si utila, putand duce la dezlegarea pricinii, in baza disp. art. 167 C. pr. civ. o incuviinteaza, dupa care, in temeiul disp.art.150 C.pr.civ. declara finalizata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pentru dezbateri pe fond.
Reprezentantul creditoarei solicita admiterea cererii, obligarea debitoarei la plata cheltuielilor de judecata, pentru urmatoarele motive: creanta dedusa judecatii indeplineste conditiile prev. de disp. OG 5/2001, debitoarea a achitat 4500 lei cu titlu de avans, urmand sa procedeze la achitarea diferentei de 3000 lei la data efectuarii montajului comenzii.
Aparatorul debitoarei depune la dosar chitanta privind achitarea onorariului de avocat si solicita respingerea actiunii, cu obligarea creditoarei la plata cheltuielilor de judecata, intrucat aceasta a emis o factura fiscala pentru suma de 3000 lei, neacceptata la plata de catre debitoare, suma de 4500 lei fiind deja achitata.
Reprezentantul creditoarei arata ca prin clauzele contractului incheiat intre parti s-a stipulat plata pretului in doua transe, insa debitoarea nu a mai achitat suma de 3000 lei, astfel cum s-a obligat.

INSTANTA

Prin cererea inregistrata la data de 22.07.2011 pe rolul Judecatoriei Pitesti sub nr.14557/280/2011, creditoarea SC C. R. C.SRL, in contradictoriu cu debitoarea SC L. B.G. SRL, a solicitat instantei emiterea ordonantei care sa contina somatia de plata a sumei de 3000 lei reprezentand debit neachitat, plus penalitati de intarziere, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, arata ca in lunile aprilie - mai 2011 creditoarea a confectionat usi si ferestre termopan, conform schitelor-comanda, ulterior procedandu-se la montarea acestora in datele de 2 si 25 mai 2011 la imobilul proprietatea administratorului debitoarei, D.C. Au fost emise facturile fiscale nr.000512/02.05.2011 si nr.000515/25.05.2011 in valoare de 7500 lei, debitoarea acceptand si semnand factura, urmand a fi efectuata plata pana la data de 25.05.2011.
Precizeaza ca debitoarea a efectuat doar o plata partiala de 4500 lei, ramanand un debit de 3000 lei, desi aceasta nu a avut obiectii cu privire la calitatea, executarea si montarea celor 17 piese de termopan.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art.1 si urm. din O.G.nr.5/2001, art.1361 C.civ., art.43 C.com.
S-au anexat cererii inscrisurile de care creditoarea a inteles sa se foloseasca in dovedirea acesteia (filele 5 - 8).
Debitoarea nu a depus la dosar intampinare.
In cauza, s-a administrat proba cu inscrisuri, in raport de care instanta retine urmatoarele :
Intre parti s-au derulat raporturi comerciale, fiind incheiat contractul de prestari servicii nr.75/02.05.2011, avand ca obiect executia, transportul si montajul tamplariei din PVC cu geam termopan alb lox-e (art.II). Partile au convenit ca valoarea lucrarii este de 7500 lei, inclusiv TVA (art.III), plata esalonata fiind astfel stabilita : avansul din valoarea totala a lucrarilor, adica 4500 lei, se va achita la semnarea contractului, iar diferenta de 3000 lei se va achita in ziua montajului intregii comenzi. 
In temeiul contractului, creditoarea a emis factura fiscala nr.000512/02.05.2011 (fila 5), pentru suma de 4500 lei, insusita de debitoare prin semnatura si nr.000515/25.05.2011 (fila 7), pentru suma de 3000 lei, nesemnata de debitoare.
Prima factura fiscala a fost achitata de debitoare, conform chitantei nr.0000532/02.05.2011, deci la semnarea contractului, astfel cum au convenit partile. Pentru restul ramas de achitat in cuantum de 3000 lei, aceasta nu a facut dovada platii.
Conform dispozitiilor contractuale (art. IV), beneficiarul si-a asumat obligatia de a achita sumele prevazute in contract prin modalitatea de plata  si termenele stabilite, obligatie pe care aceasta nu si-a respectat-o in totalitate, achitand doar partial debitul. Totodata, beneficiarul are dreptul de a lua in primire lucrul si de a face receptia lucrarii dupa finalizarea montajului la adresa indicata in contract, pe baza procesului-verbal de receptie.
La data de 10.05.2011, s-a intocmit procesul-verbal de receptie a lucrarii, semnat de beneficiar, astfel cum reiese din inscrisul depus la fila 17 verso, cele 18 elemente mentionate fiind indicate si in schita comanda depusa de creditoare si necontestata de debitoare aflata la fila 8 dosar. 
Conform dispozitiilor art.969 C.civ., conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante iar potrivit art.970 C.civ., conventiile trebuie executate cu buna-credinta.
Se va tine  seama si de principiile care guverneaza materia efectelor obligatiilor. Astfel, in cadrul raspunderii contractuale, creditorul trebuie numai sa dovedeasca existenta contractului si intrucat obligatia de plata asumata de debitoare este o obligatie de rezultat, in conditiile in care creditoarea pretinde ca acest rezultat nu a fost atins, va opera o prezumtie de neplata in sarcina debitoarei, pe care aceasta o poate rasturna prin proba platii.
Creanta rezultata din contract este certa, lichida si exigibila, conform art.379 alin.3 si 4 C.pr.civ., sub aspectul debitului solicitat.
In conformitate cu dispozitiile art.1 alin.1 din O.G.nr.5/2001, "procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii".
Creditoarea a facut dovada indeplinirii propriilor obligatii de executare a lucrarii, prin montarea tamplariei din termopan, fara ca debitoarea sa faca dovada executarii integrale a obligatiei de plata, anume pentru suma de 3000 lei. Nesemnarea acestei a doua facturi fiscale nu poate fi retinuta de instanta in sustinerea apararilor, in conditiile in care debitoarea a semnat contractul in temeiul caruia au fost emise cele doua facturi fiscale, fiind astfel indeplinite conditiile de certitudine, lichiditate si exigibilitate.
Cu privire la penalitatile de intarziere solicitate, instanta apreciaza cererea ca fiind neintemeiata, avand in vedere ca, pe de o parte,  nu s-a facut dovada de catre creditoare a stabilirii unei obligatii in sarcina debitoarei de a plati daune interese cu acest titlu, in raport de dispozitiile art.1066 si art.1082 C.civ., iar pe de alta parte creditoarea nu a precizat niciun cuantum sau procent al penalitatilor, aratand generic ca solicita penalitati in temeiul art.1 alin.2 din O.G. nr.5/2001.
Pentru considerentele expuse, in baza dispozitiilor art.1 si 6 din O.G.nr.5/2001 rap. la art.969 C.civ., instanta va admite in parte cererea si va soma debitoarea sa plateasca creditoarei suma de 3000 lei, reprezentand debit restant.  
In temeiul art.6 alin.2 si alin.3 din acelasi act normativ, va fixa termen de plata 30 de zile de la ramanerea irevocabila a prezentei.
Avand in vedere dispozitiile art.274 C.pr.civ., va obliga debitoarea la plata sumei de 39,3 lei, reprezentand cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte cererea formulata de creditoarea SC C. R. C. S.R.L., in contradictoriu cu debitoarea SC L. B. G. S.R.L .
Someaza debitoarea sa plateasca creditoarei suma de 3000 lei reprezentand debit restant.
Fixeaza termen de plata 30 de zile de la ramanerea irevocabila a prezentei.
Obliga debitoarea sa plateasca creditoarei suma de 39,3 lei cheltuieli de judecata.
Cu drept de cerere in anulare pentru debitoare in termen de 10 zile de la comunicare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Pronuntata in sedinta publica de la 11 Octombrie 2011. 
Presedinte,
A P
Grefier,
E C
   

4ex./red.A.P./tehn.A.P./02 noiembrie 2011

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016