InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

Civil.Legaturi personale cu minori

(Sentinta civila nr. din data de 26.03.2010 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

     Pe rol fiind pronuntarea asupra    actiunii   civile  privind legaturi personale  cu minori  formulata de  reclamanta  M  F   domiciliata in comuna  , rezidenta in B, orasul O,  in contradictoriu cu paratul  M C  domiciliat in 
      Dezbaterile  cauzei au avut loc la data de 25 ianuarie 2010  cand s-au pus concluzii pe fond ce s-au consemnat in incheierea de la acea data si care face parte integranta din prezenta.
     In vederea reexaminarii actelor si lucrarilor  dosarului, pronuntarea s-a amanat pentru data de 26 ianuarie 2010, cand in urma deliberarii se pronunta urmatoarea sentinta civila
     
                                                   J U D E C A T A
     
     Asupra actiunii civile de fata.
     Reclamanta M F ,  domiciliata  in comuna  , a chemat in judecata  pe paratul   M C  domiciliat in  ,  solicitand ca prin hotararea ce se va  da sa se dispuna modificarea modalitatii legaturilor  personale cu minorii , cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea de fapt  a actiunii, reclamanta arata ca prin  sentinta civila  nr.  pronuntata de  in dosarul nr. , instanta a dispus ca paratul  sa aiba legaturi personale cu minorii C L nascuta la   si L C nascut la   de doua ori pe luna, de la  ora 9,00 pana la orele 20,00, prin luarea minorilor la domiciliul paratului si  obligarea  inapoierii acestora la sfarsitul programului de vizita.
     De asemenea instanta a incuviintat ca si in perioada vacantelor, legaturile personale sa se realizeze 4 zile in vacanta de  iarna si 2 saptamani  in vacanta de vara prin luarea minorilor la domiciliul paratului  si inapoierea lor la expirarea duratei stabilita prin hotarare.
     Mai arata reclamanta  ca dupa pronuntarea hotararii susmentionate a plecat la munca in  , fiind ajutata de o sora la care a locuit si locuieste in continuare.
     La scurt timp s-a angajat, avand contract de munca  si o stabilitate materiala  anume, fapt ce a determinat-o  sa-i aduca si pe minori dupa terminarea anului scolar, astfel incat acestia se afla in prezent in , fiind inscrisi la cursuri intensive de invatare a limbii, pentru ca ulterior sa-si poata continua studiile.
     In aceste conditii, apreciaza ca modalitatea legaturilor personale cu minorii nu mai poate fi realizata, motiv pentru care , solicita schimbarea modalitatii stabilita initial si aplicarea dispozitiilor legale, prev. de art 15 din Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, respectiv corespondenta, transmiterea de informatii  referitoare la minori, etc.
     Actiunea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 43 si urmatoarele din codul familiei si art. 15 din Legea 272/2004.
     La actiune reclamanta a atasat  copii de pe certificatele de nastere  ale minorilor, de pe sentinta civila nr. 1324/2008 , acte de rezidenta si copie contract de munca, filele 4-15 dosar.
     Prin intampinare paratul a solicitat respingerea  actiunii, fiind formulata abuziv si cu incalcarea legii, privind protectia drepturilor copilului.
     A aratat ca dupa promovarea sentintei civile nr.   reclamanta nu si-a exercitat dreptul de a  promova apel , iar scuza  acesteia ca dupa pronuntarea hotararii a plecat in Belgia nu poate fi primita.
     Mai mult cererea de chemare in judecata  nu este redactata de reclamanta si nici semnata de aceasta.
     Mai arata paratul ca reclamanta  a facut un abuz luand minorii din tara si a facut o declaratie  falsa, sustinand ca minora C L a incheiat  anul de invatamant 2008- 2009, intreruperea cursurilor avand loc in luna mai 2009 in perioada testelor  nationale.
     La intampinare paratul a depus copii de pe sentinta civila nr.,  de pe situatia scolara a minorei C L, un contract de credit si Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
     Pentru  solutionarea  actiunii , instanta a administrat probe cu inscrisuri si martori.
     Reclamanta a depus inscrisuri "certificat de  domiciliu" , " titlu de sedere", " extras din registrul populatiei si persoane straine" , "adeverinta de salariu",  eliberate de autoritatile  belgiene cu care a dorit sa dovedeasca afirmatiile  privind conditiile de viata pe  care le ofera minorilor si justificarea cererii privind schimbarea modalitatii ( legaturilor) personale ale paratului cu acestia.
     Au fost audiati  martorii N G A si C R propusi de reclamanta, paratul a solicitat audierea a  doi martori conform listei  depuse la fila 47 dosar, dupa care a renuntat  la proba.
     Analizand actele si lucrarile  dosarului , instanta retine urmatoarele.
     Prin sentinta civila nr.  in dosarul  , a admis actiunea formulata  de M C impotriva  numitei M F si a incuviintat ca acesta sa aiba legaturi personale  cu minorii rezultati  din casatorie, care la data divortului au fost incredintati spre  crestere si educare mamei.
     S-a dispus ca legaturile personale cu minorii M C L si M L C , nascuti la  si respectiv   sa se realizeze de doua ori pe luna in prima si a treia sambata din luna de la orele 9,00 pana la orele 20,00 prin luarea minorilor la domiciliul reclamantului ( paratul) cu obligarea inapoierii acestora la ora stabilita prin hotararea respectiva.
     S-a dispus prin aceeasi hotarare ca in timpul vacantelor scolare, reclamantul ( paratul) sa aiba legaturi personale  cu minorii prin luarea acestora la domiciliul sau 4 zile in vacanta de iarna si 2 saptamani in vacanta de vara, cu obligarea inapoierii acestora la sfarsitul programului de vizitare.
     Sentinta civila nr.     a ramas definitiva si irevocabila la data de 4.11.2009 prin neapelare.
     Ulterior  reclamanta a plecat la munca in Belgia, fiind ajutata de o sora a sa, dupa care in luna  mai  a revenit in tara, iar dupa cateva zile  s-a reintors in Belgia impreuna cu mama sa  si cu cei doi minori.
     Conform declaratiilor martorilor care au confirmat sustinerile  reclamantei, aceasta locuieste in prezent in Belgia intr-o locuinta  avand acte legale, impreuna cu sora sa, cu mama  si cu un frate si ca reclamanta are loc de munca stabil pe baza de contract.
     Tot din probele aduse de reclamanta, rezulta ca minorii s-au integrat corespunzator in comunitatea respectiva si nu au suferit traume deosebite deoarece sunt impreuna cu intreaga familie din partea mamei.
     Martorul N  G  a declarat ca minora L  este inscrisa  la cursurile scolare din localitatea  de  domiciliu, iar din  mesajele primite  de la aceasta pe internet , a  aflat  ca  se simte in siguranta  si este supravegheata efectiv de bunica materna care nu este incadrata in munca si are timpul necesar pentru realizarea acestei obligatii.
     Conform art.43 din Codul familiei, parintele divortat caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea , educarea , invatatura si  pregatirea lui profesionala.
     Conform art. 44 din Codul familiei in cazul schimbarii  imprejurarilor avute in vedere la stabilirea modalitatii legaturilor personale  cu copilul, instanta va putea la cererea  oricaruia dintre parinti, autoritatii tutelare, institutii de ocrotire  sau a copilului daca a implinit varsta de 14 ani, sa modifice aceste masuri.
     In speta ambii minori  se afla cu reclamanta in  , nemaifiind  posibila realizarea masurii luate prin sentinta civila nr. 
     Pe de alta parte , conform art 14 din Legea 272/2004 copilul are dreptul de a mentine relatii personale  si contacte directe cu parintii, rudele si alte persoane fata de care copilul  a dezvoltat legaturi de atasament.
     Conform art. 15 din aceeasi lege, aceste relatii personale ale copilului  se pot realiza prin mai multe mijloace enumerate la alin. 1 lit. a,b,c,d,e,f.
     In cazul de fata nu pot fi realizate decat masurile prevazute la lit. d si f, respectiv prin  corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul si transmiterea  de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare,cu respectarea interesului superior al copilului si a dispozitiilor speciale  vazand  confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.
     Cum principiul interesului superior al copilului prevaleaza  in toate demersurile si deciziile care privesc copii, si cum din probele dosarului  rezulta ca sederea acestora impreuna cu reclamanta  si familia acesteia nu le  prejudiciaza cresterea , ingrijirea si educatia, instanta apreciaza intemeiata actiunea, urmand a o admite si a dispune modificarea modalitatii de a avea legaturi personale  cu minorii C  L   nascuta la  si L  C  nascut  la, in sensul ca paratul sa comunice cu minorii prin corespondenta ori alta forma de comunicare si transmiterea de informatii de catre reclamanta referitoare la minori, inclusiv fotografii recente,evaluari medicale sau scolare cu respectarea dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor  cu caracter personal.
     Se va lua act ca reclamanta nu solicita cheltuieli de judecata.
     
     Pentru aceste motive
     In numele legii
      Hotaraste
     
     Admite actiunea civila privind legaturi personale  cu minori  formulata de  reclamanta  M  F   domiciliata in comuna   , rezidenta in    in contradictoriu cu paratul  M  C   domiciliat in 
     Dispune modificarea modalitatii  de a avea legaturi personale cu minorii C  L  nascuta la   si L C  , nascut la    in sensul  ca paratul ca comunice cu minorii prin corespondenta ori alta forma de comunicare si transmiterea de informatii  de catre  reclamanta referitoare la minori, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare cu respectarea  dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea  si transmiterea  informatiilor cu caracter personal.
     Ia act ca reclamanta  nu a mai solicitat  cheltuieli de judecata.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica  azi  .
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010