InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Valcea

Hotariri relevante 1

(Sentinta penala nr. din data de 20.10.2009 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Valcea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Ramnicu Valcea | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Valcea

DOSAR NR.
R O M A N I A
JUDECATORIA RM.VALCEA JUDETUL VALCEA
Operator date cu caracter personal 4078
SENTINTA PENALA NR. 189
Sedinta publica din data de 26 martie 2009
Instanta compusa din:
Presedinte: U.C.F.
Grefier: F.L.A
*******
Parchetul de pe langa Judecatoria Rm. Valcea reprezentat prin
Procuror: V.A.
***********
Pe rol fiind pronuntarea asupra procesului penal privind pe inculpatul I.F.G., trimis in judecata sub aspectul comiterii infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod pen., art. 180 alin. 2 Cod penal si art. 192 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal,  parti vatamate fiind L.P., L.R.E., L.V.I. .
     La apelul nominal facut in sedinta publica, cu ocazia pronuntarii, au lipsit partile.
     Procedura este  indeplinita.
     S-a expus referatul cauzei, dupa care:
     Se constata ca dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc in sedinta publica din data de 12 martie 2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea data, incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare.
     
       I N S T A N T A
     Deliberand, constata urmatoarele:
     Prin rechizitoriul din 31.07.2008 dat de Parchetul de pe langa Judecatoria Rm. Valcea in dosar nr. 5113/P/2007 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului I.F.G. pentru savarsirea infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal, art. 180 alin. 2 Cod penal si art. 192 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.
     In motivarea actului de sesizare a instantei s-a retinut ca, la data de 17.11.2007, in jurul orelor 22,00, in urma unui conflict dintre M.R.N. (ruda cu partile vatamate L.P., L.R.E. si L.V.I.) si I.I.M. (fratele inculpatului), inculpatul I.F.G. insotit de sotia sa, I.S., si de fratele lui, I.I.M., au mers la locuinta partii vatamate L.P., ocazie cu care inculpatul a patruns in curtea acesteia abuziv, a lovit cu piciorul in usa de la intrare in locuinta. In urma zgomotului produs, partile vatamate L.R.E. si L.V.I. au iesit afara din locuinta si au cerut inculpatului sa paraseasca locuinta. Inculpatul le-a agresat fizic pe cele doua parti vatamate, conflictul fiind aplanat de catre martorul J.N., care se afla in locuinta partilor vatamate, martorul reusind sa-l scoata pe inculpat din curtea locuintei partilor vatamate.
     De asemenea, in actul de sesizare a instantei s-a retinut ca, urmare agresiunii fizice exercitate de inculpat, partea vatamata L.R.E. a suferit leziuni traumatice care au necesitat un numar de 7-8 zile de ingrijiri medicale, iar partea vatamata L.V.I. a suferit leziuni traumatice care au necesitat un numar de 6-7 zile de ingrijiri medicale.
     Dosarul a fost inregistrat pe rolul acestei instante la data de 01.08.2008, sub nr. 5870/288/2008.
     In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati: inculpatul I.F.G., partile vatamate L.P., L.R.E. si L.V.I., martorii din acte J.N., M.R.N., I.S., I.I.M. si martorul B.I., propus de inculpat in circumstantiere personala.
     Partea vatamata L.V.I. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1500 lei Ron, precizand ca aceasta suma reprezinta despagubiri morale pentru suferintele indurate ca urmare a loviturilor pe care i le-a aplicat inculpatul.
     Partea vatamata L.R.E. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2000 lei Ron, precizand ca aceasta suma reprezinta despagubiri morale pentru suferintele indurate ca urmare a loviturilor pe care i le-a aplicat inculpatul.
      Partea vatamata L.P. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2000 lei Ron, declarand ca aceasta suma reprezinta despagubiri morale pentru supararea si deranjul pe care i le-a pricinuit inculpatul.
     La dosarul cauzei, inculpatul a depus o caracterizare.
     In sedinta publica din data de 19 februarie 2009, inculpatul si partea vatamata L.V.I. au declarat ca se impaca total si neconditionat in ceea ce priveste infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal
     In sedinta publica din data de 12 martie 2009, inculpatul si partea vatamata L.R.E. au declarat ca se impaca total si neconditionat in ceea ce priveste infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal. De asemenea, partea vatamata L.P. a declarat ca renunta la cererea sa de constituire parte civila in cauza si nu mai are nicio pretentie de natura civila fata de inculpat.
     Coroborand probele administrate in cauza, respectiv declaratiile partilor, declaratiile martorilor, procesul verbal de cercetare la fata locului, actele medico legale aflate la dosarul cauzei, instanta constata si retine urmatoarele:
     La data de 17.11.2007, in jurul orelor 22,00, in timp ce inculpatul I.F.G. se afla la bufet impreuna cu sotia sa, a venit la acestia fratele inculpatului, martorul  I.I.M., care le-a relatat ca a fost batut de catre M.R.N., fiul partii vatamate L.V.I.. In acest context, dar si pe fondul consumului de alcool, inculpatul s-a hotarat sa mearga dupa M.R.N. pentru a-i cere socoteala. In continuare, inculpatul I.F.G. insotit de sotia sa, I.S., si de fratele lui, I.I.M., au mers spre locuinta partii vatamate L.P..
     Ajunsi in dreptul portii casei lui L.P., inculpatul si fratele sau l-au strigat pe M.R.N., iar acesta din urma a iesit afara din casa, ocazie cu care inculpatul i-a solicitat sa vina la poarta. La randul sau, M.R.N. i-a spus inculpatului sa vina in curte "daca are curaj". In aceste imprejurari, inculpatul a patruns in curtea casei lui L.P., iar M.R.N. vazand acest lucru a intrat imediat in casa si a inchis usa. Inculpatul si-a continuat deplasarea si a lovit puternic in usa casei, deschizand-o.
      Partea vatamata L.V.I., fiind trezita din somn de bubuitura, a iesit afara si l-a vazut pe inculpat in dreptul usii, moment in care i-a cerut acestuia sa iasa afara din curte (acest aspect fiind confirmat chiar si de catre inculpat) si l-a impins. Inculpatul a inceput sa o loveasca pe partea vatamata L.V.I. cu pumnii si cu picioarele.
     Fiind trezita din somn, L.R.E. (mama partii vatamate L.V.I.) a iesit afara pentru a vedea ce se intampla insa a fost lovita de catre inculpat cu piciorul in piept si a cazut la pamant.
      Conflictul a fost aplanat de catre martorul J.N., care se afla in locuinta partilor vatamate, martorul reusind sa-l scoata pe inculpat din curtea locuintei partilor vatamate.
      Urmare agresiunii fizice exercitate de inculpat, partea vatamata L.R.E. a suferit leziunile traumatice descrise in certificatul medico-legal nr. C/1705/2007 din 19.11.2007, care au necesitat un numar de 7-8 zile de ingrijiri medicale, iar partea vatamata L.V.I. a suferit leziuni traumatice descrise in certificatul medico-legal nr. C/1706/2007 din 19.11.2007 care au necesitat un numar de 6-7 zile de ingrijiri medicale.
     La data de 17.11.2007, partea vatamata L.P. a sesizat organele de politie prin plangere cu privire la faptul ca inculpatul a patruns in locuinta sa si i-a agresat sotia si fiica. Plangerea acestuia a fost insusita la 23.11.2007 de catre partile vatamate L.R.E. si L.V.I..
     Este cert ca inculpatul a patruns fara drept in curtea locuintei partilor vatamate si, mai mult decat atat, a refuzat sa o paraseasca la cerea expresa in acest sens ce i-a fost adresata de catre L.V.I..
     Imprejurarea ca martorul M.R.N. i-a spus inculpatului sa vina in curte "daca are curaj", nu echivaleaza cu un consimtamant, avand in vedere contextul in care martorul s-a exprimat de aceasta maniera. In aceasta ordine de idei este de remarcat si faptul ca, imediat dupa ce inculpatul a patruns in curte, M.R.N. a intrat in casa inchizand usa, cu toate acestea inculpatul continuand sa ramana in curtea casei partilor vatamate. De altfel, nici persoanele care il insoteau pe inculpat nu au perceput atitudinea martorului M.R.N. drept o invitatie de a intra in curtea partilor vatamate, edificatoare in acest sens fiind declaratia martorului  I.I.M. (fila 25 dosar urmarire penala), care a precizat "cunosc faptul ca fratele meu nu avea ce sa caute in curtea respectiva si nu trebuia sa intre in curte, insa acesta a fost nervos din cauza ca am luat eu bataie de la M.R.N.".
     Sustinerile inculpatului in sensul ca nu a mai avut posibilitatea sa paraseasca curtea intrucat L.V.I. s-a napustit asupra lui, sunt contrazise de declaratiile martorilor J.N. si I.I.M.. Astfel, martorul J.N. a relatat ca a vazut-o pe partea vatamata L.V.I. impingandu-l pe inculpat spre poarta. La randul sau, martorul I.I.M.a a relatat ca I.S. il ruga pe inculpat " sa iasa afara din curte si sa nu mai stea acolo" (fila 25 dosar urmarire penala).
     Observand modul in care s-a derulat intreg incidentul, imprejurarile in care inculpatul a comis fapta, apararea inculpatului in sensul ca fapta sa nu prezinta pericolul social al infractiunii prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal, nu poate fi primita.
      Constatand ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal, instanta il va condamna pe inculpatul I.F.G. pentru comiterea acestei infractiuni.
     La individualizarea pedepsei, vor fi avute in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv : pericolul social concret al faptei comise, imprejurarile in care aceasta a fost savarsita(astfel cum au fost expuse mai sus), datele ce caracterizeaza persona inculpatului. Avand in vedere ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, este un tanar cu un comportament bun in familie si societate (in acest sens fiind declaratia martorului in circumstantiere personala si  caracterizarea de la fila 32 dosar), imprejurarile in care a comis fapta,  atitudinea manifestata de catre inculpat pe parcursul procesului penal, respectiv acesta s-a prezentat in fata organelor judiciare, a manifestat regret fata de cele intamplate, si-a cerut iertare de la partile vatamate, instanta va retine in favoarea inculpatului circumstantele atenuante prev. de art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal.
     Prin urmare, in baza art.  192 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal si art. 76 alin 1 lit. c Cod penal, instanta il va condamna pe inculpatul I.F.G. la un an inchisoare, apreciind ca  aceasta pedeapsa este de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art. 52 Cod penal.
     In ceea ce priveste pedepsele accesorii, instanta retine ca natura faptei savarsite conduce la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal. Pe cale de consecinta, instanta va aplica inculpatului  disp. art. 71 Cod penal rap. la art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
     Intrucat inculpatul este la primul conflict cu legea penala, are un comportament bun in societate si familie, are un loc de munca si a dat dovada ca regreta fapta comisa, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si prin suspendarea conditionata a executarii acesteia. Pe cale de consecinta, constatand ca sunt intrunite cumulativ cerintele art. 81 Cod penal, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii pe durata termenului de incercare de 3 ani, termen de incercare stabilit potrivit disp. art. 82 Cod pen.
     Conform art. 71 alin. 5 Cod penal, va fi suspendata executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
     Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod pen.
     In baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen., instanta va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului I.F.G. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vatamata L.R.E.), ca urmare a impacarii inculpatului cu partea vatamata L.R.E..
     In temeiul art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen., instanta va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului I.F.G. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vatamata L.V.I.), ca urmare a impacarii inculpatului cu partea vatamata L.V.I..
     Instanta va lua act ca partea vatamata L.P. a renuntat la cererea sa de constituire parte civila in cauza.
     Conform art. 132 alin. 1 Cod penal, se vor stinge actiunile civile promovate in cauza de partile vatamate L.R.E. si L.V.I..
     Potrivit art. 191 alin. 1 Cod pr. pen.  si art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen., inculpatul I.F.G. va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 240 lei Ron.
     In baza art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen., partile vatamate L.R.E. si L.V.I. vor fi obligate la plata sumei de cate 30 lei Ron, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE
     
     In baza art.  192 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal si art. 76 alin 1 lit. c Cod penal;
Condamna inculpatul I.F.G.,  la un an inchisoare.
      Aplica inculpatului I.F.G. disp. art. 71 Cod penal rap. la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
     In baza art. 81 Cod pen. ;
     Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii pe durata termenului de incercare de 3 ani, termen de incercare stabilit potrivit disp. art. 82 Cod pen.
     In baza art. 71 alin. 5 Cod penal ;
     Suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
     Atrage atentia inculpatului I.F.G. asupra disp. art. 83 Cod penal.
     In baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen.;
     Inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului I.F.G. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vatamata L.R.E.), ca urmare a impacarii inculpatului cu partea vatamata L.R.E..
     In baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen.;
     Inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului I.F.G. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vatamata L.V.I.), ca urmare a impacarii inculpatului cu partea vatamata L.V.I..
     Ia act ca partea vatamata L.P., a renuntat la cererea sa de constituire parte civila in cauza.
     In baza art. 132 alin. 1 Cod penal;
     Stinge actiunile civile promovate in cauza de partile vatamate L.R.E. si L.V.I..
     In baza art. 191 alin. 1 Cod pr. pen.  si art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. ;
     Obliga inculpatul I.F.G.  la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 240 lei Ron.
     In baza art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen.;
     Obliga partile vatamate L.R.E. si L.V.I. la plata sumei de cate 30 lei Ron, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru partile lipsa.
     Pronuntata in sedinta publica, azi  26 martie 2009.
                                                          
                               PRESEDINTE                               GREFIER
~  1  ~
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007