InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Resita

Divort cu minori. Art. 373 lit b c civ

(Sentinta civila nr. 2664 din data de 04.12.2013 pronuntata de Judecatoria Resita)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Resita | Jurisprudenta Judecatoria Resita

Instanta a admis in parte actiunea civila formulata de catre reclamant.
Conform art.373 lit. b) C. civ., instanta poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si casatoria nu mai poate continua.
In aceste conditii, instanta retine ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate,  casatoria nemaiputand continua si ca parata prin atitudinea sa este vinovata  de destramarea relatiilor de familie, angajarea acesteia intr-o relatie extraconjugala  ducand la incalcarea principiilor care stau la baza unei casatorii, increderea si respectul reciproc.
Prin urmare, instanta in baza art. 373 lit. b) C. civ., va desface casatoria incheiata intre parti la data de 24.01.2009 si inregistrata in registrul de stare civila al Primariei Municipiului Resita  sub nr. 14/24.01.2009, din culpa exclusiva a paratei.
Conform dispozitiilor art. 383 alin.1) C. civ., la desfacerea casatoriei prin divort, instanta urmeaza sa dispuna prin hotararea de divort si asupra numelui pe care partile urmeaza sa-l poarte dupa divort, fapt pentru care va dispune ca pe viitor parata sa revina la  numele purtat anterior casatoriei, acela de  "v ".
In ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea locuintei minorei, instanta retine ca atat Legea nr. 272/2004 cat si Codul Civil statueaza ca principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti.
Jurisprudenta s-a pronuntat in mod constant, ca instantele sunt obligate ca la aprecierea interesului superior al copilului sa aiba in vedere urmatoarele criterii de apreciere: varsta copilului, conditiile fiecarui parinte, atasamentul fata de copil, starea materiala, dar si mediul familial stabil in care a crescut.
Exercitarea autoritatii parintesti reprezinta ansamblu de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana cat si bunurile copilului si este distincta de institutia stabilirii domiciliului minorului. Cand vorbim despre autoritate parinteasca ne referim la orientarea generala a copilului si la ceea ce este important pentru el, iar nu la decizii care privesc viata de zi cu zi.
Potrivit art. 398 Cod civil " Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de unul dintre parinti."
In prezenta cauza, cu privire la minora P D nascuta la data de _., din declaratiile martorilor audiati in cauza, rezulta ca ambele parti s-au implicat in cresterea si educarea minorei PDL.
In consecinta, avand in vedere probele administrate in cauza, in baza art. 396 C. civ. raportat la disp. art. 397 C. civ.,  cu luarea in considerare a interesului superior al copilului, instanta va dispune ca exercitarea autoritatii parintesti asupra minorei sa se faca in comun de catre ambii parinti, apreciind ca nu s-a facut dovada motivelor temeinice cerute de art. 398 Cod civil pentru a dispune exercitarea autoritatii parintesti numai de catre unul dintre parinti.
Cu privire la stabilirea locuintei minorului, instanta retine ca din ancheta sociala efectuata in cauza reiese ca parata dispune de conditiile materiale necesare pentru cresterea si educarea minorei.
Luand in considerare starea de fapt mai sus relatata, din care rezulta ca mama are un comportament responsabil fata de minora, manifestand grija si afectiune fata de aceasta, varsta minorei precum si faptul ca mediul familial in care a crescut minora pana la acesta varsta este cel care il include pe mama, instanta va stabili domiciliul  minorei la domiciliul mamei parate, apreciind ca in felul acesta este mai bine asigurat interesul superior al copilului.
Fata de aceste argumente, in conformitate cu disp. art. 400  alin. 1) C. civ., instanta va stabili locuinta minorei  P D L, nascuta la data de _..  la mama parata cu obligarea tatalui reclamant la plata unei pensii de intretinere pe seama acesteia.
Potrivit art. 499 alin. 1 si alin. 4 coroborat cu art. 529 alin. 2 din Codul civil, tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, instanta putand mari obligatia de intretinere dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoile celui ce o primeste, iar cand este datorata de parinte pentru un copil se stabileste pana la o patrime din veniturile sale.
Instanta retine ca reclamantul  este incadrat in munca si a beneficiat de un venit total pe lunile iulie-septembrie 2013, in cuantum de _. lei, media veniturilor realizate fiind in suma de _. lei, dupa cum rezulta  din adeverinta de venit nr. _.. eliberata  de __..
In ceea ce priveste cuantumul pensiei pe care o datoreaza  tatal reclamant, instanta avand in vedere  prevederile art. 532 alin.1 C. civ.,  va obliga reclamantul la plata unei pensii lunare de intretinere in favoarea minorei in cuantum  de ¼ din venitul net al acestuia, incepand de la data introducerii actiunii _..,  pana la majoratul minorei sau noi dispozitii.
Potrivit art. 401 Cod civil, parintele separat de copilul lui are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
Dispozitiile art.14 alin.1 si 16 alin. 1 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, statueaza ca orice copil care a fost separat de unul dintre parinti, printr-o masura dispusa in conditiile legii, are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al minorului, iar conform art. 31 alin.1 si 2 din aceeasi lege, ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor, iar exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor de catre acestia trebuie sa se subordoneze acestui interes superior.
Modalitatile de exercitare a acestui drept sunt, mai ales, vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia aceasta i-a fost incredintat si lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i s-a incredintat. (art.14, 15 din Legea nr. 272/2004).
In prezenta speta, fata de situatia de fapt si de drept relatata, instanta apreciaza ca este in interesul minorei de a avea legaturi personale cu tatal sau.
Astfel ca, instanta, pentru a stabili modalitatile de exercitare a dreptului de a intretine legaturi personale cu minora va avea in vedere varsta acesteia si va stabili ca reclamantul parat sa aiba legaturi personale cu minora,  prin gazduirea minorei la domiciliul sau, in urmatoarele perioade :
- prima si a treia Vineri de la ora 14, Sambata si pana Duminica ora 19, 00 a fiecarei luni din an;
- o luna in vacanta de vara, respectiv 2 saptamani in luna iulie si doua saptamani in luna august;
- o saptamana in vacanta de iarna, cu includerea sarbatorilor de iarna in anii pari si fara includerea  sarbatorilor de iarna in anii impari;
-  o saptamana in vacanta de Paste, cu includerea sarbatorilor pascale in anii pari si fara includerea sarbatorilor pascale in anii impari.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014