InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sighisoara

Modificare masuri privind copilul

(Sentinta civila nr. 1099 din data de 12.09.2014 pronuntata de Judecatoria Sighisoara)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Sighisoara | Jurisprudenta Judecatoria Sighisoara

Operator de date cu caracter personal 3192

R O M A N I A

JUDECATORIA SIGHISOARA-JUDETUL MURES
CIVIL

Dosar nr. 565/308/2014

SENTINTA CIVILA NR.1099
Sedinta publica de la 12 septembrie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE: VOLANSCHI DOINA
GREFIER: Casianov Nicoleta Pe rol judecarea cauzei minori si familie privind pe reclamantul M.G.G.  si pe parata M.R.L., avand ca obiect modificare masuri privind copilul.
La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta pentru  reclamantul lipsa  av. Todor Bogdan, martorul M.V.I. personal, lipsa fiind parata.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Martorul a  fost introdus in sala de sedinta si audiat sub prestare de juramant, declaratia acestuia  fiind consemnata si atasata la dosar.
Nemaifiind alte cereri de formulat in probatiune si nemaifiind incidente de solutionat, deschide dezbaterile asupra fondului, in temeiul art.392 c.pr.civ., dand cuvantul parti prezente.
Reprezentantul reclamantului av. Todor Bogdan  solicita instantei admiterea actiunii in modalitatea in care a fost formulata si sa se constate si intr-adevar masura initiala a incredintarii minorului a intervenit modificari, prima fiind starea de sanatate precara a mamei acestuia, iar interesul superior a acestuia pledeaza pentru ca minorul sa stabileasca domiciliul la tata si obligarea mamei la pensie de intretinere, fara cheltuieli de judecata. J U D E C A T O R I A  : Prin actiunea inregistrata la aceasta instanta sub nr.565/308/2014, reclamantul M.G.G. a chemat in judecata pe parata M.R.L., solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna modificarea masurilor luate prin S.C. 1171/C/2011 pronuntata in dosarul 908/308/2011 cu privire la minorul M.S.A., nascut la 27.09.2006, exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului de catre reclamant, stabilirea locuintei minorului la reclamant, obligarea paratei la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului, fara cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamantul a sustinut ca in urma Sentintei Civila nr.1171/C pronuntata in dosarul nr.908/308/2011, pronuntata de Judecatoria Sighisoara la data de 15.12.2011, s-a declarat desfacuta, prin acordul partilor, casatoria dintre reclamanta si parata M.R.L..
Cu privire la capetele accesorii de cerere, instanta a stabilit ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata asupra minorului M.S.A. de catre ambii parinti si stabilind locuinta minorului la mama acestuia, luand astfel act de acordul intervenit intre parti cu privire la aceste aspecte.
Imprejurarile initiale, care au stat la baza pronuntarii sentintei  mai sus amintite, au suferit schimbari de natura a reanaliza masurile initiale luate cu privire la minorul in cauza.
In ultima perioada de timp, parata a manifestat grave tulburari de comportament, expunand minorul la niste imprejurari neconforme cu varsta si programul de viata al acestuia. Astfel in data de 22.02.2014 parata l-a pierdut pe minor in Gara Mare din  Targu Mures, fiind recuperat de organele de politie care l-au gasit plangand si foarte speriat.
La circa o saptamana de la acest incident, parata a fost gasita ratacind, impreuna cu minorul, in satul Daia, comuna Apold, fiind recuperata de politie.
Datorita comportamentului incoerent si gravelor tulburari mentale, parata a fost internata la Clinica de Psihiatrie 1 Acutii Tg.Mures, la data de 6.03.2014, fiind luata in evidenta clinicii cu diagnosticul de " tulburare psihotica acuta".
In aceasta perioada minorul a fost dus de catre organele de politie la fratele reclamantului. Fiind informat, indata de cele petrecute, s-a  intors in Romania din Germania unde se afla, provizoriu, la munca si a luat copilul la domiciliul lui, unde, de altfel, minorul a crescut, fiind bucuros si obisnuit cu locuinta.
Tine sa mentioneze onoratei instante ca intre reclamant si minor exista o puternica relatie de afectiune, reclamantul pastrand permanent legatura cu acesta pe langa faptul ca au contribuit material la cresterea si educarea acestuia.
Pentru a putea pastra legatura cu minorul pe perioada in care temporar lipseau, fiind plecat la munca in Germania, i-au achizitionat un telefon si chiar un laptop in incercarea de a scurta distanta dintre ei si lui lor.
Masura modificarii dispozitiilor, luate initial cu privire la copilul minor, isi gaseste justificarea si poate fi dispusa numai atunci cand se stabileste ca interesele minorului o cer, adica, numai cand parintele in a carui ingrijire se afla, nu-i mai poate asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare corespunzatoare si armonioasa.
Opiniaza ca gravele tulburari psihice de care parata sufera, reclama revenirea asupra masurii initiale cu privire la minor, existand o justificare temeinica, bazata pe motive puternice care demonstreaza, fara echivoc, ca mentinerea minorului la mama acestuia ar avea consecinte daunatoare dezvoltarii sale fizice si psihice cresterii si educarii sale cat asupra securitatii, in general asupra acestuia.
In drept, reclamantul a invocat disp.art.403, 2652, 264, 265, 398, 488, 489, 496, 498, 499, 529 si urmatoarele din noul Cod civil, art. 24, 29, 31 din Legea 272/2004, art.192-194 C.p.c.
La actiunea formulata reclamantul a anexat in copii: adeverinta nr.350/10.03.2014 eliberata de Clinica Psihiatrie I Acutii Tg-Mures ( f.6), certificat de nastere al minorului ( f.7), SC 1171/C/15.12.2011 pronuntata de Judecatoria Sighisoara in dosarul 908/308/2011 ( f.8-10).
La cererea partilor, Serviciul Public de Asistenta Sociala Sighisoara  a comunicat referatul de ancheta psihosociala privind situatia partilor ( f.27, 28).
In cauza a fost ascultati sub prestare de juramant martorul M.V.I. ( f.39).
Din probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
Prin SC 1171/C/15.12.2011 pronuntata in dosarul 908/308/2011 al Judecatoriei Sighisoara s-a declarat desfacuta casatoria partilor, s-a luat act de intelegerea partilor privind pastrarea de catre parata a numelui din casatorie acela de Marcu. S-a stabilit ca autoritatea parinteasca sa se exercite asupra minorului M.S.A., nascut la 27.09.2006 de catre ambii parintii, s-a stabilit locuinta minorului la mama, s-a constata ca parata presteaza minorului intretinere in natura cu echivalent banesc de 150 lei lunar si a fost obligat reclamantul sa contribuie la intretinerea minorului cu o pensie de intretinere lunara, in echivalent banesc de 150 lei.
Art.403 C.civil prevede: "In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati, fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti, sau a vreunui alt membru de familie a copilului, a institutiei de ocrotire a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului".
Conform art.497 alin.1 Cod civil "Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte". Alineatul 2 al acestui articol prevede ca in caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
Potrivit art.499 alin.1 Cod civil "Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala".
Art.529 alin.1,2 Cod civil prevede ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati. Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil.
Din declaratia martorului M.V.I. rezulta ca din luna februarie a acestui an minorul se afla in grija tatalui, intrucat parata a suferit o depresie. Initial a fost internata la centrul de batrani din Sighisoara, apoi la Targu Mures.
Reclamantul si minorul locuiesc in casa parinteasca impreuna cu bunica paterna dispunand de conditii corespunzatoare.
Parata aflata in stare foarte grava este internata la Tarnaveni si cei din familie sa nu se pot ocupa de ea .
In prezent copilul este plecat in Germania cu tatal sau, unde acesta lucreaza pe perioada determinata urmeaza sa revina in tara.
Cele afirmate de martor in sensul ca reclamantul ii poate oferi conditii corespunzatoare d e crestere si educare sunt confirmate prin referatul de ancheta psihosociala.
Pentru considerentele expuse mai sus instanta constatand cererea intemeiata, o va admite si, in consecinta va modifica masurile luate cu privire la minorul M.S.A., nascut  la 27.09.2006, prin SC 1171/C/15.12.2011 a Judecatoriei Sighisoara, in sensul ca dispune exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului de catre reclamant si stabileste  locuinta aceluiasi minor la reclamant, va obliga parata la plata pensiei de intretinere in cuantum de 225 lei lunar in favoarea minorului, incepand cu data introducerii actiunii 18.03.2014 si pana la majoratul copilului ( avandu-se in vedere venitul minim pe economie de 900 lei conform HG 871/2013, in conditiile in care parata nu are un loc de munca stabil).
Fara cheltuieli de judecata, nefiind cerute.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E  :

Admite cererea formulata de reclamantul M.G., CNP 1760422263515, cu domiciliul in loc. Sighisoara ud. Mures  in contradictoriu cu parata M.R.L., CNP 2810428261961, cu dom. in  Sighisoara, jud. Mures si, in consecinta:
Modifica  masurile luate cu privire la minorul M.S.A., nascut  la 27.09.2006, prin SC 1171/C/15.12.2011 a Judecatoriei Sighisoara in sensul ca dispune exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului de catre reclamant si stabileste  locuinta aceluiasi minor la reclamant.
Obliga parata la plata pensiei de intretinere in cuantum de 225 lei lunar in favoarea minorului, incepand cu data introducerii actiunii 18.03.2014 si pana la majoratul copilului.
Fara  cheltuielile de judecata, nefiind cerute.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare care se depune la Judecatoria Sighisoara.
Pronuntata in sedinta publica,12.09.2014.

PRESEDINTE
VOLANSCHI DOINA

Grefier
Casianov Nicoleta Red.VD
Tehnored.CN 4ex 21.10.2014
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010