InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slobozia

Somatie de plata. Lipsa caracterului cert al creantei. Inadmisibilitate.

(Sentinta civila nr. 2523 din data de 04.08.2011 pronuntata de Judecatoria Slobozia)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Slobozia | Jurisprudenta Judecatoria Slobozia

Somatie de plata. Lipsa caracterului cert al creantei. Inadmisibilitate

O conditie pentru admisibilitatea actiunii promovate pe calea somatiei de plata o constituie caracterul cert, lichid si exigibil al creantei pretinse. Aceste conditii sunt conditii de admisibilitate, iar nu conditii de temeinicie, deoarece constatarea caracterului cert, lichid si exigibil al creantei pretinse vizeaza chiar existenta sau inexistenta dreptului de a pretinde recuperarea creantei pe calea procedurii accelerate a somatiei de plata. In consecinta, atunci cand instanta analizeaza caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, in speta concreta, instanta analizeaza in realitate in ce masura exista sau nu dreptul de a promova pe calea procedurii speciale a somatiei de plata actiunea in recuperarea sumelor invocate de creditor.
(Judecatoria Slobozia, sentinta nr. 2523 din 04.08.2011)

Prin cererea introdusa pe rolul acestei instante la data de .2011 si inregistrata sub nr_., reclamanta SC D SRL a formulat cerere de emitere a unei somatii de plata prin care sa se dispuna obligarea debitoarei SC G SRL la plata sumei de 6379,50 lei, conform facturii nr__ din data de_... 
Reclamanta a indicat ca aceasta factura a fost emisa in urma achizitionarii de marfa de catre debitoare de la reclamanta. Reclamanta a mai solicitat si obligarea paratei la plata dobanzii legale si a cheltuielilor de judecata.
Dobanda legala a fost evaluata la suma de 342,39 lei, fiind calculata la _..%/an, conform circularei BNR valabila pe luna _. 2011, incepand cu data scadenta, _., conform facturii emise. Dobanda legala s-a calculat pana la data formularii cererii, _. si reclamanta a solicitat acordarea dobanzii legale pana la data platii efective.
In fapt, a aratat reclamanta, aceasta a avut relatii comerciale cu parata, care a achizitionat marfa de la reclamanta, pe baza facturii emise, fara insa a o achita. Parata nu si-a respectat obligatia de plata catre reclamanta,acumuland debitul mentionat.
In opinia reclamantei, creanta este certa, lichida si exigibila, rezulta dintr-un inscris (factura, borderoul prin care se confirma ca parata a primit marfa, semnata chiar de administratorul firmei, dl_.). Cu privire la caracterul cert al creantei, reclamanta a apreciat ca aceasta rezulta din facturile emise, deci are un caracter cert, sigur. Cu privire la caracterul lichid al creantei, reclamanta a considerat ca valoarea acesteia este indicata de catre facturile emise, intrucat facturile au fost primite, semnate si stampilate de catre un reprezentant al firmei debitoare.
Cu privire la caracterul exigibil al creantei, reclamanta a argumentat ca si aceasta conditie este indeplinita, deoarece pe factura nefiind prevazut nici un termen de plata, dupa executarea obligatiei de predare a marfii de catre reclamanta s-a nascut imediat obligatia corelativa de plata a pretului de catre societatea debitoare.
Cu privire la dobanda legala solicitata, reclamanta a redat prevederile art. 43 Cod comercial.
In drept, reclamanta s-a intemeiat pe dispozitiile OG nr. 5/2001.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru de 39 lei si timbru judiciar de 0,6 lei.
La data de _.., reclamanta a precizat ca marfa a fost preluata de catre administratorul firmei G SRL, insa nu a fost achitata, dupa cum reiese si din inscrisurile depuse in probatiune.
In dovedire, reclamanta a depus copie de pe factura nr. _.., listare de la contul _., borderou de confirmare livrari nr. _. din data de _.., extras Registrul Comertului debitoare, dovada plata onorariu avocat.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
Potrivit art.1 din OG 5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Prin urmare, o conditie pentru admisibilitatea actiunii promovate pe calea somatiei de plata o constituie caracterul cert, lichid si exigibil al creantei pretinse. Instanta apreciaza ca aceste conditii sunt conditii de admisibilitate, iar nu conditii de temeinicie, deoarece constatarea caracterului cert, lichid si exigibil al creantei pretinse vizeaza chiar existenta sau inexistenta dreptului de a pretinde recuperarea creantei pe calea procedurii accelerate a somatiei de plata. In consecinta, atunci cand instanta analizeaza caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, in speta concreta, instanta analizeaza in realitate in ce masura exista sau nu dreptul de a promova pe calea procedurii speciale a somatiei de plata actiunea in recuperarea sumelor invocate de creditor.
In speta, instanta constata ca intre partile prezentei cauze nu s-a incheiat un contract din care sa rezulte fara putinta de tagada datoria debitoarei, fiind depusa la dosarul cauzei ca inscris constatator al creantei doar factura de la fila 5. Analizand aceasta factura, instanta constata ca nu contine vreo semnatura sau vreo stampila a debitoarei. In aceste conditii, in care factura invocata ca unic temei al raporturilor contractuale dintre parti, nu contine vreun indiciu din care sa rezulte participarea debitoarei ca subiect pasiv al acestor raporturi contractuale, nici instanta nu poate retine fara nici un dubiu ca intre creditoare si debitoare au existat raporturi contractuale de natura comerciala din care a rezultat obligatia debitoarei de plata a sumelor pretinse de creditoare.
In ceea ce priveste celelalte inscrisuri depuse de creditoare, instanta apreciaza ca nici acestea nu sunt de natura sa sprijine sustinerile creditoarei, deoarece listarea de cont depusa la dosar este un inscris care provine exclusiv de la creditoare, iar borderoul de confirmare livrari nu contine vreo semnatura a vreunui reprezentant al debitoarei. Din contra, instanta constata ca este absolut evident ca ultima rubrica din partea dreapta a borderoului a fost completata in fiecare spatiu cu acelasi scris, desi livrarile sunt indicate a fi realizate catre societati comerciale diferite, ceea ce duce la concluzia ca borderoul nu a fost completat de un reprezentant al debitoarei, ci de un reprezentant al creditoarei.
Fata de toate aceste considerente, instanta apreciaza ca probatoriul administrat in cauza nu este de natura sa creeze certitudinea existentei creantei in discutie in patrimoniul reclamantei. Din contra, instanta concluzioneaza ca, pentru determinarea caracterului cert al creantei, este necesara administrarea unui probatoriu complex, care excede procedurii simplificate a somatiei de plata, probatoriu care ar putea include, spre exemplu, audierea de martori care sa duca la lamurirea raporturilor dintre parti. In aceste conditii, instanta constata ca, fata de imprejurarile concrete ale spetei, reclamanta nu beneficiaza de dreptul de a pretinde recuperarea creantei de la parata pe calea somatiei de plata, pentru asigurarea accesului deplin la justitie al reclamantei fiind necesara urmarea caii dreptului comun.
Pentru aceste motive, instanta va respinge cererea creditoarei ca inadmisibila si, pe cale de consecinta, va respinge si cererea creditoarei de acordare a cheltuielilor de judecata, ca neintemeiata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016