InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slobozia

Tagaduire paternitate. Conditii. Aplicarea in timp a Noului Cod Civil

(Sentinta civila nr. 3222 din data de 29.11.2012 pronuntata de Judecatoria Slobozia)

Domeniu Paternitate. Stabilire. Tagada | Dosare Judecatoria Slobozia | Jurisprudenta Judecatoria Slobozia

Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante, la data de _, sub nr. _, reclamantul SPG prin reprezentant legal MEN, a chemat in judecata pe paratul SI si Autoritatea Tutelara din cadrul Consiliului Local al _, solicitand ca pe baza probelor ce vor fi administrate in cauza, sa se pronunte o hotarare prin care sa se constate ca este cu neputinta ca paratul sa fie tatal minorului SPG, nascut la data de _ si totodata sa se dispuna radierea numelui si  a celorlalte date de stare civila ale  paratului din actul de nastere al minorului.
In motivarea actiunii, s-a aratat ca de cand s-a nascut, minorul a considerat ca tatal sau este numitul MV, care a avut grija de el alaturi de mama sa, intre minor si MV existand adevarate relatii paternale, toti trei alcatuind o familie .
A constatat insa ca pe certificatul de nastere al minorului la rubrica tata nu figureaza MV ci este trecut paratul SI. Intreband-o pe mama sa despre aceasta situatie i s-a explicat ca desi tatal sau este MV, a fost consemnat ca tata pe certificatul sau de nastere SI, deoarece la data la care s-a nascut, respectiv _, mama sa era casatorita cu paratul, prezumtia de paternitate fiind ca sotul mamei este tatal copilului .
In realitate MEN era despartita in fapt de SI din anul _, iar din anul _ intretinea o relatie de concubinaj cu MV.
In anul _ mama minorului a divortat de paratul SI, asa cum rezulta din sentinta civila nr. _ pronuntata de Judecatoria _ in dosarul nr. _ iar la data de _, s-a casatorit cu numitul MV.
Pentru aceste motive, s-a solicitat ca instanta sa admita cererea si sa dispuna in sensul celor invederate prin actiune.
In dovedirea actiunii s-a solicitat administrarea probelor cu inscrisuri, interogatoriu, expertiza medico-legala si proba testimoniala.
In drept, cererea a fost intemeiata pe disp. art. 414, art. 429 alin. 1, art. 433 Cod civil, fiind legal timbrata cu suma de 8 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar.
In dovedirea actiunii, reclamantul prin reprezentant legal a depus la dosar in copie certificatul de nastere, sentinta civila nr. _ pronuntata de Judecatoria _ in dosarul nr. _ si copia certificatului de casatorie _.
Paratul legal citat, s-a prezentat la instanta si a invederat ca este de acord cu cererea formulata de reclamant, precizand ca nu este tatal copilului,  intrucat  la  momentul  conceperii copilului  era despartit de mama acestuia si nu a solicitat probe in aparare.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost administrate, la solicitarea reclamantului prin reprezentant legal si dispozitia instantei, probele cu inscrisurile de la dosar, ancheta sociala, expertiza medico-legala si proba testimoniala, fiind audiati in calitate de martori IG si MV.
Analizand cererea formulata, prin prisma sustinerilor partilor, raportat la dispozitiile legale incidente in cauza si probatoriul administrat, instanta retine urmatoarele:
Ca o chestiune preliminara necesara a fi clarificata de la bun inceput, ca urmare a intrarii in vigoare a Noului Cod civil (Legea nr. 287/2009), instanta constata ca potrivit art. 47 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil "Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.", ceea ce inseamna ca in cauza, avand in vedere ca minorul - a carui paternitate este contestata - este nascut la data de _, sunt incidente dispozitiile legale mentionate in continuare si care erau in vigoare la data intrarii in vigoare a Noului Cod civil (1 octombrie 2011).
Potrivit certificatului de nastere _ eliberat de Primaria _, in baza actului nastere nr. _, minorul SPG, nascut la data de _, are ca mama pe SEN (care in prezent se numeste MEN), iar ca tata pe paratul SI .
Prin prezenta actiune s-a solicitat sa se constate ca paratul nu este tatal minorului, acest lucru fiind imposibil in fapt, pentru ca in realitate MEN era despartita in fapt de SI din anul _, iar din anul _ intretinea o relatie de concubinaj cu MV, acesta din urma fiind tatal minorului SPG.
Probele administrate in cauza sustin cele invederate de catre reclamant prin reprezentant legal sub aspectul situatiei de fapt, motiv pentru care instanta va admite actiunea formulata, retinand in esenta urmatoarele considerente:
Faptul ca mama minorului nu avea relatii intime cu paratul in perioada care reprezinta in cauza timpul legal al conceptiunii calculat conform art. 61 Codul familiei ("Timpul cuprins intre a trei sute si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. El se socoteste de la zi la zi.") si ca este imposibil ca paratul SI sa fie tatal acestui minor se retine din sustinerile reclamantei care se coroboreaza cu recunoasterea paratului si declaratiile martorilor ascultati in cauza, respectiv IG si MV.
Primul martor ascultat in cauza, a declarat ca MEN a fost casatorita cu SI, insa din anul _ s-a despartit in fapt de acesta. A mai relatat ca poate afirma cu certitudine ca minorul SPG este fiul lui MV, actualul sot al mamei minorului, intrucat dupa despartirea in fapt intervenita in anul _aceasta nu a mai avut nici o relatie cu paratul SI si a trait in concubinaj cu MV. A relevat ca MV recunoaste acest minor ca fiind copilul sau .
Martorul MV a relatat ca actuala sa sotie, MEN a fost casatorita cu SI si in anul _ a divortat de acesta . A declarat ca afirma cu certitudine ca el este tatal minorului SPG intrucat cu 2-3 ani inainte de a divorta de SI, MEN  se despartise de parat, nu au mai avut nici o relatie si nu au mai convietuit niciodata, astfel ca este imposibil ca minorul sa fie copilul paratului, minorul rezultand din relatia sa cu MEN .
In baza inscrisurilor aflate la dosar instanta retine ca in anul _ mama minorului a divortat de paratul SI, asa cum rezulta din sentinta civila nr. _, ramasa definitiva, pronuntata de Judecatoria _ in dosarul nr. _ iar la data de _, s-a casatorit cu numitul MV astfel ca in prezent se numeste MEN.
Din ancheta sociala aflata la dosar, rezulta ca MEN si MV locuiesc impreuna de la inceputul lunii martie _, ca minorul SPG este rezultat din relatia acestora si ca ambii se ocupa de cresterea si ingrijirea minorului, oferindu-i conditii corespunzatoare pentru o dezvoltare armonioasa .
Toate probele administrate in cauza, sustinerile mamei minorului, recunoasterea paratului si declaratiile martorilor, dovedesc existenta relatiilor mamei minorului cu MV in perioada conceptiei acestuia, precum si inexistenta relatiilor intime dintre MEN si SI in acest interval de timp.
In plus, prin raportul de expertiza medico-legala a filiatiei, atasat la fila _ din dosar se concluzioneaza ca tatal copilului SPG poate fi MV, in limitele sistemelor serologice efectuate .
Potrivit art. 53 alin. 1 din Codul familiei "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei", iar in baza art. 54 alin. 1 din acelasi act normativ, "Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului".
In temeiul disp. Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, in actele de nastere si, atunci cand este cazul, in cele de casatorie sau de deces se inscriu mentiuni cu privire la modificarile intervenite in starea civila a persoanei, in cazul contestarii recunoasterii sau tagaduirii paternitatii .
Coroborand probatoriul administrat in cauza, instanta apreciaza ca este cu neputinta ca paratul sa fie tatal minorului SPG si avand in vedere textele de lege invocate, concluziile si considerentele retinute mai sus, instanta va admite cererea formulata .
In consecinta va constata ca paratul SI nu este tatal minorului SPG, nascut la data de _, in _ si va dispune radierea numelui, prenumelui si a tuturor celorlalte date de stare civila ale paratului precum si efectuarea cuvenitelor modificari in actul de nastere al minorului SPG, inregistrat sub nr. _, in Registrul starii civile al Primariei _ .
Se va lua act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Paternitate. Stabilire. Tagada

Contestare paternitate - Sentinta civila nr. 461 din data de 30.06.2009
Contestarea recunoasterii de paternitate. Imprescriptibilitatea actiuni. Incalcarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii . Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 12.09.2011
Actiune in stabilirea paternitatii. Lipsa de deligenta a uneia dintre parti - Decizie nr. 124 din data de 17.10.2006
ACTIUNE IN STABILIREA PATERNITATII. INTRODUCERE SI RENUNTARE. PRINCIPIUL INTERESULUI SUPERIOR AL COPILULUI. - Decizie nr. 158 din data de 24.04.2007
Paternitate - Sentinta civila nr. 248 din data de 12.01.2010
Stabilire Paternitate - Sentinta civila nr. 17045 din data de 06.05.2010
Tagada de paternitate;exceptia lipsei de interes - Sentinta civila nr. 402 din data de 20.01.2009
Actiune in tagada paternitatii. Exceptia lipsei de interes in promovarea cererii este intemeiata atata vreme cat, la rubrica „ numele tatalui” in actul de nastere al minorului, este mentionat tatal biologic (si nu reclamantul, sotul mamei la data inr... - Sentinta civila nr. 402/ 20.01.2009 din data de 21.09.2009
- Sentinta civila nr. 4877 din data de 28.05.2007
Tagada paternitate - Sentinta civila nr. 3366 din data de 17.06.2010
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 3626 din data de 17.11.2009
Paternitate - Sentinta civila nr. 638 din data de 23.02.2011
Solicitarea sa se dispuna inregistrarea tardiva a minorei si sa se constate ca paratul este tatal minorei - Sentinta penala nr. 77 din data de 06.04.2009
- Sentinta civila nr. 241 din data de 05.02.2009
Stabilire paternitate si tagada paternitate - Sentinta civila nr. 303 din data de 24.04.2013
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 146 din data de 04.04.2012
Exceptie de necompetenta teritoriala - Sentinta civila nr. 262 din data de 07.11.2007
Tagada paternitate. Prescrip?ie. Efectele deciziei Cur?ii Constitu?ionale nr.1033/2010. Inaplicabilitatea art.8 C.E.D.O. - Decizie nr. 1431 din data de 01.11.2011
Stabilire paternitate - Decizie nr. 1693 din data de 22.09.2006
Stabilire domiciliu minor - Hotarare nr. 2920 din data de 11.05.2015