Divort cu minori
(Sentinta civila nr. 240 din data de 14.01.2013 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)Dosar nr. Cod operator 2445
R O M A N I A
JUDECATORIA TARGU JIU
SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. 240
Sedinta din Camera de Consiliu de la 14 Ianuarie 2013
Instanta constituita din:
PRESEDINTE
Grefier
Pe rol solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul M VM si pe parata MC, in contradictoriu cu autoritatea tutelara Consiliul Local, avand ca obiect divort cu minori.
La apelul nominal facut in sedinta nepublica a raspuns reclamanta, paratul, martorii incuviintati reclamantului C D D, M M si martorii incuviintati paratei M N si M P, lipsind reprezentantul autoritatii tutelare.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care a invederat instantei ca la data de 18.12.2012, prin serviciul Registratura, a fost inaintat raspunsul nr. 1649158/14.12.2012 emis de Inspectoratul de , continand veniturile realizate de reclamant pe ultimele 6 luni, la data de 11.12.2012, reclamanta a depus chitanta nr. 13578131-345-0136 din 10.12.2012 privind achitarea taxei judiciare de timbru in cuantum de 8 lei, la data de 04.01.2013, parata a depus intampinare, anexand adeverinta nr. 2571/21.12.2012 emisa de Scoala Gimnaziala ,, privind veniturile salariale realizate pe ultimele 6 luni, certificat medico-legal din data de 15.08.2006, declaratia din data de 16.08.2006, iar la data de 07.01.2013, prin serviciul Registratura, a fost inaintat referatul de ancheta sociala nr. 51287/03.01.2013 intocmit de Compartimentul Autoritate Tutelara din cadrul Primariei De asemenea, a invederat ca la data de 14.01.2013 a fost audiat minorul in Camera de Consiliu, procesul-verbal de ascultare fiind atasat la dosarul cauzei.
Instanta, in baza art. 192 si urm. Cod proc. civ., procedeaza la audierea martorilor incuviintati reclamantului C D D, M M si martorilor incuviintati paratei M N si MP, cele declarate sub prestare de juramant religios fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
Se ia o declaratie comuna partilor, cele mentionate fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
Dupa care, se ia o declaratie paratului care solicita stabilirea unui program de vizitare al minorului in urmatoarea modalitate: doua zile pe luna in primul week-end din luna cu luarea minorului peste noapte in locuinta tatalui; la sfarsit de saptamana, de sambata orele 12.00 pana duminica orele 22.00, o saptamana in vacanta de vara si 2-3 zile in vacanta de iarna si cea de primavara; a doua zi de Pasti, cele mentionate fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta a constatat cauza in stare de judecata si a acordat cuvantul pe fond.
Reclamantul a solicitat admiterea actiunii si desfacerea casatoriei.
Parata a solicitat admiterea actiunii, precizand ca nu este de acord cu luarea minorului din domiciliul sau.
INSTANTA,
Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 15.11.2012, sub numarul, reclamantul M VM a chemat in judecata pe parata M C, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei incheiate la data de 25.08.2002 in principal prin acordul partilor, printr-o hotarare nemotivata, iar in subsidiar din culpa comuna, stabilirea locuintei minorului rezultat din casatorie, M G A, la mama, exercitarea autoritatii parintesti sa se faca in comun, obligarea reclamantului la prestarea in natura a obligatiei de intretinere fata de minor, revenirea paratei la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de ,,M" si stabilirea unui program de vizitare al minorului.
In motivare, reclamantul a aratat ca s-a casatorit cu parata la data de 25.08.2002 in vederea incheierii unei casatorii bazate pe afectiune si intelegere. Din casatorie a rezultat minorul M G A, nascut la data de A mai aratat reclamantul ca, relatiile dintre soti s-au deteriorat, iar in prezent acestea sunt iremediabil vatamate astfel incat continuarea casatoriei nu mai este posibila, ambii soti facandu-se vinovati de situatia la care s-a ajuns.
A mai precizat reclamantul ca doreste sa ia minorul in a doua zi de Pasti, timp de o saptamana, in vacanta de sarbatori, o saptamana, in vacanta de vara o luna. A apreciat ca se impune stabilirea unui program de vizitare al minorului intrucat acesta are o varsta frageda la care are nevoie de protectie paterna, minorul fiind puternic atasat de tata.
De asemenea, reclamantul a mai solicitat ca desfasurarea sedintelor de judecata sa fie nepublice intrucat este o persoana cunoscuta, lucrand in cadrul jandarmeriei Romane.
Cererea a fost intemeiata in drept pe disp. art. 373 pct. a sau b, art. 383 alin. 3, art. 398, art. 401 si art. 402 Cod civil.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Parata a formulat intampinare prin care a aratat, in esenta ca, reclamantul a mai fost casatorit, casatorie ce a durat 6 ani de zile, din care a mai rezultat un copil, apreciind parata ca reclamantul se fereste de responsabilitatile ce le implica o casatorie, vina pentru situatia la care s-a ajuns apartinand exclusiv reclamantului.
A precizat parata ca reclamantul manifesta dezinteres pentru viata de familie, are anumite vicii, nu contribuie financiar la cresterea si ingrijirea minorului, problemele din familie aparand in momentul in care reclamantul a fost mutat cu serviciul la Rovinari, intuind parata ca in viata reclamantului ar fi intervenit o alta femeie, lipsind nejustificat de acasa zile in sir. De asemenea, a mai precizat parata ca nu este de acord ca reclamantul sa ia minorul din domiciliul comun intrucat acesta nu si-a dorit copilul si nici nu s-a interesat vreodata de situatia lui scolara.
Intampinarea nu a fost intemeiata in drept.
In cauza, instanta a administrat proba cu inscrisuri, in cadrul careia au fost depuse, in copie, certificatul de casatorie, certificatul de nastere al minorului, actul de identitate al reclamantului, certificat medico-legal din data de 15.08.2006. De asemenea, a fost administrata proba testimoniala, fiind audiati martorii C D D, M M, M N si M P
Instanta, din oficiu, a dispus efectuarea unei anchete sociale la domiciliul partilor cu privire la conditiile de crestere si educare ale minorului, referatul de ancheta sociala fiind inaintat la dosar cu adresa nr. 51287/03.01.2013 de catre Compartimentul Autoritate Tutelara din cadrul Primariei, iar cu adresa nr. 1649158/14.12.2012 emisa de Inspectoratul Gorj au fost comunicate veniturile realizate de reclamant pe ultimele 6 luni.
In sedinta publica de la 14.01.2013, paratul a solicitat stabilirea unui program de vizitare al minorului in urmatoarea modalitate: doua zile pe luna in primul week-end din luna cu luarea minorului peste noapte in locuinta tatalui; la sfarsit de saptamana, de sambata orele 12.00 pana duminica orele 22.00, o saptamana in vacanta de vara si 2-3 zile in vacanta de iarna si cea de primavara; a doua zi de Pasti, cele mentionate fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
In sedinta publica de la 14.01.2013, partile au solicitat desfacerea casatoriei prin acordul lor, exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minor sa se faca in comun de ambii parinti, iar locuinta acestuia sa fie stabilita la mama parata, stabilirea unei pensii de intretinere in sarcina reclamantului in functie de venitul realizat cu luarea in considerare a faptului ca mai are un minor in intretinere, revenirea paratei la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de ,,M", parata nefiind de acord cu programul de vizitare al minorului de catre tata in modalitatea solicitata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 25.08.2002 s-a incheiat casatoria partilor inregistrata la nr. in registrul starii civile al Primariei, iar din relatiile de casatorie a rezultat minorul MGA, nascut la data de
Potrivit disp. art. 373 lit. a Cod civ., divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, putand fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie, conform art. 374 alin. 1 Cod civ.
In cauza, s-a constatat de catre instanta existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecaruia dintre soti exprimat la termenul de judecata din data de 14.01.2013 si consemnat in declaratia atasata la dosarul cauzei.
Prin urmare, constatand intrunite cerintele art. 374 Cod civ., instanta va pronunta desfacerea casatoriei pe baza acordului sotilor.
Potrivit art. 383 alin. 3 Cod civil, parata va reveni la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de "M".
Conform art. 396 Cod civil, referitor la raporturile dintre parintii divortati si copiii lor minori, instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta, urmand ca, de regula, exercitarea autoritatii parintesti sa revina in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel (art. 397 Cod civil).
In cauza, instanta nu a identificat motive temeinice pentru a dispune exercitarea autoritatii parintesti numai de catre unul dintre parinti, motiv pentru care va hotari ca autoritatea parinteasca cu privire la minorul MGA sa se exercite in comun de catre ambii parinti dupa desfacerea casatoriei.
Potrivit disp. art. 400 Cod civil, instanta urmeaza sa dispuna stabilirea locuintei minorului la mama reclamanta, avand in vedere ca din concluziile raportului de ancheta psiho-sociala rezulta ca sotii locuiesc impreuna cu fiul lor intr-un apartament compus din trei camere si dependinte, bine mobilate, utilate si intretinute, fiind in interesul minorului sa locuiasca dupa desfacerea casatoriei cu mama lui, in acelasi sens fiind si invoiala partilor si vointa minorului exprimata cu prilejul audierii in camera de consiliu.
Avand in vedere vointa partilor, disp. art. 402 Cod civil, instanta il va obliga pe parat sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului sub forma unei pensii de intretinere in cuantum de 245 lei lunar (reprezentand 1/6 din venitul mediu net lunar in cuantum de 1470 lei, realizat de catre reclamant conform adeverintei nr. 1649158/14.12.2012), avand in vedere ca reclamantul mai are un copil in intretinere, incepand cu data pronuntarii sentintei, 14.01.2013 (conform vointei partilor de la ultimul termen de judecata) si pana la majoratul copilului. La stabilirea venitului baza de calcul, nu a fost luata in considerare suma primita lunar de catre reclamant ca norma de hrana, intrucat are o afectatiune speciala, iar potrivit disp. art. 409 alin. 7 Cod proc. civ. indemnizatiile cu destinatie speciala, stabilite potrivit legi, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorie. Cum norma de hrana are o destinatie speciala cuvenindu-se numai personalului din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, conform textului de lege mentionat anterior nu va fi luata in considerare la stabilirea bazei de calcul.
Cat priveste capatul de cerere privind stabilirea unui program de vizitare a minorului, instanta il va admite avand in vedere urmatoarele:
Potrivit art. 16 din Legea nr. 272/2004 copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului. In sensul legii, relatiile personale se pot realiza prin intalniri ale copilului cu parintele, vizitarea copilului la domiciliul acestuia, gazduirea acestuia pe perioada determinata de catre parinte, corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul, transmiterea de informatii referitoare la copil catre parintele care are dreptul de a mentine relatii personale cu copilul. Astfel, pentru a stabili un program adecvat si totodata eficient pentru intretinerea de catre reclamant a legaturilor personale cu fiul sau, instanta va lua in considerare tot interesul superior al copilului, avand in vedere ca programul incuviintat sa nu-i afecteze dezvoltarea armonioasa atat din punct de vedere psihic cat si fizic.
Desi parata a solicitat ca programul de vizitare a minorului sa se desfasoare numai in prezenta sa, instanta apreciaza ca relatia tensionata dintre cei doi parinti poate influenta negativ dezvoltarea relatiei de atasament dintre copil si tatal sau, iar din probatoriul administrat nu a rezultat vreun indiciu in sensul ca prin luarea minorului din locuinta mamei pe o perioada mai mare de timp, acesta si-ar putea pune in pericol copilul sau ca l-ar influenta in mod negativ. De altfel, minorul, fiind audiat de catre instanta, inclusiv sub acest aspect, nu a expus vreo temere fata de tatal sau si a precizat ca si-ar dori sa fie luat de catre tata la sfarsit de saptamana si in vacante.
Avand in vedere considerentele expuse anterior, precum si disp. art. 401 Cod civil, urmeaza sa incuviinteze un program de vizitare al minorului de catre tatal reclamant, dupa cum urmeaza: doua zile pe luna, in primul week-end din luna de sambata orele 12.00 pana duminica orele 18.00, o saptamana in vacanta de vara, 3 zile in vacanta de iarna si 3 zile in cea de primavara, a doua zi de Pasti, intre orele 10.00 - 18.00, cu dreptul de a lua minorul in locuinta sa si obligatia de a-l readuce la terminarea vizitelor in domiciliul mamei parate.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite cererea formulata de reclamantul M V M impotriva paratei M C, ambii domiciliati in, jud. Gorj in contradictoriu cu autoritatea tutelara Consiliul Local Tg-Jiu.
Declara desfacuta casatoria partilor, incheiata la data de 25.08.2002 si trecuta la nr. 406/25.08.2002 in registrul starii civile al Primariei, jud. Gorj, prin acordul sotilor.
Parata revine la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de "M".
Autoritatea parinteasca cu privire la minorul MG A, nascut la data de, va fi exercitata in comun de catre ambii parinti dupa desfacerea casatoriei.
Stabileste locuinta minorului la mama parata.
Obliga reclamantul la plata in favoarea minorului a unei pensii de intretinere in cuantum de 245 lei lunar, incepand cu data pronuntarii sentintei, 14.01.2013, si pana la majoratul copilului.
Incuviinteaza pastrarea de catre reclamant a legaturilor personale cu minorul in urmatoarea modalitate: doua zile pe luna, in primul week-end din luna de sambata orele 12.00 pana duminica orele 18.00, o saptamana in vacanta de vara, 3 zile in vacanta de iarna si 3 zile in cea de primavara, a doua zi de Pasti, intre orele 10.00 - 18.00, cu dreptul de a lua minorul in locuinta sa si obligatia de a-l readuce la terminarea vizitelor in domiciliul mamei parate.
Definitiva si irevocabila in ceea ce priveste divortul si cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare pentru celelalte capete de cerere.
Pronuntata in sedinta publica de la 14.01.2013, la Judecatoria Tg.-Jiu.
Red/tehnored/
5ex/13.02.2013
R O M A N I A
JUDECATORIA TARGU JIU
SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. 240
Sedinta din Camera de Consiliu de la 14 Ianuarie 2013
Instanta constituita din:
PRESEDINTE
Grefier
Pe rol solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul M VM si pe parata MC, in contradictoriu cu autoritatea tutelara Consiliul Local, avand ca obiect divort cu minori.
La apelul nominal facut in sedinta nepublica a raspuns reclamanta, paratul, martorii incuviintati reclamantului C D D, M M si martorii incuviintati paratei M N si M P, lipsind reprezentantul autoritatii tutelare.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care a invederat instantei ca la data de 18.12.2012, prin serviciul Registratura, a fost inaintat raspunsul nr. 1649158/14.12.2012 emis de Inspectoratul de , continand veniturile realizate de reclamant pe ultimele 6 luni, la data de 11.12.2012, reclamanta a depus chitanta nr. 13578131-345-0136 din 10.12.2012 privind achitarea taxei judiciare de timbru in cuantum de 8 lei, la data de 04.01.2013, parata a depus intampinare, anexand adeverinta nr. 2571/21.12.2012 emisa de Scoala Gimnaziala ,, privind veniturile salariale realizate pe ultimele 6 luni, certificat medico-legal din data de 15.08.2006, declaratia din data de 16.08.2006, iar la data de 07.01.2013, prin serviciul Registratura, a fost inaintat referatul de ancheta sociala nr. 51287/03.01.2013 intocmit de Compartimentul Autoritate Tutelara din cadrul Primariei De asemenea, a invederat ca la data de 14.01.2013 a fost audiat minorul in Camera de Consiliu, procesul-verbal de ascultare fiind atasat la dosarul cauzei.
Instanta, in baza art. 192 si urm. Cod proc. civ., procedeaza la audierea martorilor incuviintati reclamantului C D D, M M si martorilor incuviintati paratei M N si MP, cele declarate sub prestare de juramant religios fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
Se ia o declaratie comuna partilor, cele mentionate fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
Dupa care, se ia o declaratie paratului care solicita stabilirea unui program de vizitare al minorului in urmatoarea modalitate: doua zile pe luna in primul week-end din luna cu luarea minorului peste noapte in locuinta tatalui; la sfarsit de saptamana, de sambata orele 12.00 pana duminica orele 22.00, o saptamana in vacanta de vara si 2-3 zile in vacanta de iarna si cea de primavara; a doua zi de Pasti, cele mentionate fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta a constatat cauza in stare de judecata si a acordat cuvantul pe fond.
Reclamantul a solicitat admiterea actiunii si desfacerea casatoriei.
Parata a solicitat admiterea actiunii, precizand ca nu este de acord cu luarea minorului din domiciliul sau.
INSTANTA,
Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 15.11.2012, sub numarul, reclamantul M VM a chemat in judecata pe parata M C, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei incheiate la data de 25.08.2002 in principal prin acordul partilor, printr-o hotarare nemotivata, iar in subsidiar din culpa comuna, stabilirea locuintei minorului rezultat din casatorie, M G A, la mama, exercitarea autoritatii parintesti sa se faca in comun, obligarea reclamantului la prestarea in natura a obligatiei de intretinere fata de minor, revenirea paratei la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de ,,M" si stabilirea unui program de vizitare al minorului.
In motivare, reclamantul a aratat ca s-a casatorit cu parata la data de 25.08.2002 in vederea incheierii unei casatorii bazate pe afectiune si intelegere. Din casatorie a rezultat minorul M G A, nascut la data de A mai aratat reclamantul ca, relatiile dintre soti s-au deteriorat, iar in prezent acestea sunt iremediabil vatamate astfel incat continuarea casatoriei nu mai este posibila, ambii soti facandu-se vinovati de situatia la care s-a ajuns.
A mai precizat reclamantul ca doreste sa ia minorul in a doua zi de Pasti, timp de o saptamana, in vacanta de sarbatori, o saptamana, in vacanta de vara o luna. A apreciat ca se impune stabilirea unui program de vizitare al minorului intrucat acesta are o varsta frageda la care are nevoie de protectie paterna, minorul fiind puternic atasat de tata.
De asemenea, reclamantul a mai solicitat ca desfasurarea sedintelor de judecata sa fie nepublice intrucat este o persoana cunoscuta, lucrand in cadrul jandarmeriei Romane.
Cererea a fost intemeiata in drept pe disp. art. 373 pct. a sau b, art. 383 alin. 3, art. 398, art. 401 si art. 402 Cod civil.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Parata a formulat intampinare prin care a aratat, in esenta ca, reclamantul a mai fost casatorit, casatorie ce a durat 6 ani de zile, din care a mai rezultat un copil, apreciind parata ca reclamantul se fereste de responsabilitatile ce le implica o casatorie, vina pentru situatia la care s-a ajuns apartinand exclusiv reclamantului.
A precizat parata ca reclamantul manifesta dezinteres pentru viata de familie, are anumite vicii, nu contribuie financiar la cresterea si ingrijirea minorului, problemele din familie aparand in momentul in care reclamantul a fost mutat cu serviciul la Rovinari, intuind parata ca in viata reclamantului ar fi intervenit o alta femeie, lipsind nejustificat de acasa zile in sir. De asemenea, a mai precizat parata ca nu este de acord ca reclamantul sa ia minorul din domiciliul comun intrucat acesta nu si-a dorit copilul si nici nu s-a interesat vreodata de situatia lui scolara.
Intampinarea nu a fost intemeiata in drept.
In cauza, instanta a administrat proba cu inscrisuri, in cadrul careia au fost depuse, in copie, certificatul de casatorie, certificatul de nastere al minorului, actul de identitate al reclamantului, certificat medico-legal din data de 15.08.2006. De asemenea, a fost administrata proba testimoniala, fiind audiati martorii C D D, M M, M N si M P
Instanta, din oficiu, a dispus efectuarea unei anchete sociale la domiciliul partilor cu privire la conditiile de crestere si educare ale minorului, referatul de ancheta sociala fiind inaintat la dosar cu adresa nr. 51287/03.01.2013 de catre Compartimentul Autoritate Tutelara din cadrul Primariei, iar cu adresa nr. 1649158/14.12.2012 emisa de Inspectoratul Gorj au fost comunicate veniturile realizate de reclamant pe ultimele 6 luni.
In sedinta publica de la 14.01.2013, paratul a solicitat stabilirea unui program de vizitare al minorului in urmatoarea modalitate: doua zile pe luna in primul week-end din luna cu luarea minorului peste noapte in locuinta tatalui; la sfarsit de saptamana, de sambata orele 12.00 pana duminica orele 22.00, o saptamana in vacanta de vara si 2-3 zile in vacanta de iarna si cea de primavara; a doua zi de Pasti, cele mentionate fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
In sedinta publica de la 14.01.2013, partile au solicitat desfacerea casatoriei prin acordul lor, exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minor sa se faca in comun de ambii parinti, iar locuinta acestuia sa fie stabilita la mama parata, stabilirea unei pensii de intretinere in sarcina reclamantului in functie de venitul realizat cu luarea in considerare a faptului ca mai are un minor in intretinere, revenirea paratei la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de ,,M", parata nefiind de acord cu programul de vizitare al minorului de catre tata in modalitatea solicitata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 25.08.2002 s-a incheiat casatoria partilor inregistrata la nr. in registrul starii civile al Primariei, iar din relatiile de casatorie a rezultat minorul MGA, nascut la data de
Potrivit disp. art. 373 lit. a Cod civ., divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, putand fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie, conform art. 374 alin. 1 Cod civ.
In cauza, s-a constatat de catre instanta existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecaruia dintre soti exprimat la termenul de judecata din data de 14.01.2013 si consemnat in declaratia atasata la dosarul cauzei.
Prin urmare, constatand intrunite cerintele art. 374 Cod civ., instanta va pronunta desfacerea casatoriei pe baza acordului sotilor.
Potrivit art. 383 alin. 3 Cod civil, parata va reveni la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de "M".
Conform art. 396 Cod civil, referitor la raporturile dintre parintii divortati si copiii lor minori, instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta, urmand ca, de regula, exercitarea autoritatii parintesti sa revina in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel (art. 397 Cod civil).
In cauza, instanta nu a identificat motive temeinice pentru a dispune exercitarea autoritatii parintesti numai de catre unul dintre parinti, motiv pentru care va hotari ca autoritatea parinteasca cu privire la minorul MGA sa se exercite in comun de catre ambii parinti dupa desfacerea casatoriei.
Potrivit disp. art. 400 Cod civil, instanta urmeaza sa dispuna stabilirea locuintei minorului la mama reclamanta, avand in vedere ca din concluziile raportului de ancheta psiho-sociala rezulta ca sotii locuiesc impreuna cu fiul lor intr-un apartament compus din trei camere si dependinte, bine mobilate, utilate si intretinute, fiind in interesul minorului sa locuiasca dupa desfacerea casatoriei cu mama lui, in acelasi sens fiind si invoiala partilor si vointa minorului exprimata cu prilejul audierii in camera de consiliu.
Avand in vedere vointa partilor, disp. art. 402 Cod civil, instanta il va obliga pe parat sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului sub forma unei pensii de intretinere in cuantum de 245 lei lunar (reprezentand 1/6 din venitul mediu net lunar in cuantum de 1470 lei, realizat de catre reclamant conform adeverintei nr. 1649158/14.12.2012), avand in vedere ca reclamantul mai are un copil in intretinere, incepand cu data pronuntarii sentintei, 14.01.2013 (conform vointei partilor de la ultimul termen de judecata) si pana la majoratul copilului. La stabilirea venitului baza de calcul, nu a fost luata in considerare suma primita lunar de catre reclamant ca norma de hrana, intrucat are o afectatiune speciala, iar potrivit disp. art. 409 alin. 7 Cod proc. civ. indemnizatiile cu destinatie speciala, stabilite potrivit legi, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorie. Cum norma de hrana are o destinatie speciala cuvenindu-se numai personalului din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, conform textului de lege mentionat anterior nu va fi luata in considerare la stabilirea bazei de calcul.
Cat priveste capatul de cerere privind stabilirea unui program de vizitare a minorului, instanta il va admite avand in vedere urmatoarele:
Potrivit art. 16 din Legea nr. 272/2004 copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului. In sensul legii, relatiile personale se pot realiza prin intalniri ale copilului cu parintele, vizitarea copilului la domiciliul acestuia, gazduirea acestuia pe perioada determinata de catre parinte, corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul, transmiterea de informatii referitoare la copil catre parintele care are dreptul de a mentine relatii personale cu copilul. Astfel, pentru a stabili un program adecvat si totodata eficient pentru intretinerea de catre reclamant a legaturilor personale cu fiul sau, instanta va lua in considerare tot interesul superior al copilului, avand in vedere ca programul incuviintat sa nu-i afecteze dezvoltarea armonioasa atat din punct de vedere psihic cat si fizic.
Desi parata a solicitat ca programul de vizitare a minorului sa se desfasoare numai in prezenta sa, instanta apreciaza ca relatia tensionata dintre cei doi parinti poate influenta negativ dezvoltarea relatiei de atasament dintre copil si tatal sau, iar din probatoriul administrat nu a rezultat vreun indiciu in sensul ca prin luarea minorului din locuinta mamei pe o perioada mai mare de timp, acesta si-ar putea pune in pericol copilul sau ca l-ar influenta in mod negativ. De altfel, minorul, fiind audiat de catre instanta, inclusiv sub acest aspect, nu a expus vreo temere fata de tatal sau si a precizat ca si-ar dori sa fie luat de catre tata la sfarsit de saptamana si in vacante.
Avand in vedere considerentele expuse anterior, precum si disp. art. 401 Cod civil, urmeaza sa incuviinteze un program de vizitare al minorului de catre tatal reclamant, dupa cum urmeaza: doua zile pe luna, in primul week-end din luna de sambata orele 12.00 pana duminica orele 18.00, o saptamana in vacanta de vara, 3 zile in vacanta de iarna si 3 zile in cea de primavara, a doua zi de Pasti, intre orele 10.00 - 18.00, cu dreptul de a lua minorul in locuinta sa si obligatia de a-l readuce la terminarea vizitelor in domiciliul mamei parate.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite cererea formulata de reclamantul M V M impotriva paratei M C, ambii domiciliati in, jud. Gorj in contradictoriu cu autoritatea tutelara Consiliul Local Tg-Jiu.
Declara desfacuta casatoria partilor, incheiata la data de 25.08.2002 si trecuta la nr. 406/25.08.2002 in registrul starii civile al Primariei, jud. Gorj, prin acordul sotilor.
Parata revine la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de "M".
Autoritatea parinteasca cu privire la minorul MG A, nascut la data de, va fi exercitata in comun de catre ambii parinti dupa desfacerea casatoriei.
Stabileste locuinta minorului la mama parata.
Obliga reclamantul la plata in favoarea minorului a unei pensii de intretinere in cuantum de 245 lei lunar, incepand cu data pronuntarii sentintei, 14.01.2013, si pana la majoratul copilului.
Incuviinteaza pastrarea de catre reclamant a legaturilor personale cu minorul in urmatoarea modalitate: doua zile pe luna, in primul week-end din luna de sambata orele 12.00 pana duminica orele 18.00, o saptamana in vacanta de vara, 3 zile in vacanta de iarna si 3 zile in cea de primavara, a doua zi de Pasti, intre orele 10.00 - 18.00, cu dreptul de a lua minorul in locuinta sa si obligatia de a-l readuce la terminarea vizitelor in domiciliul mamei parate.
Definitiva si irevocabila in ceea ce priveste divortul si cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare pentru celelalte capete de cerere.
Pronuntata in sedinta publica de la 14.01.2013, la Judecatoria Tg.-Jiu.
Red/tehnored/
5ex/13.02.2013
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Minori
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010