InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

plati

(Sentinta civila nr. 7869 din data de 14.11.2013 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu


Dosar nr. 10732/318/2012*
R O M A N I A
Cod operator 2445
JUDECATORIA TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
SENTINTA CIVILA Nr. 7869
Sedinta publica din 14 Noiembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE PARASCHIVA CATRINOIU
Grefier ALINA MEZDREA

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta BRADESCU ANISOARA si pe paratul BEURAN EDUARD GEORGE, chemat in garantie SOCIETATEA DE ASIGURARE - REASIGURARE ASTRA ASIGURARI SA BUCURESTI PRIN SUCURSALA TG.JIU, avand ca obiect pretentii.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns  reclamanta asistata de avocat Staicu Ion, lipsa fiind celelalte parti, chemata in garantie fiind reprezentata de avocat Somacescu Simona. Au fost prezenti si martorii propusi  de  reclamant, respectiv Vintila Mihai si Stoian Angela.
Procedura legal indeplinita.
S-a  facut referatul oral al  cauzei  de  catre grefierul de  sedinta,  dupa care, au fost  audiati martorii prezenti, declaratiile  acestora  fiind  consemnate  si  atasate la  dosarul cauzei.
A fost luata o declaratie reclamantei,  dupa care, constatand  cauza in  stare  de judecata, instanta a  acordat  cuvantul pe  fond.
Reclamanta, prin aparator,   a  solicitat  admiterea  actiunii, cu cheltuieli de judecata, aratand ca prezenta actiune este indreptatita si motivata intrucat ambele victime fac parte din familia reclamantei. Cu privire la cuantumul despagubirilor, aparatorul reclamantei a precizat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca despagubirile trebuie sa repare durerea suferita, insa nu exista criterii pentru stabilirea cuantumului despagubirilor,  iar cuantumul despagubirilor  acordate in urma cu 3-4 ani nu se poate compara cu contravaloarea despagubirilor ce se acorda in prezent. A mai aratat ca potrivit art. 1391 din Noul Cod Civil au dreptul de a solicita despagubiri nu doar rudele victimei, ci si persoanele apropiate acesteia.
Avocat Somacescu Simona, pentru chemata in garantie, a solicitat respingerea actiunii ca nedovedita, aratand ca in cadrul procesului penal a fost admisa actiunea civila exercitata de cei trei fii ai victimei Zamfir Paraschiva si de fiica reclamantei, fiii victimei primind cate 20.000 lei daune morale si despagubiri materiale  reprezentand cheltuielile de inmormantare, iar fiica reclamantei a primit daune morale in valoare de 50.000 lei, insa reclamanta nu este multumita de sumele acordate, motiv pentru care a formulat prezenta actiune.  Arata ca reclamanta nu are calitate procesuala activa in cauza si ca potrivit vechiului Cod Civil, aplicabil in speta, aceasta nu era persoana indreptatita sa solicite acordarea de despagubiri, indreptatiti fiind doar mostenitorii directi ai defunctului. A mai aratat ca art. 1391 C. civ. , invocat de reclamanta, nu este aplicabil in cauza, avand in vedere data producerii accidentului rutier, precum si data intrarii in vigoare a noului Cod Civil si ca reclamanta nu a facut dovada suferintei indurate, nici in ceea ce o priveste  pe soacra sa si nici in ceea ce o priveste pe fiica. Depune la dosar concluzii scrise si solicita sa se ia act ca va solicita cheltuielile de judecata, pe cale separata.
In replica, reclamanta, prin aparator, arata ca prezenta actiune este intemeiata pe disp. art. 998-999 din vechiul C.civil.
 

INSTANTA

Prin actiunea inregistrata la Judecatoria Tg-Jiu 10732/318/2012, reclamanta BRADESCU ANISOARA a chemat in judecata pe paratul BEURAN EDUARD GEORGE si chemat in garantie SOCIETATEA DE ASIGURARE - REASIGURARE ASTRA ASIGURARI SA BUCURESTI PRIN SUCURSALA TG.JIU,  solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna tragerea la raspundere civila delictuala si a fi obligat prin hotarare judecatoreasca la plata catre reclamanta a daunelor morale pentru suferinta ce i-a fost produsa prin uciderea din culpa a soacrei sale Zamfir Paraschiva si vatamarea corporala grava din culpa a fiicei sale Bradescu Cornelia Loredana, solicitand  totodata sa fi obligat si la plata si cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces. De  asemenea a chemat in judecata  ca parte  responsabila civilmente SC Asigurare Reasigurare  Astra S.A pentru autoturismul ce a fost implicat in accident si a eliberat Polita de asigurare nr. 004872038 cu valabilitate pentru perioada 6 octombrie 2010 - 5 octombrie 2011, pentru a fi obligata la plata despagubirilor civile si a cheltuielilor de judecata ce vor fi hotarate prin hotarare judecatoreasca.
In motivarea  actiunii reclamanta arata ca in seara zilei de 22 aprilie 2011 BEURAN EDUARD GEORGE, conducand autoturismul marca Nisan, cu nr. de inmatriculare GJ 10 WST, pe raza comunei Turcinesti, judetul Gorj, a accidentat-o mortal pe soacra sa Zamfir Paraschiva si a vatamat-o grav pe fiica sa Bradescu Cornelia Loredana, careia i-a fost pusa in primejdie viata, putand deceda in cazul in care nu s-ar fi intervenit medical prompt si calificat, ca dupa accident paratul a parasit autovehiculul care se oprise in stalpul electric de pe acostament si a fugit de la locul faptei.
A mai  aratat  reclamanta  ca  s-a mai constatat ca la data accidentului inculpatul se afla in stare de ebrietate, avand o imbibatie alcoolica de 1,60 gr alcoolemie, ca pentru faptele savarsite, Beuran Eduard George a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in penitenciar (Sentinta nr. 1029 din 8 iunie 2011 a Judecatoriei Tg Jiu, modificata prin Decizia nr. 84 din 17.01.2012, a Curtii de Apel Craiova), ca prin sentinta penala nr. 1612 din 28 sept 2011 a Judecatoriei Tg Jiu, modificata in recurs prin Decizia nr. 1082 din 10 mai 2012, a Curtii de Apel Craiova, paratul/condamnat BEURAN EDUARD GEORGE a fost obligat alaturi de asiguratorul S. C. Asigurare Reasigurare Astra S.A la plata unor despagubiri materiale si morale pentru cei trei fii ai defunctei Zamfir Paraschiva, respectiv Bradescu Ion, Zamfir Gabriel si Zamfir Valentin, precum si pentru fiica sa Bradescu Cornelia Loredana.
A mai precizat reclamanta  ca personal nu s-a constituit parte civila in dosarul penal pentru ca, la timpul respectiv nu avea altceva in gand decat sa se ocupe de sanatatea fiicei care zacea la pat, ca  hotararea de a-i cere reparatia morala a suferintei ce i-a fost produsa, a luat-o dupa ce s-a terminat procesul penal si dupa ce, prin hotararile date, a fost mai mult pedepsiti decat despagubiti pentru suferintele produse de accidentul respectiv, ca poate fi  apreciata o  despagubire morala  pentru fiica  sa  care, la  suferintele fizice  grave  prin care  a  trecut  si trece  si la  urmarile  ireparabile  a  primit o despagubire morala de  numai 50.000 lei  adica 10  salarii ale unui  functionar public  la  nivel  mediu,  cat pentru  asemenea  cazuri legea  prevede  despagubiri de ordinul milioanelor de euro si in multe cazuri asemanatoare s-au acordat despagubiri de sute de ori mai mari.
A mai mentionat  reclamanta  ca  doreste  sa aduca la cunostinta instantei ca prin infractiunile savarsite de paratul Beuran Eduard George, acesteia personal i-au fost provocate grave suferinte materiale si emotionale, deturnand si tulburandu-i viata in mod ireparabil, ca  este vorba de moartea soacrei sale, Zamfir Paraschiva, care locuia cu aceasta si care, chiar daca avea 70 de ani, era in putere, era sanatoasa, era un real sprijin pentru familia sa, ca  daca nu ar fi avut-o pe aceasta, nu ar fi putut pleca sa lucreze in strainatate si sa lase fara ajutor pe cele doua fiice ale sale, una studenta si cealalta la liceu, ca  de fapt soacra  sa era stalpul moral al intregii familii, ca pe langa suferinta morala determinata de decesul soacrei-evenimentul produs a generat daune materiale: cheltuieli pentru funeralii, organizarea pomenilor conform obiceiurilor  comunitatii in care  traiesc, la care  se  adauga faptul ca  se  afla  in Italia sub  un  contract de  munca, unde  castiga 500 euro pe luna si a  trebuit  sa  renunte si sa  revina  acasa pentru  a  o ingriji  pe  fiica  aflata imobilizata la pat, ca suferinta sa  este imensa, de nedescris, in ce o priveste pe fiica, ca incepand cu monstruozitatea accidentului cand si aceasta si bunica ei au fost spulberate peste firele stalpului electric unde Loredana a si ramas pentru moment agatata (obs. cicatricea urata de sub mandibula persista inca!), continuand cu intrarea in coma, cu leziunile care i-au pus  in primejdie viata, cu interventiile medicale prin care a trecut si va mai trece, cu procesul de recuperare pana cand va putea din nou sa mearga si finalizand cu traumele psihice generate de perspectiva ramanerii cu infirmitate locomotorie, cu sechelele organice si cu cicatrice care-i afecteaza fizicul, apoi cu perspectiva dificultatilor pentru realizarea unei familii prin gasirea unui partener care s-o accepte asa cum este: slutita, schioapa si cu bazinul fracturat, precum si aceea de a nu-si putea relua in curand cursurile universitare, toate acestea la un loc constituindu-se in ceea ce se numeste "alterarea grava fizica si psihica a vietii fiicei sale si, in consecinta, a vietii sale ca mama a ei", ca pentru  reclamanta, ca mama, durerea este mult mai mare.
In drept a  invocat  disp. art.  998 - 999 c. civ., 1864, art. 112 si 274 C. pr. civ., art. 14, 16, 19 si 20  din C. pr. civ.,  art. 49  din legea  136/1995.
In dovedirea actiunii s-a  depus la  dosar  sentinta penala nr. 857/2012 a  Judecatoriei Arad, copia  cartii de  identitatea  a numitilor  Stoian Angela si Vintila Mihai.
Prin  sentinta  civila nr. 11822/04.10.2012 pronuntata de  Judecatoria Tg-Jiu, in dosarul nr., 10732/318/2012, s-a  respins  exceptia autoritatii de lucru judecat.
S-a  admis exceptia lipsei calitatii procesuale active si in consecinta s-a  respins actiunea formulata de reclamanta BRADESCU ANISOARA in contradictoriu cu paratul BEURAN EDUARD GEORGE si cu chemata in garantie SC ASIGURARE REASIGURARE ASTRA SA PRIN SUCURSALA TG-JIU, impotriva  acestei  sentinte  a  declarat  apel  reclamanta, iar prin  decizia  nr. 2/20.02.2013 pronuntata  de  Tribunalul Gorj in dosarul 10732/318/2012* s-a  admis apelul declarat de apelanta reclamanta Bradescu Anisoara, impotriva sentintei nr.11822 din 04.10.2012 pronuntata de Judecatoria Tg.-Jiu in dosarul nr.10732/318/2012, in contradictoriu cu intimatul parat Beuran Eduard George si intimata chemata in garantie SC Asigurare Reasigurare Astra SA - Sucursala Tg.-Jiu, cu sediul in Targu- Jiu, str. Unirii, Complex Unirii nr.36, jud. Gorj.
S-a anulat sentinta nr.11822 din 04.10.2012 pronuntata de Judecatoria Tg.-Jiu in dosarul nr.10732/318/2012 si trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta.
S-a  retinut  in considerentele  deciziei ca in urma evenimentului rutier din data de 22.04.2011 a rezultat din culpa paratului decesul soacrei reclamantei, Zamfir Paraschiva si vatamarea corporala a fiicei reclamantei, Bradescu Cornelia Loredana.
Instanta de fond a solutionat cauza in temeiul exceptiei lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, fara a intra in analiza si cercetarea fondului cauzei.
Astfel, instanta a retinut ca reclamanta nu poate avea calitatea de parte civila in cadrul procesului penal, sau intr-o actiune distincta, pentru motivul ca fiica acesteia, respectiv sotul sau au fost deja despagubiti pentru pagubele materiale si morale care le-au fost pricinuite.
Cu toate acestea, instanta nu a avut in vedere decat raporturile de drept civil dintre reclamanta si victimele accidentului de circulatie, fara sa retina in vreun fel prejudiciul care eventual s-ar fi putut produce fata de persoana reclamantei, care a solicitat daune morale pentru prejudiciul personal care i-a fost produs, pentru suferinta incercata ca urmare a accidentarii fiicei sale, dar si prin decesul soacrei sale. Raportarea doar la relatiile de mostenire dintre aceste persoane pentru a justifica un eventual prejudiciu, apare ca fiind fortat, iar in unele situatii ca lipsit de relevanta, in contextul in care se demonstreaza, de pilda existenta unor relatii si raporturi dincolo de granita legaturilor stricte si firesti de rudenie.
In aceste conditii, neantamandu-se fondul litigiului, nici nu au fost administrate probe concrete, intrucat si acest gen de prejudicii trebuie sa fie dovedite, astfel incat, prin pronuntarea asupra exceptiei,  instanta nu a intrat in cercetarea fondului cauzei.
Vazand si dispozitiile art. 297 din C. pr. civila, va fi admis apelul, anulata sentinta instantei de fond si avand in vedere cererea expresa formulata de apelanta in motivele de apel, va fi trimisa cauza pentru rejudecare la aceeasi instanta.
Impotriva  acestei decizii  a  formulat  recurs  Societatea  de  Asigurare - Reasigurare ASTA Asigurari SA, prin care  s-a  respins  ca  nefondat  recursul  declarat de  chemata  in garantie impotriva  deciziei nr. 2/2013 in contradictoriu  cu  intimata  reclamanta  Bradescu Anisoara si intimatul parat  Beuran Eduard  George.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 22 aprilie 2011 a avut loc un accident rutier produs din culpa paratului Beuran  Eduard George, accident in urma caruia a decedat soacra reclamantei, Zamfir Paraschiva si a fost vatamata grav fiica acesteia,Bradescu Cornelia Loredana.
Prin sentinta penala nr. 1029/8 iunie 2011 pronuntata in dosarul nr.7885/318/2011, sentinta modificata prin decizia nr. 84/17.01.2012 a Curtii de Apel Craiova, paratul a fost condamnat la 3 ani inchisoare, in regim de detentie.
Prin sentinta penala nr. 1612/28.09.2011 pronuntata in dosarul nr. 9284/318/2011, disjuns din dosarul nr. 7885/318/2011, irevocabila prin decizia nr. 1082/10.05.2012 a Curtii de Apel Craiova, s-a admis actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal de catre partile civile Bradescu Ion, Bradescu Cornelia Loredana, Zamfir Valentin si Zamfir Gabriel si a fost obligat inculpatul Beuran Eduard George (parat in prezenta cauza) alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC Asigurare- Reasigurare Astra SA la plata sumei de 50.000 lei catre partea civila Bradescu Cornelia Loredana si la plata sumei de cate 20.000 lei pentru fiecare din partile civile Bradescu Ion, Zamfir Valentin si Zamfir Gabriel.
Considerand ca despagubirea morala de numai 50.000 lei pentru fiica sa, Bradescu Cornelia Loredana si de 20.000 lei acordate sotului sau, pentru decesul mamei lui, este "mai mult o pedeapsa decat o despagubire", reclamanta Bradescu Anisoara a solicitat obligarea paratului Beuran Eduard George si a chematului in garantie SC Asigurare- Reasigurare Astra SA la plata daunelor  morale pentru suferinta produsa prin vatamarea fiicei sale si  prin decesul soacrei.
Fata de  probatoriul  administrat  in  cauza , instanta  apreciaza  ca   actiunea  este  intemeiata in parte pentru urmatoarele  considerente:
Ca urmare  a  accidentului produs  de  paratul Beuran Eduard  Georghe " fiica  reclamantei  Bradescu Cornelia Loredana, studenta la  facultatea "Constantin  Brancusi" din Tg-Jiu, a  suferit  un Politraumatism , conform  Certificatului medico - legal (fila  23), fiind internata in  spital  la  data  de  22.04.2011.
Din certificatul  medico - legal   reiese  ca fiica  reclamantei  a  fost internata  cu  diagnosticul : fractura piramidala nazala, traumatism toracic, fractura  ambele oase  gamba, fractura bazin.
Potrivit raportului  de  expertiza medico - legala (fila  24)  efectuat  la  data  de  09.04.2012 in dosarul penal nr. 9284/318/2011, afectiunile mentionate  in  actele  depuse, respectiv copia  certificatului medico - legal, copia  S.M. Tg-Jiu, precum si  Consultul radiografic si Consultul Ortopedic Ambulatoriu  Spital Tg-Jiu, ii  confera  numitei Bradescu Cornelia Loredana o infirmitate  fizica prin deficienta globala usoara, neincadrabila in grad  de  invaliditate cu o  incapacitate adoptiva de cca  40-45 %, pentru  o perioada de 6 luni de la  data  expertizarii.
Din  adeverinta  nr. 832/01.11.2011 reiese ca  fiica  reclamantei  a  fost  exmatriculata  de la  Facultatea  "Constantin Brancusi", la  sfarsitul  anului universitar 2010 /2011 datorita  neacumularii creditelor   necesare promovarii.
Instanta  constata ca  desi  studenta  era  o persoana  activa, inteligenta si perseverenta, impunandu-se  ca  model pentru  cei mai  multi colegi, asa  cum  rezulta din  caracterizarea  data  de  prof. univ. dr. Nicolae  Branzan  cadru  didactic la  Facultatea  de  Stiinte Juridice  si Litere  a  Univ. Constantin Brancusi (fila  29), aceasta  a  fost  exmatriculata  din anul I de  facultate pentru ca  a  fost in  imposibilitatea  sustinerii  examenelor  ca  urmare  a   starii de  sanatate  afectata  de  accidentul rutier produs de  parat.
Desi  Bradescu Cornelia Loredana  a  primit  despagubiri materiale si morale, in calitate  de parte  civila  in dosarul penal nr. 9284/318/2011, reclamanta neavand  aceasta  calitate in procesul penal, instanta  constata ca reclamanta, in calitate  de mama, a  fost  afectata psihic  de  suferinta fiicei  sale, avand  in vedere  multiplele  traumatisme produse  prin  accident.
Astfel,  instanta  considera  ca  orice mama  sufera  pentru copilul  sau  si  ca  urmare  a  unei  simple  raceli, cu  atat  mai mult pentru  astfel  de  afectiuni, afectiuni care, conform  certificatului medico  - legal  nu i-au pus  viata  in pericol,  dar care, potrivit  gandirii si  sensibilitatii unei mame  la  durerea  copilului, chiar  i-au pus  in  pericol viata  si integritatea  fizica.
Instanta  constata ca  suferinta  psihica  a  reclamantei  a  fost  determinata  pe  de o parte  de  suferinta  psihica si  fizica  a  fiicei , iar  pe  de  alta  parte  de  viitorul  acesteia,  avand  in vedere  ca  a  fost  exmatriculata  de la  facultate si  de  teama  de  a  avea  o  infirmitate  fizica permanenta.
Asadar, instanta  retine ca  actiunea  reclamantei este intemeiata cu privire la  daunele  morale reprezentand  suferinta  fizica provocata  de  vatamarea  corporala a  fiicei sale.
Referitor  la  decesul soacrei  reclamantei, instanta  constata  ca  reclamanta  nu  a  dovedit  ca  a  fost  afectata moral de  pierderea  acesteia.
De  altfel, la interogatoriu, reclamanta  a  recunoscut ca  nu  facea  deosebire intre  soacra si mama, a mai  declarat ca  a  fost  afectata  material  si moral pentru  ca nu  a  putut  sa mai lucreze  in  strainatate, soacra  fiind persoana  care  se  ocupa  de  intretinerea  gospodariei, desi  avea  varsta  de  70  de  ani.
Instanta  constata ca  acest motiv  invocat  la  interogatoriu , imposibilitatea  de  a  lucra  in  strainatate  a  fost  mentionat  si in  cererea  de  chemare in judecata. Astfel  reclamanta  precizeaza ca soacra  era  in putere,  era  sanatoasa, era  un  real  sprijin pentru  familia  sa si  daca  nu  ar fi  avut-o  pe  ea  nu  ar  fi putut  pleca  in  strainatate.
De  asemenea,  reclamanta precizeaza  ca "pe langa suferinta  morala  determinata  de  decesul  soacrei, evenimentul produs  a  generat daune materiale: cheltuieli pentru  funerarii, pomeni conform  obiceiului  comunitatii, la care  se  adauga faptul ca  se  afla in Italia  sub un  contract  de  munca, unde  castiga 500 euro pe luna si  a  trebuit  sa  renunte si  sa revina  acasa  pentru  a  o  ingriji pe  fiica  aflata   imobilizata la pat".
Din  aceasta motivate a  reclamantei, instanta  considera  ca  reclamanta  a  fost  afectata  material  de  decesul  soacrei, si nu  moral,  recunoscand ea  insasi  indirect  in  actiune prin intrebari  retorice ca reparatia morala  revenea  sotului, doar ca  aceasta nu  a  fost  suficienta: "Cum poate  fi  apreciata astfel  reparatia  morala a  sotului  meu  cu  numai  20.000 lei  pentru suferinta produsa  prin uciderea  mamei lui...? "
In consecinta, instanta  apreciaza  ca  suferinta  psihica pentru decesul unei persoane  este  dovedita , nu  de  lipsa  ajutorului  dupa deces, asa  cum  sustine  reclamanta, ci  de  grija  si  afectiunea  fata  de  acea persoana  inaintea  decesului.
Astfel,  o persoana  in varsta de  70 de  ani trebuia  protejata si  ajutata fara a  lasa  in grija  sa  intreaga  gospodarie. Desi  reclamanta  a  declarat, la  interogatoriu , ca  soacra  sa  a  fost  de  acord  ca  ea  sa lucreze  in  strainatate si ca  era  o persoana  sanatoasa si puternica, reclamanta nu a  dovedit  cele  sustinute.
De  altfel,  reclamanta  nici nu  a  solicitat probe pentru  dovedirea  actiunii, desi potrivit  deciziei  nr. 2356/20.04.2011  a  Sectiei  de  Contencios  Administrativ  si  Fiscal  a  I. C. C. J. si  daunele morale trebuie  dovedite .
Cu  aceste  considerente, instanta va  admite  in parte  actiunea  si va  obliga   paratii in  solidar , la plata  sumei  de  10.000 lei, catre  reclamanta reprezentand  daune morale  determinate  de  vatamarea  corporala  a  fiicei  sale  Bradescu   Cornelia Loredana.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte actiunea formulata de reclamanta BRADESCU ANISOARA, CNP 2700510166765, domiciliata in  comuna Turcinesti, judetul Gorj si pe paratul BEURAN EDUARD GEORGE, CNP  1890215180073, domiciliat in  comuna Turcinesti, judetul Gorj si  chemat in garantie SOCIETATEA DE ASIGURARE - REASIGURARE ASTRA ASIGURARI SA BUCURESTI PRIN SUCURSALA TG.JIU, cu  sediul in  Tg-JIu, strada Unirii, nr. 36, Complex  Uniri, parter, judetul Gorj, avand ca obiect pretentii.
Obliga paratul si chematul in garantie, in solidar, la plata sumei de 10.000 lei daune morale catre reclamanta.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica  din  14.11.2013, la Judecatoria Tg-Jiu.
  
Presedinte,
PARASCHIVA CATRINOIU
Grefier,
ALINA MEZDREA
   

red. jud. P.C. 20 Noiembrie 2013
tehn. AB/ex.5.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016