InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Mures

Civil - plangere impotriva refuzului executorului judecatoresc

(Hotarare nr. 7875 din data de 20.10.2011 pronuntata de Judecatoria Targu-Mures)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Targu-Mures | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Mures

Deliberand, constata urmatoarele :
Prin plangerea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 9130/320/2011 din 08.07.2011, petitionara SC FEBUS PRODIMPEX SRL a solicitat, in contradictoriu cu intimatul BEJ Szekely Szabolcs Barna, si pentru opozabilitate cu paratul KM, obligarea executorului la continuarea si finalizarea dosarului executional nr. 44/E/2009.
In motivarea plangerii petentul a aratat ca, a inaintat intimatului la data de 22.06.2011, cererea de executare silita a titlului executor constand in sentinta civila nr. 3099/03.06.2008 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures in dosarul nr. 7977/320/2007, prin care a fost admisa actiunea sa si a fost obligate paratul din dosarul de fata (KM), la respectarea proprietatii petentei asupra suprafetei de 141 mp evidentiata in CF nr. 1979/N Ernei, evacuarea neconditionata  a lui KM de pe terenul sau  si demolarea gardului ridicat pe proprietatea petentei.
  Intimatul executor judecatoresc SZEKELY SZABOLCS a comunicat insa petentei la 05.07.2011, ca refuza continuarea executarii silite inceputa  in dosarul executional nr. 44/E/2009 , datorita faptului ca a fost contactat de numita Beres Ilona, care i-a adus la cunostinta ca dansa este noua proprietara a terenului despre care se face vorbire in sentinta civila nr. 3099/03.06.2008 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures in dosarul nr. 7977/320/2007, dar nu a depus acte doveditoare si nici nu a formulat contestatie la executare.
Petentul a invocat prevederile art. 6 din Legea nr. 188/2000 si art. 53 din acelasi act normativ, aratand ca in principiu refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act sau de a efectua o executare silita se motiveaza, daca partile staruie in cererea de indeplinire a actului, in termen de cel mult 5 zile de la data refuzului, iar in cazul refuzului nejustificat de intocmire a unui act partea interesata poate introduce plangere in termen de 5 zile de la data la care a luat cunostinta de acest refuz la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul biroul executorului judecatoresc.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 53 din Legea nr. 188/2000 si ale art. 274 din Cod procedura civila.
Intimatul, desi legal citat, nu a depus intampinare si nici nu s-a prezentat in instanta.
Instanta a administrat in cauza proba cu inscrisuri.
In probatiune au fost depuse la dosar urmatoarele inscrisuri: adresa din 22.06.2011 emisa de catre executorul judecatoresc Szekely Szabolcs,  dosarul executional nr. 44/E/2009 al BEJ Szekely Szabolcs Barna.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele :
Examinand in drept cererea formulata, instanta constata ca potrivit art. 2 alin. 1 din Legea nr. 188/2000 "executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public", iar in baza art. 6 din acelasi act normativ "executorii judecatoresti nu pot refuza indeplinirea unui act dat in competenta lor, decat in cazurile si in conditiile prevazute de lege".
De asemenea, art. 53 din Legea nr. 188/2000 dispune ca "refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act sau de a efectua o executare silita se motiveaza daca partile staruie ", iar potrivit alin. 2 " in cazul refuzului nejustificat de intocmire a unui act parte interesata poate introduce plangere in termen de 5 zile de la data la care a luat cunostinta despre acest refuz, la Judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul Biroul executorului judecatoresc".
Dupa cum reiese din sustinerile petentei, necontestate de catre intimati, coroborate cu inscrisurile existente in dosarul executional nr. 44/E/2009 depus in copie certificata, starea de fapt din speta este urmatoarea:
La data de 26.02.2009 petenta SC FEBUS PRODIMPEX SRL a depus la BEJ Szekely Szabolcs cerere inregistrata sub nr. 44/E/2009 prin care a solicitat acestuia sa procedeze la punerea in executare silita a titlului executoriu constand in sentinta civila nr. 3099/03.06.2008 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures fata de debitorul KM. Petenta a achitat onorariul executional solicitat si taxele judiciare de timbru necesare demararii executarii silite.
La 27.02.2007 BEJ Szekely Szabolcs a emis somatie de executare fata de KM solicitandu-i acestuia sa se conformeze dispozitiilor din titlul executoriu mentionat, inclusiv cu privire la achitarea cheltuielilor de executare si de judecata.
Fata de opozitia debitorului de a se conforma, executorul judecatoresc insotit de fortele de politie din cadrul Politiei Ernei a procedat la data de 08.04.2009 la evacuarea paratului KM din imobilul mentionat in titlul executoriu, intocmindu-se in acest sens procesul verbal aflat la f. 23-27 din dosarul executional.
Avand in vedere ca in titlul executoriu- sentinta civila nr. 3099/2008, petenta creditoare nu era autorizata sa demoleze gardul in discutie, acest lucru fiind stabilit in sarcina paratului, si fiind vorba despre o obligatie de a face, petenta a solicitat la 21 mai 2009 autorizarea sa demoleze gardul ridicat de parat pe terenul reclamantei pe cheltuiala paratului. Cererea a fost admisa prin sentinta civila nr. 5617/04.06.2010 a Judecatoriei Tg. Mures, ramasa definitiva si irevocabila prin neapelare. Sentinta a fost investita cu formula executorie, petenta solicitand punerea ei in executare in dosarul executional nr. 44/E/2009 ( f. 49-50).
In cursul anului 2010, dupa pronuntarea sentintei civile nr. 5617/2010 anterior mentionata, singurele acte de executare intreprinse de catre executorul judecatoresc pentru aducerea la indeplinire a celor doua titluri executorii au fost incheierea a 3 procese verbale de situatie ( f. 51-53 din dosarul executional).
In 19 mai 2011, executorul judecatoresc procedeaza la somarea debitorului cu privire la demolarea gardului ridicat pe proprietatea reclamantei in conformitate cu dispozitiile cuprinse in titlurile executorii mentionate ( f. 54 din dosarul executional).
Printr-un email aflat la f. 59 in dosarul executional, executorul este instiintat la data de 25 mai 2011 de catre tertul Beres Imola ca aceasta este una din noii proprietari ai imobilului-constructie si ca doreste sa faca contestatie la executare impotriva executarii silite din dosarul executional nr. 44/E/2009.
Ulterior acestei date, toate actele de executare efectuate in dosarul executional in discutie privesc doar executarea creantei banesti prin poprire la diversi terti ( unitati bancare, societati comerciale, etc.).
Raportand aceasta stare de fapt la cuprinsul hotararilor judecatoresti in discutie, instanta constata ca nu exista nici un impediment intemeiat care sa indreptateasca executorul judecatorsc sa nu mai continue executarea silita.
Astfel, conform extrasului de CF nr. 50544 Ernei, nr. top. 303/2 ( f. 61-63 dosar executional) dreptul de nuda proprietate asupra imobilului inscris in acest CF apartine lui Pop Ilona Ester si Beres Imola, iar paratul KM are inscris drept de usufruct viager. Dobandirea dreptului de nuda proprietate de catre cele doua persoane-terte s-a facut la data de 10.08.2010, deci ulterior pronuntarii sentintei civile nr. 5617/2010. Astfel, dobanditorii dreptului de nuda proprietate dobandesc cu titlu particular toate sarcinile imobilului existente la data la care au devenit nuzi proprietari.
Pe de alta parte, titlurile executorii in discutie vizeaza o obligatie de a face         ( aceea de a demola un gard), obligatie cu privire la care, prin sentinta civila nr. 5617/2010, petenta a fost autorizata sa o indeplineasca ea insasi, pe cheltuiala paratului. Astfel, pentru aducerea la indeplinire a acestei hotarari judecatoresti nu este necesar concursul unei alte persoane, nici macar a debitorului KM, operatiunea putand fi efectuata chiar de catre petenta, iar costurile urmand a fi suportate de catre parat.
In plus, existenta emailului anterior mentionat nu face dovada unei opozitii efective si intemeiate din punct de vedere legal la punerea in executare a titlurilor executorii, atata vreme cat respectivii terti ( subdobanditori ulteriori ai dreptului de nuda proprietate asupra unor constructii) nu au inteles sa uzeze de procedura prevazuta de art. 399 C. proc. civ., adica nu au formulat contestatie la executare ca si terti interesati si pretins afectati de aceasta executare. De asemenea, analizand descrierea constructiilor din CF nr. 50544 Ernei, nr. top. 303/2 nu rezulta ca gardul in discutie figureaza printre bunurile cu privire la care cele doua persoane terte au un drept de nuda proprietate, in realitate acel gard din titlurile executorii fiind un gard ridicat pe proprietatea petentei.
In aceste conditii, instanta apreciaza ca refuzul executorului de a finaliza executarea silita I ceea ce priveste demolarea gardului conform celor stabilite prin cele doua titluri executorii nu este justificat, iar executorul judecatoresc a dat dovada de pasivitate deoarece perioade mari de timp nu a indeplinit nici un act de executare in scopul finalizarii dosarului executional.
Fata de aceste considerente instanta constata ca sunt incidente dispozitiile art. 53 din Legea nr. 188/2000, motiv pentru care va admite plangerea formulata si va obliga executorul judecatoresc SZEKELY SZABOLCS BARNA in calitate de reprezentant al BEJ SZEKELY SZABOLCS BARNA de a proceda la continuarea si finalizarea dosarului executional nr. 44/E/2009 .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010