InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Secuiesc

Sentinta civila nr. 1024/14.10.2009 pronuntata in dosarul nr. 58/322/2005

(Sentinta civila nr. 1024 din data de 14.10.2009 pronuntata de Judecatoria Targu-Secuiesc)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Targu-Secuiesc | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Secuiesc

Sentinta civila nr. 1024/14.10.2009 pronuntata in dosarul nr. 58/322/2005,

Prin actiunea principala inregistrata sub nr.dosar civil. 58/322/2005 reclamantul G.CS, a chemat in judecata pe  paratii S.A, S.B.R,  PVB, S.A.A, solicitand instantei de judecata ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna urmatoarele:
- sa se constate faptul ca din masa succesorala ramasa dupa defuncta S.V, face parte cota de ½ parte (identic cu 4/8 )  din imobilul inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p.,  iar mostenitorii legali ai acesteia sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor,  respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali, S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii;
- sa se constate faptul ca din masa succesorala ramasa dupa defuncta S.V mai face parte  si cota de ½ parte ( identic cu 4/8 parte) din imobilul inscris in CF.nr.6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p, iar mostenitorii legali ai acesteia sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor, respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii;
- sa se dispuna sistarea starii de indiviziune existenta intre parti,   cu privire la cele doua imobile, in sensul ca imobilul inscris in CF.nr.6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p., sa fie partajat conform folosintei actuale iar imobilul inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p., sa fie atribuit unuia dintre coproprietari, cu obligarea cestuia la plata sultelor catre ceilalti coproprietari;
- cu intabularea dreptului de proprietate al partilor in ambele CF-uri;
- cu cheltuieli de judecata pro-parte;
Actiunea a fost legal timbrata cu 5 lei timbru judiciar plus suma de 36,60 lei taxa judiciara de timbru (fila 10).
In motivarea actiunii se arata urmatoarele:
Faptul ca din masa succesorala ramasa dupa defuncta S.V face parte cota de ½ parte (identic cu 4/8 )  din imobilul inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p., iar mostenitorii legali ai acesteia sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor,  respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii, restul imobilului formand coproprietatea reclamantului G.CS in cota de 3/8 parte, precum si a paratului S.A in cota de 1/8 parte, imobil care nu este comod partajabil in natura.
 Faptul ca din masa succesorala ramasa dupa defuncta S.V  mai face parte  si cota de ½ parte ( identic cu 4/8 parte) din imobilul inscris in CF.nr.6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p., iar mostenitorii legali ai acesteia sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor, respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii, restul de ½ parte formand proprietatea reclamantului G.CS, imobil care se afla in posesia partilor  si este comod partajabil in natura, existand si gard despartitor.
Prin completarile de actiune, depuse la dosar la fila nr.32 si 68, reclamantul a solicitat instantei de judecata ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate faptul ca la imobilul inscris in CF.nr.6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p.,  reclamantul G.CS  a efectuat investitii constand in construirea unei  bai si a unei camari, respectiv faptul ca, la imobilul CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p. reclamantul a efectuat investitii constand in adaugirea la casa a unei camari si a unui antreu.
 Aceste completari au fost legal timbrata cu 5 lei timbru judiciar plus suma de 240 lei taxa judiciara de timbru (fila 33) si 559 lei taxa judiciara de timbru, (fila nr.69).
In motivare, se arata e catre reclamant, ca la ambele imobile reclamantul a efectuat investitiile mai sus aratate.
Fata de actiunea principala, paratii S.A, S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A au formulat Intampinare (filele 37-38) prin care au fost de acord cu dezbaterea masei succesorale ramasa dupa defuncta S.V cu privire la ambele imobile, insa nu au fot de acord cu varianta de partaj propusa de catre reclamant, nerecunoscand efectuarea de catre reclamant a investitiilor efectuate la imobil.Totodata, au formulat si actiune reconventionala, solicitand instantei de judecata, ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se dispuna urmatoarele:
- sa se constate faptul, ca din masa succesorala ramasa dupa defuncta S.V mai face parte  si cota de ½ parte ( identic cu 4/8 parte) din imobilul inscris in CF.nr.5583, nr. cadastral 2652 - gradina - in suprafata de 774 m.p., respectiv nr.cadastral 2653 - gradina - in suprafata de 1613 m.p., iar mostenitorii legali ai acesteia sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor, respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii, cu mentiunea  ca restul de ½ parte din imobil formeaza proprietatea tabulara a reclamantului G.CS.
- sa se dispuna sistarea starii de indiviziune existenta intre parti cu privire la terenul aferent acestui imobil prin formare de loturi conform folosintei actuale, cu intabularea dreptului de proprietate ale partilor.
Actiunea reconventionala  fost legal timbrata cu 5 lei timbru judiciar plus suma de 36,60 lei taxa judiciara de timbru (fila 39).
In motivarea actiunii reconventionale se arata faptul ca din masa succesorala ramasa dupa defuncta S.V mai face parte  si cota de ½ parte ( identic cu 4/8 parte) din imobilul inscris in CF.nr.5583, nr. cadastral 2652 - gradina - in suprafata de 774 m.p., respectiv nr. cadastral 2653 - gradina - in suprafata de 1613 m.p., precum si faptul ca acest imobil este direct invecinat cu imobilul inscris in CF nr 6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p.,  imobile despartite cu gard si aflate in posesia separate a partilor insa avand in vedere valoarea diferentiate a celor doua gospodarii se impune calcularea de sulte.
Se arata si faptul ca, imobilul se afla in posesia si folosinta reclamantului reconventional, S.A.A.
Prin completarea de actiune, depusa la dosar la filele nr.74-75, reclamantii reconventionali S.A, S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A au solicitat instantei ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta, sa se constate faptul ca la imobilul CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p.,  reclamantul -reconventional S.A.A a efectuat investitii, constand in pardoseli si placaje, refacerea acoperisului la sopronul de lemne, amenajarea si echiparea camerei de baie, introducere apa curenta, construirea unui decantor pentru ape uzate, recompartimentari din placi de gipscarton, lambrisarea si izolarea peretilor, inlocuirea a unui numar de 5 usi si ferestre si refacerea gardului imprejmuitor.
Cu mentiunea, ca pentru investitiile efectuate, la valorile precizate initial, atat de reclamantul G.CS cat si de reclamantul-reconventional S.A.A, in functie de valorile stabilite prin expertizele ce s-au efectuat in cauza, acestia si-au majorat pretentiile la sumele stabilite prin expertize, cu completarea taxei judiciare de timbru .
Completarea de actiune reconventionala a fost timbrata cu 3 lei timbru judiciar plus suma de 917 lei taxa judiciara de timbru (filele 71-72).
In motivarea acestei completari de actiune se arata faptul ca reclamantul reconventional S.A.A a efectuat aceste investitii inca in timpul vietii antecesorilor G.F si G.G, bunicii sai, si dupa decesul acestora, imobilul a fost in posesia sa exclusiva .
Cu privire la afirmativele investitii, efectuate de catre reclamantul G.CS, la acelasi imobil, s-a aratat faptul ca aceste investitii au fost efectuate de catre defunctii G.F si G.G, din resursele lor financiare  in timpul vietii lor.
Fata de  completarea e actiunea reconventionala, reclamantul G.CS a formulat intampinare, prin care nu a fost de acord cu investitiile solicitate de catre reclamantul reconventional.
Din materialul probator administrat in cauza instanta retine in fapt urmatoarele:
Din extrasele de Carte funciara si copiile dupa actele de stare civila, instanta retine urmatoarele:
Imobilul inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p., formeaza coproprietatea, in indiviziune, a reclamantului G.CS in cota de 3/8 parte, a reclamantului-reconventional S.A in cota de 2/8 parte, restul de ½ parte (identic cu 4/8 ), figurand pe numele defunctei S.V, iar mostenitori  sai legali sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor si in cota de 1/8 parte, respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii si in cotele de cate 1/8 parte fiecare.
In acest context, avand in vedere dispozitiile art.644, art.650, art.651, art.653, art.659 si urmatoarele C.civ. combinat cu dispozitiile art.1 din Legea nr.319/1944, in urma dezbaterii masei succesorale a defunctei asupra imobilului de mai sus, vor fi coproprietari in indiviziune urmatorii: reclamantul G.CS - in  cota de 3/8 parte, paratul S.A - in cota de 2/8 parte, respectiv paratii S.B.R,  P.V.B si S.A.A - in cotele de cate 1/8 parte fiecare.
Imobilul inscris in CF.nr.6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p., in suprafata reala de 2965 m.p., potrivit expertizei ce s-a efectuat in cauza, imobil situat in localitatea.., formeaza coproprietatea in indiviziune a reclamantului G.CS, in cota de ½ parte, restul de ½ parte ( identic cu 4/8 parte) figurand pe numele aceleasi defuncte, iar mostenitori sai legali sunt urmatorii: paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor si in cota de 1/8 parte, respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii si in cotele de cate 1/8 parte fiecare.
In acest context, avand in vedere dispozitiile art.644, art.650, art.651, art.653, art.659 si urmatoarele C.civ. combinat cu dispozitiile art.1 din Legea nr.319/1944, in urma dezbaterii masei succesorale a defunctei, asupra imobilului de mai sus vor fi coproprietari in indiviziune urmatorii: reclamantul G.CS - in  cota de 4/8 parte, paratul S.A - in cota de 1/8 parte, respectiv paratii S.B.R,  P.V.B si S.A.A - in cotele de cate 1/8 parte fiecare.
Imobilul inscris in CF.nr.5583, nr. cadastral 2652 - gradina - in suprafata de 774 m.p., respectiv nr.cadastral 2653 - gradina - in suprafata de 1613 m.p, formeaza coproprietatea in indiviziune  a reclamantului G.CS, in cota de ½ parte, restul de ½ parte ( identic cu 4/8 parte) figurand pe numele aceleasi defuncte, iar mostenitorii sai legali sunt urmatorii : paratul, reclamant-reconventional S.A - in calitate de sot supravietuitor si in cota de 1/8 parte, respectiv paratii,  reclamanti - reconventionali S.B.R,  P.V.B, respectiv S.A.A - in calitate de copii si in cotele de cate 1/8 parte fiecare.
In acest context, avand in vedere dispozitiile art.644, art.650, art.651, art.653, art.659 si urmatoarele C.civ. combinat cu dispozitiile art.1 din Legea nr.319/1944, in urma dezbaterii masei succesorale a defunctei, asupra imobilului de mai sus vor fi coproprietari in indiviziune urmatorii: reclamantul G.CS - in  cota de 4/8 parte, paratul S.A - in cota de 1/8 parte, respectiv paratii S.B.R,  P.V.B si S.A.A - in cotele de cate 1/8 parte fiecare, sens in care va admite capetele de cerere, atat din actiunea principala cat si din actiunea reconventionala, avand ca obiect dezbaterea masei succesorale ramasa dupa defuncta S.V, cu privire la cotele sale de proprietate din imobilele inscrise in cartile funciare nr.1737, 6099 si 5583, potrivit dispozitivului de mai jos.
In drept, potrivit dispozitiilor art.728 C.civ. ,, Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii_." Iar potrivit dispozitiilor art.492 C.civ. ,, Orice constructie_sau lucru facut in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant, cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pana ce se dovedeste din contra".
Cu ocazia interogatoriului, luat de la reclamantul G.CS (filele 80-83), acesta a aratat faptul ca pivnita situata sub constructiile aferente imobilelor inscrise in CF 6099 si 5583 , nu este comod partajabila in natura, existand acces numai dinspre imobilul situat in localitatea_  str. ..,imobil aflat in posesia paratilor, fiind de acord ca imobilul inscris in CF 1737, sa fie dezmembrat in doua loturi cu acces separat la str. _, iar lotul reclamantilor reconventionali sa cuprinda casa si o parte din teren, iar cu privire la investitiile efectuate de reclamantul-reconventional S.A.A la imobilul situat pe str. _, reclamantul a aratat faptul ca din anul 1999 nu a mai intrat in acest imobil si astfel nu are cunostinta de aceste investitii, iar cu privire la investitiile efectuate de catre el la imobilul in speta a aratat faptul ca parintii sai, G.F si G.G au decedat  in anul 1986 respectiv in anul 2004 insa el a efectuat aceste investitii, respectiv au fost efectuate camara si antreul, au fost edificate de catre parintii sai pentru el, iar din momentul in care sa casatorit, reclamantul sa mutat in acest imobil.
Cu privire la investitiile efectuate de catre reclamantul G.CS la imobilul situat pe str. .., acestea au fost dovedite cu prisosinta, prin declaratiile martorilor audiati in cauza si anume:_ (filele 90-93), instanta retinand faptul ca investitiile solicitate de catre reclamantul G.CS si anume: camara si antreu, au fost efectuate de catre parintii sai G.F si G.G in anii 1967-1968 pentru acesta, cu intentia de a-l gratifica, iar in anul 1970, cand reclamantul s-a casatorit s-a mutat in acest imobil.
Cu privire la investitiile efectuate de catre reclamantul G.CS la imobilul situat pe strada _., constand in construirea uni bai si a unei camari, aceste investitii nu au fost contestate de catre parati, reclamanti - reconventionali.
Cu privire la investitiile efectuate de catre reclamantul reconventional S.A.A la imobilul situat pe str. _, acestea au fost dovedite cu prisosinta, declaratiile martorilor audiati in cauza si anume: .. (filele 158, 168-169), instanta retinand faptul ca aceste investitii au fost realizate in perioada 1995-2005, data dupa care reclamantul reconventional s-a mutat in imobilul in speta.
Cu privire la partajarea celor trei imobile, precum si cu privire la evaluarea si identificarea investitiilor solicitate, in speta s-au efectuat mai multe expertize dupa cum urmeaza:
Cu privire la investitiile efectuate de catre reclamantul G.CS la  imobilul inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p., imobil situat in localitatea_., str_., in suma totala de 14.075 lei ( patrusprezecemiisaptezecisicinci lei) constand in adaugirea la casa a unei camari si a unui antreu, aceste investitii au fost evaluate potrivit Raportului de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic G.A, depus la dosar la filele nr.190-216 (volumul I), sens in care va admite capatul de cerere din actiunea principala potrivit dispozitivului de mai jos.
Cu privire la investitiile efectuate de catre reclamantul -reconventional S.A.A la  imobilul inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p.,  aceste investitii in suma totala de 30.976 lei (treizecimiinouasutesaptezecisisase lei), constand in pardoseli si placaje, refacerea acoperisului la sopronul de lemne, amenajarea si echiparea camerei de baie, introducere apa curenta, construirea unui decantor pentru ape uzate, recompartimentari din placi de gipscarton, lambrisarea si izolarea peretilor, inlocuirea a unui numar de 5 usi si ferestre si refacerea gardului imprejmuitor, au fost evaluate potrivit Raportului de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic G.A, depus la dosar la filele nr.190-216 (volumul I), sens in care va admite capatul de cerere din actiunea reconventionala potrivit dispozitivului de mai jos.
Cu privire la sistarea starii de indiviziune existenta intre parti asupra imobilului inscris in CF.1737, nr. cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p., imobil situat in localitatea_ cu privire la constructii si anexe gospodaresti, avand in vedere faptul ca aceste constructii sunt in posesia reclamantului -reconventional S.A.A, precum si faptul ca si anexele gospodaresti sunt in posesia acestuia din urma, instanta va atribuii aceste constructii in intregime si in natura reclamantului -reconventional S.A.A.
Avand in vedere concluziile Raportului de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic G.A, depus la dosar la filele nr.190-216 (volumul I) din care rezulta faptul ca valoarea totala a constructiilor este in suma de 82.000 lei ( optzecisidouamii lei), din aceasta valoare instanta va  scadea contravaloarea investitiilor efectuate de catre reclamantul G.CS  precum si de catre reclamantul-reconventional S.A.A, rezultand o contravaloare a constructiilor in suma de 36.949 lei (treizecisisasemiinouasutepatruzecisinoua lei).
Avand in vedere faptul ca aceste constructii au fost atribuite in intregime si in natura reclamantului reconventional precum si faptul ca reclamantul G.CS are o cota de 3/8 parte, instanta va obliga pe reclamantul-reconventional S.A.A la plata sumei de 13.855,80 lei ( treisprezecemiioptsuteconcizecisicinci lei si optzecibani), cu titlu de sulta, catre reclamantul, parat - reconventional G.CS.
Cu privire la terenul aferent imobilului inscris in CF.1737, nr.cadastral 1482/2/b - gradina si casa - in suprafata de 1277 m.p., instanta va dispune  sistarea starii de indiviziune existenta intre parti, potrivit Raportului de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic T.L, depus la dosar la filele nr.237-242 (volumul II) si conform Planului de situatie depus la dosar la fila nr.242,(volumul II),  in sensul ca va dezmembra parcela cu nr.cadastral 1482/2/b in parcelele cu nr.top nou 1482/2/b/1 - in suprafata de 357 m.p., respectiv 1482/2/b/2 - in suprafata de 980 m.p., sens in care va forma un numar de doua loturi, dupa cum urmeaza: Lotul nr.1 va cuprinde parcela cu nr. cadastral 1482/2/b/1 - in suprafata de 357 m.p., lot pe care il va  atribui  in natura si in intregime reclamantului, parat - reconventional G.CS; Lotul nr.2  va cuprinde parcela cu nr. cadastral 1482/2/b/2 - in suprafata de 980 m.p., lot pe care il va  atribui in natura si in intregime paratului, reclamant-reconventional S.A.A
Cu privire la aceasta modalitate de partajare instanta constata faptul ca in speta de fata s-au efectuat mai multe expertize si mai multe propuneri de partajare, insa avand in vedere cele constatate de catre instanta de judecata, cu ocazia cercetarii la fata locului, conform procesului-verbal din data de 22 iunie 2009, (fila382) (volumul II) a constatat faptul ca in Raportul de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic G.A, depus la dosar la filele nr.190-216 (volumul I) nu s-a propus partajarea terenului, iar in volumul II, (fila 365) exista un plan de situatie intocmit de catre expertul J.M, care a dezmembrat terenul fara a partaja grajdul si sura, notate cu cifra 2 pe planul de situatie, singura varianta pertinenta si utila fiind cea propusa de Raportul de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic T.L, depus la dosar la filele nr.237-242 (volumul II) si conform Planului de situatie depus la dosar la fila nr.242,(volumul II), expertiza ce are in vedere crearea unui front pentru ambele loturi la strada Butykak si are in vedere si faptul ca atat casa de locuit, grajdul si sura formeaza un tot unitar, necesar bunei gospodariri si folosinte a imobilului.
Tot, potrivit Raportului de expertiza judiciara intocmit de expertul tehnic T.L, depus la dosar la filele nr.254-268 (volumul II), instanta retine faptul ca pretul de circulatie al terenului pentru imobilul de mai sus se cifreaza la suma de 40.300 lei, (patruzecimiitreisutelei), calculat cu 30,15 lei/m.p., din care procentual echivalentul cotei de proprietate al reclamantului, parat - reconventional G.CS de 3/8 parte este echivalent cu suprafata de 501m.p., sens in care pentru diferenta de 144 m.p. , va obliga pe reclamantul-reconventional S.A.A la plata sumei de 4341,16 lei (patrumiitreisutepatruzecisiunulei si sasesprezecebani), cu titlu de sulta catre reclamantul, parat - reconventional G.CS; va dispune intabularea dreptului de proprietate al paratului, reclamant-reconventional S.A.A in CF.1737, cu titlu de succesiune si partaj; va constata faptul ca paratii, reclamanti-reconventionali S.A, S.B.R,  P.V.B, cu privire la imobilul inscris in CF.1737, nu au solicitat contravaloarea cotei lor de proprietate din constructii si teren.
Cu privire la investitiile efectuate de catre reclamantul, parat-reconventional, G.CS  la imobilul inscris in CF.nr.6099  , nr.cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p., in suprafata reala de 2965 m.p., aceste  investitii, constand in construirea unei  bai si a unei camari, in valoare de 11376 lei ( unsprezecemiitreisutesaptezecisisase lei)au fost evaluate potrivit  Raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit de catre expertul G.A, depus la dosar la filele 190-216,(volumul I).
Instanta va constata faptul ca pretul de circulatie al constructiilor existente pe imobilul inscris in CF nr. 6099 Covasna se cifreaza la suma de 171.219 lei,  potrivit aceluiasi Raport de expertiza.
Va dezmembra constructiile existente pe imobilul inscris in CF.6099, potrivit Raportului de expertiza mai sus aratat si Planului de situatie - Anexa nr.8, depusa la dosar la fila nr.216 volumul I, care vor face parte integranta din prezenta hotarare, prin formarea a doua loturi, dupa cum urmeaza: - Lotul nr.1  va cuprinde apartamentul nr.I, format din camera - in suprafata de 22,67 m.p., camera - in suprafata de 17,96 m.p., bucatarie - in suprafata de 17,54 m.p., baie - in suprafata de 5,38 m.p., camara - in suprafata de 3,44 m.p. , lot, in contravaloare de 66.876 lei ( sasezecisisasemiioptsutesaptezecisisase lei) si pe care il va atribui , in intregime si in natura reclamantului, parat-reconventional, G.CS; - Lotul nr.2 va cuprinde apartamentul nr.II, format din restul constructiilor si anume : doua camere, bucatarie, antreu, baie si camara, in suprafata de 16,58 m.p.,27,31 m.p., 16,89 m.p., 13,30 m.p., 5,6 m.p. si 3,63 m.p., precum si pivnita in suprafata de 27 m.p., lot in contravaloare de 104.341 lei ( unasuapatrumiitreisutepatruzecisiunu lei) si pe care il va atribui in intregime si in natura paratilor, reclamanti-reconventionali, S.A, S.B.R,  P.V.B si S.A.A,  in cotele de cate ¼ parte fiecare, avand in vedere faptul ca potrivit celor constatate de catre instanta de judecata cu ocazia cercetarii la fata locului, conform procesului-verbal din data de 22 iunie 2009, (fila382, volumul II) reclamantul G.CS foloseste acest apartament si din punct de vedere practic instanta nu a imbratisat varianta propusa de catre parati, in sensul ca o camera aflata in posesia reclamantului si in suprafata de 27,31 mp. identificata potrivit expertizei efectuata de catre expertul J.M, (fila 364, volumul II) sa fie impartita in doua, avand in vedere ca intre cele doua apartamente nu exista usa comuna, iar construirea unui nou perete despartitor si a unei usi de acces intre cele doua apartamente ar impune cheltuieli inutile si ar face nefunctionala folosinta ambelor apartamente, precum si faptul ca pivnita are acces din imobilul aflat in posesia reclamantilor reconventionali, si aceasta pivnita nu poate fi comod partajabila in natura.
Avand in vedere cotele diferentiate ale partilor mai sus aratate, pentru echivalarea contravalorii cotelor de proprietate, instanta va obliga pe paratii, reclamanti-reconventionali, S.A, S.B.R,  P.V.B si S.A.A, cu privire la constructii, la plata sumelor de cate  5433,30  lei (cincimiipatrusutetreizecisitrei lei si treizeci de bani) fiecare, cu titlu de sulta catre reclamantul, parat-reconventional, G.CS  , in total suma de  21733 lei ( douazecisiunamiisaptesutetreizecisitrei lei) .
Cu privire la terenul aferent imobilului inscris in CF.6099, nr. cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p., in suprafata reala de 2965 m.p. precum si cu privire la terenul aferent imobilului inscris in CF.nr.5583  , nr.cadastral 2652 - gradina - in suprafata de 774 m.p., respectiv nr.cadastral 2653 - gradina - in suprafata de 1613 m.p., identificat potrivit Raportului de expertiza intocmit de catre expertul T.L - depus la dosar la filele nr.291-297 si Planului de situatie , depus la dosar la fila nr.295 volumul II, avand in vedere faptul ca intre ele doua imobile exista gard despartitor, precum si faptul ca pe terenul folosit de catre reclamant exista o fantana care in opinia reclamantilor reconventionali a fost evaluata la o suma care nu corespunde realitatii insa avand in vedere ca si pe imobilul inscris in CF nr.1737, in urma sistarii starii de indiviziune starii de indiviziune, pe lotul atribuit reclamantilor reconventionali exista o fantana, cele doua fantani fiind de valori apropiate si astfel intre parti se va compensa in mod implicit plata eventualelor sulte cu privire la cele doua fantani, instanta va dispune sistarea starii de indiviziune existenta intre parti, potrivit Raportului de expertiza mai sus aratat, cu mentiunea ca pe parcursul judecatii cauzei s-au mai efectuat expertize privind identificarea si partajarea terenului, insa aceasta din urma expertiza coincide cu modalitatea de dezmembrare a constructiilor, mai sus aratata, prin formarea a doua loturi, dupa cum urmeaza: - va dezmembra parcela cu nr.cadastral 2650 - casa si curte - in suprafata de 2769 m.p., in suprafata reala de 2965 m.p. in parcela cu nr.cadastral nou 2650/1- in suprafata de 190 m.p. , in parcela cu nr.cadastral nou 2650/2- in suprafata de 1376 m.p. respectiv in parcela cu nr.cadastral nou 2650/3- in suprafata de 1399 m.p; respectiv va dezmembra parcela cu nr.cadastral 2653 - gradina - in suprafata de 1613 m.p., in parcela cu nr.cadastral nou 2653/1 - in suprafata de 439 m.p. si parcela cu nr.cadastral nou 2653/2 - in suprafata de 1174 m.p.; sens in care Lotul nr.1  va cuprinde parcela cu nr.cadastral nou 2650/2- in suprafata de 1376 m.p. , parcela cu nr.cadastral nou 2653/1 - in suprafata de 439 m.p. precum si parcela cu nr.cadastral 2652 - gradina - in suprafata de 774 m.p.,lot in suprafata totala de 2589 m.p. si pe care il va atribui , in intregime si in natura reclamantului, parat-reconventional, G.CS ; Lotul nr.2  va cuprinde parcela cu nr.cadastral nou 2650/3- in suprafata de 1399 m.p. si parcela cu nr.cadastral nou 2653/2 - in suprafata de 1174 m.p.lot in suprafata totala de 2573 m.p., si pe care il va atribui , in intregime si in natura paratilor, reclamanti-reconventionali, S.A, S.B.R,  P.V.B si S.A.A,  in cotele de cate ¼ parte fiecare; respectiv Lotul nr.3 va cuprinde parcela cu  nr. cadastral nou 2650/1- in suprafata de 190 m.p., care va forma proprietatea comuna a partilor; fara sulte, cu privire la terenul aferent celor doua imobile; va dispune intabularea dreptului de proprietate al partilor in CF.6099  si in CF.5583, potrivit celor de mai sus, cu titlu de succesiune si partaj, sens in care va admite in parte  atat actiunea principala cat si actiunea reconventionala, potrivit dispozitivului de mai jos.
Avand in vedere cheltuielile efectuate de catre parti, in baza dispozitiilor art.274 combinat cu dispozitiile art.276 si art.277 C.pr.civ. va compensa intre parti integral cheltuielile de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010