InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Toplita

Divort

(Hotarare nr. 113 din data de 19.01.2012 pronuntata de Judecatoria Toplita)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Toplita | Jurisprudenta Judecatoria Toplita

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta H.L. si pe paratul   H.V., avand ca obiect divort cu copii minori.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta pentru reclamanta lipsa, avocat O-C.V., cu procura speciala la dosar si paratul.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca, prin serviciul registratura al instantei, mandatara reclamantei a depus o cerere avand ca obiect strigarea cauzei dupa ora 10,00.
Mandatara reclamantei, arata ca partile s-au inteles asupra tuturor cererilor accesorii, respectiv ca divortul sa fie pronuntat prin acord. Mentioneaza ca nu mai are alte cereri de formulat, solicitand judecarea cauzei pe fond.
Paratul prezent, arata ca, intr-adevar s-a inteles cu reclamanta asupra tuturor capetelor de cerere accesorii divortului, exprimandu-si consimtamantul la desfacerea casatoriei prin acord. Semneaza cererea de divort, facand mentiunea expresa pe aceasta "Sunt de acord cu divortul si cererile accesorii". Nu are alte cereri de formulat.
Nemaifiind formulate alte cereri, vazand pozitia procesuala a ambelor parti, a reclamantei prin mandatar si raportat la prevederile din Noul Cod civil in vigoare la data pronuntarii hotararii, instanta acorda cuvantul pe fond.
Mandatara reclamantei, avocat O-Z.V., avand cuvantul pe fond, solicita desfacerea casatoriei incheiate la data de decembrie 1998, inregistrata sub nr. 98 la Primaria orasului X, prin acordul sotilor, reluarea numelui reclamantei avut anterior casatoriei, cel de Averitei, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti asupra minorilor H.V., nascut la data de  august 1998 si H.M., nascuta la data de octombrie 1996, de catre ambii parinti, stabilirea locuintei minorilor la tata, respectiv in municipiul X, judetul Harghita, obligarea fiecaruia dintre parinti sa contribuie in mod egal la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor minori, respectiv asigurarea celor necesare traiului minorilor, cu stabilirea in favoarea reclamantei a unui program de vizitare in sensul posibilitatii preluarii lor la resedinta din Italia, in prima saptamana din vacanta de Pasti in primul an si a doua saptamana din vacanta de Pasti in al doilea an, a doua saptamana din vacanta de iarna, in primul an si a doua saptamana in vacanta de iarna in al doilea an iar in vacanta de vara, lunile iulie si august. Solicita cheltuieli de judecata in cuantum de ½ parte, respectiv suma de 500 lei.
Paratul, avand cuvantul pe fond, arata ca este de acord cu cele aratate de mandatara reclamantei, respectiv desfacerea casatoriei incheiate la data de decembrie 1998, inregistrata sub nr. 98 la Primaria orasului X, prin acordul sotilor, reluarea numelui reclamantei avut anterior casatoriei, cel de A., stabilirea exercitarii autoritatii parintesti asupra minorilor H.V., nascut la data de august 1998 si H.M., nascuta la data de octombrie 1996, de catre ambii parinti, stabilirea locuintei minorilor la tata, respectiv in municipiul X, judetul Harghita, obligarea fiecaruia dintre parinti sa contribuie in mod egal la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor minori, respectiv asigurarea celor necesare traiului minorilor, cu stabilirea in favoarea reclamantei a unui program de vizitare in sensul posibilitatii preluarii lor la resedinta din Italia, in prima saptamana din vacanta de Pasti in primul an si a doua saptamana din vacanta de Pasti in al doilea an, a doua saptamana din vacanta de iarna, in primul an si a doua saptamana in vacanta de iarna in al doilea an iar in vacanta de vara, lunile iulie si august, fiind de acord cu plata sumei de 500 lei, reprezentand cheltuieli de judecata in cuantum de ½ parte.
Instanta, in temeiul art. 150 Cod procedura civila, retine cauza spre solutionare.

INSTANTA
In deliberare asupra actiunii civile de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea formulata si inregistrata la aceasta instanta sub nr. _/326/2011 din data de octombrie 2011, precizata ulterior in scris si precizata oral in sedinta publica din data de ianuarie 2012,  reclamanta H.L., domiciliata in municipiul X, judetul Harghita, in prezent avand resedinta in Italia, cu domiciliul procesual ales la Cabinetul de avocat O-C.V., cu sediul in municipiul Targu Mures,  judetul Mures, a solicitat in contradictoriu cu paratul  H.V., domiciliat in municipiul X, judetul Harghita, ca prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna desfacerea casatoriei incheiate la data de decembrie 1998, inregistrata sub nr. 98 la Primaria orasului X, prin acordul sotilor, reluarea numelui reclamantei avut anterior casatoriei, cel de A., stabilirea exercitarii autoritatii parintesti asupra minorilor H.V., nascut la data de  august 1998 si H.M., nascuta la data de octombrie 1996, de catre ambii parinti, stabilirea locuintei minorilor la tata, respectiv in municipiul X, judetul Harghita, obligarea fiecaruia dintre parinti sa contribuie in mod egal la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor minori, respectiv asigurarea celor necesare traiului minorilor, cu stabilirea in favoarea reclamantei a unui program de vizitare in sensul posibilitatii preluarii lor la resedinta din Italia, in prima saptamana din vacanta de Pasti in primul an si a doua saptamana din vacanta de Pasti in al doilea an, a doua saptamana din vacanta de iarna, in primul an si a doua saptamana in vacanta de iarna in al doilea an iar in vacanta de vara, lunile iulie si august, cu cheltuieli de judecata in cuantum de ½ parte.
Cererea a fost motivata in drept in temeiul art. 373 lit. a, art. 374, art. 383 alin. 1 si 2, art. 396, art. 397, art. 400, art. 402, art. 516 alin. 1, art. 525 alin. 1, art. 530 din Noul Cod civil si art. 613 ind. 1 Cod procedura civila.
In probatiune, reclamanta a depus in copie, certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale minorilor, procura speciala privind mandatul acordat, actul sau de identitate si certificatul de nastere si dovada platii taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
Paratul, legal citat, prezent in fata instantei, a fost de acord cu desfacerea casatoriei prin acord si toate capetele accesorii divortului, respectiv cu plata sumei de 500 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Examinand cererea de fata, a staruintei partilor in desfacerea casatoriei prin acord si  a prevederilor legale aplicabile din perspectiva dispozitiilor Noului Cod civil, instanta constata urmatoarele:
Partile s-au casatorit la data de decembrie 1998, casatoria fiind inregistrata sub nr. 98 in Registrul de stare civila al orasului X, judetul Harghita, in prezent fiind despartite in fapt, ambele consimtind la desfacerea casatoriei prin acord.
Conform art. 374 din Noul Cod civil, "(1) Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. (3) Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot."
La termenul de judecata din data de ianuarie 2012, ambele parti, reclamanta prin mandatar, au aratat ca staruie in desfacerea casatoriei prin acord, exprimandu-si consimtamantul liber si neviciat.
Cum, ambele parti si-au manifestat expres acordul lor in ce priveste desfacerea casatoriei, instanta vazand indeplinite conditiile prev. 374 alin. 1 si 3 din Noul Cod civil, apreciaza intemeiat  acest capat de cerere, urmand a fi admis, astfel, va dispune desfacerea casatoriei incheiate de parti la data de  decembrie 1998, integistrata sub nr. 98 la Primaria orasului X, prin acordul sotilor.
Potrivit dispozitiilor art. 383 alin. 3 din Noul Cod civil, cu referire la efectele divortului cu privire la raporturile nepatrimoniale dintre soti, conform carora "Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei".
Cu referire la numele de familie pe care reclamanta urmeaza sa-l poarte dupa divort, instanta va face aplicabilitatea prevederilor mai sus mentionate, prin urmare, reclamanta va reveni la numele de familie dinaintea casatoriei, cel de A.
Din casatoria partilor, au rezultat minorii H.V., nascut la data de august 1998 si H.M., nascuta la data de octombrie 1996.
Conform art. 397 din Noul Cod  civil, "Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel", astfel, va stabili ca, dupa divort, autoritatea parinteasca sa revina in comun, ambilor parinti, in speta reclamantei H.L.-mama si paratului H.V.-tata.
Dispozitiile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, prevad ca toate masurile luate trebuie sa se subordoneze cu prioritate principiului interesului superior al copilului. Interesul major al acestuia se determina prin examinarea tuturor criteriilor de apreciere, cum sunt varsta copilului, conduita fiecarui parinte, situatia lor materiala, posibilitatile lor concrete de a se ocupa efectiv de copil, dreptul la pensie de intretinere al minorilor fiind garantat si de art. 8 pct. 1 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, legatura dintre parinti si copii fiind un element fundamental al vietii de familie, relatia acestora putand fi exercitata printr-o multitudine de cai.
Conform art. 30 alin. 1 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai si nu poate fi separat de acestia numai daca acest lucru este impus de interesul superior al copilului.
Masura stabilirii locuintei minorului, instituita de dispozitiile art. 496 din Noul  Cod civil, poate fi luata de catre instanta de tutela, in conditiile in care parintii nu locuiesc impreuna.     
In toate situatiile, fie cand este vorba de stabilirea locuintei minorilor, instanta de tutela trebuie sa aiba in vedere principiul interesului superior al acestora.
Potrivit art. 496 din Noul cod civil, "(1)Copilul minor locuieste la parintii sai.(2) Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.(3) In caz de neintelegere intre parinti,  instanta de tutela hotaraste, luand in considerare concluziile raportului de ancheta pishosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca a implinit varsta de 10 ani."
In prezent, partile sunt despartite in fapt, reclamanta fiind plecata la munca in Italia,  iar minorii sunt in grija tatalui, ambii parinti exercitandu-si autoritatea parinteasca si contribuind la cheltuielile de crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, asigurand cele necesare traiului lor.
          Din probele administrate, respectiv acordul parintilor minorilor, inscrisurile existente la dosar si din ancheta psihosociala efectuata in cauza de catre Colectivul de sprijin al autoritatii tutelare si de asistenta sociala din cadrul Primariei municipiului X, reiese ca paratul poate asigura conditii pentru intretinerea, cresterea si educarea minorilor la locuinta din municipiul X, judetul Harghita, unde locuieste in prezent, sursele de venit fiind salariul, alocatia de stat si contributia ambilor parinti, prin urmare va stabili locuinta minorilor la domiciliul paratului, unde de altfel se afla si domiciliul reclamantei, cu stabilirea unui program de vizitare de catre reclamanta a minorilor, in sensul existentei posibilitatii preluarii lor la resedinta sa din Italia, in prima saptamana din vacanta de Pasti in primul an si a doua saptamana din vacanta de Pasti in al doilea an, a doua saptamana din vacanta de iarna in primul an si a doua saptamana in vacanta de iarna in al doilea an, iar in vacanta de vara, in lunile iulie si august.
Potrivit art. 524 din Noul Cod civil, "Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale", iar potrivit art. 525 alin. 1 din cod, " Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri".
In intelesul art. 527 din Noul Cod civil, "Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloace pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace", iar la stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinere, urmeaza a se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora, avandu-se in vedere si celelalte obligatii ale debitorului intretinerii, starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care o datoreaza.
Cuantumul intretinerii, conform art. 529 din Noul Cod civil, se stabileste in raport cu nevoia celui ce o solicita si cu mijloacele de plata ale debitorului intretinerii, astfel, cand intretinerea este datorata de parinte, aceasta se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii, cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor pesoane, neputand depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat, in speta, fiind dovedita starea de nevoie a minorilor.
Avandu-se in vedere reglementarile in vigoare si vazand acordul parintilor minorilor, instanta va obliga pe fiecare dintre parinti sa contribuie in mod egal la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor minori, la cheltuielile privind nevoile de locuit si asigurarea celor necesare traiului lor, tinandu-se seama de veniturile si bunurile acestora precum si a celorlalte obligatii ale debitorilor intretinerii.
Va obliga paratul, conform intelegerii dintre parti, sa plateasca suma de 500 lei, onorariu avocat, reprezentand cheltuieli de judecata catre reclamanta.

                                PENTRU ACESTE MOTIVE
                                                 IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamanta H.L., domiciliata in municipiul X,. judetul Harghita, in prezent avand in prezent resedinta in Italia, cu domiciliul procesual ales la Cabinetul de avocat O-C.V., cu sediul in municipiul Targu Mures, judetul Mures, in contradictoriu cu paratul  H.V., domiciliat in municipiul X, judetul Harghita si, in consecinta:
Desface casatoria incheiata de parti la data de decembrie 1998, inregistrata sub nr. 98  in Registrul de stare civila al orasului X, judetul Harghita, prin acordul sotilor.
Reclamanta revine la numele de familie dinaintea casatoriei, cel de A.
Stabileste ca autoritatea parinteasca sa revina in comun, ambilor parinti, respectiv reclamantei H.L.-mama si paratului H.V.-tata.
Stabileste locuinta minorilor H.V., nascut la data de august 1998 si H.M., nascuta la data de octombrie 1996, de catre ambii parinti, la paratul tata, respectiv in municipiul X,  judetul Harghita, unde este in fapt si domiciliul reclamantei(aceasta avand in prezent resedinta in Italia), cu stabilirea in favoarea reclamantei a unui program de vizitare in sensul existentei posibilitatii preluarii lor la resedinta din Italia, in prima saptamana din vacanta de Pasti in primul an si a doua saptamana din vacanta de Pasti in al doilea an, a doua saptamana din vacanta de iarna, in primul an si a doua saptamana in vacanta de iarna in al doilea an, iar in vacanta de vara, in lunile iulie si august.
 Obliga pe fiecare dintre parinti sa contribuie in mod egal la cheltuielile de crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, la cheltuielile privind nevoile de locuit si asigurarea celor necesare traiului minorilor H.V., nascut la data de august 1998 si H.M., nascuta la data de  octombrie 1996.
 Obliga paratul sa plateasca reclamantei cheltuieli de judecata in cuantum de ½ parte, respectiv suma de 500 lei, reprezentand onorariu de avocat.
Definitiva si irevocabila in ce priveste divortul.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare in ce priveste cererile accesorii.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010