InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei. Cadru militar. Solutionare de catre prima instanta in baza exceptiei privind neurmarea procedurii contestatiei la M.A.N

(Decizie nr. 4713 din data de 16.11.2011 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Pensii | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia I civila, decizia nr. 4713/R din 16 noiembrie 2011

Prin Sentinta civila nr. 1044 din 27 mai 2011, a Tribunalului Maramures, a fost respinsa contestatia formulata de reclamantul P.I. reŽpreŽzenŽtat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere in contradictoriu cu inŽtiŽmaŽtii MIŽNISŽTERUL APARARII NATIONALE BUCURESTI SI CASA DE PENSII A MINISTERULUI APAŽRAŽRŽIŽI NATIONALE BUCURESTI. 
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut pe baza probelor de la dosar si analizand cu priŽoŽriŽtaŽte exceptia invocata, a apreciat intemeiata exceptia, avand in vedere urŽmatoarele considerente: decizia contestata a fost emisa in baza HG nr. 735/ 2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile miŽlitare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu staŽtut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
In conformitate cu dispozitiile art. 14 din aceasta Hotarare, "(1) Impotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce conŽtesŽŽtatie in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestatii care funŽctioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului AdminisŽtraŽtiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. (2) Deciziile comisiilor de contestatii pot fi atacate in instanta, potrivit preŽvederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare".
Potrivit dispozitiilor art. 10 din OUG nr. 1/2011 a fost abrogata HG nr. 735/2010 iar, potrivit dispozitiilor art. 1 alin. 1 din OUG nr. 1/28.01.2011 au fost stabilite noi termene si criterii de recalculare a pensiilor militare. Acest act norŽmativ prevede ca pensiile militare se revizuiesc din oficiu, cel mai tarziu pana la data de 31 decembrie 2011, impotriva acestor decizii urmand sa curga alŽte termene.
Legea nr. 263/2010 prevede la art. 149 ca: "(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care funŽctioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului AdminisŽtraŽtiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. (2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta proŽcedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional. (3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive".
Ca atare atat in baza HG nr. 735/2010 care a stat la baza emiterii deŽciŽziŽei contestate cat si in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 263/2010, act norŽmaŽtiv in vigoare la momentul inregistrarii contestatiei, era prevazuta in mod imŽpeŽrativ, necesitatea urmarii procedurii prealabile privind atacarea deciziei de reŽcalculare a pensiei, procedura ce trebuia exercitata intr-un termen de 30 de ziŽle de la comunicarea deciziei, actiunea direct in instanta de judecata vizand doar hotararea pronuntata de comisia de contestatii din cadrul Ministerului AŽpaŽrarii Nationale.
Pentru considerentele retinute, tribunalul a apreciat intemeiata exceptia inŽvocata de intimat, exceptia fiind una peremtorie, nu se mai impune verificarea susŽtinerilor de fond ale contestatiei si in consecinta s-a respins contestatia forŽmulata. Cheltuieli de judecata nu au fost solicitate.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamantul P.I. solicitand in principal, casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare instantei de fond si in subsidiar, modificarea hotararii atacate in sensul respingerii exceptiilor invocate si admiterii actiunii asa cum a fost ea formulata.
In motivarea recursului reclamantul intelege sa invoce exceptia nulitatii absolute a deciziei de recalculare a pensiei ca fiind emisa de o persoana necompetenta, in speta Ministerul Apararii Nationale, desi competenta apartinea Casei Sectoriale de pensii, astfel cum vom demonstra in continuare.
Referitor la procedura prealabila, precizeaza  ca a formulat contestatie in termenul legal de la comunicarea deciziei de recalculare la comisia de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale in temeiul dispozitiilor art. 149 alin. 1 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, insa cum in termenul legal de 45 zile de la momentul inregistrarii contestatiei, potrivit dispozitiilor art. 149 alin. 4 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, Comisia nu a emis o hotarare care sa solutioneze contestatia depusa, apreciaza ca lipsa acestui raspuns echivaleaza cu respingerea demersului sau.
Considera ca, prin contestarea la Comisia de contestatii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a indeplinit procedura prealabila prevazuta de dispozitiile art. 149 alin. 2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, fapt ce ii da dreptul sa se adreseze instantelor de judecata.
Pe fondul cauzei se arata de catre recurent faptul ca prin Decizia pe care o contesta prin prezenta actiune s-a dispus in mod netemeinic si nelegal, recalcularea pensiei de care beneficiaza, astfel incat s-a produs o diminuare nejustificata a cuantumului acesteia si implicit a patrimoniului reclamantului.
Decizia contestata si implicit procesul de recalculare a pensiilor sunt nelegale raportat la dispozitiile Constitutiei Romaniei, ale dreptului comun cat si ale Legislatiei Europene in materie.
Prin intampinarea depusa de paratul Ministerul Apararii Nationale s-a solicitat respingerea recursului formulat de reclamant, cu aprecierea  ca prima instanta a interpretat si aplicat corect prevederile legale prezentate, iar sentinta pronuntata este legala si temeinica.
Examinand hotararea atacata prin prisma motivelor invocate si a dispozitiilor legale incidente, Curtea retine ca recursul este fondat, avand in vedere considerentele ce vor fi expuse in continuare:
Prin Decizia nr. 20486 din 31 decembrie 2010 emisa de intimatul parat Ministerul Apararii Nationale, contestata de recurentul reclamant prin actiunea formulata la data de 21 februarie 2011, s-a dispus in baza Legii nr. 119/2010 recalcularea pensiei militare a carei beneficiar era reclamantul.
Prin intampinarea depusa in fata primei instante, paratul Ministerul Apararii Nationale a invocat exceptia inadmisibilitatii pentru neindeplinirea procedurii prealabile, raportat la faptul ca actiunea a fost introdusa la momentul la care era in vigoare Legea nr. 263/2010, care instituie prin art. 149 alin. 1 obligatia de contestare a deciziilor de pensie la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale.
Curtea apreciaza, contrar celor retinute de instanta de fond, ca se impunea respingerea ca neintemeiata a exceptiei invocate de catre parat deoarece decizia de recalculare contestata a fost emisa la data de 31 decembrie 2010, astfel ca procedura de contestare a acesteia, nu trebuia analizata in raport de un act normativ care nu era in vigoare la data emiterii acesteia, respectiv Legea nr. 263/2010.
Astfel, potrivit prevederilor art. 7 alin. 1 din Legea nr. 119/2010, "procedura de stabilire, plata, suspendare, recalculare, incetare si contestare a pensiilor recalculate potrivit prezentei legi este cea prevazuta de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare".
Prin urmare, procedura de contestare este cea stabilita de Legea nr. 19/2000, lege in vigoare la data emiterii deciziei contestate, respectiv decembrie 2010, care nu prevedea o procedura prealabila atacarii in instanta a deciziilor de pensie.
Este real ca prin Legea nr. 263/2010 a fost instituita obligatia de contestare a deciziilor de pensie la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, insa acest act normativ, desi a fost publicat in Monitorul Oficial la data de 20.12.2010, a intrat in vigoare doar la data de 1 ianuarie 2011, asadar ulterior emiterii deciziei contestate.
Valorificarea unor dispozitii continute in Legea nr. 263/2010 la o situatie juridica nascuta anterior intrarii ei in vigoare, ar echivala cu nerespectarea principiului neretroactivitatii legii, ceea ce contravine prevederilor art. 15 alin. 2 din Constitutie.
Ca atare, instanta de fond a apreciat gresit atunci cand a concluzionat ca, in conditiile date, singura modalitate legala aflata  la dispozitia reclamantului pentru contestarea deciziei de recalculare a pensiei era cea de indeplinire a noilor conditii impuse de Legea nr. 263/2010.
Avand in vedere aceste considerente, intrucat prima instanta a solutionat cauza pe exceptie, fara a intra in cercetarea fondului, in temeiul dispozitiilor art. 312 alin. 1 si art. 312 alin. 5 C.proc.civ. va dispune casarea sentintei atacate si va trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta de fond.
Cu ocazia rejudecarii, prima instanta se va pronunta cu privire la celelalte exceptii invocate de parti, iar in situatia in care le va gasi neintemeiate va trece la solutionarea pe fond a litigiului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010