InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

lovire si alte violente

(Sentinta penala nr. 1585 din data de 29.11.2011 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

SENTINTA PENALA  NR.1585
Sedinta publica de 29 noiembrie  2011      INSTANTA

     Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
     La data de 14.09.2011 pe rolul Judecatoriei ... a fost inregistrata sub nr. .... rechizitoriul intocmit la data de 12.09.2011 de Parchetul de pe langa Judecatoria....prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor ..... pentru savarsirea infractiunii prev de art. 180 alin.2 c.pen. si a lui .... pentru savarsirii infractiunii de amenintare prevazuta de art.193 alin.1 c.pen.
     In actul de sesizare a instantei s-a retinut in fapt ca in data de 30.01.2010 inculpatii ....  au lovit partea vatamata ... cauzandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare  3-4 zile de ingrijiri medicale , iar inculpatul ... a lovit  partea vatamata ... cauzandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare  4-5 zile de ingrijiri medicale, iar la data de 11.02.2010 i-a adresat amenintari cu acte de violenta.
     Partile vatamate ... si ... s-au constituit parti civile in cauza cu suma de 5.000 lei daune morale fiecare.
     Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
     In fapt, partea vatamata ... a solicitat instantei tragerea la raspundere a inculpatului pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente (fl. 7 dup), iar partea vatamata ... pnteru infractiunile de amenintare si lovire sau alte violente (fl. 8-10 dup).
     Avand in vedere data savarsirii faptei, , instanta retine ca plangerile prealabile au fost depuse in termenul legal prevazut de art.284 c.p.pen.
     Din cuprinsul plangerilor rezulta ca la data de 30.01.2011 partea vatamata ...  se afla pe acoperisul locuintei personale pentru a indeparta statul de zapada, timp in care, din locuinta inculpatului ...  a iesit o persoana ...  care s-a apropiat de usa partii vatamate in  scopul de a urina, moment in care partea vatamata i-a cerut sa se dea la o parte. Mai arata partea vatamata ca, dupa circa cinci minute , cand a coborat de pe acoperis a fost asteptat de cei patru inculpati care au inceput sa-l ameninte . Partea vatamata ... a iesit din casa la auzul scandalului, iar .. a apucat-o de bluza si a lovit-o cu capul in fata. Se mai arata ca in urma loviturii, ... a cazut , iar inculpatul .. continuat s-o loveasca..
     In plangerea penala partea vatamata ....a a aratat ca auzind o cearta afara a iesit si a fost lovita de inculpatul .... Mai arata ca in acest timp a observat cum sotul sau era lovit de ceilalti inculpati, pentru ca in final acestora sa li se alature si ...
      Urmare a loviturilor aplicate, partea vatamata-inculpat ... a  suferit leziuni pentru care au fost necesare 4-5 zile de ingrijiri medicale, iar ... a suferit leziuni pentru care au fost necesare 3-4 zile de ingrijiri medicale.
Situatia de fapt prezentata de partile vatamate a fost confirmata in parte de inculpati, in ceea ce priveste punctul de pornire al conflictului si anume discutia dintre ... si ....   
Instanta va inlatura partea din declaratia inculpatilor in care se afirma ca ... nu a agresat-o pe .., din declaratia martorului .. se retine ca a auzit scandal si a vazut cum inculpatul lovea partea vatamata.
     In ceea ce priveste infractiunea de loviri sau alte violente savarsita asupra lui ..., din declaratia aceluiasi martor se retine ca inculpatii ..., ... si .., loveau partea vatamata ... cu mainile si picioarele. Instanta nu va retine partea din declaratiile inculpatilor in care se arata ca ... i-a pus o mistrie in gat lui ... acestea necoroborandu-se cu nicio alta proba.
Din certificatele medico legale (f. 16-17 dup) se retine ca partile vatamate prezinta leziuni traumatice ce au putut fi produse prin loviri si care pot data din 30.01.2010 si ca necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale in cazul lui ... si 3-4 zile de ingrijiri medicale pentru ....
     In ceea ce priveste infractiunea de de amenintare prevazuta de art.193 alin.1 c.pen. savarsita de inculpatul ..., in cauza exista un puternic dubiu care va profita inculpatului sub forma retinerii temeiului de achitare prevazut de art.10 lit.a c.p.pen. in sensul ca nu este dovedita cu certitudine existenta faptei care face obiectul cauzei, prezumtia de nevinovatie de care se bucura inculpata in conditiile art.52 c.p.pen. nefiind rasturnata.
     Instanta apreciaza ca declaratiile date de partile vatamate in fata instantei nu se coroboreaza in conditiile art. 75 Cod procedura penala cu celelalte mijloace de proba administrate in cauza.
     Pe cale de consecinta, in baza art.11 pct.2 lit.a  raportat la art.10 lit.a c.p.pen. va achita inculpatul ... sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare prevazuta de art.193 alin.1 c.pen. la plangerea prealabila a partii  vatamate ....
     In drept, fapta inculpatului ... de a lovi partea vatamata, ... cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 4-5 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta si pedepsita de art.180 alin.2 c.pen.
     Fapta inculpatilor ....  si ... de a lovi partea vatamata, ... cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta si pedepsita de art.180 alin.2 c.pen.
     Sub aspectul laturii subiective exista o actiune de lovire a partii vatamate de catre inculpati, care a avut ca urmare producerea de leziuni care au necesitat ingrijiri medicale de 4-5 zile, respectiv 3-4 zile, intre actiune inculpatilor si urmarea imediata existand o legatura de cauzalitate.
     Sub aspectul laturii subiective instanta retine vinovatia sub forma intentiei directe.
    La individualizarea pedepsei instanta va avea in vedere dispozitiile art.52 c.pen privind scopul pedepsei precum si criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.p. -respectiv limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator in partea speciala a Codului penal; gradul de pericol social concret al faptei- relevat prin aceea ca inculpatul a savarsit fapta in public, cauzandu-i leziuni ce au necesitat un numar de 4-5 zile, respectiv 3-4 zile conform certificatului medico-legal. Instanta va avea de asemenea in vedere faptul ca inculpatii nu sunt cunoscuti cu antecedente penale.
     Pentru aceste considerente instanta apreciaza ca pedeapsa amenzii penale este adecvata scopului preventiv-educativ al pedepsei.
     Instanta va atrage atentia inculpatilor asupra disp.art.631 c.pen privind  transformarea amenzii penale in inchisoare, in cazul neexecutarii cu rea-credinta.
     Pe latura civila instanta retine ca partile vatamate s-au constituit parti civile in cauza cu suma de 5.000 lei fiecare reprezentand daune morale.
     Instanta retine ca, pentru angajarea raspunderii civile delictuale ca temei al obligarii la plata de despagubiri, trebuie indeplinite conditiile prev. de art. 998-999 C.civ, respectiv fapta ilicita, prejudiciu, legatura de cauzalitate si vinovatia.
Instanta retine ca, in ceea ce-l priveste pe inculpatul ..., exista fapta sa ilicita - infractiunea savarsita impotriva partii vatamate - ..., prejudiciul, legatura de cauzalitate dintre fapta si rezultatul produs, precum si intentia acestuia.  In ceea ce priveste cuantumul prejudiciului, instanta constata ca partea vatamata a solicitat obligarea inculpatului la plata unor daune morale.
Instanta apreciaza, raportat la aceste elemente, ca partea vatamata a suferit un prejudiciu moral prin suferinta care i-a fost cauzata ca urmare a loviturilor primite cat si prin umilinta suportata atat in cursul incidentului cat si ulterior, in fata cunoscutilor. Fata de acestea, instanta va admite in parte actiunea civila formulata de partea vatamata cu privire la daunele morale suferite si va obliga inculpatul ...  la plata catre aceasta a sumei de 5.000 lei cu acest titlu, apreciind ca aceasta suma reprezinta o justa despagubire pentru prejudiciul suferit, fara a reprezenta o imbogatire a partii vatamate.
     Instanta retine ca, in ceea ce-i priveste pe inculpatii ... , ..., exista fapta lor ilicita - infractiunea savarsita impotriva partii vatamate - ..., prejudiciul, legatura de cauzalitate dintre fapta si rezultatul produs, precum si intentia acestora.  In ceea ce priveste cuantumul prejudiciului, instanta constata ca partea vatamata a solicitat obligarea inculpatului la plata unor daune morale.
Instanta apreciaza, raportat la aceste elemente, ca partea vatamata a suferit un prejudiciu moral prin suferinta care i-a fost cauzata ca urmare a loviturilor primite cat si prin umilinta suportata atat in cursul incidentului cat si ulterior, in fata cunoscutilor. Fata de acestea, instanta va admite in parte actiunea civila formulata de partea vatamata ... cu privire la daunele morale suferite si va obliga inculpatii ..., ... la plata catre aceasta a sumei de 5.000 lei cu acest titlu, apreciind ca aceasta suma reprezinta o justa despagubire pentru prejudiciul suferit, fara a reprezenta o imbogatire a partii vatamate.
     De asemenea, in baza art.191 alin.1 c.p.pen. va obliga fiecare inculpat la plata a cate  125 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007