InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

infractiunii privind circulatia pe drumurile publice

(Sentinta penala nr. 1522 din data de 15.11.2011 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

SENTINTA PENALA  NR.1522
Sedinta publica de 15 noiembrie  2011

     INSTANTA

     Deliberand asupra cauzei penale dedusa judecatii, constata:
Prin rechizitoriul nr. ... din data de 12.09.2011, Parchetul de pe langa Judecatoria ... a dispus trimiterea in judecata a inculpatului ..., cercetat in stare de libertate pentru savarsirea in concurs ideal a infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,8 gr/l alcool pur in sange si fara a poseda permis de conducere, prevazute de art. 86 alin. 1 si art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, in concurs real si cu infractiunea de fals privind identitatea, prevazuta de art. 293 alin. 1 Cod penal.
In fapt, prin actul de sesizare a instantei s-a retinut, in esenta, ca la data de 20.02.2011 inculpatul a condus pe drumurile publice de pe raza municipiului ... autoturismul Dacia Logan avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala de 0,8 g/mie si fara a poseda permis de conducere, iar la momentul depistarii de catre echipajul de politie s-a prezentat in fals, declarand ca se numeste .... (fratele inculpatului).
In dovedirea situatiei de fapt retinute prin rechizitoriu s-au indicat  urmatoarele mijloace de proba, administrate in cursul urmaririi penale: proces verbal de constatare, buletinul de analiza a alcoolemiei, declaratiile martorilor audiati in cauza, declaratiile inculpatului.
Inculpatul a fost cercetat in stare de libertate, cu respectarea  drepturilor si garantiilor procesuale, iar la data de 26.08.2011 i-a fost prezentat materialul de urmarire penala, intocmindu-se proces-verbal in acest sens (fila 34, dosar urmarire penala).
La primul termen de judecata din data de 14.11.2011, inculpatul, prezent in instanta, a declarat ca recunoaste in totalitate savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare si a solicitat ca judecata sa se realizeze in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Facand aplicarea sub aspect procesual a prevederilor art. 320/1 Cod procedura penala, instanta a solutionat actiunea penala in baza probelor administrate pe parcursul urmaririi pennale.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine:
In fapt, la data de 20.02.2011, in jurul orelor 2:50, lucratori de politie din cadrul Biroului Rutier ..., aflati in exercitarea atributiilor de serviciu pe ..., au observat la intersectia semaforizata cu ... autoturismul marca Dacia Logan cu numarul de inmatriculare ... ocupand ambele benzi de circulatie, din directia hotel Delta spre intersectia Pelican.
Dupa oprirea autoturismului prin folosirea semnalelor luminoase, la intersectia cu ... s-a constatat ca la volanul autoturismului se afla inculpatul, care in prima faza a cercetarilor s-a prezentat sub numele fratelui sau, ..., prezentand toate datele de identificare ale acestuia.
Intrucat prezenta halena alcoolica, inculpatul a fost condus la serviciul de ambulanta ..., unde i-au fost recoltate doua probe biologice de sange, rezultand o alcoolemie de 0,85 grame/mie si respectiv 0,75 grame/mie.
Si la unitatea medicala, inculpatul a prezentat datele de identificare ale fratelui sau, buletinul de analiza fiind intocmit pe numele acestuia. La sediul Biroului Rutier, inculpatul a continuat sa isi declare in fals identitatea, sustinand ca autoturismul ii apartine si ca detine calitatea de sergent major la ISU ...
La aceeasi data, la sediul politiei s-a prezentat adevaratul .. . care a prezentat actul de identitate, rezultand ca numele corect al inculpatului este ...., care a prezentat datele de identitate ale fratelui sau, intrucat era constient ca a incalcat legea, prin conducerea autoturismului fara permis de conducere si dupa ce a consumat alcool.
Situatia de fapt expusa mai sus este dovedita prin proces verbal de constatare a infractiunii (fila 6 dosar urmarire penala), buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie (fila 12 dosar urmarire penala), declaratiile martorului ....(fila 17), declaratiile inculpatului.
In drept, fapta inculpatului major ..., nascut la ..., care la data de 20.02.2011, in jurul orelor 2:50, cu intentie directa, a condus pe Strada .... autoturismul Dacia Logan cu numarul de inmatriculare ..., din directia hotel Delta spre intersectia Pelican, avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala de 0,8 g/mie, intruneste elementele constituive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002.
Fapta aceluiasi inculpat, care la data de 20.02.2011, in jurul orelor 2:50, a condus, cu intentie directa, pe Strada .... autoturismul Dacia Logan cu numarul de inmatriculare ..., din directia hotel Delta spre intersectia Pelican, fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constituive ale infractiunii prevazute de art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002.
Fapta inculpatului major ..., nascut la ..., care la data de 20.02.2011 si in zilele imediat urmatoare, cu intentie directa, si-a atribuit, in fals, identitatea fratelui sau ..., atat in fata organelor de politie cit si a unitatii spitalicesti,  pentru a se sustrage de la angajarea raspunderii penale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals privind identitatea, prevazuta de art. 293 alin. 1 din Codul penal.
Cele trei infractiuni mai sus descrise au fost comise in concurs (primele doua in concurs ideal, iar cea de a treia in concurs real cu acestea), fiind aplicabile prevederile art. 33 Cod penal, referitoarea la sanctionarea concursului de infractiuni.
     Fiind dovedita vinovatia inculpatului, instanta va dispune condamnarea acestuia, aplicandu-i cate o pedeapsa penala, pentru fiecare dintre cele trei infractiuni comise.
     La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi stabilita, instanta se va raporta la criteriile prevazute de art. 72 alin.1 Cod penal, avand in vedere limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului penal, observandu-se caracterul spontan, fara premeditare, al actiunilor inculpatului.
     Se va retine in beneficiul inculpatului circumstanta atenuanta legala a recunoasterii in totalitate a faptei comise, pana la inceperea cercetarii judecatoresti, in baza art. 320 indice 1 Cod procedura penala, astfel incat minimul si maximul special prevazute de lege pentru fiecarea dintre cele trei infractiuni se vor reduce cu 1/3.
     Alte circumstante atenuante nu vor fi retine in beneficiul inculpatului, avand in vedere gravitatea infractiunilor savarsite, care au pus in pericol atat siguranta traficului rutier, cat si infaptuirea actului de justitie, prin tragerea la raspundere penala a persoanei vinovate de comiterea faptei, iar nu a unei persoane nevinovate.
     Fata de considerentele aratate, pedepsele vor fi orientate in cuantumul minim prevazut de lege.
In baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002,  cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, va fi condamnat inculpatul ...., la pedeapsa de 8 (opt) luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere.
In baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002,  cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, va fi condamnat inculpatul ...., la pedeapsa de 8 (opt) luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.
In baza art. 293 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, se va condamna inculpatul ...., la pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de fals privind identitatea.
Raportat la pedeapsa accesorie, instanta retine, in lumina jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (cauza Hirst impotriva Marii Britanii), ca avand in vedere persoana inculpatului si gravitatea infractiunii comise, nu se impune eliminarea inculpatului de la activitatile care presupun responsabilitatea sa civica (dreptul de a alege), insa a fost creata o stare de incompatibilitate si nedemnitate in exercitarea acelor drepturi care presupun increderea publica si exercitiul autoritatii publice (dreptul de a fi ales).
Instanta nu considera ca in cauza se justifica interzicerea drepturilor parintesti si a drepturilor prevazute de art. 64 lit. c,e Cod penal, intrucat numai circumstantele concrete cu referire la infractiunea savarsita si persoana inculpatului pot atrage aceasta sanctiune, care nu intervine automat, dupa cum s-a retinut atat prin jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, in cauza Sabou si Parcalab impotriva Romaniei, cat si prin decizia nr. 74/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectiile Unite (recurs in interesul legii), obligatorie pentru instante, conform art. 4142 alin. 2 Cod procedura penala.
Pentru aceste motive, pentru fiecare dintre cele trei infractiui mai sus aratate, instanta va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b) Cod penal, in conditiile si pe durata stabilite de art. 71 Cod penal.
In baza art. 33 lit. a, b Cod penal, se vor contopi cele trei pedepse cu inchisoarea aplicate mai sus si va fi condamnat inculpatul la pedeapsa rezultanta de 8 (opt) luni inchisoare, pentru savarsirea, in concurs ideal si real, a infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange si fals privind identitatea.
In baza art. 71 Cod penal, se va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a doua si lit. b, pe durata executarii pedepsei.

In ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca scopul preventiv-educativ al acesteia poate fi atins fara privarea de libertate a inculpatului, care va implini 21 de ani in luna aprilie 2012, avand in vedere ca planul psihic al acestuia suporta la varsta adolescentei prefaceri profunde, existand dovezi clare ale unui decalaj intre maturizarea biologica a inculpatului si cea moral-intelectuala.
Prin urmare, in baza art. 861 alin. 2 Cod penal, se va suspenda sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 8 luni inchisoare, pe un termen de incercare de 3 (trei) ani, stabilit potrivit art. 862 Cod penal, dupa trecerea caruia condamnatul va fi reabilitat de drept, in baza art. 866 Cod penal, daca nu a savarsit o noua infractiune si nu s-a pronuntat revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal, se va suspenda si executarea pedepsei accesorii stabilita conform art.  71 Cod penal.
In baza art. 863 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de incercare condamnatul va fi obligat sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte la Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor (probatiune) ..., la datele fixate de aceasta institutie.
b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca.
d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
In baza art. 863 alin. 3 lit. a) Cod penal, se va impune condamnatului obligatia de a urma cursuri de consiliere in cadrul Serviciului de probatiune Tulcea, pe durata termenului de incercare.
In baza art. 359 Cod procedura penala, raportat la art. 83 Cod penal, se va atrage atentia inculpatului asupra revocarii suspendarii sub supraveghere si executarii pedepsei in penitenciar, in cazul comiterii unor noi infractiuni.
      In baza art. 191 Cod procedura penala, va fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in suma de 125 lei, din care suma de 100 lei aferenta urmaririi penale.
     
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007