InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Servitute

(Sentinta civila nr. 1792 din data de 12.10.2010 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Servituti | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. (  _..) reclamantul P. G. si I. V. au chemat in judecata pe paratul N. I. G., solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa se dispuna constituirea unei servituti de trecere cu pasul si cu autoturismul in favoarea reclamantilor si a proprietatii lor situata in (__..), cu vecinii expres mentionati, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii reclamantii au aratat ca prin sentinta civila nr.( __) s-a solutionat actiunea de iesire din indiviziune, in acest sens incheindu-se o tranzactie. Mai sustin ca la data de (_) paratul i-a notificat ca urmeaza sa vanda cele doua suprafete de teren , astfel ca solicita admiterea actiunii si crearea unei servituti de trecere.
In drept, au invocat disp.art. 109 cod pr.civila, art. 1 din Decretul 31/1954, art. 616 si urm. cod civil.
A depus alaturat, in copie, inscrisuri.
La data de (_) paratul a formulat intampinare, prin care a solicitat admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a sa, iar pe fondul cauzei respingerea actiunii
In drept, a invocat disp.art. 114 cod procedura civila.
A depus alaturat, in copie, inscrisuri.
La data de (_)  reclamantii au formulat precizare la actiune, in sensul ca solicita sa se judece in contradictoriu cu O. E. si O. D. .
In sedinta publica (...)  s-a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului N. G. si au fost introdusi in cauza in calitate de paratii O. E. si Ovezea D.
La data de (...) paratii au formulat intampinare si cerere reconventionala .
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice topografice.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
          Asa cum rezulta din sentinta civila nr( __) intre reclamant si parata , alaturi de alte persoane ce nu sunt parti in dosarul de fata, s-a dezbaturt succesiunea de pe urma defunctilor N.A. si N. I. , litigiul fiind stins prin incheierea unei tranzactii. Potrivit tranzactiei incheiate reclamantii au primit in lotul 2, in indiviziune un teren in suprafata de 524 mp, intre vecinii: (__) , teren evidentiat pe schita de plan anexa (..) prin coordonate (_) precum si un teren in suprafata de 853,65 mp, extravilan , faneata, situat in (_) intre vecinii: (_) cuprins in schita de plan anexa , pe coordonatele (_)
Paratului N. I.G. potrivit lotului I a primit un teren de 747,56 mp, situat in (_) teren extravilan, intre vecinii: (..) inclus in schita de plan anexa pe coordonatele (_) precum si un teren de 524 mp, intravilan,  intre vecinii: (..) cuprins in schita de plan anexa  , pe coordonatele (_)
Prin admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratului N. I. G. la termenul din data de (...) s-a luat act de modificarea actiunii introductive de instanta si s-a dispus introducerea in cauza a paratilor O. E. si O. D.motivat de faptul ca intre ei si paratul N. I.G. s-a incheiat un contract de vanzare cumparare autentificat sub numarul (..) ce a avut ca obiect cele doua suprafete de teren primite in lot.
Terenul in litigiu a fost identificat prin raportul de expertiza topo M.C. . si propuse trei variante de servitute de trecere, expertul precizand prin completarea depusa, ca cea mai scurta cale si mai putin pagubitoare este cea reprezentata de varianta (..).
Prin raportul de expertiza agro B. V. .s-a stabilit pentru toate cele trei variante mentionate in raportul de expertiza topo , contravaloarea prejudiciilor aduse partilor avand in vedere ca de pe teren urma sa se taie un numar de pomi fructiferi, precum si calculul despagubirilor pentru stabilirea unei servituti de trecere.
Astfel instata retine ca potrivit prevederilor art.616 C.civ., proprietarul al carui loc este infundat si care nu are nicio iesire la calea publica , poate reclama o trecere pe locul vecinului sau, cu obligatia de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar ocaziona.
Prin loc infundat urmeaza a se intelge un loc inconjurat din toate partile de alte fonduri si care nu are nicio iesire la calea publica.
Mai trebuie subliniat faptul ca , pentru a se pretinde un drept de trecere peste fondul vecin, infundarea fondului dominant nu trebuie sa fie opera proprietarului acestuia, cu alte cuvinte sa fie straina de orice activitate a sa.In cazul in care insa infundarea este rezultatul unei anumite conduite ori neprevederi a proprietarului insusi, el nu mai este indreptatit sa solicite drept de trecere peste terenul vecinului.
Asa cum s-a retinut mai sus cei doi reclamanti prin tranzactia incheiata cu ceilalti mostenitori au fost de acord sa primeasca in lot un teren, ce reprezenta un loc infundat, asumandu-si in acest fel riscul de a nu beneficia de o iesire la calea publica.
Mai mult decat atat, desi autorul paratilor din prezenta cauza, N. I.G. le-a facut acestora o oferta de vanzare a terenului ce ar fi reprezentat fondul aservit acestia au refuzat sa-l cumpere asa cum rezulta din declaratia notariala depusa la fila (_) dosar.
Astfel in prezenta cauza instanta va face aplicarea principiului ,, nemo auditur propriam turpitudinem allegans ,, ce se traduce prin aceea ca nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale propria sa culpa si nici sa se apare valorificand un asemenea temei.
In consecinta si fata de considerentele mai sus expuse instanta va respinge actiunea precizata ca neintemeiata.
Constatand ca cei care au cazut in pretentii sunt reclamantii in temeiul art.274 C.p.c va respinge cererea  privind obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata ca neintemeiata.
Dat fiind faptul ca pretentiile ce formau cererea reconventionala se aflau intr-un raport de subsidiaritate fata de actiunea introductiva de instanta instanta  va  respinge cererea reconventionala formulata de paratii reclamanti ca lipsita de obiect.
De asemenea, fata de respingerea cererii reconventionale va fi respinsa si cererea formulata de catre paratii - reclamanti privind obligarea reclamantului-parat  la plata cheltuielilor de judecata ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Servituti

Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
Servitutea de vedere, obligatia efectuari lucrarilor de intretinere imobil - Decizie nr. 433 din data de 30.09.2011
Stabilirea liniei de granita dintre imobilele. Delimitarea servitutii de trecere. Cerere reconventionala. Constatare nulitate contract de vanzare-cumparare. - Decizie nr. 151 din data de 04.03.2011
SERVITUTE DE CANAL SUBTERAN – ADMISIBLITATEA ACTIUNII CONFESORII IN APARAREA DREPTULUI DE SERVITUTE - Decizie nr. 902/R din data de 22.09.2014
Raspunderea vanzatorului pentru evictiune in cazul unor servituti nedeclarate si neaparente. Conditii. - Decizie nr. 519 din data de 25.10.2012
Servitute de trecere. Introducerea in cauza a proprietarilor fondurilor invecinate. - Decizie nr. 284 din data de 18.06.2009
Drept de servitute - Decizie nr. 216 din data de 10.03.2006
Servitute de trecere. Notiunea de loc infundat potrivit art. 616 Cod civil - Decizie nr. 1114 din data de 25.11.2005
stingere servitutate - Sentinta civila nr. 4035 din data de 25.05.2011
Obligatie de a face, servitute trecere - Sentinta civila nr. 584 din data de 02.03.2011
Cerere de acordare a unei servituti de trecere pe fondul aservit. Solutie de respingere. Daca infundarea este rezultatul faptei proprietarului insusi, trecerea nu mai poate fi ceruta vecinului fondului, cel care a creat o astfel de stare urmand sa su... - Sentinta civila nr. 2921/09.04.2009 din data de 21.09.2009
Granituire - Hotarare nr. 8283 din data de 16.12.2009
Servitute - Sentinta civila nr. 1465 din data de 16.03.2011
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 647 din data de 01.03.2016
Servituti - Sentinta civila nr. 1845 din data de 12.11.2014
Solicitarea instantei la obligarea paratei la ridicarea constructiilor aflate pe terenul reclamantului - Sentinta civila nr. 1582 din data de 29.05.2012
Dobandirea servitutii apeductului prin uzucapiune - Sentinta civila nr. 794 din data de 11.06.2014
Servitute de trecere - Sentinta civila nr. 234 din data de 06.03.2013
Servitute de trecere - Sentinta civila nr. 277 din data de 16.05.2011