InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Salonta

Ordonanta presedintiala - incredintare minor

(Sentinta civila nr. 409 din data de 06.04.2011 pronuntata de Judecatoria Salonta)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Salonta | Jurisprudenta Judecatoria Salonta

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarele: in urma unei relatii de concubinaj dintre parti s-a nascut la data de 24.07.2007, in loc. S, tara U minorul B. S. Z. J. Initial minorul a locuit cu mama sa, dar din luna octombrie 2009 printr-un act notarial reclamanta parata reconventional si-a dat acordul ca minorul sa fie adus in Romania, cu obligatia paratului de a-l aduce la domiciliul mamei cand aceasta o va cere. Ulterior insa paratul reclamant reconventional a refuzat sa il duca pe minor la mama sa in U, acesta ramanand la domiciliul tatalui din S., unde se afla si in prezent.
Ordonanta presedintiala, ca mijloc procedural ce intruneste conditiile unei actiuni civile dar cu un caracter specific, determinat de insusi caracterul particular al masurilor ce pot fi luate pe aceasta cale, trebuie sa indeplineasca atat conditiile necesare pentru exercitarea oricarei actiuni, cat si unele cerinte particulare.
Astfel, conform  prevederilor art. 581 alin. 1 Cod procedura civila,  "instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari. (2) Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.  (3) Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului".
Asadar, conditiile specifice de admisibilitate ale ordonantei presedintiale sunt urgenta, vremelnicia, si neprejudecarea fondului, urmand ca acestea sa fie analizate impreuna atat in ceea ce priveste actiunea principala cat si cererea reconventionala.
In ceea ce priveste urgenta, legea nu da o definitie a acesteia, ea trebuind a fi apreciata de catre instanta, raportat la conditiile prevazute de art. 581 C.proc.civ, adica ori de cate ori pastrarea unui drept, prevenirea unei pagube iminente sau inlaturarea unei piedici ivite in cursul executarii nu se pot realiza eficace pe cale unei actiuni de drept comun. Spre deosebire de dreptul comun, unde urgenta trebuie apreciata raportat la momentul introducerii actiunii, in cadrul ordonantei presedintiale trebuie apreciata raportat cu situatia existenta in momentul judecarii.
Urgenta rezida din aceea ca, situatia minorului B. Z. Z. J. este din punct de vedere juridic neclara, iar in lipsa incredintarii acestuia chiar si cu caracter vremelnic la unul din parinti ar avea de suferit prin imposibilitatea exercitarii tuturor drepturilor sale civile, inclusiv dreptul de libera circulatie. Paratul reclamant reconventional sustine ca pentru solutionarea litigiului aflat pe rolul instantei din U. este necesara prezenta minorului in vederea efectuarii unei expertize, aspect  necontestat de catre reclamanta parata reconventional, astfel ca necesitatea incredintarii vremelnice la unul din parinti este absolut necesara.
Asa cum rezulta din art. 2 alin 3 al Lg 272/2004, "principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti", iar in prezenta cauza instanta apreciaza ca reglementarea urgenta chiar si cu caracter temporar a situatiei juridice a copilului este in interesul superior al acestuia.
In ceea ce priveste conditia referitoare la vremelnicia masurii, instanta retine ca reclamanta parata reconventional a introdus o actiune de drept comun avand ca obiect incredintarea minorului si plata pensiei de intretinere si care a fost inregistrata la Judecatoria S. sub numarul X. Totodata a fost introdusa o actiune similara la Judecatoria din loc S., tara U., care este in curs de solutionare. Astfel, conditia vremelniciei masurii este indeplinita, fondul cauzei urmand a fi rezolvat prin solutionarea actiunii de drept comun care se afla pe rolul Judecatoriei S.
In procedura ordonantei presedintiale una din conditiile esentiale este aceea de neprejudecare a fondului cauzei.
Daca pentru rezolvarea cererii de ordonanta presedintiala instanta nu are de cercetat fondul dreptului discutat intre parti, in schimb, pentru ca masura luata sa nu fie arbitrara, va cerceta aparenta acestui drept.
Procedand la o examinare sumara a litigiului, instanta apreciaza ca este in interesul minorului sa fie incredintat tatalui, avand in vedere ca incepand cu luna octombrie 2009 aceasta, ajutat de mama si sora sa, s-a ocupat de cresterea si ingrijirea lui, dupa decesul tatalui reclamantei parata reconventional, copilul fiind in prezent foarte atasat de tata sau.
Pe de alta parte asa cum rezulta din cele doua rapoarte de expertiza efectuate la solicitarea instantei din U., reclamanta parata reconventional a facut demersuri pentru a trata dependenta de alcool dar nu poate respecta abstinenta totala care i-a fost recomandata de medici, iar pe langa problemele privind aceasta dependenta S. S. sufera si de unele tulburari de comportament, care asa cum au stabilit specialistii psihologi desemnati de catre instanta maghiara, o fac incapabila de a ingriji un copil in varsta de trei ani.
Din declaratiile martorilor, interogatoriul luat reclamantei parata reconventional si din decizia Judecatoriei S. din data de X, instanta mai retine ca in luna august 2009, intrucat reclamanta parata reconventional avea probleme cu alcoolul si a urmat un tratament la Sectia de Psihiatrie a Spitalului H.G. din S., Autoritatea Tutelara a dispus plasarea copilului pentru o luna la un camin de copii. Martorii ascultati in cauza mai sustin ca la venirea in Romania copilul era speriat si din aceasta cauza nu putea fi lasat singur, dar ulterior s-a acomodat foarte bine la domiciliul paratului reclamant reconventional, in prezent fiind foarte atasat de tata.
Din ancheta sociala efectuata si declaratiile martorilor instanta mai retine ca paratul reclamant reconventional are conditii foarte bune de crestere si educare a minorului, in lipsa acestuia copilul fiind ingrijit de catre mama si sora lui. De asemenea copilul este inscris la gradinita "T" din loc. S. si i se permite sa aiba legaturi cu mama sa.
Fata de cele prezentate mai sus, facand o analiza sumara a situatiei de fapt, instanta apreciaza ca este in interesul superior al minorului ca pana la solutionarea irevocabila a dosarului aflat pe rolul Judecatoriei S, acesta sa fie incredintat provizoriu la tata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010