Plangere contraventionala
(Sentinta civila nr. 746 din data de 25.11.2011 pronuntata de Judecatoria Harsova)DOSAR NR.839/842/2011
R O M A N I A
JUDECATORIA HARSOVA
JUDETUL CONSTANTA
SENTINTA CIVILA NR. 746
SEDINTA PUBLICA DIN : 25.11.2011
PRESEDINTE :
GREFIER :
Pe rol, solutionarea actiunii civile avand ca obiect plangere contraventionala formulata de petenta S.C. TRANS NIN TOTAL S.R.L. cu sediul in orasul Harsova, str. Traian nr.21,cam.2, jud.Constanta, impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AIR nr.0161321/27.07.2011 incheiat de intimata AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - AGENTIA TULCEA cu sediul in mun.Tulcea, str. Mircea Voda, nr.8, jud.Tulcea.
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 17.11.2011 si au fost consemnate in incheierea de amanare pronuntare din acea data, care face corp comun cu prezenta hotarare, cand, pentru ca petenta prin admistrator sa depuna la dosarul cauzei dovada prin care contractul de munca al soferului Stere Florea era inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, la data savarsirii contravetniei, a amanat pronuntarea cauzei la data de 25.11.2011,cand s-a pronuntat.
I N S T A N T A
Asupra plangerii de fata;
Prin plangerea adresata acestei instante si inregistrata sub numar de dosar 839/842/2011, petenta S.C. T.N.T. S.R.L. a solicitat in contradictoriu cu intimata A.R.R.-Ag. TL., in principal anularea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AIR nr. 0161321 din 27.07.2011, cu consecinta exonerarii de la plata amenzii iar in subsidiar sa se dispuna inlocuirea amenzii cu sanctiunea avertismentului, raportat la gradul de pericol social retinut in sarcina sa.
In motivarea plangerii sale, petenta a aratat ca la data de 27.07.2011 in localitatea G., la Km 146+160 pe DN 2A vehiculul cu nr. de inmatriculare B-28-CPC care ii apartine, condus de numitul S.F., a fost oprit in trafic, in vederea verificarii documentelor.
Ulterior la data de 28.08.2011 i-a fost comunicat un proces-verbal prin care era sanctionata contraventional cu suma de 4.000 lei, pentru nerespectarea art. 38 lit.u din Ordinul 1892/2006, modificat de Ordinul nr. 1007/2010 in sensul ca, la bordul vehiculului nu exista legitimatia conducatorului auto, care sa ateste ca este angajat la operatorului de transport.
Intrucat conducatorul auto in cauza nu mai este angajat al societatii sale, datorita savarsirii mai multor abateri nu au primit pana la acest moment nicio explicatie cu privire la cele intamplate la data efectuarii controlului.
Din acest motiv, apreciaza c a, pe langa aspectele de fapt ale contraventiei, se poate concluzia si faptul ca, procesul verbal este nul, pentru urmatoarele motive:
1) A fost incalcat art.16(6) din OG nr. 2/2001 in sensul ca lipsesc datele de identificare ale persoanei ce reprezinta societatea contravenienta.
2) A fost incalcat art. 16 alin.7 din OG nr. 2/2001 in sensul ca nu a fost respectat dreptul de a face obiectiuni cu privire la fapta retinuta, nefiind mentionata nici macar pozitia de recunoastere sau nerecunoastere a celor constatate, de catre conducatorul auto, prepusul societatii sale.
Un fapt negativ poate fi foarte usor contrazis, prin sustinerea contrariului, atata timp cat nicio alta persoana nu poate sustine cele consemnate in lipsa contravenientului, de catre agentul constatator.
Avand in vedere ca din procesul verbal nu se poate retine pozitia de recunoastere a inexistentei la bordul autovehiculului a legitimatiei de serviciu, de catre conducatorul auto, atunci va fi nevoie sa de administrarea unei probe care sa dovedeasca contrariul.
3) A fost incalcat art. 19 din OG nr.2/2001 in sensul ca procesul verbal nu poarta semnatura unui martor care sa confirme cele retinute de agentul constatator in lipsa contravenientului (al reprezentantului acestuia).
Sub aspectul gradului de pericol social al faptei retinute, in functie de datele ce caracterizeaza fapta si modalitatea concreta de savarsire, solicita a se aprecia cu privire la pericolul social scazut a acesteia, intrucat, fac dovada faptului ca aceasta legitimatie de serviciu a fost intocmita la timp si a fost inmanata conducatorului auto, insa din motive inca necunoscute, nu pot face nicio afirmatie cu privire la motivul pentru care nu a fost prezentata agentului constatator, daca, intradevar cele consemnate in procesul verbal corespund adevarului.
In drept, au fost invocate disp. art. 16, art.19, art. 21(3) din O.G.nr.2/2001.
In dovedirea plangerii formulate a solicitat incuviintarea probei cu martori si proba cu inscrisuri.
Conform disp. art. 242 alin.2 C.pr.civ. solicita judecarea cauzei in lipsa.
Au fost anexate plangerii urmatoarele inscrisuri: procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AIR nr. 0161321; proces-verbal de afisare nr. 10603 R/26.08.2011; contract individual de munca nr.2/01.06.2011; Decizie nr. 02 din 01.09.2011 emisa de S.C. T.N.T. S.R.L.
Intimata, legal citata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii ca fiind netemeinica si nelegala .
In fapt, la data de 27.07.2011, a fost depistat ansamblul de autovehicule cu nr. de inmatriculare B-28-CPC si B - 35- CPC ce apartin S.C.T.N.T. S.R.L. condus de S. F., care nu detinea legitimatie de serviciu - fapta ce constituie contraventie potrivit art.58 lit.ad din O.G. nr.109/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv "neindeplinirea obligatiilor ce le revin intreprinderilor, operatorilor de transport rutier si operatorilor de activitati conexe transportului rutier" si se sanctioneaza in conformitate cu art. 59 alin.1 lit.c cu amenda de la 4.000 lei la 5.000 lei - "ce se aplica intreprinderilor sau operatorilor de transport rutier romani sau straini dupa caz".
Invedereaza ca tranporturile rutiere se efectueaza cu respectarea unei legislatii specifice domeniului, dupa norme bine definite ce au un caracter imperativ si obligatoriu, respectiv OUG nr. 109/2005 si Ordinul MTCT nr. 1892/2006- pentru aprobarea normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora.
In motivarea plangerii petenta invoca faptul ca, agentul constatator nu a respectat prevederile art. 16 alin.6 din O.G. nr. 2/2001, pe motivul ca lipsesc datele de identificare ale persoanei care reprezinta societatea, petenta aflandu-se in eroare, deoarece se poate constata din lecturarea procesului verbal, faptul ca s-a mentionat ca administrator dl. B.I., date care satisfac textul de lege privind datele de identificare a persoanei care reprezinta contravenientul.
De asemenea petenta s-a aflat in eroare atunci cand sustine ca i-a fost incalcat dreptul de a face obiectiuni cu privire la fapta retinuta, deoarece insasi prin plangerea contraventionala aceasta si-a exprimat acest drept.
Pe fondul cauzei, invedereaza ca potrivit art. 40 alin.3 din ordinul MTCT nr. 1892/2006 - operatorii de transport care efectueaza operatiuni de transport rutier de marfuri in trafic national cu obligatia, suplimentara de a detine la bordul vehiculului, "legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier".
Potrivit prevederilor art. 58 lit ad din OUG 109/2005 coroborate cu prevederile art. 40 alin.3 lit.a din Ordinul MTCT nr. 1892/2006, rezulta savarsirea contraventiei in cauza.
Fata de motivarea petentei potrivit careia nu au fost respectate art. 19 din OG nr. 2/2001, invedereaza ca petenta se afla din nou in eroare, deoarece se poate constata ca agentul constatator a aplicat prev. art. 19 alin.1-3 din OG nr.2/2001, mentionand despre lipsa contravenientului si despre motivul lipsei martorului in momentul intocmirii, mentiuni ce satisfac textul de lege invocat.
Fata de solicitarea petentei ca sanctiunea amenzii sa fie transformata in avertisment, considera ca pentru indeplinirea scopului preventiv educativ al legii de reglementare a activitatii de transport rutier, dar si pentru intarirea disciplinei in domeniu. Se poate constata ca agentul constatator a aplicat limita minima a sanctiunii amenzii, prevazuta de actul normativ in vigoare.
Apreciaza ca justificarile petentei S.C. T.N.T. SRL, in argumentarea plangerii nu sunt relevante si pertinente.
Fata de cele invocate mai sus, tinand cont de notiunea de contraventie data de OG nr.2/2001 si de fatorii circumstantiali in care s-a savarsit contraventia, solicita respingerea plangerii petentei si mentinerea procesuluui verbal ca legal si temeinic.
In drept, a invocat dispozitiile art.115-118 C.pr.civ., OUG nr.109/2005, OMTCT nr.1892/2006, OG nr.2/2001 R .
In conformitate cu art. 242 alin. 2 C.pr.civ. solicita judecarea cauzei si in lipsa.
In dovedirea plangerii formulate, petenta a solicitat proba cu inscrisurile depuse la dosar si proba testimoniala.
A fost audiat la propunerea petentei martorul C.I. care a invederat instantei ca la sfarsitul lunii iulie 2011 venea de la Constanta spre Harsova si se afla pe DN 2A la ocazie. A fost luat de soferul S.F. pe care il cunoste, fiind din aceeasi localitate, este angajat la societatea T.N.T. S.R.L. In apropierea satului G. era un control de la A.R.R. A fost oprita si masina in care se afla, soferul a coborat cu actele pe care le avea la el si a revenit dupa cca 10 minute, precizandu-i ca a fost amendat cu suma de 4.000 lei deoarece nu avea ecosonul si nu i-a prezentat contractul de munca cu societatea proprietara a mijlocului de transport. Dupa o perioada s-a mai uitat prin hartiile pe care le avea bord si i-a aratat ca avea la el contractul de munca si ecusonul. El si-a dat seama ca soferul a fost neatent, daca la control nu a fost in masura sa prezinte inscrisurile pe care le avea la el. considera ca soferul a fost dezorganizat, atata timp cat avea inscrisurile la el si nu a putut sa le prezinte. Soferul a coborat cu un dosar, dar aceste inscrisuri nu se aflau in dosar, uitand practic sa le bage si pe acestea in dosar. Precizeaza ca soferul nu a venit in masina sa mai caute documentele solicitate de catre inspectorii A.R.R.
Din analiza materialului probator existent in cauza instanta retine urmatoarele:
La data de 27.07.2011, in localitatea G., la Km 146+160 pe DN 2A a fost depistat ansamblul de autovehicule cu nr. de inmatriculare B-28-CPC si B - 35- CPC ce apartin S.C.T.N.T. S.R.L. condus de S.F, care nu detinea legitimatie de serviciu - fapta ce constituie contraventie potrivit art. 58 lit.ad din O.G. nr.109/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv "neindeplinirea obligatiilor ce le revin intreprinderilor, operatorilor de transport rutier si operatorilor de activitati conexe transportului rutier".
Pentru fapta savarsita, petenta a fost sanctionata potrivit art. 59 alin.1 lit.c cu amenda contraventionala in cuantum de 4.000 lei .
Potrivit art. 34 din O.G. nr.2/2001: "Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o _ administreaza orice alte probe prevezute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului verbal si hotaraste asupra sanctiunii".
Instanta apreciaza ca procesul verbal de contraventie a fost intocmit in mod legal, ca in cauza nu se constata nulitati care pot fi invocate din oficiu de catre instanta conform art.17 din O.G. nr. 2/2001, fapta savarsita de petenta contravenienta a fost corect individualizata, respectiv fapta fiind incadrata in dispozitiile art.58 lit.ad din OUG 109/2005 modificata si completata.
Procesul verbal intocmit de catre un agent al statului, aflat in exercitiul functiunii, trebuie sa i se recunoasca valoarea probatorie sub aspectul constatarii starii de fapt, prezumtia de veridicitate operand pana limita la care prin aplicarea ei, s-ar ajunge in situatia in care persoana invinuita de savarsirea faptei contraventionale sa fie pusa in imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate in actul constatator.
Este adevarat ca prezumtia de veridicitate de care se bucura procesul-verbal nu are caracter absolut, ci trebuie corelata cu prezumtia de nevinovatie ce opereaza in favoarea unei persoane care a savarsit o fapta penala, de vreme ce legislatia in materie contraventionala a Romaniei intra sub incidenta art. 6 din C.E.D.O.
Prin jurisprudenta constanta a C.E.D.O. se retine ca prezumtiile nu sunt in principiu contrare Conventiei.
Dupa cum prezumtia de adevar de care se bucura procesul verbal nu are caracter absolut, nici prezumtia de vinovatie nu are acest caracter.
La dosar a fost depusa legitimatia si contractul de munca a conducatorului auto S.F. valabila la data constatarii contraventiei.
In situatia de fata, conform declaratiei martorului C.I., audiat la propunerea petentei, aceasta a facut dovada ca soferul S.F. avea ecoson si contract de munca incheiat cu S.C. T.N.T. S.R.L. care se aflau la bordul autovehivulului, dar din neglijenta acesta nu le-a prezentat inspectorilor A.R.R. (adresa nr. 17527/ 24.11.2011 emisa de I.T.M. Constanta - fila 30 din ds.)
Instanta raportat la inscrisurile depuse la dosar care fac dovada calitatii de angajat al conducatorului auto S.F. si ca angajatorul i-a eliberat legitimatia de serviciu emisa in baza contractului de munca nr.2-01.06.2011 si la depozitia martorului C.I. care a fost prezent la momentul controlului, iar ulterior, soferul i-a aratat legitimatia de serviciu fiind gasita de acesta in masina si numai lipsa de organizare a acestuia a generat aceasta fapta contraventionala. Petenta este tinuta sa raspunda in situatia de fata, de faptele prepusului sau S.F., iar ca acesta nu a prezentat legitimatia eliberata de petenta, nu este in masura sa inlature raspunderea petentei, pe motiv ca si-a indeplinit obligatia de angajator, suntem in situatia unei culpe a petentei in selectia angajatilor, dar aceasta culpa in prezenta situatie ar fi prea aspru tratata cu sanctiunea contraventionala a amenzii in cuantum de 4.000 lei.
Instanta apreciaza ca abaterile constatate in urma controlului efectuat exista, existand si vinovatia angajatorului, dar fata de faptul ca petenta si-a indeplinit obligatia in calitate de angajator eliberand si legitimatia de serviciu, iar numai faptul ca soferul nu a putut prezenta documentele organului de control abaterea respectiva prezinta un grad de pericol social redus si pe cale de consecinta se poate inlocui sanctiunea contraventionala a amenzii aplicata petentei, cu sanctiunea contraventionala avertisment, cu atragerea atentiei petentei asupra necesitatii prezentarii de catre prepusii sai a tuturor documentelor legale, in momentul in care sunt supusi controlului de catre controlorii de trafic, conform art. 7 alin.2 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite plangerea contraventionala formulata de petenta S.C. T.N.T. S.R.L. cu sediul in orasul Harsova, str. T. nr./,cam./, jud.Constanta, impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AIR nr. 0161321/27.07.2011 incheiat de intimata A.R.R. - AG. TL. cu sediul in mun. Tulcea, str. M.V., nr./, jud.Tulcea.
Dispune inlocuirea sanctiunii contraventionale a amenzii in cuantum de 4000 lei aplicata petentei prin procesul verbal seria AIR nr. 0161321/27.07.2011 cu sanctiunea contraventionala avertisment.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 25.11.2011.
PRESEDINTE, GREFIER,
S.F. G.C.
R O M A N I A
JUDECATORIA HARSOVA
JUDETUL CONSTANTA
SENTINTA CIVILA NR. 746
SEDINTA PUBLICA DIN : 25.11.2011
PRESEDINTE :
GREFIER :
Pe rol, solutionarea actiunii civile avand ca obiect plangere contraventionala formulata de petenta S.C. TRANS NIN TOTAL S.R.L. cu sediul in orasul Harsova, str. Traian nr.21,cam.2, jud.Constanta, impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AIR nr.0161321/27.07.2011 incheiat de intimata AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - AGENTIA TULCEA cu sediul in mun.Tulcea, str. Mircea Voda, nr.8, jud.Tulcea.
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 17.11.2011 si au fost consemnate in incheierea de amanare pronuntare din acea data, care face corp comun cu prezenta hotarare, cand, pentru ca petenta prin admistrator sa depuna la dosarul cauzei dovada prin care contractul de munca al soferului Stere Florea era inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, la data savarsirii contravetniei, a amanat pronuntarea cauzei la data de 25.11.2011,cand s-a pronuntat.
I N S T A N T A
Asupra plangerii de fata;
Prin plangerea adresata acestei instante si inregistrata sub numar de dosar 839/842/2011, petenta S.C. T.N.T. S.R.L. a solicitat in contradictoriu cu intimata A.R.R.-Ag. TL., in principal anularea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AIR nr. 0161321 din 27.07.2011, cu consecinta exonerarii de la plata amenzii iar in subsidiar sa se dispuna inlocuirea amenzii cu sanctiunea avertismentului, raportat la gradul de pericol social retinut in sarcina sa.
In motivarea plangerii sale, petenta a aratat ca la data de 27.07.2011 in localitatea G., la Km 146+160 pe DN 2A vehiculul cu nr. de inmatriculare B-28-CPC care ii apartine, condus de numitul S.F., a fost oprit in trafic, in vederea verificarii documentelor.
Ulterior la data de 28.08.2011 i-a fost comunicat un proces-verbal prin care era sanctionata contraventional cu suma de 4.000 lei, pentru nerespectarea art. 38 lit.u din Ordinul 1892/2006, modificat de Ordinul nr. 1007/2010 in sensul ca, la bordul vehiculului nu exista legitimatia conducatorului auto, care sa ateste ca este angajat la operatorului de transport.
Intrucat conducatorul auto in cauza nu mai este angajat al societatii sale, datorita savarsirii mai multor abateri nu au primit pana la acest moment nicio explicatie cu privire la cele intamplate la data efectuarii controlului.
Din acest motiv, apreciaza c a, pe langa aspectele de fapt ale contraventiei, se poate concluzia si faptul ca, procesul verbal este nul, pentru urmatoarele motive:
1) A fost incalcat art.16(6) din OG nr. 2/2001 in sensul ca lipsesc datele de identificare ale persoanei ce reprezinta societatea contravenienta.
2) A fost incalcat art. 16 alin.7 din OG nr. 2/2001 in sensul ca nu a fost respectat dreptul de a face obiectiuni cu privire la fapta retinuta, nefiind mentionata nici macar pozitia de recunoastere sau nerecunoastere a celor constatate, de catre conducatorul auto, prepusul societatii sale.
Un fapt negativ poate fi foarte usor contrazis, prin sustinerea contrariului, atata timp cat nicio alta persoana nu poate sustine cele consemnate in lipsa contravenientului, de catre agentul constatator.
Avand in vedere ca din procesul verbal nu se poate retine pozitia de recunoastere a inexistentei la bordul autovehiculului a legitimatiei de serviciu, de catre conducatorul auto, atunci va fi nevoie sa de administrarea unei probe care sa dovedeasca contrariul.
3) A fost incalcat art. 19 din OG nr.2/2001 in sensul ca procesul verbal nu poarta semnatura unui martor care sa confirme cele retinute de agentul constatator in lipsa contravenientului (al reprezentantului acestuia).
Sub aspectul gradului de pericol social al faptei retinute, in functie de datele ce caracterizeaza fapta si modalitatea concreta de savarsire, solicita a se aprecia cu privire la pericolul social scazut a acesteia, intrucat, fac dovada faptului ca aceasta legitimatie de serviciu a fost intocmita la timp si a fost inmanata conducatorului auto, insa din motive inca necunoscute, nu pot face nicio afirmatie cu privire la motivul pentru care nu a fost prezentata agentului constatator, daca, intradevar cele consemnate in procesul verbal corespund adevarului.
In drept, au fost invocate disp. art. 16, art.19, art. 21(3) din O.G.nr.2/2001.
In dovedirea plangerii formulate a solicitat incuviintarea probei cu martori si proba cu inscrisuri.
Conform disp. art. 242 alin.2 C.pr.civ. solicita judecarea cauzei in lipsa.
Au fost anexate plangerii urmatoarele inscrisuri: procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AIR nr. 0161321; proces-verbal de afisare nr. 10603 R/26.08.2011; contract individual de munca nr.2/01.06.2011; Decizie nr. 02 din 01.09.2011 emisa de S.C. T.N.T. S.R.L.
Intimata, legal citata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii ca fiind netemeinica si nelegala .
In fapt, la data de 27.07.2011, a fost depistat ansamblul de autovehicule cu nr. de inmatriculare B-28-CPC si B - 35- CPC ce apartin S.C.T.N.T. S.R.L. condus de S. F., care nu detinea legitimatie de serviciu - fapta ce constituie contraventie potrivit art.58 lit.ad din O.G. nr.109/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv "neindeplinirea obligatiilor ce le revin intreprinderilor, operatorilor de transport rutier si operatorilor de activitati conexe transportului rutier" si se sanctioneaza in conformitate cu art. 59 alin.1 lit.c cu amenda de la 4.000 lei la 5.000 lei - "ce se aplica intreprinderilor sau operatorilor de transport rutier romani sau straini dupa caz".
Invedereaza ca tranporturile rutiere se efectueaza cu respectarea unei legislatii specifice domeniului, dupa norme bine definite ce au un caracter imperativ si obligatoriu, respectiv OUG nr. 109/2005 si Ordinul MTCT nr. 1892/2006- pentru aprobarea normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora.
In motivarea plangerii petenta invoca faptul ca, agentul constatator nu a respectat prevederile art. 16 alin.6 din O.G. nr. 2/2001, pe motivul ca lipsesc datele de identificare ale persoanei care reprezinta societatea, petenta aflandu-se in eroare, deoarece se poate constata din lecturarea procesului verbal, faptul ca s-a mentionat ca administrator dl. B.I., date care satisfac textul de lege privind datele de identificare a persoanei care reprezinta contravenientul.
De asemenea petenta s-a aflat in eroare atunci cand sustine ca i-a fost incalcat dreptul de a face obiectiuni cu privire la fapta retinuta, deoarece insasi prin plangerea contraventionala aceasta si-a exprimat acest drept.
Pe fondul cauzei, invedereaza ca potrivit art. 40 alin.3 din ordinul MTCT nr. 1892/2006 - operatorii de transport care efectueaza operatiuni de transport rutier de marfuri in trafic national cu obligatia, suplimentara de a detine la bordul vehiculului, "legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier".
Potrivit prevederilor art. 58 lit ad din OUG 109/2005 coroborate cu prevederile art. 40 alin.3 lit.a din Ordinul MTCT nr. 1892/2006, rezulta savarsirea contraventiei in cauza.
Fata de motivarea petentei potrivit careia nu au fost respectate art. 19 din OG nr. 2/2001, invedereaza ca petenta se afla din nou in eroare, deoarece se poate constata ca agentul constatator a aplicat prev. art. 19 alin.1-3 din OG nr.2/2001, mentionand despre lipsa contravenientului si despre motivul lipsei martorului in momentul intocmirii, mentiuni ce satisfac textul de lege invocat.
Fata de solicitarea petentei ca sanctiunea amenzii sa fie transformata in avertisment, considera ca pentru indeplinirea scopului preventiv educativ al legii de reglementare a activitatii de transport rutier, dar si pentru intarirea disciplinei in domeniu. Se poate constata ca agentul constatator a aplicat limita minima a sanctiunii amenzii, prevazuta de actul normativ in vigoare.
Apreciaza ca justificarile petentei S.C. T.N.T. SRL, in argumentarea plangerii nu sunt relevante si pertinente.
Fata de cele invocate mai sus, tinand cont de notiunea de contraventie data de OG nr.2/2001 si de fatorii circumstantiali in care s-a savarsit contraventia, solicita respingerea plangerii petentei si mentinerea procesuluui verbal ca legal si temeinic.
In drept, a invocat dispozitiile art.115-118 C.pr.civ., OUG nr.109/2005, OMTCT nr.1892/2006, OG nr.2/2001 R .
In conformitate cu art. 242 alin. 2 C.pr.civ. solicita judecarea cauzei si in lipsa.
In dovedirea plangerii formulate, petenta a solicitat proba cu inscrisurile depuse la dosar si proba testimoniala.
A fost audiat la propunerea petentei martorul C.I. care a invederat instantei ca la sfarsitul lunii iulie 2011 venea de la Constanta spre Harsova si se afla pe DN 2A la ocazie. A fost luat de soferul S.F. pe care il cunoste, fiind din aceeasi localitate, este angajat la societatea T.N.T. S.R.L. In apropierea satului G. era un control de la A.R.R. A fost oprita si masina in care se afla, soferul a coborat cu actele pe care le avea la el si a revenit dupa cca 10 minute, precizandu-i ca a fost amendat cu suma de 4.000 lei deoarece nu avea ecosonul si nu i-a prezentat contractul de munca cu societatea proprietara a mijlocului de transport. Dupa o perioada s-a mai uitat prin hartiile pe care le avea bord si i-a aratat ca avea la el contractul de munca si ecusonul. El si-a dat seama ca soferul a fost neatent, daca la control nu a fost in masura sa prezinte inscrisurile pe care le avea la el. considera ca soferul a fost dezorganizat, atata timp cat avea inscrisurile la el si nu a putut sa le prezinte. Soferul a coborat cu un dosar, dar aceste inscrisuri nu se aflau in dosar, uitand practic sa le bage si pe acestea in dosar. Precizeaza ca soferul nu a venit in masina sa mai caute documentele solicitate de catre inspectorii A.R.R.
Din analiza materialului probator existent in cauza instanta retine urmatoarele:
La data de 27.07.2011, in localitatea G., la Km 146+160 pe DN 2A a fost depistat ansamblul de autovehicule cu nr. de inmatriculare B-28-CPC si B - 35- CPC ce apartin S.C.T.N.T. S.R.L. condus de S.F, care nu detinea legitimatie de serviciu - fapta ce constituie contraventie potrivit art. 58 lit.ad din O.G. nr.109/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv "neindeplinirea obligatiilor ce le revin intreprinderilor, operatorilor de transport rutier si operatorilor de activitati conexe transportului rutier".
Pentru fapta savarsita, petenta a fost sanctionata potrivit art. 59 alin.1 lit.c cu amenda contraventionala in cuantum de 4.000 lei .
Potrivit art. 34 din O.G. nr.2/2001: "Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o _ administreaza orice alte probe prevezute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului verbal si hotaraste asupra sanctiunii".
Instanta apreciaza ca procesul verbal de contraventie a fost intocmit in mod legal, ca in cauza nu se constata nulitati care pot fi invocate din oficiu de catre instanta conform art.17 din O.G. nr. 2/2001, fapta savarsita de petenta contravenienta a fost corect individualizata, respectiv fapta fiind incadrata in dispozitiile art.58 lit.ad din OUG 109/2005 modificata si completata.
Procesul verbal intocmit de catre un agent al statului, aflat in exercitiul functiunii, trebuie sa i se recunoasca valoarea probatorie sub aspectul constatarii starii de fapt, prezumtia de veridicitate operand pana limita la care prin aplicarea ei, s-ar ajunge in situatia in care persoana invinuita de savarsirea faptei contraventionale sa fie pusa in imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate in actul constatator.
Este adevarat ca prezumtia de veridicitate de care se bucura procesul-verbal nu are caracter absolut, ci trebuie corelata cu prezumtia de nevinovatie ce opereaza in favoarea unei persoane care a savarsit o fapta penala, de vreme ce legislatia in materie contraventionala a Romaniei intra sub incidenta art. 6 din C.E.D.O.
Prin jurisprudenta constanta a C.E.D.O. se retine ca prezumtiile nu sunt in principiu contrare Conventiei.
Dupa cum prezumtia de adevar de care se bucura procesul verbal nu are caracter absolut, nici prezumtia de vinovatie nu are acest caracter.
La dosar a fost depusa legitimatia si contractul de munca a conducatorului auto S.F. valabila la data constatarii contraventiei.
In situatia de fata, conform declaratiei martorului C.I., audiat la propunerea petentei, aceasta a facut dovada ca soferul S.F. avea ecoson si contract de munca incheiat cu S.C. T.N.T. S.R.L. care se aflau la bordul autovehivulului, dar din neglijenta acesta nu le-a prezentat inspectorilor A.R.R. (adresa nr. 17527/ 24.11.2011 emisa de I.T.M. Constanta - fila 30 din ds.)
Instanta raportat la inscrisurile depuse la dosar care fac dovada calitatii de angajat al conducatorului auto S.F. si ca angajatorul i-a eliberat legitimatia de serviciu emisa in baza contractului de munca nr.2-01.06.2011 si la depozitia martorului C.I. care a fost prezent la momentul controlului, iar ulterior, soferul i-a aratat legitimatia de serviciu fiind gasita de acesta in masina si numai lipsa de organizare a acestuia a generat aceasta fapta contraventionala. Petenta este tinuta sa raspunda in situatia de fata, de faptele prepusului sau S.F., iar ca acesta nu a prezentat legitimatia eliberata de petenta, nu este in masura sa inlature raspunderea petentei, pe motiv ca si-a indeplinit obligatia de angajator, suntem in situatia unei culpe a petentei in selectia angajatilor, dar aceasta culpa in prezenta situatie ar fi prea aspru tratata cu sanctiunea contraventionala a amenzii in cuantum de 4.000 lei.
Instanta apreciaza ca abaterile constatate in urma controlului efectuat exista, existand si vinovatia angajatorului, dar fata de faptul ca petenta si-a indeplinit obligatia in calitate de angajator eliberand si legitimatia de serviciu, iar numai faptul ca soferul nu a putut prezenta documentele organului de control abaterea respectiva prezinta un grad de pericol social redus si pe cale de consecinta se poate inlocui sanctiunea contraventionala a amenzii aplicata petentei, cu sanctiunea contraventionala avertisment, cu atragerea atentiei petentei asupra necesitatii prezentarii de catre prepusii sai a tuturor documentelor legale, in momentul in care sunt supusi controlului de catre controlorii de trafic, conform art. 7 alin.2 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite plangerea contraventionala formulata de petenta S.C. T.N.T. S.R.L. cu sediul in orasul Harsova, str. T. nr./,cam./, jud.Constanta, impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AIR nr. 0161321/27.07.2011 incheiat de intimata A.R.R. - AG. TL. cu sediul in mun. Tulcea, str. M.V., nr./, jud.Tulcea.
Dispune inlocuirea sanctiunii contraventionale a amenzii in cuantum de 4000 lei aplicata petentei prin procesul verbal seria AIR nr. 0161321/27.07.2011 cu sanctiunea contraventionala avertisment.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 25.11.2011.
PRESEDINTE, GREFIER,
S.F. G.C.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Plangeri prealabile
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror � respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010