InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Intrerupere executare pedeapsa, nepreveserea motivului invocat de petent.

(Hotarare nr. 58/S din data de 26.03.2014 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Minori | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

R O M A N I A
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV
SENTINTA PENALA NR.58/S                                                    Sedinta publica din data de 26 martie 2014 Cu participarea doamnei procuror  ... din cadrul  Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov Pe rol fiind solutionarea cererii de intrerupere a executarii pedepsei formulata de petenta condamnata M.B..
      Dezbaterile in cauza penala de fata au fost inregistrate in conformitate cu dispozitiile art. 369 alin.1 Noul Cod de procedura penala.
La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta petenta condamnata M.B., personal si asistata de avocat din oficiu C.K., cu delegatie la dosar.
  Procedura de citare este indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care,
      Se constata atasate la dosar Sentinta penala nr.68/S/21.11.2013 pronuntata de Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov in dosarul nr.605/1372/2013, cu mentiunea datei si modului ramanerii definitive si Sentinta penala nr.11/S/30.01.2014 pronuntata de Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov in dosarul nr.708/1372/2013, cu mentiunea datei si modului ramanerii definitive.
      Instanta constata ca pentru acest termen de judecata, petenta condamnata M.B. a fost citata de la Penitenciarul J.T.de unde citatia a fost restituita la dosar cu mentiunea ca aceasta persoana nu este incarcerata in penitenciarul respectiv, precum si de la adresa de domiciliu, unde petenta a primit plicul cu actele de procedura, insa a refuzat sa semneze dovada de inmanare si apreciaza ca procedura de citare indeplinita cu petenta condamnata.
      Instanta procedeaza la verificarea identitatii petentei condamnate M.B. care se legitimeaza cu CI seria BV nr_., CNP ..., cu domiciliul in Sacele, str. , judetul Brasov.
      Petenta condamnata M.B., fiind intrebata daca este de acord ca asistenta juridica sa ii fie asigurata de aparatorul desemnat din oficiu, arata ca este de acord sa fie asistata de avocatul din oficiu.
Petenta condamnata M.B. invedereaza instantei ca a formulat cererea de intrerupere a executarii pedepsei pentru inca trei luni de zile, intrucat are un copil mic care, desi are un an de zile, nu umbla si nu sta in picioare. Mai mult, arata ca mai are un copil cu probleme, care a fost lovit de cal, pe care trebuie sa il duca si sa il aduca de la scoala intrucat se teme ca acesta sa nu fie lovit in cap.
      Instanta pune in vedere petentei condamnate M.B. ca la momentul la care instanta de judecata i-a incuviintat ultima cerere de intrerupere a executarii pedepsei, instanta de judecata i-a comunicat faptul ca nu este posibil sa mai solicite inca o data intreruperea executarii pedepsei.
      Avocat din oficiu C.K. pentru petenta condamnata M.B. invedereaza instantei ca a luat legatura cu petenta condamnata, iar aceasta solicita intreruperea executarii pedepsei dupa data de 25.05.2014, in principal pentru aceleasi motive si precizeaza ca in plus, condamnata i-a comunicat faptul ca tatal copiilor sai executa o pedeapsa privativa de libertate la Penitenciarul Miercurea Ciuc, iar intentia condamnatei este de a se casatori cu tatal copiilor. Astfel, arata ca in cadrul cererii de intrerupere a executarii pedepsei care face obiectul prezentului dosar, petenta condamnata M.B. solicita instantei sa dispuna extinderea limitei in care petenta sa se poata deplasa, in sensul sa ii permita acesteia sa se deplaseze si pe teritoriul judetului Harghita, pentru a-l putea vizita pe tatal copiilor si pentru a se putea casatori cu acesta.
      Mai mult, arata ca petenta condamnata M.B. se gaseste intr-o situatia dificila, intrucat nu are niciun fel de sprijin pentru cresterea si ingrijirea celor sapte copii, iar copilul cel mic este alaptat si in prezent.
      Instanta ii face cunoscute petentei condamnate M.B., dispozitiile art.589 alin.1 lit.a si b Noul Cod de procedura penala si o intreaba pe aceasta daca isi mentine cererea de intrerupere a executarii pedepsei.
       Petenta condamnata M.B. invedereaza instantei ca fiul sau cel mic are varsta de 1 an si o luna si sustine ca reprezentantii DGASPC Brasov s-au deplasat la domiciliul sau atunci cand ea a fost arestata, insa la acest moment nu beneficiaza de niciun ajutor din partea DGASPC Brasov si nici de ajutor social, iar singurul venit pe care il are consta in alocatiile copiilor.
      Petenta condamnata M.B. invedereaza instantei ca isi mentine cererea de intrerupere a executarii pedepsei.
      Atat reprezentanta Parchetului, cat si aparatorul desemnat din oficiu pentru petenta condamnata, intrebati fiind, arata ca nu au alte cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul la dezbateri.
      Avocat din oficiu C.K. pentru petenta condamnata M.B. solicita admiterea cererii de intrerupere a executarii pedepsei, astfel cum a fost formulata, urmand a se avea in vedere situatia deosebita a petentei si a familiei acesteia. Precizeaza ca petenta condamnata este singurul sprijin al copiilor sai, tatal copiilor fiind in executarea unei pedepse la Penitenciarul Miercurea Ciuc. De asemenea, ca urmare a admiterii cererii de intrerupere a executarii pedepsei, avocat din oficiu C.K. pentru petenta condamnata M.B. solicita instantei sa dispuna si cu privire la largirea limitei teritoriale in care petenta sa se poata deplasa, respectiv si pe teritoriul judetului Harghita.
      Reprezentanta Parchetului, avand cuvantul, solicita respingerea ca inadmisibila a cererii de intrerupere a executarii pedepsei formulata de petenta condamnata M.B.. Arata ca petenta condamnata a mai beneficiat de doua ori de intreruperea executarii pedepsei, o data pentru copilul in varsta de pana la un an si intr-o alta imprejurare, pentru motive familiale, cele doua cereri de intrerupere a executarii pedepsei fiind formulate sub legea penala veche. Sustine ca in prezent legea penala s-a schimbat, iar noile dispozitii legale nu mai prevad posibilitatea intreruperii sau amanarii executarii pedepsei.  
      Petenta condamnata M.B., avand ultimul cuvant solicita instantei admiterea cererii de intrerupere a executarii pedepsei.
      
      
      
      T R I B U N A L U L,
                                      
       Constata ca prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub numarul de mai sus, petenta-condamnata M.B. a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna prelungirea intreruperii executarii pedepsei aplicate acesteia pentru inca trei luni, motivand ca are sase copii minori, care sunt bolnavi si nu se poate desparti de ei, acestia fiind foarte tristi de marea tragedie care s-a intamplat.
      In probatiune au fost depuse la dosar urmatoarele inscrisuri: sentintele penale nr.68/S/21.11.2013 si 11/S/30.01.2014.
  Analizand actele si lucrarile dosarului, tribunalul specializat retine urmatoarele :
      Prin sentinta penala nr.25/S/10.05.2012 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov  petenta M.B. a fost condamnata  de catre Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov la o pedeapsa de 5 ani  inchisoare, sentinta care a ramas definitiva la data de 15.10.2013 prin decizia penala nr.3123/2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
      La data de 18.10.2013 petenta a formulat o cerere de intrerupere a executarii pedepsei, care a fost admisa prin sentinta penala nr.68/S/21.11.2013 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov (fila 14 dosar), astfel incat s-a dispus intreruperea executarii pedepsei, in baza art.455 Cod procedura penala raportat la art.453 alin.1 lit. b Cod procedura penala, pana la data de 25.02.2014 (implinirea varstei de 1 an de catre minorul R.B.G.), iar ulterior, prin sentinta penala nr. 11/S/30.01.2014 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov (fila 16 dosar)  s-a dispus intreruperea executarii pedepsei aplicate condamnatei pe o perioada de trei luni, incepand cu data de 25.02.2014, in baza art. 455 Cod procedura penala raportat la art.453 alin.1 lit. c Cod procedura penala. Potrivit art.455 Cod procedura penala raportat la art.453 alin.1 lit. c Cod procedura penal  executarea pedepsei  inchisorii poate fi intrerupta  cand  din cauza unor imprejurari speciale  executarea imediata a  pedepsei ar avea consecinte  grave pentru condamnat sau familie. Intreruperea poate fi acordata pentru cel mult trei luni si doar o singura data.
      Noul Cod de procedura penala, care a intrat in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2014, nu mai prevede acest caz de intrerupere a executarii pedepsei printre cazurile de intrerupere reglementate de art.589.
    Avand in vedere ca petenta a beneficiat de o intrerupere a executarii pedepsei in baza dispozitiilor art.455 Cod procedura penala raportat la art.453 alin.1 lit. c Cod procedura penal ( in vigoare la acea data), instanta va respinge cererea.
In baza art. 275 alin. 2 din Noul Cod de procedura penala o va obliga pe petenta-condamnata M.B. sa plateasca suma de 110 lei, cu titlu de cheltuielile judiciare catre stat. Suma de 100 lei, reprezentand onorariul avocatului din oficiu se va suporta din fondurile Ministerului Justitiei.          PENTRU ACESTE MOTIVE
         IN NUMELE LEGII
         H O T A R A S T E:

Respinge cererea de intrerupere a executarii pedepsei, formulata de petenta condamnata M.B., fiul lui _ si _, nascuta la data de _., in prezent aflata in intreruperea executarii pedepsei, cu domiciliul in.............., str. . nr.., jud. Brasov.
      In baza art. 275 alin. 2 din Noul Cod de procedura penala obliga pe petenta-condamnata M.B. sa plateasca suma de 110 lei, cu titlu de cheltuielile judiciare catre stat. Suma de 100 lei, reprezentand onorariul avocatului din oficiu se va suporta din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 martie 2014.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010