InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sibiu

Succesiuni

(Sentinta civila nr. 1252 din data de 26.02.2008 pronuntata de Judecatoria Sibiu)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Sibiu | Jurisprudenta Judecatoria Sibiu

Judecatoria
Deliberand asupra actiunii civile ;
In baza actelor si lucrarilor dosarului :
Constata ca prin actiunea civila inregistrata de Judecatoria Sibiu la data de   VIII 2006 , sub dosar nr. 1275/306/2006 , reclamantul M I, domiciliat in orasul  solicita in contradictoriu cu paratii  N I, N G, domiciliati in sa se constate ca dupa defuncta  F S, decedata la III 2006 a ramas ca  mostenitor testamentar , reclamantul , conform testamentului autentificat  sub nr. III 2000  de BNP  B V.
- sa se constate ca masa succesorala  dupa defuncta, se compune din corpul B  al imobilului  situat in, imobil inscris in CF  
- sa se constate ca  imobilul  din orasul,  inscris in CF nr. top. se compune  din doua corpuri de cladire  A,B  denumite apartamente .
- sa se dispuna notarea  in CF a dezmembrarii  conform lucrarii tehnice anexate,a imobilului aratat mai sus prin acordarea  de numere top distincte celor 2  corpuri de cladire (apartamente) dupa cum urmeaza: corp A nr. top.  , corp B nr. top.  .
- sa se dispuna anularea partiala  a incheierii  de CF   si a actului care a stat la baza ei respectiv certificatul  de mostenitor  nr. doar cu privire la  corpul de cladire B  cu nr. top..
- sa se dispuna intabularea  dreptului de proprietate al reclamantului asupra imobilului nou format corpul B nr. top. ca efect al mostenirii.
- sa se dispuna si asupra cheltuielilor de judecata
In  expunerea de motive se invedereaza instantei ca imobilul din a avut ca proprietari persoane fizice  pe domnii F A si F S in baza actului de cumparare  conform Legii nr. 112/1995  incepand cu 1998. Odata cu intocmirea  documentatiei  de vanzare – cumparare de la Statul Roman , prin s-a efectuat o schita care indica  componenta  imobilului mentionandu –se  cele doua corpuri  de cladire : A si B . La cererea sotilor  F  s-a efectuat  o dezmembrare  pe cele doua corpuri ( apartamente ) dandu – li – se  nr. top. pentru corpul A si nr. pentru corpul B . Cu toate ca aceasta dezmembrare  se face  in anul 2000 nu este operata  in cartea funciara. 
La III 2000 doamna F S ii testeaza corpul B al imobilului  si fiind in posesia  dezmembrarii  indica  care anume corp  il testeaza  astfel ca in legat este indicat nr. top., corpul din stanga .
Ulterior acestei date, corpul A este testat paratilor, mai exact la data de .XII.2002, iar in act se face descrierea imobilului.
D-na F S decedeaza la data de .III.2006 iar paratii au solicitat dezbaterea succesorala la acelasi notar BV.
Dezmembrarea nu a fost operata in cartea funciara si cu toate ca paratii au prezentat starea de fapt la dezbaterea succesorala, notarul a emis Certificatul de mostenitor nr. in favoarea paratilor cu privire la intreg imobilul, respectiv nr top Se prevaleaza in drept de dispozitiile art. 644, 651 , 685 , 689 , 800 si urm. dinCodul Civil , D- L 115/1938 , art. 274 CPC .
Dovada actiunii se realizeaza prin : testamente ,  extras CF nr. top., fotocopie cf, contract de vanzare – cumparare  ,  certificate de deces  F S  , F A , certificat de casatorie , interogatorii parati , proces verbal de cercetare la fata locului , depozitie martor A G, raport de expertiza tehnica judiciara .
Paratii pun concluzii de respingere a prezentei prin intampinare inregistrata la X 2006,cu cheltuieli de judecata , intrucat testamentul din 2000 a fost revocat in anul 2002 in favoarea paratilor . Reclamantul nu are calitatea de mostenitor , testamentul sau fiind revocat  printr – un testament posterior .
Cauza dreptului este fondata pe dispozitiile art. 802, 856 , 920 si 888 Cod Civil .
Probatiunea acestora este constituita din : testament , certificat  de legatar nr., incheierea, certificat de mostenitor,  contract de vanzare – cumparare, actiune in evacuare dosar nr. 841/306/2006 , somatie , chitante de plata , interogatoriu reclamant ,  raport de expertiza tehnica judiciara .
In proces , BNP B V depune copie dupa dosarul succesoral nr.
De asemeni BNP B S depune testamentul autentificat cu nr.,  declaratie autentificata cu nr. a testatoarei F S de revocare a legatului.
Judecatoria, luand in examinare sustinerile partilor , prin prisma probatoriului administrat in cauza , constata ca fiind intemeiata prezenta, pentru  urmatoarele motive :
Averea succesorala a defunctei F S ( dec. la III 2006 ) se compune din imobilul inscris in CF nr. cad. locuinta compusa din doua camere si dependinte + 119 mp + 29 teren  aferent situat in orasul corp A apartament nr., imobil provenind dintr – un contract de vanzare – cumparare incheiat de domnia sa alaturi de sotul F A cu SC. Elocvente sunt in acest sens contractul de vanzare – cumparare existent la fila 13 a dosarului , extrasul cf depus la dosar .
Precizam ca decesul sotului F A intervine la  V 2000 ( certificat deces – fila 15 dosar ) .
Calitatea de soti rezulta din certificatul de casatorie existent la fila 16 a dosarului .
In timpul vietii doamna F S redacteaza trei legate ( testamente autentice ) .
Primul testament este autentificat laVI 2000 la BNP B S. Se testeaza intreaga avere succesorala in favoarea paratei N G aceasta fiind instituita legatara cu titlu particular, iar in caz de predeces al acesteia  cere ca legatul sa fie cules de catre coparatul N I. Ulterior legatul se revoca expres printr – o declaratie notariala din  X 2001  data in fata aceluiasi notar. ( filele 79 si 80 ale dosarului ) .
Al doilea  este autentificat de BNP B V la  III 2000 , prin care se testeaza in favoarea reclamantului cota sa parte din intregul imobil apartament I situat in , inscris in CF nr. top., cu sarcina suportarii cheltuielilor de inmormantare , cu respectarea obiceiului locului  si cultului sau religios crestin ortodox ( fila 5 dosar ) . Prin aceasta il instituie legatar cu titlu particular.
Ultimul testament autentic se intocmeste la  XII 2002 la acelasi birou notarial , in care textual se arata ca :
„Las intregul imobil subapartament nr. 1, compus din camera, bucatarie si hol la subsol: hol, pivnita si pivnita, situate in corpul de la fatada, avand parti comune indivize cu subapartamentul II: urcarea la pod, magazia de sub scari, WC, situate in stanga intrarii, in cota de 50%, si terenul de 148 mp in cota de 63,80% pentru subapartamentul I, imobil situat administrativ in, inscris in Cartea funciara nr. nr top, dobandit prin cumparare si mostenire, nepoatei de sora, N G si sotului acesteia N I, in cota de 1/2 parte pentru fiecare, pe care ii institui legatari cu titlu particular, cu drepturile si obligatiile ce decurg din prevederile art. 899 si urmatoarele din Codul Civil”.
Intentia transmiterii a doua corpuri ,cate unul de parte denota din schita de dezmembrare efectuata de expert tehnic Manitiu Dumitru in anul 1999 , in care se face referire la subapartamentare in nr. top., ( fila 12 a dosarului ) . Consideram ca permanent la momentul testarilor defuncta s-a raportat la aceasta subapartamentare , atata vreme cat din probatoriu nu se degaja ingratitudini comise la adresa acesteia de catre reclamant si parati in sensul art. 830 , 831 Cod Civil . In mod inexplicabil operatiunea cadastrala nu a fost inscrisa in CF si in lipsa acesteia s-au nascut toate divergentele in speta.
In ceea ce priveste optiunea succesorala apreciem ca reclamantul a facut acte de acceptare tacita a mostenirii , prin aceea ca s-a mutat definitiv in imobil, a folosit o parte din acesta  atat inainte cat si dupa decesul testatoarei , asa cum rezulta din depozitia martorului A G , pe care o gasim relevanta sub acest aspect ( fila 82 a dosarului ) . Exercitiul posesiei este intarit insasi prin cercetarea locala efectuata de instanta la  XII 2006 , cand propriis sensibus s-a retinut ca in partea dreapta locuiesc paratii , iar in cea stanga reclamantul ( fila 70 a dosarului – proces verbal ) . Structura imobilului este clar redata in cadrul plansei nr. 2 din raportul de expertiza topografica efectuat de d-l expert, B P.
Relevant apare si raspunsul la prima intrebare din interogatoriu , in care parata  sustine ca  nu a folosit intregul imobil , ca in prezent nu folosesc  apartamentul reclamantului ( fila 66 a dosarului ) .
Celelalte aspecte relevate in cadrul interogatoriilor sunt lipsite de eficacitate in speta , ele facand trimitere in genere la cunoasterea legatelor , plata sau nu a impozitului pe imobil .
In prezent titularii dreptului de proprietate asupra intregului imobil sunt paratii in temeiul  incheierii nr. adoptata  de OCPI Sibiu ( fila 55 a dosarului ) , ca efect al dezbaterii succesorale din anul 2006 din cadrul dosarului succesoral notarial BNP B V nr., in care s-a dat incheiere finala la 30 III 2006 stabilindu – se drept legatari doar acestia ( filele 48, 49 dosar ) .
Uzand de dreptul lor de proprietate , paratii au promovat ulterior si o actiune locativa prin care se solicita evacuarea reclamantului  din camera , bucatarie, debaraua si magazia  din scandura din imobilul enuntat anterior ( dosar nr. 841/306/2006 al Judecatoriei Sibiu ) .
Legat de circumstantele de drept se retine :
Incompatibilitatea de natura juridica prevazuta de art. 921 Cod Civil este cazul de revocare tacita voluntara care determina instanta sa considere ca testatoarea a lasat cate un subapartament fiecarei parti . O imposibilitate obiectiva face ca imobilul sa nu poata fi atribuit in intregime paratilor .
Aceasta denota insasi din expresiile folosite de testatoare . In ceea ce priveste testamentul II din  III 2000 testatoarea se refera la nr. top., in timp ce in ultimul legat se transmite subapartamentul cu nr. I , compus din camera , bucatarie si hol , la subsol : hol , pivnita si pivnita , situate in corpul  de la fatada  , avand parti  comune indivize cu subapartamentul nr. II : urcarea la pod,  magazia de sub scari , WC , situate in stanga intrarii ,in cota de 50%  si terenul de 148 mp in cota de 63,80 % pentru subapartamentul nr. I , imobil situat administrativ  in, inscris in CF nr. top., dobandit  prin cumparare  si mostenire , nepoatei de sora , N G si sotului acesteia N I, in cota de ½  parte pentru fiecare .
Ambele legate instituie partile din proces ca legatare cu titlu particular.
Ultimul legat indeplineste conditiile de forma cerute de lege pentru validitatea testamentelor , fara sa contina expres clauze de revocare ale celui anterior .
Prin incheierea finala din III 2006 BNP B V a ignorat legatul II , a dat eficienta in mod injust legatului III , extinzandu – i ultimului puterile si asupra corpului ce era testat reclamantului . In baza actului in parte abuziv ( certificat de legatar 19/2006 ) , paratii s-au intabulat grosier atat pe corpul ce de drept le revenea , cat si pe cel care nu le fusese testat .
Contextul faptic evocat , circumstantele de drept retinute determina instanta sa admita actiunea succesorala astfel cum s-a formulat , sens in care se :
Constata ca dupa defuncta  F S, decedata la III 2006 a ramas ca  mostenitor testamentar , reclamantul , conform testamentului autentificat  sub nr. III 2000  de BNP  B V.
Constata ca masa succesorala  dupa defuncta mentionata , in raport de actul mortis causa mentionat , se compune din corpul B  al imobilului  situat in imobil inscris in CF nr. top. 
Constata ca  imobilul  din,  inscris in CF nr. top. se compune  din doua corpuri de cladire  A,B  denumite apartamente .
Dispune notarea  in CF a dezmembrarii  conform lucrarii tehnico topografice efectuata de AF T, expert M, avizat de ONCGC  in data de  I 2000 , ce face parte integranta din prezenta , prin acordarea  de numere topografice  corpurilor de cladire : corp A nr. top.  , corp B nr. top. 
Dispune anularea partiala  a incheierii  de CF si a certificatului  de mostenitor  nr. al BNP B V sub aspectul  corpului de cladire B  cu nr. top. atribuit
Dispune intabularea  dreptului de proprietate  asupra corpului B nr. top. in favoarea reclamantului ca efect al mostenirii testamentare .
In baza art. 274 CPC obliga paratii in solidar sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata in cuantum de 1750,3 RON .
Aplicand principiul culpei procesuale , in temeiul art. 274 CPC se vor obliga paratii  in solidar  sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata  in cuantum de 1750,3 RON : timbraj actiune,onorariu avocatial ,onorariu expert.
Pentru aceste motive
        IN NUMELE LEGII
       HOTARASTE
Admite actiunea civila formulata de reclamantul M I, cu domiciliul in impotriva  paratilor N I, N G, domiciliati in
Constata ca dupa defuncta  F S, decedata la   III 2006 a ramas ca  mostenitor testamentar , reclamantul , conform testamentului autentificat  sub nr. III 2000  de BNP  B V.
Constata ca masa succesorala  dupa defuncta mentionata , in raport de actul mortis causa mentionat , se compune din corpul B  al imobilului  situat in imobil inscris in CF nr. top.. 
Constata ca  imobilul  din inscris in CF nr. top. se compune  din doua corpuri de cladire  A,B  denumite apartamente .
Dispune notarea  in CF a dezmembrarii  conform lucrarii tehnico topografice efectuata de AF , expert M, avizat de ONCGC  in data de  I 2000 , ce face parte integranta din prezenta , prin acordarea  de numere topografice  corpurilor de cladire : corp A nr. top.  , corp B nr. top. 
Dispune anularea partiala  a incheierii  de CF si a certificatului  de mostenitor  nr. al BNP B V sub aspectul  corpului de cladire B  cu nr. top. atribuit
Dispune intabularea  dreptului de proprietate  asupra corpului B nr. top. in favoarea reclamantului ca efect al mostenirii testamentare .
In baza art. 274 CPC obliga paratii in solidar sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata in cuantum de 1750,3 RON .
Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare .
Pronuntata in sedinta publica, azi , 26 II 2008 .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010