InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Avrig

Succesiune

(Sentinta civila nr. 28 din data de 14.01.2009 pronuntata de Judecatoria Avrig)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Avrig | Jurisprudenta Judecatoria Avrig

Constata ca sub nr. XXX din 30.01.2008 s-a inregistrat la aceasta instanta actiunea succesorala formulata si precizata de reclamantul T.G. in contradictoriu cu parata L.V. si cu paratii T.E., T.S.A. si T.A., prin care s-a solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta in cauza:
- sa se constate ca mostenitorii legali acceptanti ai succesiunii dupa defunctul T.N., decedat  in 1990, sunt: reclamantul T.G., in calitate de fiu, parata L.V., in calitate de fiica si paratii T.E., T.S.A. si T.A., in calitate de sotie supravietuitoare, respectiv fii ai defunctului T.V., decedat in 2001, fratele reclamantului si al paratei T.V. si fiu al defunctului T.N.;
- sa se constate ca, mostenitorilor legali acceptanti ai succesiunii dupa defunctul T.N., le revin urmatoarele cote succesorale din masa succesorala ramasa dupa acesta: reclamantului T.G. cota de 1/3, paratei L.V. cota de 1/3, iar  paratilor T.E., T.S.A. si T.A., impreuna, in calitate de mostenitori ai defunctului T.V., cota de 1/3;
- sa se constate ca masa succesorala ramasa dupa defunctul T.N., decedat  in 1990, se compune din imobilul inscris in cartea funciara nr. 1653, format din: casa (constructii vechi si curte, in suprafata de 101 mp., cu nr. top. 252/1; curte, in suprafata de 1.079 mp., cu nr. top. 252/2; gradina, in suprafata de 2.360 mp., cu nr. top. 253;
- sa se dispuna comasarea numerelor topografice 252/1, 252/2 si 253 din CF 1653;
- sa se dispuna sistarea starii de indiviziune asupra imobilului inscris in cartea funciara nr. 1653 –cu nr. top. 252/1, 252/2 , 253, conform variantei I din raportul de expertiza tehnica judiciara efectuata in cauza de expertul M.V., cu obligarea paratilor carora li se atribuie imobilul in natura la plata sultelor corespunzatoare cotelor de proprietate catre parata L.V. si reclamantul T.G.;
- sa se dispuna intabularea in cartea funciara a situatiei nou create in urma dezbaterii succesorale si a partajului succesoral.
De asemenea, se solicita compensarea cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii se arata, in esenta, ca defunctul T.N., decedat  in 1990, a fost casatorit cu defuncta T.M. (decedata in 1985), iar din casatoria acestora au rezultat trei copii, respectiv reclamantul T.G., parata L.V. si T.V.. Fratele reclamantului, T.V., a decedat  in 2001 si a fost casatorit cu T.E. cu care a avut 2 copii, respectiv pe paratii T.S.A. si T.A..
De asemenea, reclamantul arata ca masa succesorala ramasa dupa defunctul T.N. se compune din imobilul casa (constructii vechi) si teren in suprafata totala de 3.540 mp, inscris in CF 1653, cu nr. top 252/1, 252/2 si 253. Reclamantul este proprietarul exclusiv a casei noi, inscrisa in aceeasi carte funciara, pe care a dobandit-o in baza sentintei civile nr. 751/1987 pronuntate de J. A., sentinta in baza careia a obtinut si un drept de folosinta asupra suprafetei de 1740 mp din intregul teren in suprafata de 3540 mp. Se arata in continuare faptul ca parata T.E. (sotia supravietuitoare a defunctului T.V., fratele reclamantului) locuieste impreuna cu copiii sai in imobil, acestia folosind si cealalta jumatate din suprafata de teren mentionata mai sus.
S-a precizat in cuprinsul actiunii faptul ca suprafata de teren de 3540 mp, inscrisa in CF 1653 a fost inclusa la suprafata primita in intravilan pe Titlurile de proprietate nr. …. si nr. ….., eliberate de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Sibiu, pe numele reclamantului, al paratei L.V. si al fratelui acestora, defunctul T.V..
De asemenea, reclamantul a solicitat sistarea starii de indiviziune ce poarta asupra imobilului care constituie masa succesorala conform folosintei actuale, intrucat antecesorii partilor au dorit ca imobilul sa fie atribuit in natura conform partajului de folosinta existent, precum si obligarea la plata eventualelor sulte, conform cotelor din masa succesorala.
In drept se invoca art. 673 si urm. C.civ. si art. 274 C.p.civ..
Cererea a fost legal timbrata.
La data de 05.03.2008, parata L.V. a depus intampinare la actiune si cerere reconventionala (f.20) prin care a aratat, in esenta, ca este de acord cu admiterea actiunii si a solicitat ca paratii T.E., T.S.A., T.V. si reclamantul-parat reconventional T.G. sa fie obligati la sulta corespunzatoare cotei sale de proprietate de 1/3 din intregul teren in suprafata totala de 3.540 mp. si cota de 1/3 din imobilul constructii vechi. Solicita acordarea cheltuielilor de judecata.
In probatiune, instanta a incuviintat si administrat proba cu inscrisuri (extras de carte funciara privind CF 1653, nr. top 252/1, 252/2, 253, copii ale Titlurilor de proprietate nr. ….  si nr. …. , eliberate de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Sibiu, copii dupa acte de stare civila ale partilor si ale antecesorilor lor, copia sentintei civile nr. 751/2005 a J. S., incheierea de intabulare nr. 1320/1987 cf,) si proba cu expertiza tehnica judiciara.
Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Asupra imobilului inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, cu nr. top. 252/1, casa si curte, in suprafata de 101 mp., nr. top. 252/2, curte in suprafata de 1079 mp. si nr. top. 253, gradina si inca o casa de locuit, in suprafata de 2360 mp., proprietari tabulari sunt: T.N., asupra terenului si constructiilor vechi, prin mostenire, conform incheierilor nr. 18/1951 cf, nr. 946/1955 cf, nr. 1171/1981 cf, si reclamantul-parat reconventional T.G., asupra constructiilor noi, prin construire, conform incheierii nr. 1320/1987 cf.
Proprietarul tabular T.N. a decedat  in anul 1990, potrivit certificatului de deces (fila 12).
Defunctul T.N. a avut trei copii, respectiv pe reclamantul-parat reconventional T.G., parata-reclamanta reconventional L.V. si pe defunctul T.V. (decedat  in 2001), care a fost sotul paratei T.E. si tatal paratilor T.S.A. si T.A., fapt ce rezulta din copiile certificatelor de nastere, casatorie si deces depuse la dosar (filele 11-16).
Din probele administrate in cauza a rezultat ca toti mostenitorii mentionati mai sus au acceptat succesiunea dupa defunctul T.N. in termenul de optiune succesorala.
Prin urmare, instanta apreciaza ca actiunea formulata si precizata de reclamantul Tiplic Gavrila, precum si cererea reconventionala formulata de parata-reclamanta reconventional Lupu Victoria, sunt intemeiate, urmand a fi admise.
In consecinta, instanta va constata ca mostenitorii legali acceptanti ai succesiunii dupa defunctul T.N., decedat  in anul 1990, sunt: reclamantul-parat reconventional T.G., in calitate de fiu, parata-reclamanta reconventional L.V., in calitate de fiica si paratii T.E., T.S.A. si T.A., in calitate de sotie supravietuitoare, respectiv fii ai defunctului T.V., decedat  in 2001, fratele reclamantului-parat reconventional si al paratei-reclamanta reconventional si fiu al defunctului T.N..
De asemenea, instanta va constata ca mostenitorilor legali acceptati ai succesiunii dupa defunctul T.N. le revin urmatoarele cote succesorale, din masa succesorala ramasa dupa acesta: reclamantului-parat reconventional T.G., cota de 1/3, paratei-reclamanta reconventional L.V., cota de 1/3, iar paratilor T.E., T.S.A. si T.A., impreuna, in calitate de mostenitori ai defunctului T.V., cota de 1/3.
Totodata, se va constata ca masa succesorala ramasa dupa defunctul T.N. se compune din imobilul inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, format din:
- casa (constructii vechi) si curte, in suprafata de 101 mp., cu nr. top. 252/1;
- curte, in suprafata de 1.079 mp., cu nr. top. 252/2;
- gradina, in suprafata de 2.360 mp., cu nr. top. 253.
Prin raportul de expertiza tehnica judiciara, expertul in specialitatea topografie expertul a propus instantei, pentru reglementarea situatiei juridice a imobilului, sa dispuna efectuarea unor operatiuni de carte funciara, respectiv unificarea nr. top 252/1, 252/2 si 253, numai in ceea ce priveste suprafata si apoi dezmembrarea imobilului in doua corpuri funciare, propunandu-se trei variante de sistare a starii de indiviziune. Partile nu au contestat concluziile si propunerile expertului tehnic M.V. si nici concluziile raportului de expertiza tehnica judiciara efectuat in cauza de expertul tehnic C.H.I., solicitand instantei sa dispuna sistarea starii de indiviziunii conform variantei I propuse de expertul M.V..
Instanta retine ca varianta I (propunere de dezlipire) din raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza  de expertul M.V. reprezinta o propunere echitabila de sistare a starii de indiviziune, avand in vedere modul de folosinta a imobilului de catre parti si dreptul de proprietate al reclamantului-parat reconventional T.G. asupra constructiilor noi.
Prin urmare, se va dispune unificarea imobilului inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, cu nr. top. 252/1, 252/2, 253, numai in ceea ce priveste suprafata, rezultand nr. top. 252/1, 252/2, 253, casa (constructii vechi), curte, gradina si inca o casa de locuit (constructii noi), cu suprafata de 3.540 mp..
Potrivit art. 728 C.civ. nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, oricare mostenitor putand cere oricand impartirea mostenirii, motiv pentru care instanta va dispune sistarea starii de indiviziune asupra imobilului inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, cu nr. top. 252/1, 252/2, 253, casa (constructii vechi), curte, gradina si inca o casa de locuit (constructii noi), cu suprafata de 3.540 mp., prin dezmembrarea acestuia in doua corpuri funciare, conform variantei I (propunere de dezlipire) din raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza de expertul M.V. care va face parte integranta din prezenta sentinta, dupa cum urmeaza:
- corpul funciar nr. 1, cu nr. top. 252/1/1, 252/2/1, 253/1, casa (constructii noi), curte si gradina, in suprafata de 1.770 mp., care se va atribui reclamantului-parat reconventional T.G.;
- corpul funciar nr. 2, cu nr. top. 252/1/2, 252/2/2, 253/2, casa (constructii vechi), curte si gradina, in suprafata de 1.770 mp., care se va atribui paratilor T.E., T.S.A. si T.A..
Avand in vedere valoarea imobilului care constituie masa succesorala identificata mai sus, stabilita prin rapoartele de expertiza tehnica judiciara efectuate in cauza, cotele de proprietate ale partilor, precum si modalitatea de sistare a starii de indiviziune, paratii T.E., T.S.A. si T.A. vor fi obligati sa plateasca paratei-reclamanta reconventional L.V. suma de 24.171,70 lei, iar reclamantului-parat reconventional Tiplic Gavrila suma de 14.537 lei, cu titlu de sulta. Totodata, pentru aceleasi considerente, reclamantul-parat reconventional T.G. va fi obligat sa plateasca paratei-reclamante reconventional L.V. suma de 9.634,70 lei, cu titlu de sulta.
Pentru a asigura opozabilitatea dreptului dobandit de parti in urma dezbaterii succesiunii si sistarii starii de indiviziune, avand in vedere dispozitiile Legii nr. 7/1996, republicata, instanta va dispune inscrierea in cartea funciara a dispozitiilor prezentei sentinte.
Avand in vederea admiterea actiunii principale si a cererii reconventionale, precum si solicitarea reclamantului-parat reconventional T.G., instanta va compensa cheltuielile de judecata efectuate de parti.
Pentru aceste motive,

IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

Admite actiunea civila formulata si precizata de reclamantul T.G., in contradictoriu cu parata L.V., si cu paratii T.E., T.S.A. si T.A..
Admite cererea reconventionala formulata de parata-reclamanta reconventional L.V., in contradictoriu cu reclamantul-parat reconventional T.G. si cu paratii T.E., T.S.A. si T.A..
Constata ca mostenitorii legali acceptanti ai succesiunii dupa defunctul T.N., decedat  in 1990, sunt: reclamantul-parat reconventional T.G., in calitate de fiu, parata-reclamanta reconventional L.V., in calitate de fiica si paratii T. T.E., T.S.A. si T.A., in calitate de sotie supravietuitoare, respectiv fii ai defunctului T.V., decedat in 2001, fratele reclamantului-parat reconventional si al paratei-reclamanta reconventional si fiu al defunctului T.N..
Constata ca mostenitorilor legali acceptati ai succesiunii dupa defunctul T.N. le revin urmatoarele cote succesorale, din masa succesorala ramasa dupa acesta: reclamantului-parat reconventional T.G., cota de 1/3, paratei-reclamanta reconventional L.V., cota de 1/3, iar paratilor T.E., T.S.A. si T.A., impreuna, in calitate de mostenitori ai defunctului T.V., cota de 1/3.
Constata ca masa succesorala ramasa dupa defunctul T.N. se compune din imobilul inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, format din:
- casa (constructii vechi) si curte, in suprafata de 101 mp., cu nr. top. 252/1;
- curte, in suprafata de 1.079 mp., cu nr. top. 252/2;
- gradina, in suprafata de 2.360 mp., cu nr. top. 253.
Dispune unificarea imobilului inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, cu nr. top. 252/1, 252/2, 253, numai in ceea ce priveste suprafata, rezultand nr. top. 252/1, 252/2, 253, casa (constructii vechi), curte, gradina si inca o casa de locuit (constructii noi), cu suprafata de 3.540 mp.
Dispune sistarea starii de indiviziune asupra imobilului inscris in cartea funciara nr. 1653, sub A+1, cu nr. top. 252/1, 252/2, 253, casa (constructii vechi), curte, gradina si inca o casa de locuit (constructii noi), cu suprafata de 3.540 mp., prin dezmembrarea acestuia in doua corpuri funciare, conform variantei I (propunere de dezlipire) din raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza de expertul M.V. care face parte integranta din prezenta sentinta, dupa cum urmeaza:
- corpul funciar nr. 1, cu nr. top. 252/1/1, 252/2/1, 253/1, casa (constructii noi), curte si gradina, in suprafata de 1.770 mp., care se atribuie reclamantului-parat reconventional T.G.;
- corpul funciar nr. 2, cu nr. top. 252/1/2, 252/2/2, 253/2, casa (constructii vechi), curte si gradina, in suprafata de 1.770 mp., care se atribuie paratilor T.E., T.S.A. si T.A..
Obliga paratii T.E., T.S.A. si T.A.sa plateasca paratei-reclamanta reconventional L.V. suma de 24.171,70 lei, cu titlu de sulta.
Obliga paratii T.E., T.S.A. si T.A.sa plateasca reclamantului-parat reconventional T.G. suma de 14.537 lei, cu titlu de sulta.
Obliga reclamantul-parat reconventional T.G. sa plateasca paratei-reclamanta reconventional L.V. suma de 9.634,70 lei, cu titlu de sulta.
Dispune inscrierea in cartea funciara a dispozitiilor prezentei sentinte.
Compenseaza cheltuielile de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 14 ianuarie 2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010