InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Infractiunea de dare de mita, prevazuta de art. 255 alin.1 Cod penal. Individualizarea judiciara a pedepsei. Procedura simplificata a judecatii prevazuta de art. 3201 Cod procedura penala.

(Sentinta penala nr. 73/P din data de 20.07.2011 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Dare de mita | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Sentinta penala nr. 73/P


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prevazuta de art. 255 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 si 7 din Legea nr. 78/2000.
In fapt, s-a retinut prin actul de sesizare al instantei, ca in data de 15.03.2011 inculpatul a oferit agentului de politie, de la Postul de politie al comunei Tupilati judetul Neamt, suma de 4330 lei in scopul de a nu inregistra o cauza penala si de a nu efectua cercetari penale sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 2961  alin. 1 din Legea nr. 571/2003.
Analizand actele dosarului, tribunalul retine ca, la data de 14 martie 2011 agentul de politie  din cadrul Postului de politie Tupilati, jud. Neamt a denuntat faptul ca, i-a oferit o suma de bani, cu scopul da a nu i se intocmi dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 2961 din Legea nr. 571/2003.
          In fapt, in seara zilei de 11 martie 2011, in jurul orelor 22,00  se deplasa cu autoturismul  pe raza comunei Tupilati, jud. Neamt, fiind oprit pentru control de catre agentii de politie si. Cu aceasta ocazie, in interiorul autoturismului organele de control au depistat cantitatea de 550 litri alcool, imbuteliat in 110 recipiente ce nu erau prevazute cu etichete sau timbre de marcaj. I-a oferit denuntatorului suma de bani pe care o avea asupra sa - respectiv 3.680 lei - precum si intreaga cantitate de alcool, pentru a nu fi demarate cercetarile penale sub aspectul infractiunii precizata mai sus. Acest aspect a fost confirmat si de agentul de politie , prezent la fata locului. Agentii de politie au ridicat recipientele cu alcool si suma de bani, in vederea predarii in custodie inspectorilor vamali din cadrul DJAOV Neamt, pana la finalizarea cercetarilor. Cauza a fost inregistrata la Postul de politie Tupilati, jud. Neamt.
           Activitatea de ridicare a bunurilor - inclusiv a sumei de 3.680 lei - a fost mentionata in procesul verbal incheiat de agentul, semnat si de persoana cercetata. A doua zi - respectiv 12 martie 2011 - agentii de politie au constatat ca au omis sa ridice de la susnumitul suma de bani, desi s-a consemnat acest aspect in dovada de predare - primire, situatie in care, denuntatorul l-a apelat telefonic pe  pentru predarea sumei de bani. Initial, inculpatul s-a prevalat de faptul ca, detine un exemplar al dovezii de ridicare, refuzand remiterea sumei mentionata in aceasta. In cursul aceleiasi zile,  s-a deplasat la sediul politiei Tupilati unde, din nou i-a solicitat agentului de politie sa distruga documentele intocmite in cauza penala, promitandu-i ca, ii va preda suma de 3.680 lei si in plus valoarea aceleiasi sume de bani pe care urma sa si-o retina denuntatorul. Inculpatul i-a precizat acestuia din urma ca, in zilele de 13 si 14 martie 2011 se va deplasa la Constanta, in interes de serviciu, insa, cand va reveni in localitate ii va remite sumele de bani. Intrucat in dimineata zilei de 15 martie 2011 inculpatul a telefonat sefului de post - pentru a stabili ora la care urma sa se intalneasca la sediul politiei Tupilati, in scopul precizat mai sus, s-a procedat la organizarea constatarii in flagrant a comiterii infractiunii de dare de mita. Convorbirile telefonice purtate de inculpat au fost interceptate - conform autorizatiei dispusa de instanta de judecata - aspect ce a fost adus la cunostinta acestuia, in momentul audierilor.
          Astfel, in ziua de 15 martie 2011, inculpatul s-a deplasat la sediul politiei Tupilati, unde i-a dat denuntatorului suma de aproximativ 4.200 lei.  Avand in vedere ca suma de 3.680 lei facea parte din bunurile ridicate cu ocazia intocmirii dosarului penal - avand ca obiect infractiunea prevazuta de art. 2961 alin. l, lit. l din Legea nr.571/2003 -inculpatul a telefonat din sediul politiei, numitului pentru a-i solicita suma de 4.000 lei - cu titlu de imprumut - pe care urma sa o predea denuntatorului in scopul „rezolvarii favorabile a dosarului penal". Inculpatul a parasit sediul postului de politie pentru a se intalni cu  si, la scurt timp, a revenit avand asupra sa suma de 3.800 lei, pe care, de asemenea, a dat-o agentului.
           In momentul interventiei organelor de ancheta, pe biroul agentului de politie s-au depistat sumele de 4.210 lei si 3.800 lei - in total 8.010 lei, precum si un exemplar al dovezii de predare - primire, ce fusese inmanat inculpatului de catre agentii de politie in seara zilei de 11 martie 2011, in care se mentiona ridicarea cantitatii de alcool si a sumei de 3.680 lei.  Din aceasta suma s-au predat denuntatorului 3.680 lei in vederea continuarii cercetarilor penale in cauza nr. 1303/P/2011, iar diferenta de 4.330 lei a fost ridicata - conform procesului verbal de constatare - reprezentand obiectul infractiunii de dare de mita.
Prin declaratiile date in cursul urmaririi penale, inculpatul a avut o pozitie procesuala sincera si au manifestat regret fata de fapta comisa.
La termenul de judecata, din data de 20.07.2011, cand inculpatul  s-a prezentat in instanta si inainte de a se incepe cercetarea judecatoreasca, i-au fost puse in vedere dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala, potrivit carora are dreptul de a beneficia la o procedura simplificata de judecata, cu conditia de a recunoaste in totalitate faptele retinute in sarcina sa si de a-si insusi probele administrate in cursul urmaririi penale.
In prezenta aparatorului ales, inculpatul  a declarat in mod expres ca recunoaste savarsirea infractiunii de dare de mita si ca intelege sa fie judecat in conformitate cu dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala,  pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, pe care si le insuseste in integralitatea lor. In exercitarea dreptului procesual prevazut de art. 70 Cod procedura penala, inculpatul nu a facut declaratii cu privire la fapta, precizand doar ca o regreta.
Fata de solicitarea inculpatului, in raport de prevederile legale invocate, se apreciaza ca, acesta, poate fi judecat in procedura simplificata, fara a mai fi administrate probe in faza de cercetare judecatoreasca, datorita normelor procedurale instituite prin Legea nr. 202/2010 privind mica reforma a justitiei, care transpun si respecta normele de drept ale Conventiei europene referitoare la conditiile si durata judecatii.
Tribunalul, examinand probele administrate la urmarirea penala, respectiv, isi formeaza convingerea ca, fapta acestuia de a oferi agentului de politie suma de 4.330 lei in scopul de a nu indeplini un act ce intra in sfera atributiilor sale de serviciu – respectiv de a nu inregistra o cauza penala si de a nu efectua cercetari penale sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 2961  alin. 1 din Legea nr. 571/2003  – intruneste elementele constitutive ale infractiunii de dare de mita, prevazuta de art. 255 alin.1 Cod penal, raportat la art. 6 si 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000, acesta recunoscand in instanta ca, isi insuseste faptele astfel cum au fost descrise in rechizitoriu si cum au fost probate in cursul urmaririi penale.
Vinovatia inculpatului, este pe deplin dovedita prin recunoastere sa facuta atat in cursul urmaririi penale cat si in instanta, recunoastere care se coroboreaza cu probele stiintifice administrate in cursul urmaririi penale si insusite de acesta prin declaratia data in conditiile art. 3201 Cod procedura penala.  La individualizarea pedepsei ce urmeaza a se aplica inculpatului, tribunalul va avea in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala, gradul de pericol social al infractiunii, persoana inculpatului, precum si imprejurarile care ar putea atenua sau agrava raspunderea penala. Infractiunea retinuta in sarcina inculpatului, aceea de dare de mita, prevazuta de art. 255 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 si 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000, este pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 7 ani, urmand ca in speta sa opereze efectele aplicarii prevederilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala, cu consecinta reducerii cu o treime a acestor limite legale.
Din fisa de cazier a inculpatului, rezulta ca nu poseda antecedente penale, a manifestat regret fata de fapta comisa, isi castiga existenta prin munca, fiind sofer  si are un comportament bun in familie si societate, circumstante in raport de care, pedeapsa aplicata va fi stabilita catre minimul special prevazut de lege si de natura a-si atinge scopul prevazut de art. 52 Cod penal.
Fiind intrunite toate conditiile prevazute de art. 81 Cod penal si constatand ca reeducarea inculpatului se poate realiza si fara executarea pedepsei inchisorii, tribunalul va dispune suspendarea conditionata a executarii, pe durata termenului de incercare prevazut de art. 82 Cod penal.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Dare de mita

Infractiunea de dare de mita, fapta prev. si ped. de art.255 alin.1 cod penal raportat la art.7 alin.2 din Legea 78/2000 - Sentinta penala nr. 296/S din data de 01.11.2011
Infractiunea de dare de mita, solutie de achitare, neindeplinirea elementelor constitutive ale infractiunii - Sentinta penala nr. 543/S din data de 17.10.2006
dare – luare de mita, condamnare cu suspendarea conditionata a - Sentinta penala nr. 349 din data de 11.05.2010
saviroirea infractiunii de luare de mita, prev.de art.254 C.p. rap.la art.6 din Legea 78/2000. - Sentinta penala nr. 551 din data de 14.04.2005
dare de mita - Sentinta penala nr. 124 din data de 25.01.2010
Dare de mita - Sentinta penala nr. 15 din data de 22.03.2017
Dare de mita - Sentinta penala nr. 31 din data de 14.11.2016
Dare de mita - Sentinta penala nr. 22 din data de 13.10.2016
Dare de mita - Sentinta penala nr. 2 din data de 20.01.2016
Dare de mita - Sentinta penala nr. 1 din data de 04.01.2016
Dare de mita - Sentinta penala nr. 17 din data de 13.05.2015
Dare de mita - Sentinta penala nr. 12 din data de 19.03.2015
Conducere pe drumurile publice a unui autoturism fara a poseda permis de conducere eliberat in mod legal. Uz de fals. Dare de mita - Sentinta penala nr. 12 din data de 21.03.2012
Dare de mita - Sentinta penala nr. 360 din data de 12.10.2016
Dare de mita - Sentinta penala nr. 57 din data de 09.03.2012
EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Decizie nr. 1168/C din data de 22.11.2017
CONTESTA?IA LA EXECUTARE FORMULATA DE UN CREDITOR IPOTECAR, BANCA, PRIN CARE SE SOLICITA ANULAREA PROCESULUI VERBAL DE DISTRIBUIRE A PRE?ULUI IN CARE SE REGASESC ?I SUMELE DE BANI DISTRIBUITE ALTOR EXECUTORI JUDECATORE?TI CARE AU INCEPUT EXECUTAREA ACELUI - Decizie nr. 25/RC din data de 10.04.2017
OBLIGA?IA DE ELIBERARE A PA?APOARTELOR – MINORI NEINCLU?I IN CERTIFICATELE DE CETA?ENIE ALE PARIN?ILOR - Sentinta civila nr. 620/C din data de 09.05.2017
ACORDAREA DESPAGUBIRII PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI - Decizie nr. 140/AC din data de 08.05.2017
EXPRESIA BUNEI CREDIN?E LA INCHEIEREA ?I EXECUTAREA CONTRACTULUI, IN CONTEXTUL IN CARE NU A FOST DUBLATA PRINTR-O CLAUZA IDENTICA, IN FAVOAREA INTIMATULUI, APLICABILA IN SITUA?IA INCETARII CONTRACTULUI DIN CULPA FURNIZORULUI - Decizie nr. 186/AC din data de 22.05.2017