Competenta instantei romane in raport de disp. L.105/1992 si Regulemantul CE 1347/2000. Mandatul avocatului in cauzele de divort.
(Decizie nr. 152 din data de 30.06.2009 pronuntata de Tribunalul Alba) Competenta instantei romane in raport de disp. L.105/1992 si Regulemantul CE 1347/2000. Mandatul avocatului in cauzele de divort.
Dosar nr.1755/107/2006
Decizia Civila 152/A/30.06.2009
Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei Sebes sub nr 2272/2005, reclamantul T.I. a chemat in judecata parata T.D.A. solicitand desfacerea casatoriei incheiata de parti la 25.08.1970 si reluarea de catre parata a numelui avut anterior casatoriei .
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca partile s-au casatorit la data de 25.08.1970, din casatorie rezultand un copil in prezent major. Avand in vedere ca cei doi soti au fost separati in fapt de mai multe ori , reclamantul fiind plecat in alta tara, in F., de peste 15 ani, iar reluarea convietuirii nu mai este posibila datorita conduitei paratei, se impune desfacerea casatoriei.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 37, 38 C fam .
Parata a formulat intampinare ( f. 15 ) prin care a solicitat declinarea competentei in favoarea instantei competente din F. ,iar pe fondul cauzei admiterea actiunii de divort , insa din culpa exclusiva a reclamantului.
Cererea de declinare a competentei in favoarea instantei competente din F. a fost respinsa de instanta de fond , o astfel de procedura nefiind admisibila , declinarea competentei putand fi efectuata doar intre instante de pe teritoriul Romaniei .
De asemenea, s-a stabilit competenta teritoriala in favoarea Judecatoriei Sebes, fata de dispozitiile art. 607 Cod pr. civila si L. 105/1992 intrucat ultimul domiciliu comun al paratilor a fost in Sebes , reclamantul locuind si in prezent la acelasi domiciliu .
Prin cererea reconventionala depusa la fila 105 din dosarul instantei de fond prin avocat, parata a solicitat desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantei parata reconventionala si revenirea acesteia la numele avut anterior casatoriei, acela de M. .
In drept, s-au invocat dispozitiile art.37, 38 C. fam, art. 607 si urm Cod pr. civ.
Prin sentinta civila nr. 378/2006, Judecatoria Sebes a respins actiunea formulata de reclamantul T.I. impotriva paratei T.D.A si a admis actiunea reconventionala formulata de reclamanta reconventionala T. D.A. impotriva paratului T.I., dispunand desfacerea casatoriei inregistrata sub nr. 137/25.08.1970 la Primaria Sebes, din culpa exclusiva a paratului reconventional si reluarea de catre reclamanta reconventionala a numelui avut anterior casatoriei, acela de M..
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca potrivit certificatului de casatorie seria C 3 nr 992112 partile s-au casatorit la 25.08.1970. din relatia acestora a rezultat un fiu , in prezent major.
Raporturile dintre soti s-au deteriorat reclamantul fiind chiar evacuat pe cale judecatoreasca de parata din locuinta din F. .
Martorul B. N. ( f. 107) a declarat intr-o convorbire telefonica purtata de reclamant si sotia sa, T. I. i-a adresat cuvinte jignitoare sotiei .
In consecinta s-a constatat ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate, casatoria nemaiputand continua , motiv pentru care in baza art 38 al 1 Codul familiei instanta a admis actiunea reconventionala si a dispus desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului reconventional T.I..
Actiunea promovata de reclamantul T. I.a fost respinsa, casatoria neputand fi desfacuta din vina exclusiva a reclamantului, acesta neputand invoca propria culpa.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta reconventionala T. D. A. criticand-o pentru nelegalitate si solicitand schimbarea in parte a acesteia, in sensul de a se lua act de exceptia de necompetenta teritoriala a instantei romane de a judeca prezenta cauza si a se declina competenta in favoarea instantei franceze din urmatoarele considerente:
Domiciliul ambilor soti se afla actualmente in F. .; paratul reconventional intimat, la data initierii procesului de divort, nu avea domiciliul in Romania, indicand un domiciliu ales. Se sustine ca, din aceste motive, este lipsita de legalitate hotararea instantei de fond cu privire la respingerea exceptiei de necompetenta teritoriala, motivata prin faptul ca ultimul domiciliu comun al partilor ar fi fost in Romania, in Sebes, intrucat apelanta- reclamanta reconventionala ar fi venit si-ar fi montat o centrala termica in acest apartament pe care il detin in Romania , fara a avea instanta de fond in vedere ca faptul ca detine un apartament in Romania nu inseamna ca domiciliaza in Romania, cata vreme aceasta vine cel mult o saptamana pe an in tara, tocmai pentru a se ocupa de intretinerea acelui apartament. Pe de alta parte se sustine ca intimatul nu s-a folosit niciodata de domiciliul invocat, pentru a putea fi catalogat drept domiciliu comun; el nu are nici macar cheia acestui apartament, intrucat acesta cand vine temporar in Romania domiciliaza la concubina sa.
Cu privire la acest aspect, se invoca in drept art. 607 Cpc.
Se invoca, de asemenea, disp. art. 20 ultimul aliniat din Legea 105/1992, aratandu-se ca cele mai stranse legaturi teritoriale, atat apelanta cat si intimatul, in ultimii ani , le-au avut cu F., unde apelanta actualmente domiciliaza si lucreaza, iar intimatul are o pensie acordata de Statul f., o resedinta la adresa mentionata in petit, unde au domiciliat si domiciliaza sotii impreuna.
Apelanta arata ca, in plus, aceasta a initiat procedura divortului pe teritoriul f., inainte de prima zi de infatisare, neindeplinind astfel prev. art. 608 Cpc; cu aceasta actiune intimatul a fost de acord.
Inainte de prima zi de infatisare, apelanta a completat motivele de apel, dupa cum urmeaza, solicitand schimbarea in intregime a sentintei civile nr. 378/2006 atacata prin prezentul apel, astfel:
- in principal, in sensul respingerii actiunii reconventionale, in temeiul art. 157 din Legea 105/1992, retinand ca nu apartine instantelor romane competenta de solutionare a acesteia;
- in subsidiar, in sensul constatarii nulitatii cererii reconventionale, ca fiind formulata de catre o persoana fara calitate si mandat, in temeiul art. 161 Cpc.
In sustinerea exceptiei de necompetenta a instantelor romane in solutionarea prezentului divort, se mai arata ca sotii au locuit neintrerupt, impreuna, in F. la .din data de 17.08.1999, sens in care intelege sa depuna copie dupa chitanta aferenta anilor 2004, 2005 privind taxa de locuit care se plateste numai de catre cetatenii sau rezidentii francezi care domiciliaza efectiv in F. , din care rezulta ca reclamantul a achitat aceasta taxa.
Se mai sustine ca, chiar daca s-ar retine existenta domiciliului reclamantului in Romania (fapt care insa il apreciaza ca nefiind dovedit) instantele romane tot nu ar fi competente a judeca acest divort, fata de prev. art. 20 alin. ultim si art. 22 alin.1 din Legea 105/1992, ci competenta ar apartine Judecatoriei L. (F.), unde apelanta a si promovat actiune de divort, aflata in curs de solutionare si inregistrata in dosar nr. 2005136.
Apelanta mai sustine ca este exclusa incidenta art. 151 pct.5 sau 150 pct.1 din Legea 105/1992, intrucat , primul articol de lege ar presupune ca ambii soti sa domicilieze in Romania , iar cel de-al doilea se refera la acte de stare civila, fiind o norma generala, iar disp. art. 22 din lege reprezinta o norma speciala derogatorie in materie de divort.
Chiar daca reclamantul - intimat ar locui sporadic sau perioade mai mari de timp in Romania, potrivit art. 607 Cpc competenta ar apartine instantei de la domiciliul reclamantului, ori acesta are domiciliul in F..
Cu privire la nulitatea actiunii reconventionale se invoca urmatoarele:
Apelanta nu a mandatat avocatul care a reprezentat-o in fata Judecatoriei Sebes sa formuleze actiune reconventionala prin care sa solicite desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului.
Asa cum a aratat in motivele de apel si dupa cum a dovedit cu inscrisurile depuse la instanta de fond, nu solicita desfacerea casatoriei in fata instantelor romane.
Mandatara sa nu a avut procura speciala in acest sens, astfel ca cererea reconventionala formulata la ultimul termen de judecata, fara acordul sau, este nula, potrivit art. 161 Cpc, fiind depusa de o persoana fara calitate.
Divortul presupune prezenta personala a sotilor in fata instantei, legea permitand exceptii stricte de la aceasta regula legate de imposibilitatea fizica de prezentare a partilor. Cu atat mai mult, pozitia fiecaruia dintre soti, raportata la cererea de divort formulata de celalalt sot sau cererea de chemare in judecata, in sine, trebuie exprimate personal, iar nu prin mandatar, in mod explicit.
Depune in sustinerea motivelor de apel declaratia data in fata reprezentantului Primariei orasului SC din F., in data de 27.12.2006 din care rezulta ca nu a mandatat pe nimeni sa solicite divortul in numele sau si ca nu isi insuseste aceasta cerere reconventionala.
Intimatul reclamant T. I. a depus o cerere de aderare la apelul formulat de parata- reclamanta reconventionala T.. D. impotriva sentintei civile nr. 378/2006 pronuntata de Judecatoria Sebes in dosar civil nr. 2272/2005, solicitand schimbarea in parte a acesteia in sensul admiterii actiunii principale si desfacerea casatoriei partilor din culpa comuna.
In sensul celor de mai sus, se sustin urmatoarele:
Relatiile dintre parti s-au racit foarte mult in ultima perioada datorita lipsei de interes a acesteia fata de relatia lor de familie si a interesului apelantei doar fata de partea materiala.
Desi intimatul a incercat de foarte multe ori sa discute aceste aspecte, in ultima perioada apelanta a refuzat orice comunicare cu intimatul in ceea ce priveste relatiile familiale, conditionand orice motiv de reluare a casniciei de partea materiala si financiara a intimatului.
Totodata, apelanta obisnuia ca in situatia in care nu era de acord cu conditiile stabilite de aceasta pentru reluarea casniciei, sa-i adreseze diverse reprosuri nejustificate, injurii si cuvinte jignitoare.
Chiar daca intimatul a incercat de multe ori sa treaca peste aceste probleme, in timp toate aceste divergente au dus la racirea relatiei lor astfel incat in prezent s-a ajuns la situatia in care aceasta casatorie nu mai poate continua.
Cu privire la aceasta cerere de aderare la apel s-a invocat tardivitatea de catre apelanta T. D., sustinand ca la data si ora depunerii acesteia, era epuizata prima zi de infatisare, care, considera apelanta a fost la termenul din 5.12.2006 pentru intimat, insa acesta nu a formulat cererea oral sau in scris nici la urmatorul termen din data de 16.01.2007, cand apelanta a depus prin mandatar completarea motivelor de apel si cand, partile au fost legal citate, cauza nu s-a amanat pentru lipsa de aparare iar completul era legal constituit, astfel ca la acel moment, potrivit prevederilor legale, prima zi de infatisare a inceput sa curga pana cel mai tarziu la inchiderea dezbaterilor din ziua respectiva, ori intimatul , abia dupa aceasta, a trimis prin posta cererea de aderare la apel, motiv pentru care intimatul este decazut din dreptul de aderare la apelul partii adverse potrivit art. 103 Cpc.
Se invoca, de asemenea, inadmisibilitatea aderarii la apel. Intrucat, prin aceasta intimatul nu a dorit sa sprijine pozitia adversarului din apelul principal, ci a initiat o cerere proprie prin care tinde la schimbarea hotararii in favoarea sa, desi a achiesat initial la hotararea primei instante si nu a exercitat calea de atac.
Numai acest al doilea apel este un apel incident si, in prezenta lui situatia paratului reclamant reconventional apelant se poate inrautati, astfel cum prevede expres art. 296 teza a doua din Codul de pr. civila , in situatia in care instanta de apel ajunge la concluzia ca hotararea primei instante este nelegala.
Insa cu privire la intimat, doar in situatia in care prin apelul partii adverse i se poate crea intimatului o situatie mai grea, legiuitorul i-a acordat acestuia posibilitatea in temeiul art. 293 alin.1, sa adere la apel, eventual pentru a contrabalansa efectele apelului apelantului.
Deci, daca apelantul principal nu doreste o schimbare a solutiei in favoarea sa, ci doar sa se aplice corect legea si anume sa se admita exceptia lipsei calitatii de mandatar a avocatului care a reprezentat la fond, solutia ce se va da este in favoarea intimatului, intrucat se va respinge cererea reconventionala, iar casatoria nu se desface din vina reclamantului T. I.
In aceasta situatie, tocmai interesul intimatului de a nu i se inrautati situatia in apelul partii adverse , fara ca acesta sa exercite propria cale de atac prin institutia aderarii la apel nu mai exista. Prin urmare, considera aderarea la apel inadmisibila prin lipsa interesului.
Intimatul trebuia si putea sa introduca un apel propriu-zis inlauntrul termenului de apel, fiind cazut in pretentii in fata instantei de fond. Considera ca o incercare de a fi repus in termenul de apel, avand posibilitatea de a exercita calea de atac in termen, este abuziva. In acest sens s-a pronuntat si I Deleanu in revista Dreptul nr. 2/2001, pag. 47.
Potrivit art. 723 alin.1 Cpc partile sunt obligate sa-si exercite drepturile procesuale cu buna credinta, iar nu cu intentia de a tergiversa sau de a specula anumite dispozitii legale.
Sentinta instantei de fond a fost comunicata reclamantului la data de 17.07.2006, iar acesta nu a inteles sa o atace in termenul de apel de 30 de zile, depunand cererea de aderare la apel in data de 16.01.2007 (dupa 6 luni), desi casatoria s-a desfacut din culpa sa.
Daca instanta constata nulitatea mandatului, respectiv respinge cererea reconventionala ca inaintata de o persoana fara calitate procesuala activa, apelul se admite fara dezbateri asupra fondului. In acest caz, potrivit art. 293 alin.2 Cpc, prin analogie, aderarea la apel ramane fara efecte si apelul incident trebuie respins.
Cererea reconventionala a fost formulata la ultimul termen de judecata de la Judecatoria Sebes.
Reclamantul a fost prezent in instanta si a aratat expres ca este de acord cu admiterea acestei cereri si cu desfacerea casatoriei din culpa sa exclusiva.
Aceasta achiesare a reclamantului echivaleaza, practic, cu o renuntare la actiunea principala de divort, in sensul de a nu o mai sustine.
Separat de acest aspect, din nici o proba administrata in fata instantei de fond nu rezulta culpa apelantei in destramarea relatiilor de familie.
In alta ordine de idei, apelanta sustine ca reclamantul T. I. este pensionat de boala in F., primind pensie de la Statul f., este cetatean f.si are domiciliul stabilit in F..
Actul de identitate roman a fost solicitat de reclamant pro causa, in luna ianuarie 2007, insa a omis sa depuna vechea carte de identitate si cartea de identitate f..
Pasaportul roman al reclamantului si-a pierdut valabilitatea din data de 8.08.2006.. a aratat ca, cu ocazia unei convorbiri telefonice, reclamantul i-a adresat apelantei cuvinte jignitoare. In plus, la fila 80 este depusa scrisoarea olografa comunicata apelantei de catre reclamant, scrisoare din care acesta isi recunoaste culpa deteriorata relatiilor de familie si solicita impacarea.
Cel care se face vinovat de destramarea casatoriei este reclamantul care a parasit domiciliul comun din F. si s-a stabilit in Sebes pentru a trai in concubinaj cu o alta femeie.
Prin decizia civila nr. 243/A/2007 pronuntata de Tribunalul Alba in dosar 1755/107/2006, a fost admis apelul declarat de parata T. D. impotriva sentintei civile nr. 378/2006 a Judecatoriei Sebes, cu consecinta schimbarii in parte a sentintei atacate numai in ceea ce priveste solutionarea actiunii reconventionale, in sensul respingerii.
De asemenea, a fost respinsa cererea de aderare la apel formulata de reclamantul T.I., cu obligarea acestuia la plata in favoarea apelantei a sumei de 1054,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecata .
Pentru a pronunta aceasta solutie, Tribunalul Alba a retinut ca in speta instantele romane nu sunt competente a judeca in prezenta cauza, avand in vedere dispozitiile art 20 alin ultim si art 22 al 1 din L. 105/1992 precum si Regulamentul CE 1347/29.05.2000 .
Cum aceasta exceptie de necompetenta a instantelor romane este peremtorie si dirimanta , nu se mai justifica cercetarea altor exceptii sau aparari de fond .
In ce priveste cererea de aderare la apel s-a retinut ca aceasta vizeaza strict fondul divortului, fond ce nu mai poate fi evocat in fata instantei necompetente.
Recursul declarat de reclamantul - parat reconventional T.I. impotriva acestei decizii a fost admis prin decizia civila nr. 95/2008 a Curtii de Apel Alba Iulia Sectia pentru cauze cu minori si de familie, cu consecinta casarii deciziei 243/A/2007 a Tribunalului Alba si trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante de apel, pentru cercetarea motivelor de fond ale apelului si cererea de aderare la apel, instanta de recurs retinand ca in cauza competenta jurisdictionala apartine instantelor romane.
Pronuntandu-se in prealabil asupra exceptiei nulitatii apelului, invocata in recurs de catre reclamantul T. I., conform indrumarilor instantei de control judiciar, in temeiul art. 137 Cod pr civ Tribunalul retine urmatoarele :
Reclamantul recurent a invocat prin motivele de recurs nulitatea apelului declarat de parata T. D., sustinand ca semnaturile de pe cererea de apel, cererea pentru amanare a judecarii in vederea precizarii si dezvoltarii motivelor de apel si motivele de apel depuse la 24.10.2006 nu apartin apelantei ci unei alte persoane care nu are procura speciala in acest sens, fiind astfel incidente dispozitiile art 287 raportat la art. 284 C pr civ care atrag nulitatea apelului pentru lipsa semnaturii ce putea fi acoperita in cursul judecatii apelului.
Potrivit art 287 Cod pr civ , cererea de apel va cuprinde :
1. numele, domiciliul sau resedinta partilor
2. aratarea hotararii care se ataca
3. motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul
4. dovezile invocate in sustinerea apelului
5. semnatura.
Cerintele de la punctele 2 si 5 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la pct. 3 si 4, sub sanctiunea decaderii. Aceste cerinte pot fi implinite pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare, iar lipsa semnaturii, in conditiile prev de art 133 alin 2 .
In ce priveste cererea de declarare a apelului ( f.2 dosar apel ), pe tot parcursul judecarii apelului reclamantul intimat nu a invocat lipsa semnaturii apelantei pentru a putea fi acoperita in conditiile art. 133 al 2 C pr civ si nici nu s-a facut dovada ca, semnatura aplicata pe cerere nu ar apartine apelantei care, de altfel si-a si sustinut cererea de apel, dupa cum rezulta din actele de procedura ulterioare acesteia (f.16, 29 31) .
Referitor la motivele de apel, cerintele art. 287 alin 1 pct 3 C pr civ au fost implinite conform alin 2 al aceluiasi articol, fiind depuse pana la prima zi de infatisare, prin mandatar avocat ( f.29 31) situatie in care exceptia invocata de reclamantul intimat nu poate fi primita .
Procedand la rejudecare, prin prisma criticilor formulate pe fondul cauzei, Tribunalul retine urmatoarele :
Potrivit art 67 alin 1 Cod pr civ., partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar, art 68 C pr civ reglementand conditiile reprezentarii si ale justificarii mandatului judiciar.
In ce priveste mandatarul avocat, reglementarea speciala cuprinsa in Legea nr 51/1995 prevede ca avocatul are dreptul sa reprezinte in temeiul unui contract de asistenta juridica incheiat in forma scrisa de avocat si clientul sau mandatarul acestuia. Contractul prevede in mod expres intinderea puterilor pe care clientul le confera avocatului, in baza acestui contract avocatul legitimandu-se prin imputernicirea avocatiala.
In privinta actelor procesuale de dispozitie art 69 al 1 Cod pr civ nu face distinctie intre mandatarul neavocat si avocat, ceea ce inseamna ca si avocatul ar avea nevoie de o procura speciala pentru astfel de acte , exceptie facand situatia in care contractul de asistenta juridica stipuleaza expres dreptul avocatului de a face astfel de acte.
In speta, contractul de asistenta juridica incheiat de apelanta cu avocata sa B. R. prevede expres intinderea mandatului judiciar doar pentru aparare in calitate de parata in procesul de divort, fara a stipula dreptul avocatului de a efectua alte acte procesuale decat cele pe care le presupune apararea intr-o astfel de cauza.
Prin urmare, cata vreme avocatul nu a avut mandat special pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata, acesta fiind limitat prin contractul de asistenta juridica , nu putea exercita in numele partii reprezentate actiunea reconventionala de divort, cu atat mai mult cu cat mandatul se refera la reprezentarea in procedura de divort care impune reguli speciale mult mai restrictive decat in dreptul comun, tocmai datorita caracterului strict personal al actiunii de divort.
Mai mult, actiunea reconventionala a fost depusa de avocata imputernicita de titulara contractului de asistenta juridica pentru a o substitui in cauza si care de asemenea nu detinea mandat special in acest sens ( f. 99 ) .
Cum in speta nu rezulta abilitarea in conditiile legii a avocatului de a formula actiune de divort in numele apelantei si cum aceasta nu a ratificat sub nici o forma actul efectuat fara mandat in numele sau, cererii reconventionale ii sunt aplicabile dispozitiile art. 161 Cod pr. civ. care sanctioneaza lipsa mandatului de reprezentare cu anularea cererii .
Prin lipsirea de efecte juridice a actiunii reconventionale, limitele investirii instantei se circumscriu actiunii principale formulate de reclamantul intimat.
Analizand solutia instantei de fond prin prisma criticilor aduse prin cererea de aderare la apel, Tribunalul retine urmatoarele:
Prealabil cercetarii pe fond se impune analizarea in conditiile art. 137 Cod pr. civ. a exceptiilor invocate de apelanta in legatura cu cererea de aderare la apel .
Un prim aspect supus analizei priveste tardivitatea cererii de aderare fata de dispozitiile art. 293 al. 1 Cod pr. civ.
Potrivit acestui text de lege, cererea de aderare la apel se poate face pana la prima zi de infatisare.
Conform art 134 Cod pr civ , este socotita prima zi de infatisare aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii pe fond.
In speta, prima zi de infatisare a fost la termenul de judecata din 13.02.2007, acesta fiind primul termen la care ambele parti au fost citate, iar intimatul a luat la cunostinta motivele de apel astfel cum au fost completate de catre apelanta, situatie in care nu se poate retine tardivitatea cererii de apel.
In ce priveste inadmisibilitatea aderarii , nu poate fi retinuta, avand in vedere ca prin apelul incident intimatul nu sprijina pozitia adversarului din proces ci a formulat cereri proprii prin care tinde la schimbarea hotararii primei instante in favoarea sa .
Nici sustinerile apelantei privind exercitarea abuziva a dreptului de aderare la apel nu pot fi apreciate ca fondate , cata vreme dispozitiile legale permit aderarea pana la prima zi de infatisare chiar daca initial paratul ar fi achiesat la hotararea primei instante prin neexercitarea apelului .
Analizand pe fond criticile aduse sentintei, Tribunalul apreciaza ca instanta de fond a retinut corect imprejurarea ca reclamantul se face vinovat exclusiv de destramarea relatiilor de familie .
Astfel, nici unul din martorii audiati nu a relevat existenta vreunei culpe a apelantei in destramarea relatiilor de familie, neputandu-i atribui comportamente sau actiuni de natura a afecta negativ relatia cu sotul sau .
In schimb, probatoriul administrat a evidentiat faptul ca sotului reclamant ii apartine in exclusivitate culpa in deteriorarea relatiilor de familie, acesta fiind cel care a parasit domiciliul conjugal prin emigrarea ilegala in F., intrerupand astfel viata de cuplu si stabilind o relatie extraconjugala in F. (f. 136, 139 bis, dos 1755/107/2006 - in primul ciclu procesual in apel ).
Mai mult, apelanta a fost cea care a incercat reluarea convietuirii prin mutarea in F. la varsta de 50 de ani, ceea ce evident presupune o schimbare majora in viata oricarui om, schimbare pe care apelanta a fost dispusa sa si-o asume.
Asa fiind, cererea de divort formulata de reclamant nu poate fi admisa, casatoria neputand fi desfacuta din vina exclusiva a acestuia , cata vreme din probatoriul administrat nu rezulta culpa comuna a sotilor in destramarea relatiilor de familie .
Fata de considerentele de fapt si de drept expuse in temeiul art. 296 Cod pr. civ. apelul paratei urmeaza a fi admis cu consecinta schimbarii in parte a sentintei doar in ce priveste modalitatea de solutionare a actiunii reconventionale ce va fi anulata pentru lipsa calitatii de reprezentant .
De asemenea, urmeaza a fi respinsa cererea de aderare la apel formulata de reclamantul intimat, ca nefondat.
In temeiul art. 274 Cod pr. civ., intimatul T.I. va fi obligat la plata in favoarea apelantei a sumei de 2754,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocatial si taxe de timbru .
Dosar nr.1755/107/2006
Decizia Civila 152/A/30.06.2009
Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei Sebes sub nr 2272/2005, reclamantul T.I. a chemat in judecata parata T.D.A. solicitand desfacerea casatoriei incheiata de parti la 25.08.1970 si reluarea de catre parata a numelui avut anterior casatoriei .
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca partile s-au casatorit la data de 25.08.1970, din casatorie rezultand un copil in prezent major. Avand in vedere ca cei doi soti au fost separati in fapt de mai multe ori , reclamantul fiind plecat in alta tara, in F., de peste 15 ani, iar reluarea convietuirii nu mai este posibila datorita conduitei paratei, se impune desfacerea casatoriei.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 37, 38 C fam .
Parata a formulat intampinare ( f. 15 ) prin care a solicitat declinarea competentei in favoarea instantei competente din F. ,iar pe fondul cauzei admiterea actiunii de divort , insa din culpa exclusiva a reclamantului.
Cererea de declinare a competentei in favoarea instantei competente din F. a fost respinsa de instanta de fond , o astfel de procedura nefiind admisibila , declinarea competentei putand fi efectuata doar intre instante de pe teritoriul Romaniei .
De asemenea, s-a stabilit competenta teritoriala in favoarea Judecatoriei Sebes, fata de dispozitiile art. 607 Cod pr. civila si L. 105/1992 intrucat ultimul domiciliu comun al paratilor a fost in Sebes , reclamantul locuind si in prezent la acelasi domiciliu .
Prin cererea reconventionala depusa la fila 105 din dosarul instantei de fond prin avocat, parata a solicitat desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantei parata reconventionala si revenirea acesteia la numele avut anterior casatoriei, acela de M. .
In drept, s-au invocat dispozitiile art.37, 38 C. fam, art. 607 si urm Cod pr. civ.
Prin sentinta civila nr. 378/2006, Judecatoria Sebes a respins actiunea formulata de reclamantul T.I. impotriva paratei T.D.A si a admis actiunea reconventionala formulata de reclamanta reconventionala T. D.A. impotriva paratului T.I., dispunand desfacerea casatoriei inregistrata sub nr. 137/25.08.1970 la Primaria Sebes, din culpa exclusiva a paratului reconventional si reluarea de catre reclamanta reconventionala a numelui avut anterior casatoriei, acela de M..
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca potrivit certificatului de casatorie seria C 3 nr 992112 partile s-au casatorit la 25.08.1970. din relatia acestora a rezultat un fiu , in prezent major.
Raporturile dintre soti s-au deteriorat reclamantul fiind chiar evacuat pe cale judecatoreasca de parata din locuinta din F. .
Martorul B. N. ( f. 107) a declarat intr-o convorbire telefonica purtata de reclamant si sotia sa, T. I. i-a adresat cuvinte jignitoare sotiei .
In consecinta s-a constatat ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate, casatoria nemaiputand continua , motiv pentru care in baza art 38 al 1 Codul familiei instanta a admis actiunea reconventionala si a dispus desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului reconventional T.I..
Actiunea promovata de reclamantul T. I.a fost respinsa, casatoria neputand fi desfacuta din vina exclusiva a reclamantului, acesta neputand invoca propria culpa.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta reconventionala T. D. A. criticand-o pentru nelegalitate si solicitand schimbarea in parte a acesteia, in sensul de a se lua act de exceptia de necompetenta teritoriala a instantei romane de a judeca prezenta cauza si a se declina competenta in favoarea instantei franceze din urmatoarele considerente:
Domiciliul ambilor soti se afla actualmente in F. .; paratul reconventional intimat, la data initierii procesului de divort, nu avea domiciliul in Romania, indicand un domiciliu ales. Se sustine ca, din aceste motive, este lipsita de legalitate hotararea instantei de fond cu privire la respingerea exceptiei de necompetenta teritoriala, motivata prin faptul ca ultimul domiciliu comun al partilor ar fi fost in Romania, in Sebes, intrucat apelanta- reclamanta reconventionala ar fi venit si-ar fi montat o centrala termica in acest apartament pe care il detin in Romania , fara a avea instanta de fond in vedere ca faptul ca detine un apartament in Romania nu inseamna ca domiciliaza in Romania, cata vreme aceasta vine cel mult o saptamana pe an in tara, tocmai pentru a se ocupa de intretinerea acelui apartament. Pe de alta parte se sustine ca intimatul nu s-a folosit niciodata de domiciliul invocat, pentru a putea fi catalogat drept domiciliu comun; el nu are nici macar cheia acestui apartament, intrucat acesta cand vine temporar in Romania domiciliaza la concubina sa.
Cu privire la acest aspect, se invoca in drept art. 607 Cpc.
Se invoca, de asemenea, disp. art. 20 ultimul aliniat din Legea 105/1992, aratandu-se ca cele mai stranse legaturi teritoriale, atat apelanta cat si intimatul, in ultimii ani , le-au avut cu F., unde apelanta actualmente domiciliaza si lucreaza, iar intimatul are o pensie acordata de Statul f., o resedinta la adresa mentionata in petit, unde au domiciliat si domiciliaza sotii impreuna.
Apelanta arata ca, in plus, aceasta a initiat procedura divortului pe teritoriul f., inainte de prima zi de infatisare, neindeplinind astfel prev. art. 608 Cpc; cu aceasta actiune intimatul a fost de acord.
Inainte de prima zi de infatisare, apelanta a completat motivele de apel, dupa cum urmeaza, solicitand schimbarea in intregime a sentintei civile nr. 378/2006 atacata prin prezentul apel, astfel:
- in principal, in sensul respingerii actiunii reconventionale, in temeiul art. 157 din Legea 105/1992, retinand ca nu apartine instantelor romane competenta de solutionare a acesteia;
- in subsidiar, in sensul constatarii nulitatii cererii reconventionale, ca fiind formulata de catre o persoana fara calitate si mandat, in temeiul art. 161 Cpc.
In sustinerea exceptiei de necompetenta a instantelor romane in solutionarea prezentului divort, se mai arata ca sotii au locuit neintrerupt, impreuna, in F. la .din data de 17.08.1999, sens in care intelege sa depuna copie dupa chitanta aferenta anilor 2004, 2005 privind taxa de locuit care se plateste numai de catre cetatenii sau rezidentii francezi care domiciliaza efectiv in F. , din care rezulta ca reclamantul a achitat aceasta taxa.
Se mai sustine ca, chiar daca s-ar retine existenta domiciliului reclamantului in Romania (fapt care insa il apreciaza ca nefiind dovedit) instantele romane tot nu ar fi competente a judeca acest divort, fata de prev. art. 20 alin. ultim si art. 22 alin.1 din Legea 105/1992, ci competenta ar apartine Judecatoriei L. (F.), unde apelanta a si promovat actiune de divort, aflata in curs de solutionare si inregistrata in dosar nr. 2005136.
Apelanta mai sustine ca este exclusa incidenta art. 151 pct.5 sau 150 pct.1 din Legea 105/1992, intrucat , primul articol de lege ar presupune ca ambii soti sa domicilieze in Romania , iar cel de-al doilea se refera la acte de stare civila, fiind o norma generala, iar disp. art. 22 din lege reprezinta o norma speciala derogatorie in materie de divort.
Chiar daca reclamantul - intimat ar locui sporadic sau perioade mai mari de timp in Romania, potrivit art. 607 Cpc competenta ar apartine instantei de la domiciliul reclamantului, ori acesta are domiciliul in F..
Cu privire la nulitatea actiunii reconventionale se invoca urmatoarele:
Apelanta nu a mandatat avocatul care a reprezentat-o in fata Judecatoriei Sebes sa formuleze actiune reconventionala prin care sa solicite desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului.
Asa cum a aratat in motivele de apel si dupa cum a dovedit cu inscrisurile depuse la instanta de fond, nu solicita desfacerea casatoriei in fata instantelor romane.
Mandatara sa nu a avut procura speciala in acest sens, astfel ca cererea reconventionala formulata la ultimul termen de judecata, fara acordul sau, este nula, potrivit art. 161 Cpc, fiind depusa de o persoana fara calitate.
Divortul presupune prezenta personala a sotilor in fata instantei, legea permitand exceptii stricte de la aceasta regula legate de imposibilitatea fizica de prezentare a partilor. Cu atat mai mult, pozitia fiecaruia dintre soti, raportata la cererea de divort formulata de celalalt sot sau cererea de chemare in judecata, in sine, trebuie exprimate personal, iar nu prin mandatar, in mod explicit.
Depune in sustinerea motivelor de apel declaratia data in fata reprezentantului Primariei orasului SC din F., in data de 27.12.2006 din care rezulta ca nu a mandatat pe nimeni sa solicite divortul in numele sau si ca nu isi insuseste aceasta cerere reconventionala.
Intimatul reclamant T. I. a depus o cerere de aderare la apelul formulat de parata- reclamanta reconventionala T.. D. impotriva sentintei civile nr. 378/2006 pronuntata de Judecatoria Sebes in dosar civil nr. 2272/2005, solicitand schimbarea in parte a acesteia in sensul admiterii actiunii principale si desfacerea casatoriei partilor din culpa comuna.
In sensul celor de mai sus, se sustin urmatoarele:
Relatiile dintre parti s-au racit foarte mult in ultima perioada datorita lipsei de interes a acesteia fata de relatia lor de familie si a interesului apelantei doar fata de partea materiala.
Desi intimatul a incercat de foarte multe ori sa discute aceste aspecte, in ultima perioada apelanta a refuzat orice comunicare cu intimatul in ceea ce priveste relatiile familiale, conditionand orice motiv de reluare a casniciei de partea materiala si financiara a intimatului.
Totodata, apelanta obisnuia ca in situatia in care nu era de acord cu conditiile stabilite de aceasta pentru reluarea casniciei, sa-i adreseze diverse reprosuri nejustificate, injurii si cuvinte jignitoare.
Chiar daca intimatul a incercat de multe ori sa treaca peste aceste probleme, in timp toate aceste divergente au dus la racirea relatiei lor astfel incat in prezent s-a ajuns la situatia in care aceasta casatorie nu mai poate continua.
Cu privire la aceasta cerere de aderare la apel s-a invocat tardivitatea de catre apelanta T. D., sustinand ca la data si ora depunerii acesteia, era epuizata prima zi de infatisare, care, considera apelanta a fost la termenul din 5.12.2006 pentru intimat, insa acesta nu a formulat cererea oral sau in scris nici la urmatorul termen din data de 16.01.2007, cand apelanta a depus prin mandatar completarea motivelor de apel si cand, partile au fost legal citate, cauza nu s-a amanat pentru lipsa de aparare iar completul era legal constituit, astfel ca la acel moment, potrivit prevederilor legale, prima zi de infatisare a inceput sa curga pana cel mai tarziu la inchiderea dezbaterilor din ziua respectiva, ori intimatul , abia dupa aceasta, a trimis prin posta cererea de aderare la apel, motiv pentru care intimatul este decazut din dreptul de aderare la apelul partii adverse potrivit art. 103 Cpc.
Se invoca, de asemenea, inadmisibilitatea aderarii la apel. Intrucat, prin aceasta intimatul nu a dorit sa sprijine pozitia adversarului din apelul principal, ci a initiat o cerere proprie prin care tinde la schimbarea hotararii in favoarea sa, desi a achiesat initial la hotararea primei instante si nu a exercitat calea de atac.
Numai acest al doilea apel este un apel incident si, in prezenta lui situatia paratului reclamant reconventional apelant se poate inrautati, astfel cum prevede expres art. 296 teza a doua din Codul de pr. civila , in situatia in care instanta de apel ajunge la concluzia ca hotararea primei instante este nelegala.
Insa cu privire la intimat, doar in situatia in care prin apelul partii adverse i se poate crea intimatului o situatie mai grea, legiuitorul i-a acordat acestuia posibilitatea in temeiul art. 293 alin.1, sa adere la apel, eventual pentru a contrabalansa efectele apelului apelantului.
Deci, daca apelantul principal nu doreste o schimbare a solutiei in favoarea sa, ci doar sa se aplice corect legea si anume sa se admita exceptia lipsei calitatii de mandatar a avocatului care a reprezentat la fond, solutia ce se va da este in favoarea intimatului, intrucat se va respinge cererea reconventionala, iar casatoria nu se desface din vina reclamantului T. I.
In aceasta situatie, tocmai interesul intimatului de a nu i se inrautati situatia in apelul partii adverse , fara ca acesta sa exercite propria cale de atac prin institutia aderarii la apel nu mai exista. Prin urmare, considera aderarea la apel inadmisibila prin lipsa interesului.
Intimatul trebuia si putea sa introduca un apel propriu-zis inlauntrul termenului de apel, fiind cazut in pretentii in fata instantei de fond. Considera ca o incercare de a fi repus in termenul de apel, avand posibilitatea de a exercita calea de atac in termen, este abuziva. In acest sens s-a pronuntat si I Deleanu in revista Dreptul nr. 2/2001, pag. 47.
Potrivit art. 723 alin.1 Cpc partile sunt obligate sa-si exercite drepturile procesuale cu buna credinta, iar nu cu intentia de a tergiversa sau de a specula anumite dispozitii legale.
Sentinta instantei de fond a fost comunicata reclamantului la data de 17.07.2006, iar acesta nu a inteles sa o atace in termenul de apel de 30 de zile, depunand cererea de aderare la apel in data de 16.01.2007 (dupa 6 luni), desi casatoria s-a desfacut din culpa sa.
Daca instanta constata nulitatea mandatului, respectiv respinge cererea reconventionala ca inaintata de o persoana fara calitate procesuala activa, apelul se admite fara dezbateri asupra fondului. In acest caz, potrivit art. 293 alin.2 Cpc, prin analogie, aderarea la apel ramane fara efecte si apelul incident trebuie respins.
Cererea reconventionala a fost formulata la ultimul termen de judecata de la Judecatoria Sebes.
Reclamantul a fost prezent in instanta si a aratat expres ca este de acord cu admiterea acestei cereri si cu desfacerea casatoriei din culpa sa exclusiva.
Aceasta achiesare a reclamantului echivaleaza, practic, cu o renuntare la actiunea principala de divort, in sensul de a nu o mai sustine.
Separat de acest aspect, din nici o proba administrata in fata instantei de fond nu rezulta culpa apelantei in destramarea relatiilor de familie.
In alta ordine de idei, apelanta sustine ca reclamantul T. I. este pensionat de boala in F., primind pensie de la Statul f., este cetatean f.si are domiciliul stabilit in F..
Actul de identitate roman a fost solicitat de reclamant pro causa, in luna ianuarie 2007, insa a omis sa depuna vechea carte de identitate si cartea de identitate f..
Pasaportul roman al reclamantului si-a pierdut valabilitatea din data de 8.08.2006.. a aratat ca, cu ocazia unei convorbiri telefonice, reclamantul i-a adresat apelantei cuvinte jignitoare. In plus, la fila 80 este depusa scrisoarea olografa comunicata apelantei de catre reclamant, scrisoare din care acesta isi recunoaste culpa deteriorata relatiilor de familie si solicita impacarea.
Cel care se face vinovat de destramarea casatoriei este reclamantul care a parasit domiciliul comun din F. si s-a stabilit in Sebes pentru a trai in concubinaj cu o alta femeie.
Prin decizia civila nr. 243/A/2007 pronuntata de Tribunalul Alba in dosar 1755/107/2006, a fost admis apelul declarat de parata T. D. impotriva sentintei civile nr. 378/2006 a Judecatoriei Sebes, cu consecinta schimbarii in parte a sentintei atacate numai in ceea ce priveste solutionarea actiunii reconventionale, in sensul respingerii.
De asemenea, a fost respinsa cererea de aderare la apel formulata de reclamantul T.I., cu obligarea acestuia la plata in favoarea apelantei a sumei de 1054,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecata .
Pentru a pronunta aceasta solutie, Tribunalul Alba a retinut ca in speta instantele romane nu sunt competente a judeca in prezenta cauza, avand in vedere dispozitiile art 20 alin ultim si art 22 al 1 din L. 105/1992 precum si Regulamentul CE 1347/29.05.2000 .
Cum aceasta exceptie de necompetenta a instantelor romane este peremtorie si dirimanta , nu se mai justifica cercetarea altor exceptii sau aparari de fond .
In ce priveste cererea de aderare la apel s-a retinut ca aceasta vizeaza strict fondul divortului, fond ce nu mai poate fi evocat in fata instantei necompetente.
Recursul declarat de reclamantul - parat reconventional T.I. impotriva acestei decizii a fost admis prin decizia civila nr. 95/2008 a Curtii de Apel Alba Iulia Sectia pentru cauze cu minori si de familie, cu consecinta casarii deciziei 243/A/2007 a Tribunalului Alba si trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante de apel, pentru cercetarea motivelor de fond ale apelului si cererea de aderare la apel, instanta de recurs retinand ca in cauza competenta jurisdictionala apartine instantelor romane.
Pronuntandu-se in prealabil asupra exceptiei nulitatii apelului, invocata in recurs de catre reclamantul T. I., conform indrumarilor instantei de control judiciar, in temeiul art. 137 Cod pr civ Tribunalul retine urmatoarele :
Reclamantul recurent a invocat prin motivele de recurs nulitatea apelului declarat de parata T. D., sustinand ca semnaturile de pe cererea de apel, cererea pentru amanare a judecarii in vederea precizarii si dezvoltarii motivelor de apel si motivele de apel depuse la 24.10.2006 nu apartin apelantei ci unei alte persoane care nu are procura speciala in acest sens, fiind astfel incidente dispozitiile art 287 raportat la art. 284 C pr civ care atrag nulitatea apelului pentru lipsa semnaturii ce putea fi acoperita in cursul judecatii apelului.
Potrivit art 287 Cod pr civ , cererea de apel va cuprinde :
1. numele, domiciliul sau resedinta partilor
2. aratarea hotararii care se ataca
3. motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul
4. dovezile invocate in sustinerea apelului
5. semnatura.
Cerintele de la punctele 2 si 5 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la pct. 3 si 4, sub sanctiunea decaderii. Aceste cerinte pot fi implinite pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare, iar lipsa semnaturii, in conditiile prev de art 133 alin 2 .
In ce priveste cererea de declarare a apelului ( f.2 dosar apel ), pe tot parcursul judecarii apelului reclamantul intimat nu a invocat lipsa semnaturii apelantei pentru a putea fi acoperita in conditiile art. 133 al 2 C pr civ si nici nu s-a facut dovada ca, semnatura aplicata pe cerere nu ar apartine apelantei care, de altfel si-a si sustinut cererea de apel, dupa cum rezulta din actele de procedura ulterioare acesteia (f.16, 29 31) .
Referitor la motivele de apel, cerintele art. 287 alin 1 pct 3 C pr civ au fost implinite conform alin 2 al aceluiasi articol, fiind depuse pana la prima zi de infatisare, prin mandatar avocat ( f.29 31) situatie in care exceptia invocata de reclamantul intimat nu poate fi primita .
Procedand la rejudecare, prin prisma criticilor formulate pe fondul cauzei, Tribunalul retine urmatoarele :
Potrivit art 67 alin 1 Cod pr civ., partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar, art 68 C pr civ reglementand conditiile reprezentarii si ale justificarii mandatului judiciar.
In ce priveste mandatarul avocat, reglementarea speciala cuprinsa in Legea nr 51/1995 prevede ca avocatul are dreptul sa reprezinte in temeiul unui contract de asistenta juridica incheiat in forma scrisa de avocat si clientul sau mandatarul acestuia. Contractul prevede in mod expres intinderea puterilor pe care clientul le confera avocatului, in baza acestui contract avocatul legitimandu-se prin imputernicirea avocatiala.
In privinta actelor procesuale de dispozitie art 69 al 1 Cod pr civ nu face distinctie intre mandatarul neavocat si avocat, ceea ce inseamna ca si avocatul ar avea nevoie de o procura speciala pentru astfel de acte , exceptie facand situatia in care contractul de asistenta juridica stipuleaza expres dreptul avocatului de a face astfel de acte.
In speta, contractul de asistenta juridica incheiat de apelanta cu avocata sa B. R. prevede expres intinderea mandatului judiciar doar pentru aparare in calitate de parata in procesul de divort, fara a stipula dreptul avocatului de a efectua alte acte procesuale decat cele pe care le presupune apararea intr-o astfel de cauza.
Prin urmare, cata vreme avocatul nu a avut mandat special pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata, acesta fiind limitat prin contractul de asistenta juridica , nu putea exercita in numele partii reprezentate actiunea reconventionala de divort, cu atat mai mult cu cat mandatul se refera la reprezentarea in procedura de divort care impune reguli speciale mult mai restrictive decat in dreptul comun, tocmai datorita caracterului strict personal al actiunii de divort.
Mai mult, actiunea reconventionala a fost depusa de avocata imputernicita de titulara contractului de asistenta juridica pentru a o substitui in cauza si care de asemenea nu detinea mandat special in acest sens ( f. 99 ) .
Cum in speta nu rezulta abilitarea in conditiile legii a avocatului de a formula actiune de divort in numele apelantei si cum aceasta nu a ratificat sub nici o forma actul efectuat fara mandat in numele sau, cererii reconventionale ii sunt aplicabile dispozitiile art. 161 Cod pr. civ. care sanctioneaza lipsa mandatului de reprezentare cu anularea cererii .
Prin lipsirea de efecte juridice a actiunii reconventionale, limitele investirii instantei se circumscriu actiunii principale formulate de reclamantul intimat.
Analizand solutia instantei de fond prin prisma criticilor aduse prin cererea de aderare la apel, Tribunalul retine urmatoarele:
Prealabil cercetarii pe fond se impune analizarea in conditiile art. 137 Cod pr. civ. a exceptiilor invocate de apelanta in legatura cu cererea de aderare la apel .
Un prim aspect supus analizei priveste tardivitatea cererii de aderare fata de dispozitiile art. 293 al. 1 Cod pr. civ.
Potrivit acestui text de lege, cererea de aderare la apel se poate face pana la prima zi de infatisare.
Conform art 134 Cod pr civ , este socotita prima zi de infatisare aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii pe fond.
In speta, prima zi de infatisare a fost la termenul de judecata din 13.02.2007, acesta fiind primul termen la care ambele parti au fost citate, iar intimatul a luat la cunostinta motivele de apel astfel cum au fost completate de catre apelanta, situatie in care nu se poate retine tardivitatea cererii de apel.
In ce priveste inadmisibilitatea aderarii , nu poate fi retinuta, avand in vedere ca prin apelul incident intimatul nu sprijina pozitia adversarului din proces ci a formulat cereri proprii prin care tinde la schimbarea hotararii primei instante in favoarea sa .
Nici sustinerile apelantei privind exercitarea abuziva a dreptului de aderare la apel nu pot fi apreciate ca fondate , cata vreme dispozitiile legale permit aderarea pana la prima zi de infatisare chiar daca initial paratul ar fi achiesat la hotararea primei instante prin neexercitarea apelului .
Analizand pe fond criticile aduse sentintei, Tribunalul apreciaza ca instanta de fond a retinut corect imprejurarea ca reclamantul se face vinovat exclusiv de destramarea relatiilor de familie .
Astfel, nici unul din martorii audiati nu a relevat existenta vreunei culpe a apelantei in destramarea relatiilor de familie, neputandu-i atribui comportamente sau actiuni de natura a afecta negativ relatia cu sotul sau .
In schimb, probatoriul administrat a evidentiat faptul ca sotului reclamant ii apartine in exclusivitate culpa in deteriorarea relatiilor de familie, acesta fiind cel care a parasit domiciliul conjugal prin emigrarea ilegala in F., intrerupand astfel viata de cuplu si stabilind o relatie extraconjugala in F. (f. 136, 139 bis, dos 1755/107/2006 - in primul ciclu procesual in apel ).
Mai mult, apelanta a fost cea care a incercat reluarea convietuirii prin mutarea in F. la varsta de 50 de ani, ceea ce evident presupune o schimbare majora in viata oricarui om, schimbare pe care apelanta a fost dispusa sa si-o asume.
Asa fiind, cererea de divort formulata de reclamant nu poate fi admisa, casatoria neputand fi desfacuta din vina exclusiva a acestuia , cata vreme din probatoriul administrat nu rezulta culpa comuna a sotilor in destramarea relatiilor de familie .
Fata de considerentele de fapt si de drept expuse in temeiul art. 296 Cod pr. civ. apelul paratei urmeaza a fi admis cu consecinta schimbarii in parte a sentintei doar in ce priveste modalitatea de solutionare a actiunii reconventionale ce va fi anulata pentru lipsa calitatii de reprezentant .
De asemenea, urmeaza a fi respinsa cererea de aderare la apel formulata de reclamantul intimat, ca nefondat.
In temeiul art. 274 Cod pr. civ., intimatul T.I. va fi obligat la plata in favoarea apelantei a sumei de 2754,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocatial si taxe de timbru .
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Situatii la divort
Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014