InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Decadere din drepturile parintesti. Conditii. Legea nr.272/2004. Inlocuirea masurii de protectie speciala a masurii plasamentului in regim de urgenta cu masura de protectie speciala a plasamentului.

(Sentinta civila nr. 20/S din data de 21.01.2010 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Minori | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

R O M A N I A
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV


  SENTINTA  CIVILA NR.20 /S                        DOSAR NR. 759/1372/2009


                              Sedinta publica din data de 21.01.2010
Cu participarea doamnei procuror  din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov.
                            
Pentru astazi, fiind amanata pronuntarea solutionarii cauzei civile de fata, care s-a dezbatut in fond in sedinta publica din data de .01.2010, cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, care face parte integranta din prezenta sentinta iar instanta, din lipsa de timp pentru deliberare a amanat pronuntarea pentru data de .01.2010.
La apelul nominal facut in sedinta publica, la pronuntare se constata lipsa partilor.
Procedura indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care:
Instanta in urma deliberarii a pronuntat  sentinta de mai jos :

     T R I B U N A L U L,

      Constata ca  prin cererea de chemare in judecata  inregistrata la aceasta instanta sub numarul de mai sus, formulata  de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov, cu sediul in Brasov str. Iuliu Maniu nr. 6, prin reprezentant legal Director General Carmen Tanasescu, in contradictoriu cu paratii G.M., cu domiciliul in Brasov, str.  , jud. Brasov si Monica Algasovschi, seful Complexului de Servicii „Piatra Craiului”, Casa de Tip Familial „ S.”, cu sediul in Brasov, str.  , jud. Brasov s-a solicitat inlocuirea masurii plasamentului in regim de  urgenta la  Casa de tip familial „ S.” cu masura plasamentului la Casa de tip familial „ S.” pentru copilul  M.G., delegarea exercitarii drepturilor parintesti si decaderea totala a tatalui minorului din exercitiul drepturilor si obligatiilor parintesti.
          In motivarea cererii se arata ca mama acestui minor a decedat in urma cu 3 ani de zile in urma unui accident de masina, la volan aflandu-se sotul ei, care era sub influenta bauturilor alcoolice. Astfel, tatal are deschis dosar penal pentru ucidere din culpa. Intrucat consuma bauturi alcoolice, intre acesta si cei doi copii ai sai exista o stare conflictuala, ambii copii fiind victimele abuzurilor lui fizice. In urma unei astfel de agresiuni, minorul a fost internat si a necesitat 10-14 zile de ingrijiri medicale si punerea piciorului in gips, motiv pentru care s-a dispus plasamentul lui in regim de urgenta la Casa de tip familial „ S.”. De asemenea, sora minorului in varsta de 19 ani a formulat o cerere de instituire a plasamentului in aceasta casuta.
      In drept s-au invocat prevederile art.62 alin.2 si 4, art.66 alin.3, art.62 alin.2 si 4 din Legea 272/2004.
      Paratul G.M. a formulat intampinare (fila 5 dosar), prin care a solicitat respingerea actiunii, pe motiv ca cei doi copii sunt influentati negativ de rudele din partea sotiei, insa el, in calitate de tata a incercat sa le asigure tot ceea ce este necesar pentru a avea un trai civilizat.
      In probatiune au fost depuse la  dosar de catre reclamanta inscrisuri, constand in: Dispozitia nr./.10.2009, raportul de evaluare detaliata, planul individualizat de protectie, certificat de nastere copil, alte inscrisuri, a fost ascultat minorul in Camera de Consiliu, potrivit art.24 din Legea nr.272/2004 si a fost administrata proba testimoniala cu: P.M. si B.I..
          Analizand actele  si lucrarile dosarului  instanta retine urmatoarele :
          Copilul  M.G. s-a nascut la data de .10.1996 in Brasov, jud. Brasov si este fiul lui G.M.  si Merlan Mariana-decedata (fila 6 dosar).
      Pe baza Dispozitiei directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si  Protectia Copilului  Brasov nr. /.10.2009 (fila 4 dosar) s-a instituit masura de protectie – plasament in regim de urgenta a acestui copil la Casa de tip familial „ S.”, avand in vedere abuzul fizic si psihic din partea tatalui si necesitatea mentinerii relatiei de atasament dintre frati.
       Potrivit art. 66 din Legea 272/2004 in situatia plasamentului in regim de urgenta dispus de catre directia generala de asistenta sociala  si protectia copilului, aceasta este obligata sa sesizeze instanta judecatoreasca in termen de 48 de ore de la data la care a dispus aceasta masura.
     Instanta judecatoreasca va analiza motivele care au stat la baza masurii adoptate de catre directie si se va pronunta, dupa caz, cu privire la mentinerea plasamentului in regim de urgenta sau la inlocuirea acestuia cu masura plasamentului, instituirea tutelei ori cu privire la reintegrarea copilului in familia sa.
        In speta, instanta, analizand motivele care au stat la baza masurii adoptate, constata faptul ca atat  prin  raportul de evaluare detaliata (fila 6 dosar), cat si prin planul individualizat de protectie (fila 8 dosar) se propune instituirea masurii de plasament la Casa de tip familial „ S.”, datorita comportamentului si lipsei de responsabilitate a tatalui.
Ascultat fiind in Camera de Consiliu (fila 1 dosar), B a povestit ca mama sa a murit intr-un accident, iar el si sora lui A. sunt foarte apropiati si considera ca tatal lor e vinovat de moartea mamei. Acesta consuma alcool si este agresiv cu ei si ii injura. De asemenea, tatal ii solicita sa faca diverse munci pe care el nu le putea face. Precizeaza ca doreste sa ramana in aceasta casuta in care se simte mai bine ca acasa.
      Astfel, instanta constata faptul ca la acest moment inlocuirea plasamentului in regim de urgenta cu masura plasamentului la Casa de tip familial „Dale” ar fi o masura adecvata situatiei acestui copil, motiv pentru care, in baza art.66 alin.2 din Legea nr.272/2004, va admite cererea,  si in consecinta va inlocui masura de protectie speciala a plasamentului in regim de urgenta la Casa de tip familial „ S.” cu masura de protectie speciala a plasamentului la Casa de tip familial „ S.”.
         In baza art.62 alin 4 din aceeasi lege va dispune delegarea drepturilor si obligatiilor parintesti privitoare la persoana copilului  catre seful centrului de plasament, iar cele privitoare la bunurile copilului catre presedintele Consiliului Judetean Brasov,  pana la incetarea masurii de plasament cu privire la acest copil.
In ceea ce priveste petitul privind decaderea paratului G.M. din exercitiul drepturilor parintesti, tribunalul specializat constata ca acesta este intemeiat pentru urmatoarele considerente:
       Potrivit raportului de expertiza medico-legala nr./E/.10.2009 (fila 5 dosar) minorul prezinta leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure , care necesita 12-14 zile de ingrijiri medicale. Prezinta atela gipsata gambiero-podala dreapta.
      Evaluarea psihologica a minorului ( fila 4 dosar) „creioneaza tabloul  unui copil intens maltratat de catre un tata alcoolic si extrem de violent, situatie la care se supraadauga un eveniment traumatic deosebit de intens, respectiv cel de martor ocular la moartea violenta a mamei..” Aceste inscrisuri se coroboreaza cu restul probelor administrate in cauza, respectiv cu marturia copilului si chiar cu proba testimoniala, ducand la concluzia abuzului fizic si emotional exercitat de tata catre tata.  Astfel, chiar daca cei doi martori propusi de catre parat, respectiv P.M. si B.I. (filele 5 si 6 dosar), au incercat sa justifice comportamentul paratului prin evenimentul tragic care s-a produs in familia acestuia prin moartea sotiei si a faptului ca cei doi copii nu il mai ascultau, au recunoscut ca paratul obisnuieste sa bea si au auzit scandaluri in familia lui si inainte de decesul sotiei. Iar faptul ca paratul a avut un loc de munca si are o pregatire profesionala intr-un anumit domeniu (filele 5-8 dosar), cat si imprejurarea ca a achizitionat anumite bunuri casnice (filele … dosar), nu fac dovada calitatilor lui parentale. Fata de aceste considerente, instanta, in baza art.36 alin.3 din Legea nr.272/2004, va dispune decaderea paratului G.M.  din exercitiul drepturilor parintesti. Totodata, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov are obligatia, potrivit art.37 alin.1 din aceeasi lege, sa ia toate masurile necesare ca acest tata sa beneficieze de asistenta specializata pentru cresterea capacitatii acestuia de a se ocupa de copil, in vederea redobandirii exercitiului acestor drepturi, in sensul de a fi consiliat psihologic si de a apela la specialisti pentru a putea exercita un control asupra consumului de alcool.
      In baza art.2 pct.1 lit. h din Protocolul pentru stabilirea onorariilor avocatilor, onorariul avocatului care a acordat asistenta juridica gratuita pentru paratul G.M., in cuantum de 300 lei, se va suporta din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
      
      PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
        HOTARASTE:

     Admite cererea  de chemare in judecata, formulata  de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov, cu sediul in Brasov str. Iuliu Maniu nr. 6, jud. Brasov, prin reprezentant legal Director General Carmen Tanasescu, in contradictoriu cu paratii G.M., cu domiciliul in Brasov, str.  , jud. Brasov si M. A, seful Complexului de Servicii „”, Casa de Tip Familial „ S.”, cu sediul in Brasov, str.  , jud. Brasov si in consecinta:
      Inlocuieste masura plasamentului in regim de urgenta la Casa de Tip Familial „ S.”, dispusa prin Dispozitia nr. /.10.2009 a directorului Directiei Generale  de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov cu masura de protectie speciala a plasamentului la Casa de Tip Familial „ S.” a copilului M.B., nascut la data de .10.1996 in Brasov, jud. Brasov, fiul lui G.M.  si M. M.-decedata.
      Dispune delegarea drepturilor si obligatiilor parintesti privitoare la persoana copilului  catre seful Centrului de Plasament, iar cele privitoare la bunurile copilului catre presedintele Consiliului Judetean Brasov, pana la incetarea masurii de plasament cu privire la acest copil.
      Decade paratul G.M.  din exercitiul drepturilor parintesti.
      Onorariul avocatului care a acordat asistenta juridica gratuita pentru paratul G.M., in cuantum de 300 lei, se va suporta din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
          Definitiva si executorie.
          Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta  publica, astazi, 21 ianuarie 2010. 

??

??

??

??




5


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010