InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bicaz

PRETENTII CIVILE.CERERE PRINCIPALA. CERERE RECONVENTIONALA. EXCEPTII:PREMATURITATE,LIPSA CALITATE PROCESUALA ACTIVA.

(Sentinta civila nr. 1598 din data de 29.10.2010 pronuntata de Judecatoria Bicaz)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Bicaz | Jurisprudenta Judecatoria Bicaz

SENTINTA CIVILA NR. 1598/29.10.2010
PRETENTII CIVILE.CERERE PRINCIPALA.CERERE RECONVENTIONALA.EXCEPTII:PREMATURITATE,LIPSA CALITATE PROCESUALA ACTIVA.
       
  Prin cererea precizata inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt  sub nr. 5809/2006 reclamanta P.C-E - paraata din pricina pendinte - a chemat in judecata pe paratul I.M. – reclamant in prezentul proces -, solicitand instantei, pe cale de ordonanta presedintiala:
1.obligarea paratului la :
- restituirea sumei de 200 milioane ROL,cu titlu de avans pret,
- restituirea sumei de 68 milioane lei ROL, cu titlu de imprumut nerestituit,
- cheltuieli de judecata
2.instituirea sechestrului asigurator prin indisponibilizarea bunurilor mobile si imobile ale paratului.
             In motivare s-a aratat in esenta ca la 20.09.2004 intre parti a intervenit un antecontract de vanzare – cumparare, constatat intr-un inscris sub semnatura privata,  in baza caruia reclamanta in calitate de promitenta - cumparatoare a remis paratului promitent - vanzator suma de 200 milioane lei ROL, cu titlu de avans din pretul vanzarii autoturismului marca IVECO 65015, proprietatea paratului. Avansul a fost obtinut ca imprumut de la mama reclamatei B.E.. Auto-obiect al antecontractului a fost instrainata.
           In drept a fost indicat ca temei art 581Cpc,art.998 C.civ., art591-595, 597-601 Cpc.
         In dovedire  a fost depuse in copie inscrisul sub semnatura privata –zdelca - evocat denumit ,,Proces verbal” si o declaratie autentificata sub nr.3951/2006 data de  sotul reclamantei,  P.N.
         Prin sent.civ.3140/2006 Judecatoria Piatra Neamt, admitand exceptia necompetentei sale teritoriale, si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Bicaz, unde pricina a fost inregistrata sub nr.1928/2006.
          La termenul din 9.01.2007 reclamanta isi modifica actiunea in somatie de plata, intemeiata pe prevederile OG 5/2001, avand ca obiect obligarea paratului la restituirea sumei de 200 milioane ROL, cu titlu de avans pret, motivata in fapt identic cererii initiale de ordonanta presedintiala.
         Au fost atasate la dosar - in copie cererea reconventionala si declaratia paratului, nprecum si 2 facturi fiscale nr.7192960/28.10.2002 si 4690698/20.11.2002(f.10-14ds).
          Judecatoria Bicaz, prin sent.civ.212/2007 respinge ca inadmisibila cererea principala si disjunge cererea reconventionala introdusa de parat, dispunand formarea unui nou dosar, nr.348/188/2007.
            Pe cale de cerere reconventionala-devenita actiune principala in Dos.348/188/2007- paratul- reclamant devenit reclamant I.M. solicita obligarea  reclamantei-parate, devenita parata P.C-E. la o chirie lunara de 8000 lei pentru perioada septembrie-decembrie 2004, in care nu a avut posesia masinii si nu a putut-o exploata.
              Motivandu-si actiunea reclamantul a aratat esentialmente urmatoarele:
              Intre reclamant si P.N.-sotul paratei- a intervenit o intelegere in vederea vanzarii autoutilitarei-proprietatea SC R. T. SRL cumparata cu imprumut banacar-, scop in care utimul i-a predat un avans. Sotul paratei  a  mers la Londra, unde a preluat autoutilitara cu toate actele de proprietate de la R.M, asociatul reclamantului. Din sept.2004 P.N. a intrat in posesia autoutilitarei si a actelor acesteia, folosind-o in exclusivitate in curse si in interes personal. Noul posesor al autoutilitarei nu a achitat diferenta de pret, refuzand si restituirea autoutilitarei, desi reclamantul i-a cerut-o in mod repetat. La inceputul lunii ianuarie 2005, masina a trecut, prin vointa posesorului ei, in folosinta lui M.V.. Reclamantul in iunie 2005 a recuperat masina si a vandut-o pentru a acoperi creditul cu care a fost achizitionata. Pretul masinii era determinabil  reprezentand pretul pietei la momentul vanzarii.
             Pentru termenul din 15 mai 2007 parata a formulat intampinare prin care a invocat lipsa calitatii sale procesuale pasive, iar pe cale  reconventionala restransa ulterior a solicitat obligarea reclamantului, cu cheltuieli de judecata,  la restituirea sumei de 20000 lei, avans pret autoutilitara, iar 6800 lei, contravaloarea a 2 rate leasing, cu actualizarea lor.
              In motivare a sustinut :
- cu privire la pretentiile reclamantului ca nu ea este cea care a a folosit masina,nefiind posesoare a permisului de conducere.M.V.  si sotul paratei au efectuat curse tot in interesul reclamantului,
- relativ la cererea reconventionala a reiterat motivele  anterioare,adaugand ca avansul solicitat la restituire ,fiind imprumut de la mama sa,nu e dobandit impreuna cu sotul.Nu a incheiat ulterior contractul de vanzare-cumparare deoarece reclamantul a instrainat masina-care la momentul predarii catre sotul ei era defecta,fiind  reparata de R.M.cu banii imprumuti paratei de o cumnata ei-O.M.Au fost atasate intampinarii-reconventionale inscrisuri.
              Prin sent.civ .494/2008 Judecatoria Bicaz a respins cererea principala si a admis reconventionala ,obligandu-l pe reclamant catre parata la plata sumei de 200 milioane lei vechi avans nerestituit,plus  2700 lei cheltuieli de judecata.
              Tribunalul Neamt, prin Dec.civ.1003/RC/2008, admitand recursul reclamantului, a casat sentinta fondului,cu trimitere spre rejudecare aceleeasi instante.
               In rejudecare cauza a fost inregistrata sub nr.86/188/2009.
             La termenul de judecata din 3.12.2009 partile au depus la dosar cereri precizatoare,prin care au invederat esentialmente urmatoarele:
                  A.Reclamantul-
                -raportul juridic dintre parti este unul comercial,potrivit art. 3 pct.13,15 si art.9 C.com.,
                 -parte in raportul juridic si numele careia s-a primit avansul din pret-este SC R. T. SRL-proprietara masinii-si nu reclamantul care este doar reprezentantul proprietarei,
                 -banii au fost dati cu titlu de avans din pret pentru cumpararea unei masini, asa cum s-a stipulat in act,si nu cu titlu de imprumut,
                  -suma reprezentand avansul dat de parata,desi provenea din imprumut de la mama paratei ,are regimul de bun comun fiind platit de in numele ambilor soti pentru o afacere comuna acestora.
                  B.Parata:
-actiunea principala-plata chirie calificata ulterior beneficiu nerealizat al societatii (deci despagubiri pentru lipsa de folosinta) are caracter comercial,vehiculul in cauza fiind proprietatea SC R. T. SRL, cumparat cu credit bancar cf,Contractului 42/2002 ,ipoteza in care se impunea realizarea procedurii concilierii prealabile,prev.de art.720 ind.1 Cpc, care nu s-a indeplinit sens in care invoca exceptia prematuritatii.
                Facturile fiscale de la filele 21-29 ds.fond sunt emise de pomenita societate a reclamantului in calitate de furnizoare a serviciilor,sotul paratei si respectiv M.V. figurand pe ele ca delegat.Nu s-au depus insa chitantele de incasare a pretului serviciilor facturate, pret care,chiar incasat,ar fi revenit tot furnizorului serviciilor.
-inscrisul sub semnatura privata nu valoreaza antecontract intrucat ii lipseste pretul –determinat-al vanzarii-cumpararii-element esential  conform art.1303 C.civ.
  Nu s-a probat prin chitante incasarea partii din pret in numele socitatii comerciale.Deci raportuljuridic obiect al reconventionalei este unul civil,in care parti sunt parata-banii dati avans fiind bun propriu,asa cum recunoaste si P.N. in declaratia autentica-si reclamantul in nume personal.
                Invoca exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului in cererea principala.
                A fost administrata in faza rejudecarii proba cu interogatoriile partilor.
               Prin Incheierea  din 26.03.2010 instanta a incuviintat cererea de ajutor public judiciar sub forma scutirii paratei-reclamante de taxa judiciara de timbru aferenta reconventionalei.
                 Analizand coroborat probatoriul administrat raportat la dispozitiile legale incidente,Judecatoria retine in fapt si in drept:
              In fapt  intre reclamant si parata a intervenit la data de 20.09.2004 un antecontract de vanzare-cumparare,constatat intr-un inscris sub semnatura privata(zdelca) denumit proces verbal,in baza caruia parata a platit reclamantului suma de 200 mil.lei ROL  cu titlu de avans din pretul unei autoutilitare Iveco 65C15, predata lui P.N. –sotul paratei-la sfarsitul lunii septembrie de R.M asociatul reclamantului la SC R.T. SRL-proprietara autoutilitarei,achizitionata cu credit bancar.Suma de bani data cu titlu de avans din pret provenea din imprumutul acordat paratei de catre mama sa si restituit acesteia  dintr-un imprumut bancar din anul 2006.Masina a fost data de P.N.  in folosinta  martorului M.V.  incepand cu luna ianuarie 2005,de la care a fost recuperata de R.M. si vanduta in iunie 2005.In perioada nov.-dec.2004 cu respectiva autoutilitara SC R. T. SRL a efectuat servicii de transport catre terti,conform facturilor de la dos.primului fond,fara a se dovedi incasarea pretului acestora.
               I. Instanta va examina cu proritatea impusa de art.137 alin1 Cpc exceptiile invocate,si, in caz de respingere a acestora, va analiza si solutiona fondul cererii principale,respectiv al reconventionalei.        
              1.Exceptia prematuritatii actiunii principale,ridicata de parata, nu poate fi primita deoarece,in lipsa elementului de comercialitate,raportul juridic dintr parti este unul civil,nefiindu-i incidente acestuia disp.art.720 ind.1Cpc.Imprejurarea ca se promite vanzarea-cumpararea bunului unui tert-societate comerciala-fara ca respectiva societate sa ratifice operatiunea intervenita nu poate duce la o alta concluzie.
               2. Exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului in cererea principala,invocata de parata,este neintemeiata si va fi respinsa intrucat :
- in lipsa elementului de comercialitate,raportul juridic dintr parti este unul civil.Imprejurarea ca se promite vanzarea-cumpararea bunului unui tert-societate comerciala-fara ca respectiva societate sa ratifice operatiunea intervenita nu poate duce la o alta concluzie,
- mai mult,conform Adresei ORC Neamt din 21.04.20099(f.22-23 ds.rejud) SC R.T. SRL si-a incetat existenta inca din 31.05.2007,fiind radiata,conform art.237 din legea 31/1990,iar succeor in drepturi este reclamntul in calitate de fost asociat al acesteia,
              3. Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei,invocata de parata in raport cu cererea principala,  nu poate  fi primita intrucat in calitate de promitenta cumparatoare in antecontract are paza juridica si deci raspunderea masinii ce i-a fost predata prin sotul ei in contraprestatie.
                II.Fondul cererilor
      1. Prin cererea principala precizata reclamantul solicita obligarea  paratei la plata sumei de 24.000lei cu titlu de lipsa de folosinta a autoutilitarei Iveco pentru lunile sept-dec.2004 ,pretins a fi datorata de parata culpabila de neachitarea diferentei de pret.Actiunea nu este intemeiata din 2 considerente:
-nu a fost dovedita existenta si intinderea prejudiciului cauzat de lipsa de folosinta a autoutilitarei,dovada care incumba reclamantului  potrivit art.1169 C.civ.si art.129 alin.1 Cpc.,dovada in lipsa careia opereaza prezumtia ca parata nu datoreaza nimic reclamantului,
-nu s-a probat nici culpa paratei in perfectarea vanzarii-cumpararii fagaduite.
     2. Reconventionala este fondata intrucat,fara o contraprestatie- autoutilitara fiind vanduta unui tert de catre R.M. in luna iunie 2005-avansul de 20000 RON din pret ,ramane fara cauza juridica,fiind deci supus restituirii.
        Fata de solutiile date actiunilor pendinte, instanta,cu privire la cheltuielile de judecata va hotari conform art.274 Cpc.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007