InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Preten?ii

(Sentinta civila nr. 1379 din data de 22.04.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2798/270/2008                                                               pretentii
Inreg. 22.05.2009
Sentinta civila nr. 1379
Sedinta publica din data de 22.04.2010
Completul de judecata format din:
Presedinte – …..
Grefier – …….

       La ordine a venit spre solutionare cauza civila privind pe reclamantii ……. si …….. impotriva paratilor …….. si ….. avand ca obiect pretentii.
        La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns, avocat …….pentru reclamant, parata …… asistata de avocat …. care reprezinta si paratul ……..
       Procedura indeplinita.
       S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, instanta inmaneaza un exemplar dupa expertiza partilor, prin aparatori si acorda cuvantul partilor cu privire la raportul de expertiza.
       Aparatorul reclamantului precizeaza ca are obiectiuni cu privire la raportul de expertiza: expertul nu a stiut sa faca expertiza, la ultimul punct nu se punea problema ca nu poate intra, proprietara este parata. Procesul verbal de punere in posesie se afla in dosarul initial, precizeaza ca la camerele 5 si 6 se necesitau a se efectua reparatii, expertul nu a vrut ori nu a stiut sa faca expertiza, trebuia respectata prima sentinta. Solicita a se efectua expertiza de catre un alt expert, intre parti au fost mai multe dosare, intr-unul din dosare a fost numit expert ……. si in celalalt expert ……, sa se aleaga unul dintre acestia, daca nu sa fie numit un alt expert, sa faca expertiza cu aceleasi obiectiuni.
       Pentru parati, avocat ……., arata ca reclamantul si-a pus lacat pe usa, exista procesul verbal de punere in posesie prin care paratii au fost evacuati.
       In replica, aparatorul reclamantului solicita proba cu 2 martori, expertiza nu este corecta.
       Aparatorul paratilor ca totul s-a datorat culpei exclusive a reclamantului, nu contesta ca expertul a venit si incaperile au fost inchise, nu a vazut plangere pentru tulburare de posesie ca sa existe argument. Se opune probei cu martori, nu contesta ca reclamantul nu a folosit incaperile, iar obiectivul expertizei era chiria. Expertul a raspuns, nu exista motive pentru refacerea expertizei sau o alta.
       Instanta respinge obiectiunile si proba cu martori formulate de reclamant, prin aparator si acorda cuvantul pe fond.
       Aparatorul reclamantului arata ca expertiza este necorecta, neconcludenta; solicita obligarea paratilor la plata lipsei de folosinta a imobilului, cu cheltuieli de judecata. Depune chitanta nr. 64/22.07.2009 in suma de 1000 lei reprezentand onorariu avocat.
       Aparatorul paratilor arata ca prin decizia civila 1103/R a Tribunalului ….., sentinta 3002/15.02.2008 a Judecatoriei ……. a fost casata, s-au dat doua hotarari prin care s-au impartit in natura o gospodarie. Prin sentinta civila nr. 1337 s-a dispus evacuarea lui ….., la 16.11.2006 s-a incheiat procesul verbal de punere in posesie a reclamantului, bunurile au fost individualizate, lasat la dispozitia reclamantului. In 2007 formuleaza actiune prin care solicita lipsa de folosinta, expertul a calculat pe perioade chiria aferenta constructiilor, in functie de locul acestora, faptul ca nu se inchiriaza imobile, a calculat 7111,08 lei chirie din 2006. daca se are in vedere ca si in 2007 a fost promovata actiune a se adauga 200 lei, rezultand o chirie de 911,08 lei. Solicita a se obliga paratii la plata expertului si a taxei de timbru, cu compensarea onorariilor de avocat.
       Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
                              
       INSTANTA
       
     Deliberand
     Asupra cauzei civile de fata;
     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei ……la data de 07.06.2007 sub nr. 3327/270/2007, reclamantii … si …. au chemat in judecata pe paratii …. si ….. solicitand sa fie obligati paratii la plata sumei de 7200 lei reprezentand echivalentul lipsei de folosinta a imobilelor proprietatea lor.
     Cererea a fost timbrata cu 582 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar, iar in motivarea acesteia se arata ca reclamantii sunt proprietarii unor imobile constructii si terenuri pe care paratii le ocupa fara drept si cu forta.
     In drept cererea este intemeiata pe dispozitiile art. 998-999, 1073 si urmatoarele Cod civil.
     In dovedirea actiunii reclamantii au solicitat proba cu acte si martori, anexand in copie hotararile de partaj nr. 3362/07.06.1996 si nr. 3028/18.06.1997 precum si sentinta civila nr. 89/12.01.2007.
     La 27.09.2007 a decedat reclamanta …… dar solutionarea cauzei a continuat motivat de faptul ca mostenitorii defunctilor, respectiv …… si ……. erau deja parti in proces.
     La termenul de judecata din 18.01.2008 reclamantul ……. isi precizeaza actiunea in ceea ce il priveste si solicita sa fie obligati paratii la 3500 lei reprezentand lipsa de folosinta a bunurilor sale.
Paratii au formulat intampinare si solicita sa fie respinsa actiunea motivat de faptul ca reclamantii si-au revendicat constructiile ce le-au revenit prin procesul de partaj si ca abia in anul 2006 reclamantii i-au chemat in judecata pentru evacuare.
Prin sentinta civila nr. 496/15.02.2008 pronuntata in dosarul nr. 3327/270/2007 al Judecatoriei …. a fost admisa in parte actiunea reclamantului ……… si au fost obligati paratii sa-i achite reclamantului, suma de 3500 lei reprezentand lipsa de folosinta a imobilelor proprietatea sa.
     Pentru a hotari asa instanta de fond a avut in vedere depozitiile martorilor …….. si …. care au relatat ca paratii s-au opus ca reclamantul sa-si foloseasca constructiile primite in lotul sau si ca pentru constructiile ocupate reclamantul putea primi o chirie lunara intre 150 si 300 lei.
     Impotriva sentintei de mai sus au declarat recurs paratii … si ..... Tribunalul Bacau prin decizia nr. 1103/R/12.02.2008 a admis recursul paratilor, a casat sentinta recurata si a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta.
     Instanta de control judiciar a admis recursul motivat de faptul ca valoarea lipsei de folosinta nu poate fi stabilita in mod arbitrar prin raportare la depozitiile unor martori, ci este necesara a fi administrata proba cu expertiza tehnica in constructii care sa stabileasca in functie de starea imobilului, zona in care se afla precum si de alte criterii obiective intinderea prejudiciului suferit de catre reclamant prin ingradirea folosintei imobilului.
     La rejudecare cauza a fost inregistrata la data de 22.05.2009 sub nr. 2798/270/2009.
     Instanta a dispus efectuarea unei expertize tehnice in constructii, retinand in fapt urmatoarele:
     Reclamantul ….. este fratele paratului .., iar defuncta … a fost mama lor. Prin sentinta civila nr. 3362/07.06.1996 pronuntata de Judecatoria ….in dosarul nr. 9846/05.12.1995 s-a dezbatut succesiunea de pe urma defunctului ……., sotul …… si tatal reclamantului ….. si al paratului ……..si partile au primit bunuri in natura.
     In lotul reclamantului ….. a fost inclusa camera 5 de la grajd; sopru si magazie precum si beciul de sub camera 5, dar aceste constructii au fost stapanite in permanenta de paratii …… si ……..
     La data de 29.10.2004 defuncta ….. si reclamantul …….. au actionat paratii in judecata pentru a fi evacuati din constructiile proprietatea lor, iar la data de 16.11.2006 au fost pusi in posesie potrivit procesului verbal incheiat de executorul judecatoresc Prisecariu Cezar Sorin.
     Pentru stabilirea echivalentului lipsei de folosinta a imobilelor proprietatea reclamantului s-a efectuat o expertiza tehnica in constructii de catre expert ing. Petcu Aurel.
     Din concluziile raportului de expertiza a rezultat ca in zona nu se inchiriaza imobile de genul celor pe care le-a primit in lot reclamantul si ca in atare situatie stabilirea chiriei a facut-o pe baza legislatiei in vigoare, sumele obtinute fiind actualizate pe baza indicelui de inflatie comunicati de Institutul National de Statistica.
     Conform raportului de expertiza c/valoarea lipsei de folosinta a imobilelor proprietatea reclamantului este de 1455,55 lei.
     Instanta apreciaza ca justa si temeinica expertiza efectuata in cauza.
     Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie este instituita prin art. 998 si 999 Cod civil care constituie temeiul pentru stabilirea conditiilor generale ale raspunderii.
Din prevederile legale mentionate rezulta ca, pentru angajarea raspunderii civile delictuale se cer a fi intrunite cumulativ cateva conditii si anume: existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei celui ce a cauzat prejudiciul, constand in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.
     Considerand ca sunt indeplinite conditiile raspunderii delictuale a paratilor, in temeiul art. 998- 999 din Codul civil instanta va admite in parte actiunea reclamantului si in consecinta vor fi obligati paratii sa achite reclamantului suma de 1455,55 lei reprezentand lipsa de folosinta a imobilelor proprietatea sa.
     Fiind in culpa procesuala, conform art. 274 Cod procedura civila obliga paratii sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in suma de 1579,44 lei reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu expert si onorariu avocat.

       Pentru aceste motive
       In numele Legii,
        H O T A R A S T E:
       
     Admite in parte actiunea formulata de reclamantii … ….. si ..…., continuata de …., domiciliat in …….., jud. Bacau impotriva paratilor ….si …. domiciliati in ……, jud. Bacau.
  Obliga paratii sa achite reclamantului suma de 1455,55 lei reprezentand lipsa de folosinta a imobilelor proprietatea sa.
     Conform art. 274 Cod procedura civila obliga paratii sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in suma de 1579,44 lei reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu expert si onorariu avocat.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica. azi 22.04.2010.
       Presedinte,                                                                   Grefier,
       



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016