InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

exercitarea autoritatii parintesti

(Sentinta civila nr. 3131 din data de 09.10.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 4723/270/2012                               exercitarea autoritatii parintesti                                       
SENTINTA CIVILA NR. 3131
Sedinta publica din data de 9.10.2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
PRESEDINTE – …
GREFIER - ….

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul …, in contradictoriu cu  parata …., avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti.
      La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta parata personal, lipsind reclamantul.
      Procedura completa.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca la dosarul cauzei a fost depus referatul de ancheta sociala, dupa care:
      Instanta constata ca este competenta general, material si teritorial, conform art. 126 din Constitutie, art. 1 si 5 Cod de procedura civila.
      Instanta procedeaza la legitimarea paratei, aceasta prezentand C.I. seria XC, nr. 864342, CNP 2730209047402, valabila pana la data de 9.02.2022.
      Parata, intrebata fiind, precizeaza ca nu doreste sa-si angajeze aparator. Precizeaza ca de doua luni a plecat in strainatate si copiii i-a lasat la fratele lei, dar fara a face o procura in acest sens. Copiii au stat initial la reclamant, dar doar doua zile; acesta i-a batut, iar copiii au fugit de la el la unchiul lor. Cand a aflat de proces, a venit in tara, familia la care lucra fiind intelegatoare si permitandu-i acest lucru. Precizeaza ca minorii se afla la usa instantei.
      Instanta procedeaza la audierea, in camera de consiliu, a minorilor … si …, incheind in acest sens procesele verbale atasate la dosarul cauzei.
      Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond:
      Parata solicita respingerea actiunii, reclamantul urmareste doar sa nu mai plateasca pensie alimentara. Oricum s-a laudat ca lui nu-i trebuie copiii si dupa ce instanta ii va da, ii va trimite in plasament. Precizeaza ca reclamantul este alcoolic si incearca sa iasa la pensie pe caz de boala, a fost si internat la psihiatrie. Solicita ca instanta sa-i nu dea reclamantului copiii, ea isi iubeste minorii si pentru ei a plecat in Italia ca sa le ofere tot ce au nevoie. Solicita comunicarea hotararii la adresa indicata in dosar, ….
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
                                                  I N S T A N T A
                                                     Deliberand,
      Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
      Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 24.08.2012, sub nr. 4723/270/2012 reclamantul …., domiciliat in …. a chemat in judecata pe parata …., domiciliata in …., solicitand exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti asupra minorilor .. si …., stabilirea la reclamant a domiciliului minorilor si obligarea paratei la plata pensiei de intretinere pentru minori.
       In motivare se arata ca a fost casatorit cu parata, iar casatoria a fost desfacuta prin divort. Prin hotarare s-a dispus ca autoritatea parinteasca asupra minorilor sa fie exercitata numai de mama, domiciliul minorilor a fost stabilit la mama, iar paratul a fost obligat la plata pensiei de intretinere pentru minori. Din luna aprilie 2012 parata a plecat din tara, iar minorii locuiesc la reclamant care suporta singur cheltuielile ocazionate de cresterea si ingrijirea lor.
      Reclamantul nu a motivat si in drept cererea.
      Cererea a fost timbrata cu 6 lei taxa judiciara de timbru si 0,30 lei timbru judiciar.
      Parata nu a depus intampinare dar, prezenta in instanta, nu a fost de acord cu cererea reclamantului, deoarece, copiii sunt in grija unchiului lor, fratele paratei, care ii supravegheaza si doar ea este cea care contribuie material si financiar la satisfacerea nevoilor minorilor.
      Reclamantul a depus la dosar sentinta civila nr. 1074/28.03.2012 a Judecatoriei Onesti.
      Din oficiu, instanta a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliile partilor si audierea minorilor.
      In baza art. 167 Cod Procedura Civila, instanta a incuviintat proba cu inscrisuri ca fiind utila, pertinenta si concludenta cauzei.
      Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      Prin sentinta civila nr. 1074/28.03.2012  a Judecatoriei Onesti, casatoria partilor a fost desfacuta prin divort; tot prin aceeasi hotarare, s-a stabilit ca parata sa exercite exclusiv autoritatea parinteasca asupra minorilor .. nascut la data de …. .., nascuta la data de …. Domiciliul minorilor a fost stabilit la parata.
       Reclamantul nu s-a prezentat in instanta pentru a-si sustine cererea.
      Din ancheta sociala efectuata la domiciliul reclamantului reiese ca la data deplasarii in teren a membrilor Serviciului Administratie Publica Locala din cadrul Primariei …. poarta casei reclamantului era incuiata pe interior, iar din discutiile purtate cu vecinii acestuia a reiesit ca reclamantul nu primeste pe nimeni in curte.
      Cu aceeasi ocazie, membrii Serviciului Administratie Publica Locala s-au deplasat si la domiciliul paratei unde i-au gasit pe minori si pe unchiul acestora, …., fratele paratei. Minorii au declarat ca nu vor sa locuiasca impreuna cu tatal lor pentru ca acesta consuma alcool, este violent si nu se intereseaza de ei.
      Audiati in instanta, minorii au declarat ca reclamantul nu ii vrea pe copii, ci vrea bani de la parata, ca nu se intereseaza de ei, ca nu este la zi cu pensia de intretinere, ca le-a oferit niciodata nimic, nici macar nu ii intreaba despre situatia scolara. Alt motiv pentru care  minorii nu vor sa stea la tatal lor este ca acesta vine pe la ei seara tarziu, pe la orele 22-23, bate tare in poarta, o vorbeste de rau pe mama lor si este consumator de alcool.
      Prezenta in instanta, parata a declarat ca a fost nevoita sa plece in cautarea unui loc de munca mai bine platit, ca i-a lasat pe minori la tatal lor unde au stat doar doua zile pentru ca  acesta este alcoolic si a fost internat la psihiatrie. Reclamantul nu este interesat de copii, el urmarind doar sa nu mai plateasca pensie de intretinere.
      Insumand cele de mai sus, instanta va constata ca nu au intervenit schimbari care sa justifice luarea altor masuri privind copiii. Imprejurarea ca parata munceste in strainatate nu presupune in mod automat ca celalalt parinte, ramas in tara, este indreptatit sa exercite singur autoritatea parinteasca asupra minorilor si acestia sa locuiasca la el.
      Reclamantul nu a dovedit ca poate oferi garantii morale si materiale pentru ca acesti copii sa poata sa se dezvolte si sa-si continue pregatirea scolara si profesionala. S-a sustras efectuarii anchetei sociale ceea ce intareste convingerea instantei ca are alte scopuri decat asigurarea unui climat stabil material, afectiv, emotional si relational copiilor sai. Reclamantul nu s-a prezentat in instanta, nu si-a formulat probe, iar prin cererea de chemare in judecata a denaturat adevarul in legatura cu relatiile in care se afla cu minorii.
      Vazand si dispozitiile art. 497 Cod civil instanta va respinge actiunea.
      
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :
      
      Respinge actiunea formulata de reclamantul .., domiciliat in ….. impotriva paratei … domiciliata in …
      Cu apel in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica, azi, 09.10.2012.
      
      PRESEDINTE,                                                        GREFIER,
      



1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010