InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

soma?ie de plata

(Sentinta civila nr. 608 din data de 14.02.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI - JUDETUL BACAU

Dosar nr. 608/270/2013
Inreg. 31.01.2012                                                      - somatie de plata -
SENTINTA CIVILA  nr.
Sedinta publica din data de 14.02.2013
Instanta constituita din:
Presedinte –
Grefier –

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe creditoarea ---, in contradictoriu cu debitorul ---, avand ca obiect “somatie de plata”.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns consilier juridic --- pentru creditoare, lipsa fiind debitoarea.
      Procedura de citare  este legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca nu s-a achitat taxa judiciara de catre creditoare, s-a solicitat de catre aceasta, prin cererea de chemare in judecata, judecarea cauzei in lipsa, ca nu s-a formulat intampinare de catre debitoare si ca este primul termen pentru acest dosar, dupa care;
      Consilier juridic --- depune la dosar imputernicirea data de catre creditoare, chitanta seria PMO nr. 16917/11.02.2013 in valoare de 39 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si timbre judiciare in valoare de 0,3 lei.
     Potrivit dispozitiilor art. 1591 alin. 4 Cod procedura civila, avand in vedere obiectul cauzei si prevederile art. 2 din O.G. nr. 5/2001 raportat la art. 1 pct. 1 si art. 5 Cod procedura civila, instanta constata ca Judecatoria Onesti este competenta material si teritorial sa judece prezenta cauza, fiind instanta domiciliului debitorului.
     Intrebat fiind de catre instanta, consilier juridic ---arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
     Instanta acorda reprezentantului societatii creditoare cuvantul pentru formularea probatoriului.
     Consilier juridic ---n solicita instantei administrarea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
     Nemaifiind formulate cereri noi, invocate exceptii ori probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul asupra fondului.
     Pe fondul cauzei, reprezentantul societatii creditoare solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, respectiv obligarea debitorului la plata sumei de 3.850, 19 lei reprezentand debit restant si la penalitati de 0,28% pe zi calculate de la data scadentei si pana la data platii efective, si de asemenea solicita obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar. Depune practica judiciara.
      In temeiul art. 150 cod procedura civila, instanta declara dezbaterile inchise si retine cauza spre solutionare.
      
I N S T A N T A
     
     Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
     Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 31.01.2013 sub nr. 608/270/2013, creditoarea --- a solicitat in contradictoriu cu debitorul ---, emiterea unei ordonante care sa contina somatia de plata cu privire la suma de: 3.850,19 lei reprezentand debit principal si penalitati de intarziere in cuantum de 0,28% pe zi de intarziere, pana la plata integrala a debitului. De asemenea, a solicitat obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecata.
     In motivarea cererii, creditoarea a aratat ca la data de 11.05.2012 a incheiat cu ---, Contractul nr.398 si in baza acestuia i-a livrat marfuri in valoare de 4.087,05 lei, din care s-a achitat suma de 236,86 lei, ramanand un rest neachitat de 3.850,19 lei.
     Conform 20 din contract, plata marfurilor urma sa fie facuta in termen de 5 zile de la emiterea facturii, iar in caz de intarziere societatea s-a obligat sa achite penalitati de 0,28% pe zi din valoarea facturii. Totodata, prin art. 41 si art. 42 din contract, partile au convenit ca administratorul si asociatii cumparatorului, in calitate de garanti, se obliga sa execute obligatia cumparatorului, daca acesta nu si-o executa, renuntand astfel la beneficiul de diviziune si de discutiune.
      Creditoarea a mai precizat ca sunt indeplinite conditiile impuse de OG 5/2001 privind somatia de plata, creanta pretinsa avand caracter cert, lichid si exigibil.
     In drept, au fost invocate prevederile OG 5/2001.
     In dovedirea cererii creditoarea a depus la dosar urmatoarele inscrisuri: contractul nr.389 din 11.05.2012 (filele 5-9), fisa client (fila 10), factura seria BC 10, nr.0226993 din 30.08.2012 (fila 11), factura seria BC 10, nr.0226992 din 30.08.2012 (fila 12), sentinta nr.3697 din 29.11.2011 (filele17-18).
     Cererea a fost legal timbrata conform art.3, lit.o? din Legea 146/1997 cu taxa de timbru in valoare de 39 lei si timbru judiciar de o,3 lei.
     Debitorul legal citat, nu s-a prezentat in fata instantei si nu a depus intampinare.
     Instanta a incuviintat proba cu inscrisurile aflate la dosar, ca fiind concludenta, pertinenta si utila solutionarii cauzei.
      
          Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
     In fapt, intre creditoarea ---si debitorii---, in calitate de cumparator si --- in calitate de administrator garant, s-au derulat raporturi contractuale concretizate in Contractul nr.389 din 11.05.2012 (filele 5-9).
      Prin conventia sus mentionata, creditoarea s-a obligat sa onoreze comenzile ferme ale cumparatoarei, si debitorii s-au obligat sa plateasca pretul produselor cumparate, iar in caz de intarziere, sa plateasca penalitati de 0,28% pe zi de intarziere, din valoarea facturii neachitate, pana la plata integrala a debitului.
     Totodata, prin art. 41 si art.42 din contract, partile au convenit ca administratorul si asociatii cumparatorului, in calitate de garanti se obliga sa execute obligatia cumparatorului, daca acesta nu si-o executa; iar in caz de neexecutare, vanzatorul va avea dreptul sa urmareasca pe oricare dintre garanti, fara posibilitatea invocarii beneficiului de diviziune ori de discutiune.
     
     In drept, somatia de plata este o procedura speciala, derogatorie de la dreptul comun, de solutionare a cererilor in pretentii, prin care se tinde la obtinerea cu celeritate a unui titlu executoriu. In temeiul art. 1 din O.G. nr.5/2001, conditiile ce trebuie intrunite in mod cumulativ pentru a putea fi admisa cererea privind somatia de plata sunt:  existenta obligatiei debitoarei de a plati o suma de bani care sa rezulte dintr-un contract constatat printr-un inscris, ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris care sa ateste drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii,  precum si existenta unei creante corelative certe, lichide si exigibile.
     
     Examinand cererea creditoarei cu privire la obligarea debitorului la plata debitului principal de 3.850,19 lei instanta retine urmatoarele:
     In ceea ce priveste prima conditie pentru emiterea somatiei de plata, ce presupune ca obligatia debitoarei sa fie asumata prin contract constatat printr-un inscris ori determinata potrivit unui statut, regulament sau alt inscris insusit de parti prin semnatura sau in alt mod admis de lege, instanta constata ca intre parti s-a incheiat Contractul nr.389 din 11.05.2012 (filele 5-9), avand ca obiect vanzarea de materiale de constructie catre debitori.
     In al doilea rand, retine instanta, este vorba despre o creanta constand intr-o suma de bani, respectiv contravaloarea facturilor fiscale indicate in fisa client (fila 10).
     In al treilea rand, instanta retine ca in temeiul art. 379 alin.3 C.pr.civ, este certa acea creanta a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul.
     Conform art. 46 din C.com, obligatiile comerciale se probeaza, printre alte mijloace de proba, cu facturi acceptate si cu acte sub semnatura privata. Din acest punct de vedere, contractul depus la dosar de catre creditoare este un inscris sub semnatura privata si, in masura in care este insusit de parti are forta juridica obligatorie, acestea fiind tinute sa-si respecte intocmai obligatiile asumate.
     In cauza, creditoarea si-a asumat in mod ferm obligatia de a onora comenzile debitoarei ---, iar debitoarea si-a asumat obligatia de a efectua plata facturilor la termen. Totodata, prin art.41 si art.42 din Contract, debitorul---, s-a obligat prin semnatura ca va executa obligatia cumparatoarei ---, daca aceasta nu si-o executa la termen, renuntand astfel la beneficiul de diviziune si de discutiune.
     In al patrulea rand, creanta este lichida, potrivit art. 379 alin. (4) C.proc.civ., cuantumul sau fiind determinat cu ajutorul facturilor seria BC 10, nr.0226993 din 30.08.2012 (fila 11) si  seria BC 10, nr.0226992 din 30.08.2012 (fila 12), centralizate in fisa client (fila 10).
     
     In al cincilea rand, retine instanta, creanta este exigibila, prin raportare la dispozitiile art.6, pct.18 din Contract, care prevad obligatia debitoarei de a achita facturile emise de furnizor in termen de 5 zile de la emiterea facturii.
     Avand in vedere ca debitorul nu au facut nicio dovada a platii si ca si-a asumat obligatia de a garanta si a executa obligatia asumata de ---, instanta constata ca s-a facut dovada de catre creditoare a unei creante certe, lichide si exigibile impotriva debitorului conform art. 1 din O.G. 5/2001, in ceea ce priveste debitul de 3.850,19.
     In consecinta, instanta urmeaza sa admita acest capat de cerere si sa emita ordonanta care sa contina somatia de plata cu privire la suma de 3.850,19 lei, debitorul urmand sa efectueze plata in termen de 30 de zile de la data comunicarii prezentei ordonante.
     
     In ceea ce priveste cererea creditoarei cu privire la obligarea debitorului la plata penalitatilor de intarziere in cuantum de 0,28% pe zi de intarziere instanta retine urmatoarele:
     Clauza penala este o conventie accesorie prin care partile determina anticipat echivalentul prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutarii, executarii cu intarziere sau necorespunzatoare a obligatiei de catre debitorul sau. Prin urmare, clauza penala este un contract ce presupune exprimarea acordului de vointa a partilor in sensul stabilirii anticipate a prejudiciului cauzat creditorului si are forta juridica obligatorie fata de acestea.
     Conform art. 9 din Contractul incheiat intre parti, debitorii s-au obligat sa plateasca penalitati de 0,28% pe zi de intarziere, din valoarea facturii neachitate, pana la plata integrala a debitului. Iar prin art.41 si art. 42, debitorul garant --- s-a obligat sa execute integral obligatiile contractuale ale ---(debit principal si penalitati de intarziere).
     Asadar, instanta retine ca doar clauza penala pentru perioada dintre scadenta fiecareia dintre facturi si data introducerii cererii de chemare in judecata, are caracter cert, lichid si exigibil, respectiv, este certa, conform dispozitiilor art. 379, alin. 3 C.pr.civ, intrucat rezulta din inscrisurile depuse la dosar – facturile seria BC 10, nr.0226993 din 30.08.2012 (fila 11) si  seria BC 10, nr.0226992 din 30.08.2012 (fila 12), centralizate in fisa client (fila 10), este lichida, potrivit prevederilor art. 379, alin. 4 C.pr.civ, intrucat cuantumul creantei este clar determinat, cu ajutorul facturilor, deasemenea, creanta este exigibila, termenul de scadenta fiind depasit.
     Avand in vedere aceste aspecte, instanta urmeaza sa admita in parte si acest capat de cerere si sa emita ordonanta care sa contina somatia de plata cu privire penalitatile de intarziere in cuantum de 0,28% pe zi, ce vor fi calculate de la data scadentei fiecarei facturi si pana la data introducerii actiunii, 31.01.2012, debitorul urmand sa efectueze plata in termen de 30 de zile de la data comunicarii a prezentei ordonante.

     Cu privire la solicitarea creditoarei privind obligarea debitorului la plata penalitatilor conventionale de intarziere in continuare pana la data indeplinirii efective a obligatiei de plata instanta retine urmatoarele:
     Conform art.379, alin.3 C.pr.civ este certa creanta a carei „existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte chiar neutentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul”, fata de aceasta prevedere legala se constata ca suma pretinsa de creditoare in continuare, dupa pronuntarea prezentei hotarari, nu are caracter cert, nefiind indeplinita una din conditiile impuse de lege pentru emiterea ordonantei care sa contina somatia de plata.
     In consecinta, instanta urmeaza sa respinga acest capat de cerere.
     
     De asemenea, dat fiind ca debitorul a cazut in pretentii, culpa sa procesuala fiind dovedita, instanta, in temeiul art. 274 C.proc.civ., urmeaza sa il oblige pe acesta la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 39,03 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru (39 lei) si timbru judiciar (0,30 lei).

Pentru aceste motive,
In numele Legii,
H O T A R A S T E:
     
     Admite in parte actiunea formulata de creditoarea  ---in contradictoriu cu debitorul ---
      Someaza pe debitorul ---sa plateasca creditoarei --- in termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei ordonante suma de 3.850,19 lei reprezentand debit restant si penalitati de intarziere in cuantum de 0,28% pe zi, de la data scadentei fiecarei facturi si pana la data introducerii actiunii, 31.01.2012.
     Respinge capatul de cerere privind obligarea debitorului la plata in continuare a penalitatilor de intarziere pana la achitarea integrala a debitului.
     Obliga pe debitor sa plateasca creditoarei suma de 39,03 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
     Cu drept de cerere in anulare pentru debitor in termen de 10 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi, 14.02.2013.

PRESEDINTE,                                                    GREFIER,

      
      

     











1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016