InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti

Stabilire program vizitare minor

(Sentinta civila nr. 11 din data de 05.01.2009 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti

Dosar 12554/302/2008, sentinta civila nr. 11/05.01.2009
Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta M. M. M. si pe paratul M. M. in contradictoriu cu  Autoritatea Tutelara, avand ca obiect stabilire program vizitare minor.
            La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamanta, personal si asistata de avocat cu imputernicire avocatiala la fila 12 din dosar si paratul, personal si asistat de avocat care depune imputernicirea avocatiala nr. din data de 05.01.2009, lipsind Primaria S. 5 - Autoritatea Tutelara
Aparatorul paratului depune la dosar intampinare, un exemplar fiind comunicat de catre instanta aparatorului reclamantei.
Nefiind exceptii de invocat sau cereri prealabile de formulat instanta acorda cuvantul pe probe.
Aparatorul reclamantei solicita instantei incuviintarea probei cu inscrisuri, intelegand sa se foloseasca de inscrisurile depuse deja la dosar.
Aparatorul paratului solicita instantei incuviintarea probei cu inscrisuri, interogatoriul reclamantei si proba testimoniala in combaterea sustinerilor prezentate de reclamanta in actiune.
Aparatorul reclamantei arata ca se opune administrarii de catre parat a probei cu interogatoriul reclamantei si a probei testimoniale, fata de caracterul urgent al cererii. Subliniaza ca nu se poate face dovada cu martori a unui fapt negativ, anume ca nu se interzice vizitarea copilului de catre mama. Precizeaza ca paratul intelege sa incalce grav drepturile copilului atat timp cat nu-i permite a mentine legaturile personale cu mama sa.
In replica, aparatorul paratului arata ca nu se opune ca mama sa viziteze copilul, subliniind ca, dupa cum a aratat in intampinare, cererea este inadmisibila pe calea ordonantei presedintiale intrucat nu exista nici un fel de urgenta pt. a se putea sustine promovarea cererii in aceasta procedura.
Avand in vedere acordul paratului la stabilirea unui program de vizitare a copilului rezultat din casatorie, aparatorul reclamantei arata ca intelege sa-si modifice actiunea, solicitand incuviintarea unui program de vizitare a minorului pe calea dreptului comun. 
Aparatorul paratului nu se opune primirii acestei modificari a cererii de chemare in judecata. La solicitarea instantei propune urmatorul program de vizitare a copilului de catre mama: o data pe saptamana de dimineata pana seara, 1 saptamana din vacanta de primavara si o saptamana din vacanta de iarna, o luna in vacanta de vara. 
Instanta, vazand acordul partilor in ceea ce priveste programul de vizitare a copilului rezultat din casatorie apreciaza ca nu se mai impune administrarea vreunui probatoriu in cauza (in afara probei cu inscrisuri) si, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Aparatorul reclamantei solicita sa i se incuviinteze reclamantei sa aiba legaturi cu minorul dupa urmatorul program: de vineri seara pana duminica dupa-amiaza, 1 din fiecare vacanta a copilului si 1 din sarbatori.
In replica aparatorul paratului solicita a se incuviinta la doua saptamani doar o zi din week-end pt. ca minorul are lectii de pregatit pt. ziua de luni.
INSTANTA,
Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 11.12.2008 sub nr. 12554/302/2008, reclamanta M. M. M. l-a chemat in judecata pe paratul M. M., pentru ca, pe cale de ordonanta presedintiala, prin hotararea ce se va pronunta si in contradictoriu cu P. S. 5 - Autoritatea Tutelara , sa se incuviinteze sa aiba legaturi personale cu minorul M. I. R., in prezent incredintat tatalui sau, dupa cum urmeaza: prima si a treia saptamana din luna, de vineri - ora 16.00 pana duminica ora 18.00, jumatate din vacanta de primavara, o luna si jumatate din vacanta de vara, in perioada sarbatorilor de iarna (un an Craciunul la mama si revelionul la tata iar un an invers).
In motivarea cererii reclamanta a aratat ca s-a casatorit cu paratul la data de 19.06.1998, iar la data de 30.06.2008 a introdus cerere de divort la Judecatoria Sector 5 Bucuresti. Prin sentinta civila nr. 9199/05.12.2008 s-a dispus desfacerea casatoriei din culpa comuna iar minorul a fost incredintat spre crestere si educare paratului, cu obligarea reclamantei la plata pensiei de intretinere in cuantum de 250 lei lunar incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul minorului. A mai aratat reclamanta ca, desi pana la pronuntarea sentintei de divort, avea posibilitatea sa se ocupe de copil, ulterior paratul, nejustificat, nu i-a mai permis sa-si vada copilul.
In drept, reclamanta si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 43, 97 C.fam, art.14 si urm. din Legea nr. 272/2004 si art. 581-582 C.p.c.
In dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar copii de pe urmatoarele inscrisuri: certificatul de nastere al minorului (f.13) si minuta intocmita in dosarul nr. 6627/302/2008 al Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti
Cererea a fost legal timbrata cu suma de 8 lei si 0,30 lei timbru judiciar.
   Paratul a depus la dosar intampinare la termenul de judecata din data de 05.01.2009, solicitand respingerea cererii ca neintemeiata.
In motivare, paratul a aratat ca in cauza nu este justificata cerinta urgentei impusa de art. 581 C.pr.civ. intrucat reclamanta a pastrat o cheie de la fostul apartament conjugal, putand sa-l vada oricand pe minor iar pe de alta parte, nu a cerut acest program de vizitare in actiunea de divort. Pe fondul cauzei a mentionat faptul ca nu s-a opus niciodata ca reclamanta sa aiba legaturi cu minorul, sa stea cu el, sa il ia din domiciliu, sa ii aduca cadouri, daca copilul dorea acest lucru. A mai aratat paratul ca a dovedit ca are capacitatea fizica si afectiva de a-si indeplini cu responsabilitate datoria de tata, fiind ajutat in acest sens si de fratele si cumnata sa, care nu au copii.  A mai precizat paratul ca reclamanta nu a parasit domiciliul conjugal fortata de el ci pt. ca a dorit sa devina o femeie libera, avand in vedere si relatia pe care si-a creat-o in afara casniciei, situatiile conflictuale ivindu-se din acest motiv si nicidecum in prezenta minorului.
Paratul nu si-a intemeiat intampinarea in drept.
Sub aspect probator, instanta a incuviintat partilor si a administrat proba cu inscrisuri.
La termenul de judecata din data de 05.01.2009, in conditiile art. 132 C.pr.civ. reclamanta si-a modificat cererea de chemare in judecata in sensul renuntarii la valorificarea dreptului in procedura ordonantei presedintiale, solicitand stabilirea programului de vizitare a minorului pe calea dreptului comun.
Analizand materialul probator administrat in cauza instanta retine urmatoarele:
  Din fotocopia minutei sentintei civile nr. 9199/05.12.2008 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti instanta constata ca partile au fost casatorite, casatoria lor fiind desfacuta la data de 05.12.2008, din culpa comuna, cu acest prilej instanta hotarand incredintarea minorului I. R. rezultat din casatorie, spre crestere si educare paratului, cu obligarea reclamantei la plata pensiei de intretinere in cuantum de 250 lei lunar incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul minorului. Hotararea judecatoreasca nu are caracter definitiv.
In prezent, copilul M. I. R., in varsta de 7 ani, rezultat din casatoria partilor locuieste cu paratul la domiciliul sau din Bucuresti, fiind in ingrijirea directa a acestuia, reclamanta locuind la parintii sai.          
La ultimul termen de judecata paratul a aratat ca este de acord cu stabilirea unui program de vizitare a copilului de catre mama, divergente existand doar in ceea ce priveste intinderea acestui program.  
In drept, instanta are in vedere urmatoarele:
        In primul rand, potrivit art. 16 din L.272/2004 copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului. Numai instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.
    Asa cum s-a retinut in jurisprudenta si in doctrina si se precizeaza expres in L.272/2004 relatiile personale se pot realiza prin intalniri ale copilului cu parintele sau, vizitarea copilului la domiciliul acestuia, gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parinte, corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul, transmiterea de informatii copilului cu privire la parinte, transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele care are dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
   La alegerea modalitatii concrete de exercitare a acestuia drept, instanta urmeaza sa tina cont doar de interesul copilului, respectiv de varsta frageda a acestuia si, pe cale de consecinta, de necesitatea relationarii in continuare cu mama sa, aspect de natura a asigura copilului, din punct de vedere emotional, depasirea traumei inerente provocate de despartirea parintilor sai. Nu in ultimul rand va avea in vedere instanta ca minorul sa nu isi schimbe pe perioade prea mari de timp mediul familial si programul incuviintat sa nu-i afecteze dezvoltarea armonioasa atat din punct de vedere psihic cat si fizic, mentinerea relatiilor personale cu reclamanta reprezentand un fapt de natura sa influenteze pozitiv buna sa dezvoltare si echilibrul psihic, raporturile sociale in care va fi implicat si pregatirea scolara si profesionala.
   Totodata, dupa cum s-a expus in situatia de fapt prezentata mai sus, mamei nu-i poate fi imputat un comportament necorespunzator fata de minor, chiar paratul recunoscand, prin intampinarea formulata ca reclamanta obisnuieste sa vada minorul dimineata cand pleaca la serviciu precum si la intoarcerea de la serviciu, neopunandu-se, de altfel, mentinerii relatiei mama-copil si neinvocand vreun motiv pt. care programul de vizitare ar trebui sa fie unul restrans. In ceea ce priveste programul de week-end instanta nu il va limita la o zi, potrivit propunerii paratului, motivul invocat de acesta neputand fi luat in considerare, minorul fiind in masura sa isi pregateasca lectiile pt. ziua de luni si alaturi de mama sa nu numai de tata, neinvocandu-se faptul ca mama ar fi incapabila sa sustina pregatirea lectiilor impreuna cu fiul sau.     
  Instanta va mai avea in vedere si faptul ca in considerarea interesului superior al minorului este necesar ca programul de vizitare sa se desfasoare intr-un cadru firesc si netensionat, ceea ce presupune posibilitatea luarii copilului de la domiciliu de catre reclamanta (desigur cu obligatia readucerii la sfarsitul programului).
Avand in vedere prevederile legale enuntate mai sus precum si cele retinute in fapt, instanta va incuviinta cererea reclamantei in sensul de a avea legaturi personale cu minorul, urmand a stabili un program de vizitare care sa satisfaca atat nevoia reclamantei de a contribui la cresterea si educarea fiului sau cat si interesul acestuia de a mentine o legatura constanta cu mama sa, dupa cum urmeaza: primul si al treilea week-end din luna, incepand de vineri de la ora 18 si pana duminica la ora 16, o luna in vacanta de vara, o jumatate din vacanta de primavara, in anii impari perioada 22-27.12 iar in anii pari perioada 28.12 - 03.01, cu dreptul de a lua minorul de la domiciliu si obligatia de a-l readuce la domiciliu la finalul programului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
Admite cererea astfel cum a fost modificata, formulata de reclamanta M. M.D., cu impotriva paratului M. M., si in contradictoriu cu AUTORITATEA TUTELARA. Incuviinteaza  ca reclamanta sa aiba legaturi personale cu fiul sau, M. I. R., dupa urmatorul program: primul si al treilea week-end din luna, incepand de vineri de la ora 1800 si pana duminica la ora 1600, o luna in vacanta de vara, o jumatate din vacanta de primavara, in anii impari perioada 22-27.12 iar in anii pari perioada 28.12 - 03.01, cu dreptul de a lua minorul de la domiciliu si obligatia de a-l readuce la domiciliu la finalul programului
Cu apel in 15 de zile de la comunicare.
  
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010