InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

NERESPECTAREA HOTARARII JUDECATORESTI DE PLATA A SALARIILOR, FAPTA PREVAZUTA DE ART. 277 DIN CODUL MUNCII; NERESPECTAREA HOTARARII JUDECATORESTI DE REINTEGRARE IN MUNCA, FAPTA PREVAZUTA DE ART. 278 DIN CODUL MUNCII; RASPUNDEREA ...

(Sentinta penala nr. 176 din data de 22.01.2006 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Numirea in, suspendarea sau eliberarea din functii | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

 
     5.NERESPECTAREA HOTARARII JUDECATORESTI DE PLATA A SALARIILOR, FAPTA PREVAZUTA DE ART. 277 DIN CODUL MUNCII;
      NERESPECTAREA HOTARARII JUDECATORESTI DE REINTEGRARE IN MUNCA, FAPTA PREVAZUTA DE ART. 278 DIN CODUL MUNCII;
              RASPUNDEREA PENALA A ADMINISTRATORULUI  ASOCIATIEI DE PROPRIETARI.
     Prin sentinta penala nr. 176 din 06.04.2006, a Judecatoriei Roman, inculpatul Toma Constantin a fost condamnat la o pedeapsa de 5.000.000 lei ROL, amenda penala, pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti privind plata salariilor , prevazuta de art.277 din Codul Muncii.
     Pentru comiterea infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti de reintegrare in munca, prevazuta de art. 278 din Codul Muncii, inculpatul TOMA CONSTANTI,, a fost condamnat la 5.000.000 lei ROL - amenda penala.
     Pedepsele au fost contopite, inculpatul urmand sa execute pedeapsa de 5.000.000 lei ROL amenda penala.
     Prima instanta a dispus ca pedeapsa sa fie executata cu suspendare, potrivit art. 81 cod penal.
     Inculpatul TOMA CONSTANTIN, a fost obligat sa plateasca partii civile COVALIU ELISABETA suma de 57.513.000 lei ROL, reprezentand drepturi salariale   neachitate.
     Pentru a pronunta aceasta hotarare , prima instanta a retinut ca partea vatamata COVALIU ELISABETA, a indeplinit functia de administrator la Asociatia de proprietari nr. 5o din municipiul Roman.
     Prin decizia presedintelui asociatiei numitul Micu Vasile, s-a dispus desfacerea disciplinara a contractului de munca a partii vatamate Covaliu Elisabeta.
     Ulterior prin sentinta civila nr. 355 din 19.o9. 2003 a Tribunalului Neamt, ramasa definitiva , Covaliu Elisabeta, a fost reintegrata in munca, in functia de administrator, cu obligatia asociatiei de a-i plati drepturile salariale pe perioada desfacerii contractului de munca.
     Presedintele asociatiei de locatari Micu Vasile, a refuzat punerea in executare a sentintei , prin care s-a dispus reintegrarea in munca a numitei COVALIU ELISABETA, fapt pentru care a fost condamnat la o amenda penala in suma de 3.000.000 lei amenda penala.
     Ulterior prin sentinta civila nr. 20/C/2005 a Tribunalului Neamt, Asociatia de proprietari a fost obligata la respectarea hotararii judecatoresti anterioare , respectiv a sentintei civile nr. 355/C/2003 a Tribunalului Neamt.
     incepand cu data de ol.o4.2004, presedinte al Asociatiei de locatari, a fost ales inculpatul TOMA CONSTANTI , dar si acesta a refuzat reintegrarea in munca a numitei COVALIU ELISABETA,, fapt pentru care a fost trimis in judecata si condamnat pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 277 si de art. 278 din Codul Muncii, asa cum s-a mai aratat.
     Tribunalul Neamt, prin decizia penala nr. 269/AP/ 29.06.2006 a respins ca nefundat apelul declarat de inculpatul TOMA CONSTANTIN, impotriva sentintei penale nr. 176 din o6.o4.2006 a Judecatoriei Roman, dar in schimb a admis apelul declarat de mostenitorul partii civile COVALIU ELISABETA, numitul COVALIU VASILE , obligand inculpatul la plata drepturilor salariale stabilite de prima instanta, la valoarea reactualizata cu rata inflatiei, intre timp numita COVALIU ELISABETA decedand.
     Impotriva deciziei penale nr. 269/AP/29.06.2006 a Tribunalului Neamt, a declarat recurs inculpatul Tonta Constantin, hotararile pronuntate anterior, fiind criticate sub mai multe aspecte.
     S-a aratat mai intai ca nu putea fi condamnat pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 277 si de art. 278 din Codul Muncii, nefiind realizata latura obiectiva a celor doua infractiuni, deoarece hotararea de reintegrare in munca a numitei COVALIU ELISABETA , cu consecinta platii drepturilor salariale , trebuia pusa in executare de un executor judecatoresc si numai in cazul in care s-ar fi opus la executare in prezenta executorului, putea fi condamnat.
     Pe de alta parte in cauza trebuia introdusa in calitate de parte responsabila civilmente, Asociatia de proprietari nr. 5o Roman si obligata in solidar cu el, inculpatul la plata drepturilor salariale in masura in care ar fi fost gasit vinovat de savarsirea celor doua infractiuni.
     In fmal inculpatul a criticat hotararile recurate, deoarece nu poate raspunde penal numai personal, asociatiile de proprietari fiind reprezentate de un Comitet Executiv, compus din trei membri , respectiv presedinte, vicepresedinte si secretar si prin urmare, raspunderea penala revine acestui Comitet Executiv, in intregul sau.
     Curtea de Apel Bacau, prin decizia penala nr. 755 din 09.11.2006, pronuntata in dosarul nr. 1058/32/2006, a respins ca nefondat recursul declarat de inculpat.
     In ceea ce priveste critica adusa de inculpat cu privire la neintroducerea in calitate de parte responsabila civilmente a asociatiei de proprietari, s-a aratat ca potrivit art. 24 alin. 3 cod pr. penala, persoana chemata in procesul penal sa raspunda potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului se numeste parte responsabila civilmente.
     Partea responsabila civilmente, poate fi introdusa in cauza la cererea celor interesati, din oficiu,ori poate interveni in procesul penal din proprie initiativa.
     Instanta nu poate introduce din oficiu, in cauza, partea responsabila civilmente, decat in cazul persoanelor incapabile sau cu capacitate restransa, care au fost victime ale infractiunii, ceea ce nu e cazul in dosarul de fata.
     De obicei partea responsabila civilmente este introdusa in cauza la cererea partii civile, dar aceasta cerere nu a fost facuta de partea civila, iar inculpatul a cerut introducerea asociatiei de proprietari ca parte responsabila civilmente , doar la instanta de recurs.
     Or, introducerea in proces a partii responsabile civilmente, este limitata in timp.
     Astfel, in  art. 16 din cod  procedura  penala se arata ca introducerea partii responsabile civilmente, se poate face in cursul judecatii,numai la prima instanta si fara a depasi momentul citirii actului de sesizare, conditie care nu a fost  realizata .
     De asemenea prevederile art. 277 si art. 278 din Codul Muncii sanctioneaza penal angajatorul pentru neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive, in cazul dat, presedintele asociatiei de locatari, deocamdata nefiind sanctionata persona juridica, din punct de vedere al raspunderii penale, asa cum a cerut inculpatul.
     In conformitate cu art. 6 alin. 3 din O.G. nr. 83/2001, presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in relatiile cu tertii precum si in fata instantelor de judecata .
     A fost inlaturata si apararea inculpatului ca ar fi putut raspunde penal, in masura in care s-ar fi opus la punerea in executare a hotararii judecatoresti, daca s-ar fi facut prin intermediul unui executor judecatoresc.
     Ori, potrivit art. 289 din Codul Muncii, hotararile pronuntate de instantele de fond sunt definitive si executorii de drept.
     De asemenea in art. 277 din Codul Muncii, se arata ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti, adresata ansaiatorului, se pedepseste,prin urmare Codul Muncii instituind o procedura speciala de executare, nefiind necesara prezenta unui executor judecatoresc , asa cum se arata in Codul de procedura civila.
Decizia penala nr. 755/R/09.11.2006.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Numirea in, suspendarea sau eliberarea din functii

LITIGIU FUNCTIONARI PUBLICI - Sentinta comerciala nr. 171/CA/2014 din data de 28.01.2014
Inspectoratul de jandarmi judetean Alba. Cerere formulata de reclamant in vederea comunicarii ordinului de punere la dispozitia unitatii. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 2 lit. i din Legea nr. 554/2004 privitoare la refuzul cu exces de putere de a s - Decizie nr. 6083 din data de 03.06.2013
In cazul concedierii salariatului in temeiul art. 65 alin. 1 Codul muncii legea nu prevede dreptul salariatului de a opta pentru revenirea pe postul detinut anterior. - Decizie nr. 443 din data de 16.04.2009
Legea nr. 85/2006. Tranzactia incheiata de lichidatorul judiciar al societatii comerciale debitoare si creditoarea – societate comerciala, intr-un litigiu comercial. Cerere formulata de lichidatorul judiciar si creditor de confirmare a tranzactiei de... - Decizie nr. 127 din data de 01.02.2011
Contestatie la tabelul preliminar al creditorilor. Notificarea creditorilor neidentificati in lista prevazuta de art. 28 alin. 1 lit. c din legea nr. 85/2006 cu privire la deschiderea procedurii insolventei. Termenul limita pentru inregistrarea crean... - Decizie nr. 114 din data de 28.01.2011
Contestatia in anulare. Citarea recurentului – administrator statutar al societatii debitoare la adresa mentionata in registrul comertului. - Decizie nr. 194 din data de 08.02.2011
Dreptul familiei. Partaj de bunuri comune. Bun propriu. - Decizie nr. 522 din data de 29.03.2011
Calitatea procesuala pasiva a Consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in raporturile juridice privind finantarea unitatilor de invatamant. - Decizie nr. 500 din data de 28.03.2011
Recurs - diferente drepturi salariate personal invatamant conform Legii 221/2008 cu modif. din octombrie 2008. - Decizie nr. 142 din data de 02.02.2011
Calea de atac impotriva hotararii/incheierii primei instante prin care pe parcursul urmaririi penale, in temeiul art. 5 alin. 3 din Legea nr. 76/2008, s-a admis cererea pentru autorizare prelevare de probe biologice fara consimtamantul suspectului fo... - Decizie nr. 130 din data de 11.02.2011
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale. Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor. - Decizie nr. 11 din data de 27.01.2011
Infractiuni de coruptie. Darea de mita. Instigarea inculpatului de catre denuntator sa savarseasca fapta supusa judecatii. - Decizie nr. 19 din data de 15.02.2011
Cerere intemeiata pe Legea 64/1995 Neretroactivitatea Legii 85/2006 - Decizie nr. 725 din data de 24.10.2008
Indemnizatia pentru cresterea copilului – situatia nasterii copiilor gemeni. Natura juridica a indemnizatiei. Scopul legii. - Decizie nr. 660 din data de 12.10.2008
UCIDERE DIN CULPA. VATAMARE CORPORALA DIN CULPA. OBLIGAREA LA DESPAGUBIRI A UNUI ASIGURATOR DIN STRAINATATE. APLICAREA DISPOZITIILOR DIN LEGISLATIA NATIONALA PRIVITOARE LA ASIGURARI. - Decizie nr. 139 din data de 25.02.2010
EXERCITAREA ACTIUNII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL. ANULAREA ACTELOR SUBSECVENTE CA EFECT AL ANULARII ACTULUI PRINCIPAL. OCROTIREA BUNEI CREDINTE SI ASIGURAREA SECURITATII DINAMICE A CIRCUITULUI CIVIL. - Decizie nr. 110 din data de 12.02.2010
DESPAGUBIRI. OBLIGARE ASIGURATOR. CUANTUM. ACTUL NORMATIV CARE SE ARE IN VEDERE: ORDINUL CSA NR.113133/2006 SAU ORDINUL C.S.A. NR.3108/2004 - Decizie nr. 100 din data de 11.02.2010
ASISTENTA JURIDICA. NOTIUNEA DE INTERESE CONTRARE. MOTIVAREA INCHEIERII PRIN CARE S-A DISPUS MENTINEREA ARESTARII PREVENTIVE - Decizie nr. 36 din data de 20.01.2010
ACHIZITII PUBLICE. SELECTIA SI CALIFICAREA OFERTANTILOR. SESIZAREA TRIBUNALULUI CU O CERERE PENTRU DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI IMPOTRIVA UNUIA DINTRE MEMBRII ASOCIERII DECLARATE CASTIGATOARE. APLICAREA ART. 181 DIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVER... - Decizie nr. 157 din data de 11.02.2010
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA. REGIMURI SPECIALE. PERSOANA FIZICA AUTORIZATA. CONTRACT DE MANDAT. PRESTARE DE SERVICII. - Decizie nr. 36 din data de 14.01.2010